شیر خشک نوزاد چه مقدار باشد، مناسب است؟
شیر خشک برای نوزادانی که از شیر مادر محروم هستند، بیشتر استفاده میشود. به طور قطع هر مادری میداند که بهترین شیر برای نوزاد، شیر خودش میباشد. در مواقعی که نوزاد از خوردن آن امتناع میورزد، مادر اقدام به دادن نوع خشک میکند. میزان و تعیین کردن مقدار مناسب برای هر نوزاد شاید کار راحتی نباشد. در این مطلب میخواهیم به مقدار مناسب شیر خشک برای هر نوزاد بپردازیم.
نوزاد و شیر خشک
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، معمولا بعد از مکیدن در زمانی که سیر میشوند از خوردن دست میکشند اما در نوزادانی که نوع خشک مصرف میکنند اینطور نیست که نوزاد مقدار مصرف را تعیین کند چون مادر مقداری را آماده کرده و در شیشه شیر به فرزند خود میدهد.
خوب است بدانید میزان نیاز و اشتهای نوزادان متفاوت است. ممکن است دو نوزاد در یک بازه سنی میزان اشتهای بسیار متفاوتی را با یکدیگر داشته باشند. معمولا نوزادانی که نوع خشک مصرف میکنند، وزن بیشتری دارند.
نوزادانی که شیرخوار هستند و هنوز شروع به مصرف غذاهای جامد نکردهاند، معمولا روزانه حدود ۹۵۰ سیسی شیر مصرف میکنند. کودکانی که بیشتر از ۶ ماه سن دارند و قادر به خوردن غذا میباشند، باید میزان شیر آنها کاسته شود.
برخی از مادران در کنار شیر خود از شیرخشک به عنوان یک ماده مکمل نیز استفاده میکنند. بهترین کار برای فهمیدن مقدار مناسب آن برای فرزند خود، مشورت با یک پزشک میباشد. پزشک میزان نیاز نوزاد را به طور دقیقتری تعیین میکند.
تفاوت تغذیه نوزاد در شیر خشک و شیر مادر
شیر خشک با شیر مادر از لحاظ ساختاری تفاوت دارد. در سالهای اخیر تلاشهای زیادی شده است تا به شیر مادر شباهتهایی داشته باشد ولی به هر حال تفاوتهایی دارند. شیرخشکهای تجاری معمولا حاوی پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین، مواد معدنی و سایر مواد مغذی هستند که برای رشد نوزاد نیاز است. در صورتی که نوزاد فقط از نوع خشک تغذیه میکند، باید آن غنی از آهن باشد. همچنین در اثر مصرف آن خیلی کم حساسیت به پروتئین شیر یا عدم تحمل لاکتوز به وجود میآید. والدینی که از این موضوع احساس نگرانی میکنند، میتوانند با پزشک صحبت کنند که کدام نوع شیر خشک برای نوزاد مناسبتر است. رنگ مدفوع نوزاد شیر خشکی با نوزادی که فقط شیر مادر میخورد، فرق دارد.
چه زمانهایی پزشک توصیه به مصرف شیر خشک میکند؟
- شیر مادر به دلایل مختلف پزشکی مانند جراحی ممکن است، کم شود.
- برخی از زنان شاغل هستند، ممکن است استرس روی میزان تولید شیر اثر بگذارد.
- ممکن است شریک زندگی شما در نگهداری یا تغذیه نوزاد با شیر به شما کمک کند، پس احتمال دارد که از نوع خشک استفاده کنید.
- اگر چند قلو داشته باشید، برای اینکه کمی فرصت استراحت داشته باشید، بهتر است استفاده کنید.
- نوزاد در چند روز اول زندگی بیش از 10 درصد وزن خود را از دست میدهد یا وزنش به کندی زیاد میشود، در نتیجه مادر احتمال دارد با توجه به شرایط از شیر خشک برای کودک استفاده کند.
- کودک بسیار عصبانی است و احتمالا شیر مادر کافی نیست و باید نوع خشک مصرف شود.
مقدار مناسب براساس سن خردسال
سن خردسال یکی از فاکتورهایی است که میزان نیاز او را به شیر معین میکند. اگر از همان هفته اول قصد دارید، نوزاد را با خشک تغذیه کنید یا شیر مادر به اندازه کافی وجود ندارد، باید توجه داشته باشید که کودک تازه متولد شده به وعدههای زیادی نیاز دارد.
معمولا نوزادان چند روزه هر یک ساعت یک بار برای خوردن بیدار میشوند و در هر وعده حدود ۳۰ الی ۶۰ سیسی شیر مصرف میکنند. با بزرگتر شدن نوزاد تعداد وعدهها کمتر شده و میزان هر وعده بیشتر میشود. اگر نوزاد یک ماهه باشد، مقدار مناسب نوع خشک هر 3 تا 4 ساعت بین 30 تا 90 سیسی است. همچنین نوزاد 2 تا 4 ماهه هر 4 تا 5 ساعت به 120 تا 180 سیسی نیاز دارد.
البته باید توجه داشته باشید که نوزاد، بیش از حد طبیعی شیر خشک را مصرف نکند زیرا ممکن است از لحاظ وزنی بیشتر از حد مجاز شود و بدن او از نظر سلامتی در خطر بیفتد. در طول جهشهای رشدی، نوزاد دچار گرسنگی بیشتری میشود زیرا بدن به مصرف بیشتری نیاز دارد.
میزان مناسب تغذیه نوزاد بر پایه وزن
قانونی وجود دارد که شما به راحتی میتوانید از آن برای ۶ ماه اول نوزاد خود کمک بگیرید. براساس این قانون به ازای هر کیلوگرم وزن نوزاد، شما باید ۱۶۰ سیسی شیر به او در طول شبانه روز بدهید.
به طور مثال کودکی که 2700 گرم وزن دارد، باید در طول شبانه روز ۴۲۰ سیسی شیر خشک بخورد. با احتساب این قانون میتوانید تا ۶ ماهگی میزان مصرف را بدانید. این اعداد یک حکم دقیق نیستند و فقط برای مشخص شدن میانگین مصرف مورد نیاز کودک است.
البته توجه داشته باشید که ممکن است نوزاد شما در طول شبانهروز نیاز بیشتر یا کمتری به شیر خشک داشته باشد. این حکم کلی نیست و امکان دارد در برخی از روزها نوزاد دچار کم اشتهایی یا اشتهای زیاد شود.
وجود چه نشانههایی حاکی از مصرف زیاد شیر است؟
بیشتر نوزادان بعد از خوردن وعده غذایی خود کمی شیر بالا میآورند اما استفراغ و خالی شدن معده بعد از خوردن نوع خشک میتواند نشانه این باشد که کودک بیش از اندازه نیاز خود شیر مصرف کرده است.
همچنین دل درد و گریه کردن بعد از وعده غذایی میتواند از نشانههای دیگر مصرف زیاد شیر باشد. اگر نوزاد دارای شکم سفتی است و پاهای خودش را جمع میکند، حتما معده او بیش از ظرفیت پر شده است.
متاسفانه برخی از مادران با هر گریه کودک یک شیشه شیر به دستش میدهند. ممکن است گریه کودک شما دلایل دیگری داشته باشد.
نکته: آروغ نزدن نوزاد، کثیف شدن پوشک، نیاز به بغل مادر و سایر موارد میتواند از علتهای گریه نوزاد باشد.
بنابراین در هر فرصت به نوزاد خود شیر خشک ندهید. زمانی این کار را کنید که از گرسنه بودن او اطمینان کامل دارید. سعی کنید نوزاد خود را شناخته و نسبت به نیازهای او آگاه باشید.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز مفید بوده باشد و در مورد معیار تعیین مصرف مورد نیاز کودک اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم ژرسه
منبع: healthy Children