شکم درد در کودکان از علائم تا علت و درمان
یکی از شایعترین مشکلاتی که برای کودکان ممکن است پیش بیاید، دل درد است. بسیاری از کودکان ساعتها این درد را تحمل میکنند و دلیل خاصی برای آن پیدا نمیشود. گاهی اوقات با گذشت زمان، شکم درد کودکان برطرف میشود اما گاهی ممکن است پس از گذشت چندین روز هنوز کودک شما از دل درد شکایت کند و یا به صورت مکرر دل درد داشته باشد.
شکم درد در کودکان میتواند به دلایل متفاوتی ایجاد شود و نقاط مختلفی از شکم، درد بگیرد. در صورتی که شکم درد کودک شما منجر به گوشه نشینی و بیحالی او شود، ممکن است نشانه بیماری جدی باشد که در این حالت پدر و مادر را بسیار نگران میکند. در این متن به شما کمک میکنیم که علائم دل درد را به خوبی شناسایی کنید و علت بروز آن را تا حدودی تشخیص دهید. همچنین در این متن روشهای درمانی متفاوت برای بهبودی دل درد در اختیار شما قرار میدهیم.
عناوینی که با هم در ادامه میخوانیم:
مختصری در مورد دل درد در کودکان
درد شکم در نواحی مختلف، بین دندهها تا لگن ممکن است احساس شود که در کودکان زیر ۱۲ سال بسیار شایع است. گاهی اوقات این مشکل در کودکان چندان جدی نیست و بعد از گذشت چند ساعت یا چند روز برطرف میشود. از طرفی دیگر ممکن است درد آنقدر شدید باشد که کودک شما شرایط خوبی نداشته باشد و باید به سرعت درمان شود.
علائم شکم درد در کودکان
- درد شدید در ناحیه شکم: همانطور که میدانید درد در ناحیه شکم ممکن است درجات مختلفی داشته باشد و کودک با حالتهای متفاوتی شدت آن را نشان دهد.
بیشتر بدانید: تنبلی چشم در کودکان از پیشگیری تا علت و درمان
- تب و لرز: در صورتی که کودک شما تب و لرزش شدید دارد، ممکن است ناشی از وجود ویروس یا میکروب در دستگاه گوارش باشد.
- اختلال در ادرار: احساس سوزش و درد میتواند به عفونت دستگاه ادراری مرتبط باشد.
- استفراغ و حالت تهوع: علائم حالت تهوع یا استفراغ به دلایل متفاوتی است. در صورتی که استفراغ و حالت تهوع در کودک شما پس از گذشت چندین ساعت بهبودی پیدا نکرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
علت دل درد در کودکان
یبوست
یبوست یکی از شایعترین دلایل دل درد در کودکان است. به طور کلی باید گفت در صورتی که کودک شما 2 بار یا کمتر از آن در هفته اجابت مزاج دارد، دچار یبوست است. به طور معمول کودکان هر 2 تا 3 روز یکبار مدفوع میکنند. یبوست در کودکان دلیل فیزیکی ندارد و تنها منجر به این میشود که مدفوع دردناک یا ناخوشایند باشد.
گاستروانتریت
یکی دیگر از علتهای شایع که منجر به دل درد در کودکان میشود، گاستروانتریت یا عفونت در روده است. این بیماری مربوط به یک عفونت ویروسی یا باکتریایی است که به راحتی در بین کودکان پخش میشود. گاستروانیت میتواند منجر به ایجاد استفراغ، اسهال، تب و دل درد شود.
مسمومیت غذایی
مسمومیت غذایی توسط میکروبها ایجاد میشود که از راه غذا به بدن میرسند. علائم مسمومیت غذایی مانند گاستروانیت است. در بیشتر مواقع کودکان ۴ ساله یا بزرگتر به دلیل مسمومیت غذایی دل درد دارند.
سندروم روده تحریکپذیر
یکی دیگر از علتهای ایجاد دل درد در کودکان سندروم روده تحریکپذیر است. در این حالت برخی از کودکان دچار اسهال و برخی دیگر دچار یبوست میشوند. جالب است بدانید که گاهی ممکن است کودک شما اسهال و یبوست را به صورت متناوب داشته باشد. برای تشخیص این بیماری نسبت به یبوست باید بدانید که اگر پس از مدفوع درد شکم از بین برود مربوط به یبوست است و چنانچه درد شکم پس از مدفوع همچنان باقی بماند، کودک شما به بیماری سندروم روده تحریکپذیر مبتلا شده است.
عدم تحمل لاکتوز
یکی دیگر از موارد شایع در میان کودکان عدم تحمل لاکتوز است. لاکتوز در حقیقت قند موجود در شیر و محصولات لبنی است. لاکتوز میتواند منجر به نفخ و اسهال شود که علائم آن به صورت موقتی یا دائمی بروز میکند.
قولنج
قولنج یا کولیک نامی است که در کودکان کم سن و سال بسیار شایع است. این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است اما در حالت کلی بیضرر است و پس از مدتی از بین میرود.
عفونتهای دستگاه ادراری
عفونت دستگاه ادراری در کودکان بزرگتر با درد شکم همراه است. در این حالت بیشتر از حد طبیعی احساس دفع ادرار میکند و ممکن است تب نیز داشته باشد.
آپاندیسیت و دل درد در کودکان
آپاندیسیت به عنوان یک بیماری اورژانسی در کودکان به حساب میآید. ترکیدن آپاندیس میتواند منجر به مرگ کودک شما شود. همچنین آپاندیسیت میتواند باعث ایجاد درد در اطراف ناف شود. کودک مبتلا به آپاندیسیت هر لحظه از تشدید درد خود شکایت میکند و ممکن است اشتهای خود را از دست بدهد. در این حال از کودک استفراغ میکند و هنگام نشستن یا ایستادن احساس درد زیادی دارد.
نحوه درمان
در ابتدا باید از فرزند خود بخواهید که دراز بکشد و استراحت کند. سپس با استفاده از یک کمپرس گرم یا حوله ناحیه شکمی کودک خود را گرم نگه دارید. در این حالت سعی کنید که شکم فرزند خود را به آرامی ماساژ دهید، این کار میتواند به رفع نفخ و گاز موجود در دستگاه گوارش کمک کند. از طرفی دیگر سعی کنید که به فرزند خود مقداری آب ولرم بدهید. همچنین در صورتی که استرس و ناراحتی موجب ایجاد درد شکمی شده است، سعی کنید که کودک خود را آرام کنید و از تکنیکهای مختلف نوازش کردن استفاده کنید.
درمانهای دیگر
- تغذیه مناسب: در هنگام دل درد به تغذیه کودک توجه داشته باشید. رژیم غذایی نامناسب میتواند دل درد را افزایش دهد.
- قطرههای پروبیوتیک: برخی از قطرههای پروبیوتیک مانند روتفلور میتواند به کاهش علائم کولیک بسیار کمک کند اما قبل از هر چیز توجه مطمئن شوید که کودک شما میتواند از این قطرهها استفاده کند.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و به خصوص والدین کاربردی بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: