پف زیر چشم از علت تا علائم و نحوه درمان آن
در هر دهه از زندگی احتمالا برای بیشتر افراد پیش آمده است که زیر چشمها پف داشته باشد. این موضوع در زنان باعث حساسیت و نگرانی بیشتر میشود. پوست اطراف چشم بسیار نازک است پس هر تغییری در پوست سریع سبب توجه افراد میشود. پف زیر چشم چون سبب میشود چشمها ظاهری ورم کرده و خسته را نشان دهند به همین دلیل در زیبایی و شادابی صورت بسیار مهم است.
در اغلب موارد پف زیر چشم موقتیست و سریع، خود به خود بدون نیاز به درمان خاصی برطرف میشود. پف زیر چشم یک عارضه بسیار رایج است اما گاهی نیاز به بررسی دقیق دارد زیرا ممکن است نشان از یک بیماری باشد. اگر کنجکاو هستید یا دوست دارید در مورد دلایل ایجاد کننده پف زیر چشم و درمان ساده خانگی بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این محتوا عالی همراه ما باشید.
در ادامه این عنوانها را خواهید خواند:
پف زیر چشم و علائم آن
پف زیر چشم که اسم آن به انگلیسی(puffy eyes) است به نام ورم پری اوربیتال هم میشناسند که به تورم بافت اطراف چشم میگویند که یک دلیل آن جمع شدن مایع در پوست اطراف چشم است. یکی از نشانههای اصلی پف زیر چشم همان ورم اطراف چشم است اما برای تشخیص درست لازم است سایر علائم بررسی شوند که عبارتند از:
- التهاب پلک
- احساس خارش
- پف کردن یا ایجاد پوست اضافی اطراف چشم
- سوزش چشم
- مشکل در باز یا بستن چشمها
- حساس شدن چشم به خصوص به نور
- مشکل و درد موقع پلک زدن
- قرمز و خونی شدن چشمها
- خشکی پلک یا پوسته پوسته شدن
- آبریزش از چشم
- بسته شدن شکاف پلک بسته به نوع تورم
تذکر: گاهی درد در ناحیه چشم به سه صورت خفیف، ملایم و شدید وجود دارد.
علت ورم چشم
معمولا ورم چشم به سرعت اتفاق میافتد و سریع بدون درمان خاصی درمان میشود ولی گاهی در طولانی مدت رخ میدهد که نیاز به بررسی دقیقتر دارد که برخی از علل شایع ورم چشم مانند:
- افزایش سن: هر چقدر سن بیشتر شود، عضلات پشتیبان کننده پلک هم کارایی قبل خود را ندارند و چربی در پلک پایین به سمت پایین حرکت میکند. نیروی جاذبه سبب میشود هر چیزی به سمت پایین حرکت کند.
- ژنتیک: ارثی بودن ورم چشم باعث میشود که درمان طولانیتر و سختتر باشد.
- آلرژی: آلرژی میتواند سبب التهاب عروق خونی اطراف چشم شود. این حساسیت میتواند حساسیت بهاری یا فصلی باشد و به موادی مانند گرده گل، گرد و خاک و پوست حیوانات خانگی باشد. همچنین آلرژی به آرایش کردن از دلایل ورم چشم است.
- خواب ناکافی: خواب بیش از حد یا کم خوابی سبب تجمع مایع اطراف چشم میشود.
- غذاهای پر نمک: خوردن غذاهای شور یا پر نمک باعث حبس مایعات بدن میشود.
- مصرف بیش از حد الکل: خوردن الکل سبب کم آبی بدن میشود.
- مصرف سیگار: سیگار کشیدن احتمال دارد تعادل هورمونها را بهم بریزد و سبب تجمع مایعات بدن میشود.
- مونونوکلئوزیس: یک بیماری ویروسی است که در مراحل اولیه، عفونت در بدن ایجاد میکند و سبب پف زیر چشم میشود. این عفونت از طریق عطسه و سرفه قابل انتقال است.
- بلفاریت(التهاب پلک): معمولا به دلیل عملکرد نامناسب غدد چربی در مجاری نزدیک مژهها به وجود میآید. در این بیماری پلک متورم و دردناک است. علائم این بیماری مزمن با پوسته پوسته پلک، شوره و ریزش مژه همراه است.
برخی دیگر از دلایل تورم زیر چشم
- اختلالات تیروئید: مشکلات تیروئید همانند پرکاری و کمکاری تیروئید سبب جمع شدن مایع اطراف چشم میشوند. بیماری گریوز( تیروئید چشمی) که به دلیل پرکاری تیروئید است با ورم، پف پلک، برآمدگی چشم، دو بینی و افتادگی پلک همراه است. در صورتی که هر یک از علائم را داشتید، سریع به چشم پزشک مراجعه کنید.
- گریه بیش از حد: گریه چشمها را تحریک میکند و سبب التهاب موقت آن میشود.
- شاگاس: این عفونت توسط یک حشره گرمسیری به نام بوسه زن ایجاد میشود. این عفونت سبب ورم در یک سمت بدن میشود و معمولا خطری ندارد.
- استفاده از لنز چشم: استفاده طولانی مدت از لنز روی چشم سبب پف زیر چشم میشود. لنز مانند یک پوشش عمل میکند و استفاده از لنز کثیف، خوابیدن و مراقبت نامناسب از آن سبب عفونت و تورم پلک میشود.
- تغییرات هورمونی در عادت ماهیانه: یک روز قبل از عادت و روزهای اول آن، خونریزی زیاد است و بدن دچار تورم به خصوص در ناحیه چشم میشود. این تورم به علل تغییر استروژن و پروسترون ایجاد میشود.
بیشتر بدانید: هورمون استروژن چیست و چه وظایفی دارد؟
- استفاده از لوازم آرایشی: وقتی لوازم آرایشی و بهداشتی وارد چشم شما میشود، سبب تحریک چشم میشود که با علائمی مانند ورم و قرمزی چشم همراه است.
تذکر: از دلایل دیگر پف زیر چشم میتوان به کم آبی بدن، فشارخون بالا، سلولیت اطراف چشم، استرس و نگرانی، مصرف شیرینیهای مصنوعی، نارسایی کلیه، عفونت چشم و مصرف برخی دارو اشاره کرد.

چه زمان نیاز است برای پف زیر چشم به دکتر مراجعه کنیم؟
همانطور که در قسمتهای قبل گفتیم ورم زیر چشم با رعایت موارد ساده، رفع میشود. اگر ورم اطراف چشمهای شما بعد از 24 تا 48 ساعت از بین نرفت و با علائمی مانند تب، قرمزی، درد، چرک، تاری دید، خونریزی از چشم، بریدگی یا پارگی چشم، تورم سایر قسمتهای بدن و اشکال در تنفس همراه باشد، حتما سریع باید به چشم پزشک مراجعه کنیم.
چند توصیه ساده خانگی برای درمان ورم زیر چشم
- تیروئید خود را هر چند وقت چک کنید.
- غذاهای کم نمک مصرف کنید.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- آلرژی خود را درمان کنید.
- روی صورت نخوابید.
- از کرم دور چشم متناسب با سن خود استفاده کنید.
- با عینک و کرم ضد آفتاب از چشم خود محافظت کنید.
- سیگار نکشید.
- چشمهای خود را مالش ندهید.
- آب به مقدار کافی بخورید.
- مواد آرایشی را قبل از خواب از پوست خود پاک کنید.
- از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
- از مرطوب کننده حاوی ویتامین و آنتیاکسیدان برای محافظت از پوست خود مصرف کنید.
- یک رژیم غذایی حاوی تمام گروههای مغذی که برای بدن لازم است، داشته باشید.
روشهای درمانی دارویی برای پف زیر چشم
پزشک اول علت پف زیر چشم را بررسی میکند، سپس درمان را شروع میکند و معمولا داروهایی مانند کورتیکو استروئیدها، داروهای ضدالتهاب، آنتیهیستامین، اپینفرین و آنتیبیوتیک را تجویز میکند. همچنین پمادهای چشمی مانند تتراسایکلین، جنتامایسین، آسیکلوویر و قطرههای چشمی مینویسد.
سایر روشهای دیگر برای درمان قطعی پف زیر چشم
- لیزر
- بوتاکس
- کربوکسی تراپی
- جراحی پلک(بلفاروپلاستی)
- مزوتراپی زیر چشم
- دستگاه فرکشنال آراف
- تزریق ژل زیر چشم
- اندولیفت دور چشم
سعی کردیم در این مقاله به طور خلاصه و کاربردی در مورد پف زیر چشم برای شما همراهان عزیز بگوییم. یادتان باشد پف زیر چشم تا حدی طبیعیست و نگرانی ندارد، مگر با علائمی که در متن گفتیم همراه باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: