انجام سونوگرافی در بارداری و نکاتی قابل توجه
انجام سونوگرافی در بارداری به چه دلیل است؟ خانمهای باردار بعداز انجام آزمایش خون و اطمینان از بارداری خود به این موضوع فکر میکنند که چه زمانی باید برای انجام سونوگرافی اقدام کنند و چرا؟ خانم دکتر مریم خادم متخصص زنان و زایمان به این موارد پاسخ و توضیحات تکمیلی را برای شما میدهند.
انجام سونوگرافی در سه ماهه اول
برخی از خانمها بعداز گرفتن جواب مثبت فکر میکنند باید سونوگرافی انجام شود و حتی میخواهند جنسیت جنین را نیز بدانند اما در اصل اولین سونو باید بعداز گذشتن سه هفته از عقب افتادن پریود انجام گردد. در واقع در هفته هفتم بارداری انجام سونوگرافی نشان میدهد که آیا حاملگی داخل رحم است یا خارج آن؟ حاملگی پوچ است یا نه؟ و دیگر مشکلات با انجام این سونو مشخص میگردد.
مقاله مرتبط: حاملگی مولار یا حاملگی پوچ چیست؟
سونوگرافی در سه ماهه دوم
دومین سونو همراه با آزمایش غربالگری خون انجام میشود تا اگر اختلال و مشکلات ژنتیکی در جنین وجود دارد مشخص گردد که در هفته ۱۱ الی ۱۳ حاملگی انجام میشود.
سومین سونوگرافی نیز برای مشخص کردن برخی اختلالات ژنتیکی در هفته ۱۸ تا ۲۰ انجام میشود و بسیار مهم است. جنسیت جنین نیز در این زمان مشخص میگردد و تشخیص بعضی از سندرومها در این مرحله بسیار حیاتی است.
مقاله مرتبط: دوران بارداری هفته به هفته
انجام سونو در سه ماهه سوم بارداری
چهارمین نوبت در هفت ماهگی برای اطمینان از رشد کافی و به اندازه جنین صورت میگیرد. پنجمین و آخرین نیز در هفته ۳۶ بارداری برای اطلاع یافتن از رشد جنین و نحوه قرارگیری آن برای مشخص کردن زایمان طبیعی یا سزارین انجام میگیرد. باید توجه داشت که در یک بارداری نرمال و کمخطر نباید دکتر در هر بار ویزیت مریض را سونو کند.
تذکر: یکی از روشهای تعیین سن جنین اندازهگیری محیط دو سر جنین و طول استخوان فمور است.
چه موقع پزشک سونوگرافی داپلر تجویز میکند؟
اگر در قلب یا جریان خون نوزاد پزشک متوجه مشکلی شود برای بررسی دقیقتر نوع داپلر را توصیه میکند. در این نوع جنین هر مشکل قلبی و عروقی داشته باشد مشخص میشود. همینطور مواردی مانند رشد غیرطبیعی جنین، چندقلویی، عملکرد جفت، آنتیبادی RH منفی در خون مادر در سونوگرافی داپلر قابل تشخیص است.
دلایل انجام سونوگرافی در بارداری
- برای اطمینان از بارداری
- بررسی سن و رشد جنین
- ارزیابی ضربان قلب جنین و حرکت کردن او
- بررسی تعداد جنین
- نمایش نقایص زایمان مانند اسپینابیفیدا
- برای بررسی تخمدان و رحم
- کمک به سایر آزمایشهای قبل زایمان مانند نمونهبرداری از پرزهای کوریونی
- ارزیابی خطرات احتمالی بارداری
نحوه انجام سونوگرافیهای ضروری در دوران بارداری
چگونگی انجام سونوگرافیهای مختلف معمولا یکسان است و فقط در موارد جزئی با هم فرق دارند. دو مدل سونوگرافی که در بارداری انجام میشود عبارتند از:
- سونوگرافی شکمی: در این نوع، دکتر ژل مخصوص را روی شکم زن باردار میمالد و بعد مبدل فراصوت دستگاه به راحتی روی شکم ژل زده حرکت میکند.
- سونوگرافی واژینال: در این مدل از یک دستگاه فراصوت کوچکتر استفاده میکنند که وارد واژن میشود و تصاویر دقیقی از فضای واژن نشان میدهد و معمولا این نوع سونوگرافی در اوایل بارداری انجام میشود.
بیشتر بدانید: آنچه باید در مورد سونوگرافی واژینال بدانید.
تذکر: در سونوگرافی شکمی مثانه باید پر باشد تا ساختار لگن کاملا واضح باشد.
آیا انجام سونوگرافی در بارداری عوارضی هم دارد؟
اگر سونو برای مادر و کودک توسط یک پزشک انجام شود، خطری ندارد زیرا از امواج اولتراسوند استفاده میکند که نسبت به اشعه ایکس امنتر است. متخصصان بیش از 30 سال است که از سونوگرافی استفاده کردهاند و تاکنون هیچ خطری نداشته است.
با توجه به اینکه سونو انواع مختلفی دارد باید توسط یک پزشک انجام شود. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: healthline