لکهبینی در بارداری از علت تا پیشگیری و درمان آن
لکهبینی در بارداری علل مختلفی میتواند داشته باشد که به عنوان یک علامت خطر مورد بررسی قرار میگیرد. در بارداری ممکن است علائمی به وجود بیایند که جان جنین یا مادر را به خطر بیاندازد. بنابراین بررسی علائم و تشخیص آنها از اهمیت فوقالعادهای برخوردار میباشد.
لکهبینی در بارداری چیست؟
به خونریزیهای مختصری میگویند که از دهانه رحم خارج میشود و روی نواربهداشتی اثر خیلی کمی از خود میگذارد. اسپاتینگ در زمانهای مختلفی در طول زندگی یک خانم پدید میآید و میتواند نشانه تخمکگذاری، جفت سرراهی، زایمان زودرس و برخی مشکلات دیگر باشد. لذا لازم است به محض مشاهده با پزشک تماس بگیرید و اقدامات لازم را انجام دهید.
لکهبینی در سه ماهه اول بارداری
لکه بینی (spotting) یکی از علائم سقط محسوب میشود. سقط به تمام شدن بارداری قبل از هفته 20 بارداری میگویند. لازم است زنان قبل از اقدام به بارداری تحت نظر یک پزشک باشد و با برنامه اقدام به بارداری کنند. این امر باعث حفظ سلامتی مادر و جنین میشود. سقط در سه ماهه اول بارداری صورت میگیرد و معمولا اولین علامت آن میتواند لکهبینی یا همان اسپاتینگ باشد. البته ممکن است اقدام درمانی خاصی به عنوان پیشگیری از عدم سقط نتوان انجام داد. سونوگرافی و بررسیهای پزشکی دیگر ممکن است مورد نیاز باشند که توسط پزشک صورت میگیرند. اگر اسپاتینگ توام با درد شدید باشد، احتمال بارداری خارج از رحم وجود دارد.
مقاله مرتبط: سه ماهه اول بارداری، چه نکاتی را باید رعایت کنیم
لکهبینی در سه ماهه دوم و سوم بارداری
لکهبینی یا اسپاتینگ در سه ماهه دوم و سوم بارداری علل مختلفی میتواند داشته باشد. اولین اقدام مراجعه به پزشک میباشد تا با کمک روشهایی مانند آزمایش و سونوگرافی از علت آن آگاه شود و کارهای لازم را انجام دهد. یکی از علتهای لکهبینی در سه ماهه سوم زایمان زودرس میباشد که معمولا پزشک با انجام کارهایی سعی در ادامه بارداری دارد. یکی دیگر از علتها وجود جفت سرراهی میباشد. این موضوع ممکن است باعث زایمان زودرس نیز بشود که با کمک اقدامات درمانی تا حد امکان پیشگیری صورت میگیرد.
از جمله علل دیگر لکهبینی در سه ماهه دوم میتواند حاملگی پوچ باشد که با بررسیهای آزمایشگاهی و سونوگرافی قابلیت تشخیص است. در این صورت اقدام به ختم بارداری میشود. هر یک از نشانهها را با سایر علائم بیمار و سن بارداری مورد بررسی دقیق قرار میدهند تا بتوان به یک تشخیص درست رسید و اقدامات لازم انجام شود.
لکهبینی در بارداری برای مادران بسیار اضطرابزاست و نگرانی زیادی ایجاد میکند. همسر و پزشک میتوانند با انجام اقداماتی از استرس و نگرانی زنان در این دوران کم کنند و باعث تقویت روحیه او شوند.
مقاله مرتبط : حاملگی مولار یا حاملگی پوچ چیست؟
خون لکهبینی به چه رنگهایی دیده میشود؟
رنگ خون لکهبینی به مدت زمانی که طول میکشد تا خون از بدن خارج شود، بستگی دارد. درنتیجه به صورت رنگهای مختلفی که در زیر به آنها اشاره میکنیم، قابل مشاهده است:
- قرمز تیره نشاندهنده خون تازهایست که به تازگی از واژن خارج شده است.
- لکهبینی به رنگ نارنجی و صورتی به علت قاطی شدن خون با ترشحات دهانه رحم است.
- لکهبینی به رنگ قهوهای روشن به این علت است که خون کمی در رحم باقی مانده است و به علت اکسیده شدن دیرتر از واژن خارج میشود.
تذکر: لکهبینی قهوهای در برخی زنان نشاندهنده بارداریست که به علت انتقال جنین به دیواره رحم در زمان لانهگزینی اتفاق میافتد.
زمان مراجعه به پزشک برای لکهبینی در بارداری
به گفته دکتر جوانمرد خوشدل اگر علائم زیر را مشاهده کردید باید سریع به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید:
- احساس ضعف به علت خونریزی
- خونریزی در حد خیس شدن کامل نواربهداشتی
- درد شدید در کمر و شکم
- تب
تذکر: اگر بیشتر از 3 روز است که در بارداری خود همچنان لکهبینی دارید، سریع به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری
عوامل مختلفی ممکن است باعث ایجاد اسپاتینگ در زن باردار شوند که بایستی در مورد آنها به مادر توضیحات کامل داده شود. داشتن تغذیه مناسب، استراحت کافی، مراقبت حین انجام مقاربت و برخی دیگر از اقدامات دیگر پیشگیری کننده محسوب میشوند.
اقدامات پیشگیری کننده از لکهبینی، سلامت مادر باردار و جنین را تضمین میکند و باعث میشود تا مادر بارداری خوبی را تجربه کند. برخی مواد غذایی ممکن است باعث ایجاد اسپاتینگ شوند که از آنها بایستی پرهیز نمود.
از موارد پیشگیری کننده از لکهبینی میتوان به سن مناسب مادر اشاره کرد (بهترین زمان بین ۲۰ تا ۳۵ سال است). برای جلوگیری از بروز اسپاتینگ در دوران بارداری قبل از حاملگی باید از نظر سلامت جسمی بررسیهای لازم صورت بگیرد و در صورت عفونت یا سایر مشکلات درمان انجام شود.
توصیههایی برای لکهبینی در بارداری
- زمانی که دچار لکهبینی میشوید بلافاصله روی تخت دراز بکشید تا جفت در یک حالت مناسب قرار بگیرد و خطر سقط جنین کمتر شود.
- اگر در طول بارداری خونریزی یا لکهبینی را تجربه کردید یک راه درمانی ساده مصرف اسیدفولیک است تا با کمخونی بعد آن مقابله کند. همچنین مصرف اسیدفولیک برای محافظت از جنین و جلوگیری از نقایص عصبی ضروری است.
- در طول بارداری احتمال دارد به علتهای مختلف دچار خونریزی یا لکهبینی شوید که در این حالت تا مشخص شدن علت باید از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید.
- از انجام فعالیتهایی که جنبوجوش زیادی دارند و فشار زیادی روی رحم وارد میکنند دوری کنید زیرا باعث لکهبینی یا خونریزی در بارداری میشوند.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان همیشگی و عزیز مفید و کاربردی بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: