هفتههای بارداری، علائم و تغییرات هفته به هفته در بدن با تصویر
از پیدایش اولین علائم بارداری تا زمان تولد نوزاد، بدن شما به مرور دچار تغییرات عمده میشود. شاید باور آن برای شما سخت باشد و حتی از آن شگفت زده شوید. با ورود به هفتههای بارداری، بهتر است با در نظر گرفتن دقیقتر مراحل نشانه های هر هفته را دقیق بدانید.
بارداری در سه ماهه ابتدایی و توضیح هفتههای بارداری
برای اینکه شما همراه عزیز، بتوانید یک دید کلی به دوران بارداری خود داشته باشد، سعی کرده ایم به هفتههای بارداری به صورت خلاصه و مفید، بپردازیم، با ما همراه باشید و در آخر ما با نظر و یا پیشنهاد خود یاری برسانید. هفتههای بارداری در ۳ ماهه نخست عبارتند از:
علائم اولین هفته از هفتههای بارداری
اگر سعی دارید باردار شوید و یا احتمال بارداری را می دهید، یک چکاپ کامل انجام دهید تا از سلامتی بدن خود و از آمادگی بدن برای حاملگی و پرورش جنین مطمئن شوید. علاوه بر این، مصرف ویتامینهای پیش از بارداری (مانند اسید فولیک) که معمولا ۳ ماه قبل از بارداری باید شروع به مصرف کرد را فراموش نکنید.
در این دوران، از مصرف الکل، سیگار و هر نوع مواد مخدر جدا پرهیز شود. همچنین ممکن است نیاز به تعویض یا توقف مصرف داروهای تجویزی یا بدون نسخه باشد. از پزشک خود بپرسید: آیا داروهایی که مصرف می کنید برای بارداری خطری ندارند.
معمولا علائم بارداری سریع خود را نشان نمی دهد، بیشتر زنان معمولا در هفته ۴، وقتی می بینند پریود نمی شوند تا حدودی احتمال بارداری می دهند. علامت هایی مانند مانند تهوع، خستگی، حساسیت به لمس سینه و تکرر ادرار می توانند نشان دهنده شروع این دوران باشد.
مقاله مرتبط : در مورد هفته اول بارداری خود بیشتر بدانید.
برخی از علائم هفته دوم بارداری
بدن در طول ۲ هفته اول، خود را برای لقاح احتمالی آماده می کند (البته در هر بار از عادت ماهیانه می باشد). شروع بارداری از آخرین دوره پریود شما محاسبه می شود.
در هفته دوم، تخمک گذاری شروع می شود که در آن احتمال لکه بینی هم وجود دارد. عمر یک تخمک ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از خروج از تخمدان است. استرس، بیماری، سفر و خواب روی تخمک گذاری اثر می گذارند.
تذکر: تخمک گذاری اکثر زنان بین روزهای ۱۱ تا ۲۱ چرخه عادت ماهیانه می باشد.
علائم هفته ۳
در زمانی که تخمک به رحم می چسبد، ممکن است مقداری خونریزی واژینال یا لکهبینی را تجربه کنید، بسیاری از زنان آن را با عادت ماهانه خود اشتباه میگیرند که در واقع لکهبینی و خونریزی، سبکتر از جریان قاعدگی معمول شما است. مایع آمنیوتیک در این زمان داخل کیسه آمنیون جمع می شود تا از جنین حفاظت کند.
لکه بینی یکی از علائم اولیه بارداری است. با این حال، اگر خونریزی نسبتا سنگین یا درد در ناحیه شکم یا لگن را تجربه کردید با پزشک خود تماس بگیرید. البته غیر معمول است ولی این علائم میتواند نشانه یک حاملگی غیر طبیعی یا لولهای باشد. این اتفاق زمانی می باشد که تخمک بارور، خود را به جایی غیر از دیواره رحم متصل کند. شایع ترین علل حاملگی خارج از رحم عبارتند از التهاب لولههای فالوپ و عفونت در رحم.
تذکر: هورمون گنادوتروپین (hCG) در این مرحله تولید می شود و مقدار کافی از این هورمون در ادرار، نتیجه تست بی بی چک را مثبت می کند.
مقاله مرتبط : آمپول HCG چیست؟
علائم هفته ۴
شما عادت ماهیانه خود را از دست دادهاید و آزمایش، بارداری را نشان می دهد. ممکن است برخی از علائم در این هفته مانند حساسیت سینهها، ویار و لکه بینی کم، را داشته باشید. ممکن است حس بویایی و چشایی شما بیشتر شود.
نکته: اگر سینههای شما در حال حاضر دچار درد و حساسیت نشده است، تا چند روز یا چند هفته بعد تجربه خواهید کرد.
علائم هفته ۵
یک دقیقه احساس شادی فراوان میکنید و بعد از مدتی به همان اندازه نگران هستید؟ همه آنها بخشی از نوسانات روحی شما است که کاملا طبیعی هستند. ممکن است احساس سربلندی، افسردگی، عصبانیت، زودرنجی، نیرومندی و سستی کنید. گاهی اوقات ممکن است همه این نوسانات روحی را در یک ساعت تجربه کنید.
هورمونهای شما در حال تغییر هستند به خصوص زمانی که یک تغییر بزرگ در راه باشد. نوسانات روحی اغلب در طول ماه آینده شدیدتر میشود و گاهی اوقات در پایان بارداری اتفاق میافتد.
ممکن است تعجب کنید که در حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد زنان در دوران بارداری، افسردگی و نوسانات روحی را تجربه میکنند. اگر در هر مرحله از دوران بارداری به مدت بیشتر از ۲ هفته احساس افسردگی داشتید، به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم هفته ۶
چند هفته پیش فکر نمی کردید که واقعا باردار هستید یا نه؟ اما اکنون بدن شما علائمی دارد که برای شما واضح است که باردار هستید. مطمئنا تشخیص برخی از این علائم بارداری در سه ماهه اول میتواند کمی مشکل باشد. علائمی مانند خستگی، تهوع، استفراغ، دردناکی سینهها، سردرد، یبوست، ضعف و نوسانات روحی، نشانه هایی بر آن هستید.
سعی کنید با این علائم کنار بیایید و به جنبه روشن آن توجه کنید. بدن شما در حال انجام کار پیچیدهای است و بیشتر این علائم ظرف چند هفته آینده کاهش می یابند.
علائم هفته ۷
حتی اگر هنوز کاملا مشخص نباشد ولی احتمالا متوجه شده باشید که کمی وزن شما اضافه شده است البته هنوز به اندازهای چاق نشدهاید که نیاز به لباسهای بارداری داشته باشید البته شاید بخواهید برای آینده خریداری کنید.
کم کم ممکن است تغییراتی را مشاهده کنید مانند تغییر رنگ در پوست (همه تجربه نمی کنند). احتمالا فشار بیشتری بر مثانه خود احساس می کنید که باعث تکرر ادرار نیز می شود.
علائم هفته ۸
ممکن است شما اشتیاق زیادی برای خوردن خیارشور و بستنی داشته باشید که ویار بارداری میتواند به برنامه غذایی سالم شما آسیب برساند. بله، شما به اندازه دو نفر غذا میخورید، ولی در واقع برای تغذیه کودک خود فقط حدود ۳۰۰ کالری بیشتر در روز نیاز دارید (یا ۶۰۰ کالری اگر شما منتظر دوقلوها هستید).
اگر کیک شکلاتی و یک بسته چیپس خوشمزه شما را به هوس انداخت، سعی کنید به جای آن یک لیوان آب انبه، یک مقدار پنیر خامهای و یا یک لیوان بزرگ شیر بنوشید.
تذکر: تنگ شدن سوتین یا احساس خستگی از دیگر علائم هفته ۸ بارداری است.
علائم هفته ۹
همان طور که حجم خون شما رو به افزایش است، ممکن است اثرات آن را به صورت سرگیجه یا ادرار احساس کنید. ممکن است آن را در رگهای برجسته روی دستها و پاهای خود یا به صورت خونریزی بینی مشاهده کنید.
این حجم خون اضافه برای محافظت از کودک شما در هنگام ایستادن و یا دراز کشیدن در نظر گرفته شده است و در مقابل از دست دادن خون در طول زایمان به شما کمک میکند.
صحبت از خونریزی شد، خونریزی واژینال در سه ماه اول بارداری اتفاق میافتد و این دلیلی برای نگرانی نیست اما ممکن است نشانهای از بارداری خارج از رحم و یا سقط جنین باشد، بنابراین اگر دائم دچار خونریزی میشوید باید به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم هفته ۱۰
درخشش جدید پوست خود را دوست دارید؟ هورمونهای بارداری HCG و پروژسترون سبب آن میشوند. هورمون های پروژسترون و استروژن نیز باعث رشد غدههای تولید شیر در سینهها نیز میشوند.
این هورمون ها باعث افزایش غدد چربی در صورت شما میشوند. پوست شما را شفافتر و صافتر میکند و حجم خون را افزایش میدهند پس پوست شما کمی سرخ می شود.
تذکر: پزشک در مورد آزمایش غربالگری که در سه ماه اول انجام می شود با شما صحبت می کند.
مقاله مرتبط : همه چیز درباره ی آزمایش غربالگری در دوران بارداری
علائم هفته ۱۱
اگر این اولین بارداری شما است، ممکن است احساس کنید ورم کردهاید، مانند اینکه یک وعده غذایی بزرگ خوردهاید. برخی از زنان در آخر سه ماهه اول، شکم کوچکی دارند. احساس تهوع، استفراغ، رشد سریع ناخن و مو یا جوش زدن از دیگر علائم هفته ۱۱ بارداری است.
علائم هفته ۱۲ بارداری
رحم در این هفته شروع به حرکت به سمت بالا می کند و در قسمت بالای استخوان اندام تناسلی شما قرار می گیرد. از این زمان به بعد رحم شما شروع به رشد میکند و ظاهر شما تغییر میکند، در این مرحله فشار بر روی مثانه شما کمی بیشتر میشود.
اولین سونوگرافی در این زمان انجام می شود. تنگی نفس و احساس شادمانی از دیگر علائم هفته ۱۲ بارداری است.
علائم هفته ۱۳ بارداری
احتمال دارد روی پوست شکم، باسن و سینه ها ترک های پوستی ایجاد شود و سینه ها بزرگ تر شوند. از دیگر علائم هفته ۱۳ افزایش میل جنسی است زیرا احساس خستگی در این دوران کمتر شده است و انرژی بیشتر می شود.
بارداری در سه ماهه دوم بارداری
تا اینجا سعی کردیم تا دوره ۳ ماهه اول بارداری را به صورت خلاصه و مفید شرح دهیم و در ادامه، هفتههای بارداری در ۳ ماهه دوم را توضیح خواهیم داد.
علائم هفته ۱۴ از هفتههای بارداری
شما در سه ماهه دوم هستید، بهتر است بدانید که خطر ابتلا به سقط جنین در اواخر این هفته به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است، ۷۵% سقط جنین در سه ماهه اول رخ میدهد. اگر احساس خوب و سرحالی دارید بخاطر تغییرات هورمونی است. سطح تولید هورمون HCG، استروژن و پروژسترون کاهش مییابد و شما در سه ماهه دوم احساس خوب دارید.
این هفته معمولا با افزایش انرژی و اشتها همراه است. دردهای شکمی از هفته ۱۴ کم کم شروع می شوند و شکم بر آمده می شود.
مقاله مرتبط : چاقی و خطرات آن در طول بارداری
علائم هفته ۱۵ بارداری
اگر در آینه خود را نگاه کنید، ممکن است یکی دیگر از علائم عجیب هفته ۱۵ بارداری را مشاهده کنید که تیرهتر شدن پوست در اطراف نوک پستان، ناف، زیر بغل و داخل ران است که بیش از ۹۰ % از مادران را تحت تاثیر قرار میدهد. این تیره شدن معمولا تا چند ماه پس از زایمان از بین میرود.
برای پیشگیری از این علائم بهتر است کمتر در معرض آفتاب باشید و اگر بیرون میروید کلاه با لبه پهن بپوشید. حساس شدن دندان ها و سوزش معده از دیگر نشانه های این دوران هستند.
علائم هفته ۱۶ بارداری
احتمالا کم کم متوجه لگد زدن نوزاد خود خواهید شد، بیشتر مادران این دوره بزرگ حاملگی را بین هفته ۱۶ و ۲۰ تجربه میکنند. انتظار ضربه محکم نداشته باشید، اولین ضربات نوزاد بسیار ظریف هستند که اغلب مادران با خارش شکم یا سوء هاضمه اشتباه میگیرند. درد یا اسپاسم عضلات و دل پیچه از دیگر علائم هفته ۱۶ بارداری است.
علائم هفته ۱۷ بارداری
شکم شما در این روزها گردتر و بزرگتر میشود بنابراین بارداری شما را نمایان می کند. رحم شما خود را برای تحولی بزرگ آماده میکند و این ممکن است کمی عجیب باشد اما زمانی که شما نوزادتان را به دنیا میآورید از زمان شروع بارداری ۱۰۰۰ برابر بزرگتر شده است. حفظ تعادل به دلیل اضافه وزن سخت تر می شود و با رشد بیشتر رحم از این هفته به بعد ممکن است دردهای عصبی سیاتیک شروع شود.
علائم هفته ۱۸ بارداری
ممکن است احساس کنید کودک شما واقعا در حال ضربه زدن است، این ضربات محکمتر از هفته قبل است. این ضربه ها برای اکثر مادران، تاییدی است که یک نوزاد در آنجا در حال رشد است. از آنجا که بسیاری از حرکات کودک به اندازه کافی قوی نیستند که شما احساس کنید، ممکن است یک روز لگد و حرکتی را احساس نکنید و چند روز بعد احساس کنید.
از علائم هفته ۱۸ می توان به ورم دست و پا، کمر درد، خون دماغ شدن و بهم خوردن خواب اشاره کرد.
علائم هفته ۱۹ بارداری
اگر این روزها کمی بیشتر احساس بیتعادلی میکنید به دلیل رشد شکم است که تعادل بدن شما را تغییر می دهد. بزرگی شکم میتواند شما را بیشتر مستعد لغزش و افتادن کند، این تغییرات میتواند هماهنگی ستون فقرات را برهم بزند و فشار زیادی وارد کند.
برای جلوگیری از درد انجام این موارد ضروری میباشد: صاف ایستادن در زمان پیادهروی، قرار گرفتن لگن و شانههایتان در یک خط و کمک گرفتن از پاهای خود برای نشستن و خوابیدن به پهلو (درست مانند یک جنین).
علائم هفته ۲۰ بارداری
این هفته زمان جشن است، شما به نیمه راه بارداری خود رسیدهاید! اگر این روزها به محله خود بازگردید، همه متوجه تغییرات بدنی شما میشوند و میگویند شما واقعا شبیه مادران باردار شدهاید. اگر شما هنوز درد رباط را احساس نکردید، ممکن است به زودی این درد را تجربه کنید.
دردهای شدید در ناحیه لگن، شکم و کشاله ران طبیعی است. همانطور که رحم شما رشد میکند، رباطها که به دیوار کناری لگن و قسمت فوقانی رحم شما متصل شدهاند کشیده میشوند. ترشحات واژینال و ورم عضلانی از دیگر نشانه های هفته ۲۰ بارداری است.
مقاله مرتبط : دردهای شکمی در زمان حاملگی
علائم هفته 21 بارداری
اکثر زنان با رسیدن به سه ماهه دوم بارداری از نظر فیزیکی احساس بهتری دارند زیرا برخی از علائم اذیت کننده از بین رفته است اما برخی نشانه ها همچنان در هفته 21 بارداری وجود دارند مانند واریس در پاها، عفونت های ادراری، تغییرات پوستی، احساس تشنگی، دردهای شکمی و خونریزی واژینال.
تذکر:
- اگر عفونت ادراری خود را درمان نکنید احتمال دارد عفونت به کلیه ها برود که در آن صورت با علائمی مانند تب، تهوع و استفراغ همراه است.
- بهتر است ورزش های سبک با تشخیص پزشک در این دوران شروع شود.
برخی دیگر از علائم رایج این دوران می توان به کشیدگی پوست شکم، پا، کمر، ران و سینه اشاره کرد که علت این اتفاق منبسط شدن بدن است. در بیشتر موارد پاها در این دوران ورم می کند اما نگران نباشید چون بدن نسبت به قبل از بارداری تغییرات زیادی کرده و خون و مایعات بیشتری را در خود جای داده است.
نکته: برای بهتر شدن واریس در این دوران از جوراب های مخصوص استفاده کنید و هر زمان وقت داشتین دراز بکشید و پاهای خود را بالاتر از سطح بدنتان قراردهید.
علائم هفته 22 بارداری
در این مرحله هر هفته شاهد اضافه وزن هستید. این اضافه وزن فقط به خاطر تغذیه و رشد جنین نیست بلکه به خاطر افزایش ذخیره چربی مادر برای تولید شیر، پس از تولد نوزاد است. سینه ها بزرگ تر می شود. در این هفتهها حرکات جنین بیشتر از قبل حس میکنید. دردهای شکمی یکی از دردهای شایع دوران بارداری خصوصا در هفته 22 است کهبا دردهای دردها سقط جنین اشتباه گرفته میشود.
اگر این درد همراه با لکه بینی باشد باید حتما به متخصص مراجعه شود. معمولا این دردها به علت انقباضات رحمی ایجاد می شوند که قابل تحمل است و با استراحت بهتر می شود. شکم تا حد زیادی نسبت به قبل بزرگتر شده است ولی هنوز آنقدر اذیت کننده نیست. اگر اولین بارداری خود را تجربه می کنید برای آگاهی بیشتر از این دوران در کلاسهای زایمان ثبت نام کنید. از دیگر علائم این دوران میتوان به ترکهای پوستی، ترشحات سینه، یبوست، کمردرد و گرفتگی عضلات پا اشاره کرد.
تذکر: برای جلوگیری از دیابت و فشار خون بارداری حتما وزن خود را زیر نظر متخصص کنترل کنید.
علائم هفته 23 بارداری
با وارد شدن به هفته 23 بارداری شما متوجه تورم مچ پای خود می شوید که علت آن تغییرات ترکیبات شیمیایی خون است که در بافت ها نفوذ می کنند. البته بزرگ شدن رحم در ایجاد این ورم بی اثر نیست. همچنین در این هفته متوجه تغییرات پوستی خود بیشتر می شوید به عنوان مثال میتوان به تیره شدن نوک سینه ها اشاره کرد. برخی دیگر از عوارض شایع هفته 23 بارداری میتوان به سوزش سردل، یبوست، کمردرد و گرفتگی عضلات پا اشاره کرد.
برای پیشگیری از عوارض هفتههای بارداری لازم است نکاتی را بدانید:
- به اندازه کافی آب بنوشید تا از سردرد و عفونت های ادراری جلوگیری کند.
- برای پیشگیری از یبوست آب میوه، شیر و سبزیجات حتما مصرف کنید.
- ورزش کنید و حتما به پیاده روی بروید تا از کمر درد پیشگیری کنید.
تذکر: تورم ناگهانی دست یا صورت، تهوع و استفراغ و مشکلات بینایی از نشانه های پره اکلامپسی است سریع به پزشک مراجعه کنید.
علائم هفته 24 بارداری
سه ماهه دوم، شکم اندازه یک توپ فوتبال است و علائم آن معمولا خیلی اذیت کننده نیست. احتمال دارد دچار سرگیجه، ضعف، پا درد و خستگی بشوید که علت آن ممکن است کم خونی یا قند پایین باشد که نیاز به بررسی دقیق پزشک دارد. سعی کنید اگر دچار سوزش سر دل هستید حتما وعدههای غذایی خود را کم حجم کنید و تعداد وعدهها را 5 یا 6، وعده برسانید. برای جلوگیری از کمردرد حتما ورزش مناسب انجام دهید و از ایستادن طولانی مدت پرهیز کنید.
برای رفع یبوست به اندازه کافی آب بخورید و مصرف میوه و سبزی فراموش نشود. اگر علائمی مانند سردرد شدید، تهوع و استفراغ، تورم ناگهانی صورت و دست، درد در ناحیه زیر دنده و بالای شکم و مشکلات بینایی مانند تاری دید و حساسیت به نور داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تذکر:
- زنان بارداری که سوزش سر دل دارند نباید غذاهای ادویه دار و نوشابه گاز دار مصرف کنند.
- برای رفع گرفتگی پا با مشورت پزشک پیاده روی کنید.
علائم هفته 25 بارداری
رحم در هفته 25 هفتههای بارداری تقریبا اندازه یک توپ فوتبال شده است اما هنوز تا پایان بارداری زمان زیادی باقی مانده است. این احتمال است که همزمان با تغییرات ظاهری بدن، شما احساس بی دست و پا بودن بکنید. سه ماهه دوم بارداری معمولا نسبت به اوایل بارداری برای زنان راحت تر است اما ممکن است با نزدیک شدن به سه ماهه سوم انرژی شما کمتر شود و همین باعث ناراحتی شما شود. همچنین برخی از تغییرات ظاهری مانند بیشتر شدن ترکهای پوستی، لکههای تیره روی صورت، اختلال در خواب و تورم پا دیده میشود. درصورتی که یکیاز موارد زیر را دیدید حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- احساس ناتوانی یا خستگی مفرط
- افکار خودکشی یا مرگ
- کم شدن تمرکز
- احساس افسردگی در کل روز
تذکر: به علت تغییرات هورمونی رشد موهای زائد در هفته 25 بارداری بیشتر از قبل میشود.
خوب است با ماما یا پزشک خود کم کم در مورد نوع زایمان خود صحبت کنید.
تذکر: اگر موقع ورزش در هفتههای بارداری احساس سرگیجه و خستگی داشتید حتما ورزش را متوقف کنید.
چند توصیه برای مادران عزیز
- برای جلوگیری از آسیب به ستون فقرات به خاطر اضافه وزن بهتر است از کفش طبی استفاده کنید.
- وسایل سنگین را از زمین بلند نکنید.
- زمانی که توی ماشین نشستید یه بالشت توی کمر خود بذارید تا از ستون فقرات شما محافظت کند.
علائم هفته 26 بارداری
با وجود آنکه سه ماهه دوم بارداری تمام شده است اما ممکن است بعضی علائم مانند تکرر ادرار همچنان ادامه داشته باشد. همچنین ممکن است در هفته 26 بارداری انقباضات براکستون هیلکلس شروع شود اما معمولا این انقباضات در سه ماهه سوم مشاهده میشوند.
زمانی که وارد هفته 26 بارداری میشوید احتمال دارد شل و سفت شدن عضلات را بیشتر از قبل احساس کنید. انقباضات رحمی در طول روز چندبار ممکن است رخ دهد و تنها 30ثانیه زمان میبرد. جنین چون در حال وزن گرفتن است فشار وارد میکند و هنگام ایستادن و راه رفتن طولانی مدت مادر را دچار مشکل میکند.
اندازه جنین | 23 سانتیمتر |
وزن جنین | 820 گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
در این هفته اگر فشار خون نسبت به قبل از بارداری بالا رفت حتما باید توسط پزشک بررسی شود. همین طور کمردرد، سردرد، خستگی، ورم کردن بدن و اختلال در حافظه از دیگر علائم شایع هفته 26 بارداری است. در این زمان بهتر است کم کم شروع کنید با نوزاد درون شکم خود صحبت کنید زیرا صدای شما را میشنود. سعی کنید برای این که این دوران را به خوبی بگذرانید از ورزشهای مخصوص دوران بارداری و تغذیه مناسب غافل نشوید. اگر تاری دید، تب، خونریزی واژن و درد شکمی شدید در هفته 26 بارداری داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
علائم هفته 27 بارداری
شما در آخرین هفته سه ماهه دوم بارداری هستید و با ورود به سه ماهه سوم بعضی از علائم مانند خستگی، سوزش سردل، اختلال در خواب، بواسیر و تنگی تنفس ممکن است بیشتر از قبل اذیت کننده باشند. براساس مطالعاتی که انجام شده است به این نتیجه رسیدهاند که یک چهارم زنان گرفتگی عضلات پا یا سندرم پای بی قرار دارند. جنین تقریبا 900 گرم وزن دارد با رشد بیشتر جنین در این ماه سطح انرژی مادر مدام در نوسان است و باید بیشتر به استراحت خود اهمیت بدهد. برای اینکار بهتر است چند نکته را رعایت کند:
- یک برنامه منظم برای خواب داشته باشد.
- ورزش های مخصوص دوران بارداری را فراموش نکند.
- از تکنیکهای آرام سازی ذهن قبلاز خواب استفاده کند.
- از مصرف مایعات هنگام غروب پرهیز کند.
اندازه جنین | 24 سانتیمتر |
وزن جنین | 920 گرم |
پزشک معمولا بین هفته 24 تا 28، برای مادر یک آزمایش غربالگری دیابت تجویز میکند. در این هفته ممکن است گاهی به علت مشغلههای زیاد حرکات جنین را حس نکنید و به نظرتان آرام باشد.
بیشتر بدانید: هورمون کورتیزول از علائم تا تاثیر آن در بارداری
نکته:
- برای کم کردن گرفتگی عضلات پا از ایستادن طولانی مدت پرهیز کنید.
- اگر در این هفته علائمی مانند تاری دید، تهوع و استفراغ، سردرد شدید و درد در ناحیه زیر دنده داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
بارداری در سه ماهه سوم بارداری
تا اینجا سعی بر آن بوده تا دوره ۳ ماهه دوم بارداری را نیز به صورت خلاصه و مفید شرح دهیم و در ادامه، هفتههای بارداری در ۳ ماهه سوم را توضیح خواهیم داد.
علائم هفته 28 بارداری
رحم در هفته 28 هفتههای بارداری در حدود 7 سانتی متر بالاتر از ناف قرار دارد و از این زمان به بعد هر هفته یک سانتی متر به ارتفاع رحم اضافه میشود. اگر تا رسیدن به این هفته دچار سوء هاضمه نشدهاید این احتمال وجود دارد که در هفتههای آینده که رحم به جنین فشار میآورد دچار سوء هاضمه شوید. در این هفته چشمهای جنین نیمه باز هستند و مژههای او دیده میشود. از این هفته سه ماهه سوم بارداری شروع میشود و تا هفته 40 بارداری ادامه دارد.
در این هفته جنین سعی میکند در وضعیت مناسب قرار بگیرد و همین چرخش سر و بزرگ شدن رحم باعث فشار به عصب سیاتیک که پایین ستون فقرات است، میشود. این حالت که با یک تیر کشنده از باسن تا پشت پا کاملا قابل احساس است. درد سیاتیک در بیشتر مواقع با تغییر وضعیت بهتر میشود اما گاهی تا زمان زایمان ادامه دارد.
اندازه جنین | 25 سانتیمتر |
وزن جنین | یک کیلو گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
یکی از نکاتی که باید بدانید این است که از این به بعد هر دو هفته به پزشک یا ماما مراجعه میکنید. کم کم ممکن است مومورشدن، خارش یا سوزش در پای خود را احساس کنید که پزشکان به آن سندرم پای بیقرار میگویند که در زنان بسیار رایج است. پزشکان در این رابطه توصیه می کنند:
- چای و قهوه مصرف نشود.
- زمانی که احساس ناراحتی کردید، ماهیچههای پای خود را ماساژ دهید.
- مصرف مکمل آهن ممکن است بیتاثیر نباشد.
تذکر: اگر در طی این هفته با اختلال در دید مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است فشار خون شما بالا باشد.
علائم هفته 29 بارداری
هفته 29 بارداری یک نقطه عطف در رشد جنین است. سر جنین نسبت به اعضای دیگر بدن کمی بزرگتر است تا مغز بتواند کامل رشد کند. با ورود به سه ماهه آخر بارداری، مادر بیشتر از قبل باید آرامش خود را حفظ کند و از استرس دوری کند. همچنین با مصرف غذاهای سالم و مقوی و دوری از فعالیتهای سنگین از خود مراقبت کند. در هفته 29 بارداری ممکن است ورم بدن بیشتر شود یا انگشتان دست بزرگتر از قبل به نظر برسد، این حالت به دلیل افزایش حجم خون و گردش مایعات در بدن است. سینه ها ممکن است سفتتر و سنگینتر به نظر برسند.
اندازه جنین | 26 سانتیمتر |
وزن جنین | 1,150 گرم |
همین طور طرز راه رفتن مادر به علت بزرگ شدن شکم تغییر میکند زیرا برای حفظ تعادل مجبور است فاصله بین پاها را افزایش دهد. با بزرگ شدن رحم کمی احساس تنگی نفس خواهید کرد. خوب است بدانید از هفته 29 بارداری به بعد زایمان زودرس خطری برای جنین ندارد. شل شدن عضلات بدن و بزرگ شدن رحم باعث فشار به سایر قسمتهای بدن و در نتیجه سرعت هضم غذا کم میشود. برخی از زنان در کنار ترکهای بارداری دچار بثورات پوستی میشوند. یبوست، سوزش سر معده و کمر درد از دیگر علائم شایع هفته 29 بارداری است که بیشتر از قبل سبب اذیت زنان میشوند. در هفته 29، یوگا و پیاده روی با مشورت پزشک فراموش نشود.
علائم هفته 30 بارداری
با وارد شدن به هفته 30 از هفتههای بارداری رحم در حدود 10 سانتی متر بالاتر از ناف کاملا قابل لمس است. پوست شکم به قدری کشیده میشود که احساس میکنید دیگر جایی برای بزرگ شدن آن نیست ولی جنین بزرگ میشود و به رشد خود ادامه خواهد داد. در نتیجه ظاهرتان ممکن است کمی نامتناسب جلوه کند. اما نگران نباشید بعد از زایمان با توصیههای پزشک، مجددا به وزن قبلی خود بر میگردید. یکی دیگر از تغییراتی که در هفته 30 بارداری و به طور کلی سه ماهه آخر بارداری شایع است، تغییرات خلق و خو است. نگرانی از مادر شدن و استرسهای دیگر و احساساتی شدن بیش از حد، تنها بخشی از تغییرات شایع مادران در سه ماهه آخر بارداری است.
اندازه جنین | 27 سانتیمتر |
وزن جنین | 1,300 گرم |
بهتر است مادران در مورد نگرانیهای خود با همسر یا دوستان خود مشورت کنند تا کمی حالشان بهتر شود. این روزها بیشتر از قبل احساس خستگی میکنید. همچنین خواب شما با مشکل روبرو میشود. بهتر است در طول روز کمی چرت بزنید تا کمی انرژی بگیرید. خوب است که در مورد میزان افزایش وزن با پزشک خود مشورت کنید چون افزایش بیش از حد وزن کمر درد را بیشتر میکند.
بالا بردن پاها در بهبود درد کمر موثر است. بارداری باعث تغییر شماره کفش شما به اندازه یک شماره میشود که این امر کاملا طبیعی است.
برای هفته 30 بارداری اگر خوابیدن شما هنوز مشکل است، بالشت بارداری بخرید. درست است تا زمان زایمان هنوز تقریبا ده هفته وقت دارید اما بهتر است در مورد انقباضات رحمی با دکتر مشورت کنید. سعی کنید کم کم وسایل مورد نیاز کودک را تهیه کنید.
علائم هفته 31 بارداری
در هفته 31 از هفتههای بارداری افزایش سایز شکم و وزن باعث کند شدن حرکات شما میشود. وزن جنین در این هفته در حدود 1.500 گرم است و به همین خاطر به ریه مادر فشار وارد میکند. در نتیجه بالا رفتن از پله برای زنان باردار بسیار سخت و اذیت کننده است. کمردرد، تنگی نفس، ورم پاها خصوصا قوزک پا و تکرر ادرار از علائم شایع و اذیت کننده این هفته است. در این هفته حتی زنان باردار نمیتواند بند کفش خود را ببندد زیرا شکم بزرگ است. بهتر است در هفته 31 بارداری این نکات را بدانید:
- نشانههای زایمان زودرس را بدانید.
- در مورد نگهداری از کودک حتما کتاب مطالعه کنید.
- در صورتی که قصد دارید، بچه را به مهد بذارید، حتما مهد کودک خوب و ایمن پیدا کنید.
- اگر حیوان دارید، قبل از ورود کودک آن را آماده کنید.
اندازه جنین | 27.5 سانتیمتر |
وزن جنین | 1,500 گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
اگر گرفتگی پا و کمر در بارداری اذیت کننده شد، بهتر است با یک ماساژور متخصص در زمینه ماساژ مخصوص این دوران مشورت کنید. برای تکرر ادرار بهتر است مصرف چای و قهوه به شدت کم شود و سعی کنید موقع ادرار کردن کمی به جلو خم شوید تا مثانه کامل تخلیه شود. برای بهبود کمر درد از حرکات مناسب جهت تقویت عضلات کمر با مشورت پزشک انجام دهید. همینطور از ورزش کگل غافل نشوید زیرا یکی از فواید آن جلوگیری از نشد ادرار و تقویت عضلات لگن است. در سه ماهه سوم بارداری نباید زیاد به خودتون فشار بیاورید و به مدت طولانی سرپا نباشید.
نکته: اگر ترشحاتی از سینه اومد، بهتر است پدهای مخصوصی داخل سوتین بگذارید.
علائم هفته 32 بارداری
با ورود به هفته 32 بارداری جنین به قدری بزرگ شده است که کامل فضای داخل رحم را گرفته است. در هفته 32 بارداری شکم بزرگتر و کشیدهتر به نظر میرسد. یکی از علائمی که در این هفتهها بیشتر تجربه میکنید، دردهای پهلوست. در دوران بارداری حجم خون در حدود 40 تا 50 درصد بیشتر میشود زیرا برای تامین نیازهای خود و جنین و جبران خونریزی حین زایمان لازم است. هر چقدر به هفتههای آخر بارداری نزدیک میشوید، به علت افزایش فشار درونی شکم سوزش معده را بیشتر حس میکنید. همچنین سر جنین به سمت دهانه خروجی رحم میرود، پاهای او به دندههای مادر فشار وارد میکند و سبب درد میشود.
اندازه جنین | 28 سانتیمتر |
وزن جنین | 1,750 گرم |
یک راهکار ساده برای کمتر شدن درد این است که پشت خود را صاف نگه دارید تا فضای کافی برای تغییر حالت جنین باشد. همین طور هر چقدر به آخر بارداری نزدیک میشوید، احتمال تغییر سایز سینهها بیشتر است. بنابراین برای جلوگیری از افتادگی سینه از سوتینهای مناسب حتما استفاده کنید. یکی دیگر از علائم، تپش قلب برای مدتی کوتاه است. این حالت معمولا جای نگرانی ندارد ولی اگر با درد قفسه سینه یا تنگی نفس بود، حتما با پزشک مشورت کنید. یکیاز مراقبتهایی این هفته این است که هنگام خارج شدن از تخت ابتدا به پهلو بچرخید، سپس با کمک دستها بنشینید. خوب است قبلاز ایستادن یک یا دو دقیقه بنشینید تا فشارخون تنظیم شود و ناگهانی بلند نشوید. برای گرفتگی عضلات پا و حتی ورم پاها با مشورت پزشک لبنیات مصرف کنید.
علائم هفته 33 بارداری
در سه ماهه سوم بارداری بیشتر از قبل متوجه میشوید که بیشتر اعضای بدن شما دچار تغییرات زیادی شده است. به عنوان مثال بزرگ شدن قسمت میانی و بزرگتر شدن سینهها نمونهای از این تغییرات است. همچنین در هفته 33 از هفتههای بارداری به خاطر تغییراتی که در خلق و خو ایجاد میشود، باعث بی ثباتی در روابط عاطفی میشود. ممکن است بیخوابی بیشتر از قبل شما را اذیت کند. درنتیجه برای داشتن یک خواب خوب لازم است برنامه خواب را روی یک ساعت مشخص تنظیم کنید. همین طور قبل خواب از خوردن چای، قهوه و شکلات خودداری کنید. یک نکته که خوب است بدانید این است که ورزش در ساعات پایانی روز سبب بهم خوردن خواب شبانه میشود.
بیشتر بدانید
جنین در هفته 33 بارداری تقریبا کامل است اما هنوز اندامش خیلی ظریف و باریک است. برای جلوگیری از سوزش سر دل یک میان وعده کوچک و سبک قبل خواب بخورید. احتمال دارد در این هفته از بارداری انگشتان دست و پا دچار بیحسی شود. سندروم تونل کارپال در سه ماهه سوم بارداری بسیار رایج است. بهتر است هنگام خواب دستهای خود را بر روی یک بالشت قرار دهید تا از بی حسی در انگشتان دست جلوگیری شود.
اندازه جنین | 29 سانتیمتر |
وزن جنین | 1,900 گرم |
در هفته 33 بارداری بهتر است اگر قصد زایمان طبیعی دارید با پزشک و ماما خود صحبت کنید. برای جلوگیری از تکرر ادرار به خصوص در سه ماهه سوم حتما ورزش کگل را انجام دهید. ورم دست و پا و صورت در هفتههای آخر بارداری بیشتر نمایان است. پزشکان توصیه میکنند حتما مادران باردار اسید چرب امگا3 را برای تکامل بهتر جنین مصرف کنند. درنتیجه سلول عصبی جنین برای رشد بیشتر به خصوص در سه ماهه سوم نیاز به دریافت امگا 3 دارند. همچنین سایر علائم مانند تیر کشیدن، درد مبهم و خونریزی غیر طبیعی در هفتههای آخر بارداری نیاز به مشورت با پزشک دارد.
علائم هفته 34 بارداری
با ورود به هفته 34 مقدار مایع آمنیوتیک موجود در رحم بیشتر میشود و حتی احتمال دارد مقدار مایع آمنیوتیک اضافی جذب بدن شود. برخی از زنان متوجه برجستگی ناف به سمت بیرون میشوند. این اتفاق کاملا عادیست و جای نگرانی نیست. در این هفته با توجه به افزایش وزن جنین فشار بیشتری را احساس میکنید.
مقاله مرتبط: پارگی کیسه آب از علت تا نحوه تشخیص و درمان
با نزدیک شدن به هفتههای آخر بهتر است از مرکزی که قصد دارید در آن زایمان کنید، دیدن کنید. بهتر است بعداز هفته 34 آزمایش غربالگری استرپتوکوکی گروه B را بروید. این باکتری معمولا در واژن یا رکتوم وجود دارد و امکان دارد در زمان زایمان به نوزاد منتقل شود. بهتر است برای آرامش بیشتر با پزشک یا مامای خود در مورد مسائل زیر صحبت کنید:
- برنامه زایمان
- کم کردن درد موقع زایمان
- توصیه موقع پارگی کیسه آب
- توصیه موقع شروع انقباضات
اندازه جنین | 30 سانتیمتر |
وزن جنین | 2,100 گرم |
تذکر: در هفته 34 ورم داشتن صورت، دست و قوزک پا نشان دهنده مسمومیت بارداری است.
نکتههای مهم
احتمال دارد در هفته های آخر بارداری دوباره دچار تهوع و استفراغ شوید که به خاطر فشار بیشتر به معده است.
برای کاهش ورم در انتهای بارداری بهتر است کارهای زیر را انجام دهید:
- ورزش را فراموش نکنید.
- روزانه 6تا8 لیوان آب بنوشید.
- موقع استراحت به پهلوی چپ بخوابید.
- از خوردن نمک و میان وعده های شور پرهیز کنید.
- از ایستادن و نشستن طولانی بپرهیزید.
- کفش و جوراب تنگ نپوشید.
علائم هفته 35 بارداری
با وارد شدن به هفتههای آخر بارداری بزرگ شدن شکم بیشتر از قبل نمایان است. همچنین در هفته 35 بارداری چیزی که بیشتر زنان را اذیت میکند، تنگی نفس است. احتمال دارد درد پا و پشت را بیشتر زنان در هفتههای آخر بارداری بیشتر تجربه کنند. همچنین در هفتههای بین 35 تا 37 از ترشحات واژن یا مقعد برای تشخیص باکتری استرپتوکوک استفاده میکنند. نوزاد از لحاظ ظاهری کاملا شبیه زمان تولد است، فقط وزن نوزاد موقع تولد بیشتر است. هر چقدر نوزاد به هفتههای آخر بارداری نزدیک میشود، میزان چربی در شانههای نوزاد بیشتر میشود، درنتیجه نوزاد با رسیدن به هفتههای آخر بارداری آماده ترک رحم میشود. زنان در هفته 35 بارداری چون وزن بیشتری را تجربه میکنند، مفاصل آنان به علت هورمونهای بارداری شلتر میشود.
اندازه جنین | 32 سانتیمتر |
وزن جنین | 2,300 گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
نکتههای تکمیلی
یکیاز نکاتی که زنان باردار باید حواسشان باشد این است که:
- روی سطح ناهموار و لیز راه نروند.
- افزایش وزن در برخی زنان سبب عرق سوز بین پاها میشود.
زنان در هفته آخر بارداری تصویری از نوزاد خود در ذهن دارند و مشتاق تولد نوزاد هستند. اگر در هفتههای آخر بارداری احساس بی حوصلگی و بی انرژی بودن میکنید، کاملا طبیعی است. در فصل سوم بارداری باید بین هفته 35 تا 37 برای معاینه پزشکی پیش دکتر برود. پزشک فشارخون زنان برای جلوگیری از عارضه پره اکلامپسی را اندازه گیری میکند و در صورت نیاز آزمایش ادرار تجویز میکند.
نکته: برای جلوگیری از عرق سوز شدن بین پاها باید لباسهای نخی بپوشید و از پوشیدن لباسهای تنگ پرهیز کنید.
ورود به هفته 36 بارداری
با وارد شدن به هفته 36 بارداری، جنین کاملا قادر به تنفس و هضم شیر است. همچنین بدن جنین از کرک پوشیده شده است البته به مرور کمتر میشود. زنان با وارد شدن به هفتههای آخر بارداری در انجام کارها باید از همسر خود کمک بگیرند و از انجام کارهای سنگین پرهیز شود. استراحت و خواب کافی در هفتههای آخر بارداری برای زنان بسیار اهمیت دارد.
در این دوران بسیاری از زنان انقباضات کاذب را تجربه میکنند. بهتر است با نزدیک شدن به هفتههای آخر بارداری یک لیست از کارها تهیه کنید و در مورد جزئیات آن با همسرتان صحبت کنید. بسیاری از زنان در هفتههای آخر بارداری با افزایش ترشحات واژینال روبهرو میشوند و به علت بزرگ شدن شکم در حرکت کردن دچار مشکل میشوند.
اندازه جنین | 34 سانتیمتر |
وزن جنین | 2,500 گرم |
مباحث تکمیلی
بین هفته 35 تا 37 بارداری باید دست کم یک جلسه پیش پزشک بروید تا وضعیت سلامتی شما و جنین را بررسی کند و در صورت نیاز آزمایش هایی تجویز کند. اگر در مورد زایمان و مسائل پیش رو احساس نگرانی دارید حتما با پزشک این موضوع را مطرح کنید. در صورتی که هنوز موفق به انتخاب یک پزشک متخصص برای نوزاد خود نشدهاید بهتر است هر چه زودتر اقدام کنید.
ترشحات مخاط دهانه رحم که معمولا زرد رنگ و غلیظ و آغشته به خون است، چند روز یا چند ساعت قبلاز زایمان اتفاق میافتد. بهتر است علائم شروع زایمان را بدانید تا بدون استرس و نگرانی این دوران را بگذرانید. با نزدیک شدن به ماههای آخر بارداری کمی کلستروم از نوک سینه خارج میشود که برای اینکه آزار دهنده نشود از پدهای بهداشتی استفاده کنید.
تذکر: برای آرام شدن انقباضات براکستون هیکس، استراحت یا نوشیدن آب بسیار موثر است.
با نزدیک شدن به هفتههای آخر بارداری تکانهای جنین کمتر میشود اما باید آن را احساس کنید. اگر در این زمان در مورد حرکت جنین نگران هستید یا سوالی دارید حتما با پزشک در میان بگذارید.
تذکر: لکه بینی یا خونریزی واژینال، انقباضات رحمی، فشار غیرمعمول در لگن و کمر، خروج آب یا مایعی شفاف از واژن و تغییر رنگ ترشحات واژن از نشانههای شروع زایمان هستند.
ورود به هفته 37 بارداری
با وارد شدن به هفته 37 بارداری جنین کاملا آماده است و در صورت به دنیا آمدن به راحتی میتواند در محیط خارج از رحم زندگی کند. در کل وضعیت جنین در هفته 37 به این صورت است که برخی از استخوانهای او نرم است و این معنی را میدهد که بعداز تولد نیازمند مراقبت است تا به مرور استخوانها سختتر شوند. گاهی بعضی از نوزادان بعداز تولد موهایی به طول 1 تا 3 سانتیمتر روی سر خود دارند و بعضی دیگر از نوزادان کچل هستند.
ریه جنین در این زمان قادر به سازگار شدن با محیط خارج از رحم است. سیستم ایمنی جنین همچنان در حال تکامل است و بعداز تولد نوزاد از طریق مصرف شیر آنتی بادیهای لازم را بدست میآورد. اگر قصد سزارین داشته باشید پزشک به شما میگوید تا هفته 39 بارداری باید صبر کنید مگر در مواقع خاص که پزشک در هفته 37 حاملگی تشخیص به پایان بارداری بدهد.
اندازه جنین | 35 سانتیمتر |
وزن جنین | 3,000 گرم |
در این هفتهها نوزاد به سمت حفره لگن حرکت میکند و با این کار فشار بالای رحم و دیافراگم از بین میرود و احساس سبکی میکنید. همچنین به معده فشار زیادی وارد نمیشود و زنان در این زمان میتوانند غذاهای خود را کامل و راحت بخورند. در این هفتهها حالت ناف به صورت بیرون زده است که جای نگرانی نیست و چند روز بعداز تولد نوزاد به حالت قبل بر میگردد. در هفته 37 چون جنین نیاز بیشتری به ذخیره چربی دارد، مادران احساس گرسنگی بیشتری میکنند.
نکته: جنین پسر نسبت به جنین دختر دارای کمی وزن بیشتر است.
مباحث تکمیلی
نکاتی که مادران در هفته 37 حاملگی باید رعایت کنند عبارتند از:
- برای جلوگیری از کم آب شدن بدن به مقدار کافی آب بنوشید.
- برای کاهش فشارهای روحی و جسمی برنامهریزی درست داشته باشید که خواب کافی و غذاهای سالم در کنار تمرینات مناسب در آن لحاظ شده باشد.
- اگر بی اختیاری ادرار دارید حتما موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- اگر دلهره روز زایمان را دارید حتما به روانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد.
- در طول روز حتما لحظاتی را به شمردن ضربات جنین به شکم اختصاص دهید و در پایان اگر متوجه کاهش حرکات جنین شدید حتما موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
روزهای پایانی بارداری گاهی اعصاب خرد کن است. بهتر است صبور باشید و بیشتر به فکر بعداز زایمان و در آغوش گرفتن نوزاد خود باشید تا کمی آرام شوید. همچنین میتوانید ساک بچه و وسایلی که برای روز زایمان مورد نیاز است را آماده کنید. بهترین کار در روزهای پایانی بارداری حفظ آرامش است و نوشتن لیستی از کارهایی که لازم است با همسر خود قبلاز تولد نوزاد انجام دهید را فراموش نکنید.
نکته: کمردرد، نفخ شکم، ورم پا، خستگی، تکرر ادرار، ترشحات سینه و اختلالات خواب از عوارض شایع هفته 37 بارداری هستند.
ورود به هفته 38 بارداری
یک نکتهای که باید بدانید این است که درست است به هفتههای آخر بارداری نزدیک میشوید ولی در اصل تا تاریخ زایمان هنوز دو هفته دیگر وقت باقی مانده است. در هفته 38 بارداری همچنان علائمی مانند کمردرد، تکرر ادرار، سوزش معده، حالت تهوع، ورم پا یا قوزک پا و افزایش ترشحات واژن وجود دارد که گاهی به شدت اذیت کننده میشوند.
اندازه جنین | حدود 36 سانتیمتر |
وزن جنین | 3,200 گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
برای تشخیص انقباض برکسون هیکس از درد زایمان، چند راه وجود دارد که مهمترین آنها عبارت از:
- انقباضات منظم که با دراز کشیدن برطرف نمیشود.
- شدت انقباضات رفته رفته بیشتر میشود و فاصله هر انقباض کمتر میشود.
- پایین اومدن سر جنین که گاهی افتادگی رحم هم گفته میشود.
نکته: اسهال و پارگی کیسه آمنیوتیک از نشانههای شروع درد زایمان است.
مباحث تکمیلی
جنین در هفته 38 بارداری موهای کرک مانند خود را از دست میدهد و در بهترین حالت برای زایمان قرار دارد؛ یعنی سرش رو به پایین است. حرکات جنین همچنان قابل حس کردن است. به عنوان مثال کش و قوسهای جنین در رحم قابل حس کردن است.
تذکر: اگر جنین هیچ حرکتی در هفتههای آخر بارداری نکرد حتما پزشک را مطلع کنید.
در هفتههای آخر بارداری به قدری شکمتان بزرگ شده است که حتی در حال ایستاده قادر به دیدن پاهایتان نیستید. حتی یک پیاده روی ساده برای زنان سخت و تا حدی ناراحت کننده است. حفظ تعادل کمی سخت است اما بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
- آهسته حرکت کنید.
- کمربند بارداری ببندید.
- کفش راحت و تخت بپوشید.
- حواستان به موانع موجود در مسیر باشد.
- برای جلوگیری از سرگیجه در طول روز وعدههای غذایی کوچک و آب فراوان بنوشید.
- ورزشهایی مانند کوهنوردی که باعث از دست رفتن تعادل میشود را انجام ندهید.
با نزدیک شدن به هفتههای آخر بارداری حتما تمرینات کگل و مصرف ویتامین را فراموش نکنید. همچنین مراقب علائم شروع زایمان هم باشید. در هفته 38 بارداری آزمایشهایی مانند بررسی میزان تورم بدن، ارزیابی ضربان قلب جنین، اندازه گیری فشارخون، بررسی وضعیت قرارگیری جنین در رحم و اندازه گیری وزن انجام میشود تا پزشک از سلامت مادر و جنین مطمئن شود.
ورود به هفته 39 بارداری
یک نکتهای که باید بدانید این است که درست است به هفتههای آخر بارداری نزدیک میشوید ولی در اصل تا تاریخ زایمان هنوز دو هفته دیگر وقت باقی مانده است. در هفته 38 بارداری همچنان علائمی مانند کمردرد، تکرر ادرار، سوزش معده، حالت تهوع، ورم پا یا قوزک پا و افزایش ترشحات واژن وجود دارد که گاهی به شدت اذیت کننده میشوند.
اندازه جنین | حدود 38 سانتیمتر |
وزن جنین | 3,200 گرم |
معمولا قد و وزن نوزادان با هم متفاوت است |
بهتر است زنان در سه ماهه سوم بارداری و به خصوص هفتههای آخر بارداری برای اینکه کمتر اذیت شوند نکات زیر را رعایت کنند:
- در طول روز سعی کنید یک چرت کوتاه بزنید تا کمی کمبود خواب جبران شود.
- وعده های غذایی خود را کوچک کنید.
- مایعات زیاد بنوشید تا دچار سرگیجه نشوید و روده ها به درستی حرکت کنند.
- قبل از بلند شدن از تخت حتما به پهلو بچرخید و سپس بلند شوید.
- سعی کنید با ورزشی مانند یوگا یا پیلاتس کمی خود را آرام کنید.
پیشنهاد میکنیم قبل از مراجعه به بیمارستان خوردنیهایی مانند میوه، نان تست، تنقلات سبک، بیسکویت و سوپ بخورید تا در حین زایمان انرژی کافی را داشته باشید.
نکته:
- اگر زایمان شما به طور طبیعی انجام میشود لازم است موهای ناحیه تناسلی خود را حتما اصلاح کنید و اگر مشکل یبوست دارید حتما قبل از زایمان آن را رفع کنید.
- حتما موقع آماده کردن وسایل مخصوص بیمارستان، در داخل ساک سوتین مخصوص شیردهی و پد مخصوص شیردهی قرار دهید.
توجه: مقاله در حال به روز رسانی میباشد و هفتههای بارداری بعدی به زودی اضافه میشوند.
امیدواریم که توضیحات در حالی که بسیار مختصر می باشد، برای شما مفید بوده باشد، در صورتی که در مورد بارداری خود سوالی دارید مطرح کنید و حتی تجربه شخصی خود را با ما به استراک بگذارید.
تیم ژرسه
منبع