خونریزی شدید در بارداری و علل آن
در دوران بارداری بدن با تغییرات و مشکلات زیادی روبهرو میشود که یکی از این مشکلات خونریزی شدید در بارداری است که گاهی ترسناک است زیرا علت آن مشخص نیست. بارداری را از نظر علمی به سه دوره سه ماهه تقسیمبندی میکنند. علل و درمان خونریزی شدید در هر یک از این دورهها با یکدیگر تفاوت دارند.
خونریزی شدید در سه ماهه اول بارداری
از زمان شروع بارداری تا هفته 12 جزو سه ماهه اول بارداری است. در این زمان تخم لقاح یافته در رحم شروع به لانهگزینی میکند و به تدریج جفت تشکیل میشود. بنابراین جنین در رحم در کیسه آب جای میگیرد. علتهای متفاوتی وجود دارند که ممکن است باعث خونریزی در سه ماهه اول شود.
ممکن است یک خانم باردار حتی به خاطر بارداری خونریزی پریودی را داشته باشد و مانند قبل باشد. البته در اینجور مواقع معمولا میزان خونریزی قاعدگی از قاعدگیهای قبلی فرد کمتر میشود. به این نوع خونریزی، فیزیولوژیک میگویند. تشخیص خونریزی فیزیولوژیک به خاطر بررسی خونریزی ناشی از بارداری خارج رحمی یا تهدید به سقط جنین اهمیت دارد. خوب است بدانید خونریزی فیزیولوژیک معمولا مدت زمان کمی طول میکشد و رنگ آن با خونریزی قاعدگی فرق دارد.
علت سقط جنین در سه ماهه اول بارداری
یکی از دلایل مهم خونریزی شدید در سه ماهه اول سقط است. البته سقط جنین انواع متفاوتی دارد که یکی از معیارهای تشخیصی نوع سقط، میزان خونریزی است. زمانی که علت خونریزی مربوط به سقط است، خونریزی معمولا متناوب است و حجم آن نیز زیاد نیست.
علتهای دیگر سقط مانند نقص کروموزومی جنین، عدم وجود جنین در بارداری (تخم پوچ)، سن بالای مادر در هنگام اولین بارداری (بالای ۳۵ سالگی)، مصرف سیگار و فاصله کم بین بارداری (کمتر از ۱۸ ماه بین دو بارداری) است. اگر قلب جنین در سونوگرافی دیده شود، احتمال سقط کمتر میشود.
مقاله مرتبط: بارداری زنان در دهه سی زندگی، مشکلات و مزایا
تقریبا حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از بارداریها در سه ماهه اول بارداری، خونریزی را با درجات مختلف تجربه میکنند.
سایر علل خونریزی شدید در سه ماهه اول
ضایعات التهابی، بدخیمی دهانه رحم یا تومور خوشخیم واژن و دهانه رحم از دیگر علتهای خونریزی در سه ماهه اول هستند. مول یا بچه خوره یکی دیگر از علتهای خونریزی در سه ماهه اول است. در این حالت معمولا جنین وجود ندارد و رنگ خون تیره است و با لکه بینی شروع میشود. هر یک از عواملی که باعث خونریزی شدید در بارداری میشوند، علائم متفاوتی را در بدن ایجاد میکنند که به کمک آنها میتوان علت را تشخیص داد و درمان مناسب را انجام داد.
خونریزی شدید سه ماهه دوم و علل آن
سه ماهه دوم بین ۱۳ تا ۲۰ هفتگی است. در این زمان خونریزی کم بدون درد و متناوب به دلیل نارسایی دهانه رحم، جفت سر راهی، ضایعات واژن یا دهانه رحم به وجود میآید. ضایعات دهانه رحم با معاینه قابل تشخیص است. در صورت نداشتن قلب جنین مرگ و سقط اجتناب ناپذیر است.
زمان مراجعه به پزشک
اگر هر یک از علائم زیر را داشتید باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی شدید
- از دست رفتن هوشیاری
- درد ناگهانی
- درد شدید
- تهوع و استفراغ
- تیر کشیدن شانه
خونریزی سه ماهه سوم و دلایل آن
خونریزی در سه ماهه سوم بارداری معمولا علتهای مختلف بررسی میشوند. یکی از این علل جدا شدن زودرس جفت است. در این حالت خونریزی ممکن است کم به چشم بیاید (چون خونی که در پشت جفت مانده به بیرون راه پیدا نکرده است). مصرف سیگار، فشارخون، پارگی زودرس کیسه آب و ضربه میتوانند باعث کنده شدن زودرس جفت شوند. این مشکلات را میتوان با سونوگرافی تشخیص داد.
مشتر بخوانید: پارگی کیسه آب از علت تا نحوه تشخیص و درمان
جفت سر راهی نیز میتواند باعث خونریزی شود. جفت سر راهی را به 3 درجه یا گرید تقسیمبندی میکنند. میزان خونریزی در انواع جفت سر راهی مختلف است. همچنین در این مواقع بسته به سن جنین و وضعیت مادر و جنین، تصمیمگیری برای ادامه بارداری یا ختم آن انجام میشود.
یکی دیگر از علتهای خونریزیهای سه ماهه سوم با نام show است که به عنوان علائم زایمان در نظر گرفته میشود و میزان آن بسیار کم است و در حقیقت به شکل لکهبینی است. سپس سایر علائم زایمان به وجود آمده و متخصصین زنان و زایمان با در نظر گرفتن وضعیت سلامتی مادر و جنین نسبت به روشهای زایمانی تصمیمگیری میکنند.
خونریزی در زمانهای مختلف بارداری دارای دلایل گوناگونی است که برخی بسیار مهم و خطرناک بوده و جان جنین یا مادر در آنها به خطر میافتد و برخی دیگر خطر شدیدی نداشته و کنترل میشوند.
پزشک یا ماما چگونه علت خونریزی را تشخیص میدهد؟
زمانی که شما در دوران بارداری پیش پزشک میروید، سوالاتی میپرسد و حتی ممکن است برای بررسی بهتر و دقیقتر معاینه واژینال انجام دهد تا علت خونریزی را بفهمد. احتمال دارد برای بررسی سطح گنادوتروپین جفت آزمایش خون بنویسد. خوب است بدانید گنادوتروپین هورمونی است که توسط جفت تولید میشود و معمولا در خون و ادرار شما وجود دارد. بررسی این هورمون میتواند اطلاعات مهمی در مورد چگونگی پیشرفت بارداری به پزشک بدهد. همچنین ممکن است پزشک اسکن اولتراسوند را تجویز کند تا بتواند موارد زیر را بررسی کند:
- ضربان قلب جنین
- نشانههای سقط جنین
- علائم بارداری خارج از رحم
- بررسی موقعیت و سلامت جفت
احتمال دارد چندین مدل آزمایش خون و سونوگرافی در طی چند هفته بروید تا علت خونریزی مشخص شود. همچنین گاهی خونریزی بدون اینکه پزشک علت آن را بفهمد، خود به خود برطرف میشود.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و به خصوص زنان باردار مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: