آمپول HCG و نکاتی قابل توجه
آمپول HCG یک هورمون پروتئینی است که دارای تاثیر بسیار زیادی در درمان ناباروری مردان و زنان است. این نوع آمپول پساز لانه گزینی تخمک، به وسیله جفت تولید میشود و برای حفظ حاملگی بسیار ضروریست. در طول هفتههای اول بارداری این نوع آمپول با قطع قاعدگی باعث تولید پروژسترون طبیعی میشود.
لازم به ذکر است که گنادوتروپین یک ترکیب عمومی در جفت انسان محسوب میشود. مقدار آن در آزمایش، بعداز انجام عمل لقاح قابل تشخیص است. برای درمان ناباروری و افزایش تعداد اسپرم مردان باید ۵۰۰۰ واحد آمپول HCG استفاده شود.
همچنین این آمپول HCG یک هورمون پلی پپتیدی است که نقش بسیار مهمی در تحریک تخمکگذاری و رشد طبیعی تخم در تخمدان زنان دارد. استفاده از این نوع دارو در زمان بارداری به هیچ وجه جایز نیست. علت این ممنوعیت ایجاد نقص دستگاه عصبی در کودک است.
بیشتر بدانید: لانهگزینی تخمک و نکاتی که در رابطه با آن
موارد منع مصرف آمپول HCG
بهتر است بدانید که مصرف این نوع دارو ممکن است باعث احتباس آب در بدن شود. از این رو برای بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی – عروقی، صرع، آسم، میگرن و بیماران کلیوی دارای منع مصرف است. در صورت استفاده باید با احتیاط کامل تجویز شود. همچنین استفاده از این دارو در مواردی که شخص دارای بلوغ زودرس، سرطان پروستات و سرطانهای وابسته به آندروژن است، دارای منع مصرف است. استفاده از این نوع آمپول ممکن است باعث بروز یکسری واکنشهای حساسیتی در بیماران شود. درنتیجه برای بیمارانی که حساس هستند بهتر است قبلاز استفاده از آمپول یک تست پوستی انجام بدهند.
جالب است بدانید که مصرف این دارو در پسران باعث بلوغ زودرس در آنها میشود و بلوغ آنها به جلو خواهد افتاد. علائم بلوغ زودرس شامل افزایش آکنه، تعریق، کلفت شدن صدا و رشد مو پوبیس است. مصرف این دارو در بدنسازان باعث کوچک شدن بیضه، نازکی صدا و بالا رفتن سطح تستسترون در آنها میشود.
موارد مصرف آمپول HCG
بهتر است بدانید که از این آمپول برای درمان و تشخیص نهان بیضگی که قبلاز بلوغ اتفاق میفتد، استفاده میشود. از این دارو به تنهایی یا به صورت ترکیبی با منوتروپینها یا کلومیفن برای درمان ناباروری که به دلیل ضعف عملکرد هیپوفیز در مردان و نازایی در خانمها رخ میدهد، استفاده میشود. از دیگر موارد مصرف آمپول HCG میتوان به تشخیص نارسایی جسم زرد، کمکاری غدد جنسی در مردان، چندقلوزایی، ترشح تستسترون در بدنسازان و تحریک تخمکگذاری در باروری خارج از رحم اشاره کرد.
عوارض جانبی آمپول HCG
همانطور که میدانید مصرف هر دارو عوارض خاص خود را دارد. از این رو مصرف این دارو نیز مانند سایر داروها دارای یکسری عوارض جانبیست. یکیاز مهمترین عوارض استفاده از این نوع آمپول بزرگ شدن تخمدان، تشکیل کیست تخمدان و درد ناگهانی و شدید در ناحیه شکم است. تحریک بیش از اندازه تخمدانها باعث هیپوولمی، پلورال افیوژن، آسیت و ترومبو آمبولی میشود.
مقاله مرتبط : راههای افزایش احتمال بارداری
از دیگر عوارض جانبی استفاده از این دارو تحریکپذیری، افسردگی، بیقراری، ژنیکوماستی، اختلال خلقوخو و درد در محل تزریق به خصوص در مردان است. در حالت کلی استفاده از این نوع دارو دارای عوارض چندان شایعی نیست.
شکل و روش نگهداری آمپول
آمپول HCG به صورت دوزهای 1500 واحد، 2000 واحد و 5000 واحد در بازار وجود دارند و دوزی که معمولا برای تخمکگذاری استفاده میشود، بین 5000 تا 10000 است. این آمپول به صورت عضلانی یا زیرپوستی تزریق میشود. یک نکته که حتما به آن باید توجه کرد این است که نباید به طور همزمان با دیگر داروهای نازایی تزریق شود. زمان تزریق آمپول بسیار مهم است زیرا 24 الی 36 ساعت پس از تزریق تخمکگذاری اتفاق میفتد. در صورتی که پودر با آب مقطر مخلوط نشده است میتوان دارو را در دمای اتاق به دور از رطوبت نگهداری کرد.
آیا در بارداری تزریق HCG خطرناک است؟
خوب است به این نکته توجه کنید تزریق این آمپول به شما کمک میکند تا باردار شوید ولی اگر باردار هستید تزریق آن میتواند به جنین صدمه بزند. درنتیجه اگر میدانید یا شک دارید که باردار هستید از آمپول HCG استفاده نکنید. همچنین اگر موقع درمان متوجه شدید که باردار هستید، سریع پزشک خود را مطلع کنید و استفاده از آمپول را قطع کنید.
آیا تزریق آمپول برای مردان هم توصیه میشود؟
در مردان بالغ آمپول HCG برای درمان هیپوگنادیسم تجویز میشود. در این بیماری بدن در تولید هورمون جنسی مردانه با مشکل روبهرو میشود. افزایش سطح HCG تولید تسترون را تحریک میکند و باعث میشود اسپرم بیشتری تولید شود. درنتیجه در مواقعی که تعداد اسپرم کم باشد با دریافت این دارو باروری ایجاد میشود و مشکل حل میشود.
یادتان باشد بدون تجویز پزشک از آمپول HCG استفاده نکنید یا حتی برای تغییر در مقدار آن حتما با پزشک مشورت کنید. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: