تغییر رفتار در دوران بارداری از علت تا راهکار کنترل آن
تغییر رفتار(خلق و خوی) زنان در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی، بدن دچار نوسانات رفتاری میشود و این کاملا طبیعی است. گاهی دلایل دیگری مانند فشارهای روحی و ویارهای پشت سرهم میتواند موجب تغییر رفتار زنان شود که برای فرد و خانواده ناراحتیهایی به دنبال خود دارد. به طوری که روحیه زنان در این دوران آسیب پذیرتر و حساستر است و حتی میتواند لحظهای تغییر و غیرقابل پیشبینی شود. مثلا بدون دلیل مشخصی احساس تنهایی کند یا به راحتی از همسر خود دلخور و عصبی شود و احساس کند باید گریه کند.
مادران زمانی که متوجه میشوند یک موجود زنده در درون آنها در حال رشد است احساساتی نظیر ترس، هیجان و لذت را تجربه میکنند. خوب است با تغییر خلق و خوی(رفتار) در دوران بارداری و نگرانیهای پیرامون آن کاملا آشنا باشید تا با درک بهتری این دوران را پشت سر بگذارید.
ما به خود افتخار میکنیم که همراهانی چون شما داریم و باعث خوشحالی ما است که نظر یا پرسشی از شما دوستان عزیز ببینیم.
عناوینی که با هم در ادامه میخوانیم:
تغییرات رفتار زنان در ماههای بارداری
سه ماهه اول بارداری
در 3 ماه ابتدایی بارداری به خاطر حساسیتها و مشکلاتی که دارد، زنان متحمل فشار زیادی میشوند. فهمیدن اینکه باردار هستند خودش استرسهایی را به دنبال دارد و آنها را تحریکپذیرتر از قبل خود میکند. حتی احتمال دارد گوشه گیر شوند و توجه کمتری به برقراری روابط اجتماعی داشته باشند. این موضوعها میتواند دلایلی بر تغییر رفتار زنان در دوران بارداری باشد.
سه ماهه دوم بارداری
در این زمان از بارداری برخی از علائم مانند تهوع و استفراغ بهتر شده است. همین موضوع سبب میشود تا زنان احساس سرحالی کنند چون دیگر جنین را به عنوان شخص سوم کاملا پذیرفته اند. از لحاظ روحی شرایط بهتری دارد و احساسات در این دوران قابل کنترل است.
مقاله مرتبط: سه ماهه دوم بارداری و مراقبت های آن
سه ماهه سوم بارداری
زنان در سه ماهه سوم بارداری احساس خستگی و کلافگی میکنند چون با رشد بیشتر جنین مشکلات زیادی همانند اختلال در خواب و تنگینفس روبهرو میشوند. در کنار اضطراب و نگرانی از سلامت جنین و زایمانی که در پیش دارند. تغییران جسمی و هورمونی در بارداری باعث میشود که رفتار زنان کمی تغییر کند. اگر روحیه زنان در این دوران توسط اطرافیان به خوبی درک نشود، زمینه برای افسردگی بعد از زایمان فراهم میشود.
بیشتر بدانید: مصرف دارو در بارداری و نکاتی قابل توجه
دلایل تغییر رفتار زنان در دوران بارداری
دوران بارداری یک دوره پراسترس و تا حدودی طاقتفرسا در زندگی تمام زنان محسوب میشود. گاهی ممکن است از تصور بچهدار شدن هیجان زده باشند اما همزمان از تصمیم خود دچار تردید شوند، احتمال دارد پرسشهایی همانند اینکه آیا فرزند من سالم به دنیا خواهد آمد، در پرداخت هزینههای فرزند خود مشکلی نخواهم داشت. آیا بچه دار شدن در روابط من و همسرم تاثیری دارد یا سوالاتی از این قبیل مدام فکر شما را مشغول کند. حتی اگر شما همیشه خواهان بچه دار شدن بودید، احتمال دارد دچار احساس دوگانگی شوید.
این موضوع با توجه به اینکه امروزه سطح توقع از والدین نسبت به قبل بسیار بیشتر است، بسیار طبیعی است. حتی در مورد اضافه وزن بعداز زایمان و تربیت صحیح کودک همواره احساس نگرانی میکنید. اگر حس کنید کنترل زندگی از دست شما خارج است، تعجبآور نیست. تمامی این دلایل در کنار هم باعث ایجاد انواع نگرانیها و ایجاد احساسات متفاوتی در شما میشود که آن را درک میکنید. پس باید رفتار زنان در دوران بارداری توسط اطرافیان درک شود.
راههای کنترل تغییرات رفتار زنان در بارداری
تغییرات شدید احساسات و خلق و خوی در دوران بارداری بسیار عادی است فقط شما باید بیشتر تلاش کنید و با انجام راههایی شرایط را تحت کنترل خود بگیرید که عبارتند از:
- انجام کارها: سعی کنید با افکار وسواس گونه خود مانند رنگآمیزی اتاق کودک درست قبل از تولد، مشخص کردن دقیق جای تمام وسایل در کمد و نگرانی از کارهای باقی مانده مقابله کنید. پیش از هر کاری اول خودتان را در اولویت قرار دهید، سپس به فکر کارهای دیگر باشید.
بیشتر بخوانید: نکاتی که همه مردان باید در مورد بارداری بدانند
- ارتباط بهتری با همسر: احساسات خود را راحت با همسرتان در میان بگذارید و او را مطمئن کنید که هنوز خیلی دوستش دارید. درنتیجه اگر بداخلاق شدید همسرتان از شما نمیرنجد و کاملا شما را درک میکند. سعی کنید زمان بیشتری برای هم بگذارید و حتی به مسافرت بروید. انجام این کارها حتی بعداز تولد فرزند باعث میشود همسرتان شما را بیشتر حمایت کند و رابطه شما محکمتر از قبل شود و آرامش بیشتری به زندگیتان سرازیر شود.
راههای دیگر کنترل شرایط تغییر رفتار در بارداری
- لذت بردن: همراه همسرتان، دوستان یا به تنهایی کارهایی که از آن لذت میبرید نظیر پیادهروی، ماساژ گرفتن، رفتن به خرید، رفتن به سینما و تئاتر را برای بهتر شدن روحیه خود حتما انجام دهید.
- کنترل استرس: به جای جمع کردن مشکلات بیایید با انجام کارهایی مانند تغذیه مناسب، داشتن خواب کافی، ورزش و تفریح مشکلات خود را رفع کنید و عوامل استرسزا در زندگی خود را شناسایی کنید. سعی کنید تا جایی که در توان شما است روحیه خود را تغییر دهید. اگر باز هم با انجام این کارها اضطراب شما کمتر نشد، بهتر است در کلاسهای یوگای بارداری و مدیتیشن شرکت کنید.
تذکر:
- اگر اختلالات رفتاری در دوران بارداری شما طولانی تر از 2 هفته شد و با وجود انجام کارهای متفاوت بهبودی حاصل نشد، حتما با پزشک خود موضوع را در میان بگذارید. ممکن است نیاز به مشاوره یا روانپزشک باشد.
- اگر تغیرات خلق و خوی با شدت و دفعات بیشتری همچنان ادامه داشت، ممکن است دچار اختلال دو قطبی شده باشید که باید با کمک روان درمانی یا دارو درمانی، درمان شود. در غیر این صورت خطر زایمان زودرس یا افسردگی پس از زایمان افزایش مییابد.
امیدواریم مطالب مفید و کاربردی بوده باشد و زنان از تغییرات رفتاری در دوران بارداری خود نگران نشوند و با اهمیت دادن بیشتر به خود و آگاهی کامل نسبت به شرایط، این دوران را به راحتی پشت سر بگذارند. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: