اقدام به بارداریسلامت و تغذیهطب سنتی

گیاهانی که تاثیر منفی بر روی اسپرم دارند

اسپرم به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل باروری در زوج‌ها شناخته می‌شود. متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد کاهش تعداد و کم شدن کیفیت اسپرم به دلایل مختلفی بوده‌ایم که این امر تأثیر قابل توجهی بر باروری زوج‌ها دارد. با افزایش آگاهی در مورد عواملی که به کاهش تعداد اسپرم منجر می‌شوند، می‌توان از بروز این مشکل پیشگیری کرد و در صورت وجود مشکل راه‌هایی برای مقابله با آن پیدا کرد در ادامه به تاثیر گیاهان بر اسپرم می‌پردازیم.

عوامل تاثیرگذار بر کیفیت اسپرم

چندین عامل مانند استفاده از دخانیات، مصرف الکل، چاقی، ناهنجاری‌های هورمونی، استرس، آلودگی‌های محیطی، داروهای فشارخون، داروهای روانپزشکی، برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها، قرار گرفتن در معرض اشعه، مصرف بیش از حد سموم دفع آفات و استفاده از مواد مخدر در کیفیت اسپرم تاثیر دارند.

قابلیت باروری در مردان به تعداد، کیفیت، حرکت و ساختار اسپرم‌ها وابسته است. نقص در هر یک از این عوامل می‌تواند به ناباروری منجر شود. همچنین عواملی چون نارسایی بیضه‌ها، بیماری‌های تناسلی، افزایش دمای بیضه‌ها، مشکلات ایمنی، اختلالات هورمونی، سبک زندگی، عوامل محیطی و تغذیه می‌توانند بر کیفیت اسپرم تأثیر منفی بگذارند.

در طب سنتی، گیاهان دارویی با تاثیر خاصی برای ضد ناباروری و تقویت کننده باروری شناخته شده‌اند و در طول تاریخ برای تنظیم قدرت اسپرم و باروری استفاده شده‌اند.  

تاثیر مواد غذایی بر تعداد اسپرم

مردان باید به مصرف مواد غذایی و گیاهان که ممکن است بر تعداد و کیفیت اسپرم تاثیر منفی بگذارند، توجه ویژه‌ای داشته باشند. در ادامه به برخی از گیاهانی که ممکن است بر اسپرم تأثیر منفی داشته باشند، اشاره می‌شود که عبارتند از:

تاثیر مواد غذایی بر کیفیت اسپرم

مقاله مرتبط: کاهش اسپرم از علائم تا دلایل و راه‌های پیشگیری و درمان

گیاه نیم یا چریش

احتمالا اسم این گیاه را نشنیده باشید. این گیاه در کشور ما کشت نمی‌شود و رونق چندانی ندارد. فواید بسیار زیادی برای این گیاه بر روی سلامتی انسان ذکر شده است اما مصرف آن برای مردان توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است بر روی کیفیت اسپرم تاثیر منفی بگذارد.

دانه پاپایا

این گیاه در بین گیاهان پرفایده برای سلامتی است اما به عنوان یک داروی ضد بارداری طبیعی نیز شناخته می‌شود که روی کیفیت اسپرم تاثیر دارد. دانه پاپایا می‌تواند بر باروری هر دو جنس تاثیر منفی داشته باشد و برای کسانی که قصد بارداری دارند، توصیه نمی‌شود.

برگ میخک و اسپرم

این گیاه می‌تواند تعداد و کیفیت اسپرم را کاهش دهد و بر هورمون‌های مردانه تأثیر منفی بگذارد. مردان باید از مصرف آن خودداری کنند تا باروری‌ آنان دچار مشکل نشود.

نعناع

این گیاه که در بسیاری از خانه‌ها یافت می‌شود و برای درمان مشکلات گوارشی استفاده می‌‌شود. بنابراین می‌تواند میل جنسی را در هر دو جنس کاهش دهد و در صورت مصرف زیاد، مشکلات جنسی و تولید مثل را به دنبال داشته باشد.

پس‌از آگاهی از این موارد باید به چند نکته توجه کنید. اول از همه، بهتر است در مصرف هر ماده غذایی یا گیاهی افراط نکنید. حتی گیاهانی که فواید زیادی دارند، ممکن است دارای عوارض جانبی نیز باشند.

تذکر: پونه، گل شیپور طلایی، گیاه پنج انگشت، رازیانه، بومادران، گل جوجه تیغی و فلفل سیاه برای باروری مردان مضر هستند و نباید مصرف شوند.

نکات تکمیلی در مورد درمان سلامت اسپرم

داروهای گیاهی می‌توانند جایگزین مناسبی برای داروهای متداول باشند و درمان ترکیبی شامل طب سنتی و مدرن می‌تواند اهمیت طب گیاهی را در جهان امروزی بیشتر کند. توجه به گیاهان با تاثیر مناسب در تقویت اسپرم و باروری مردان به ویژه با توجه به نگرانی‌های مردان از نازائی، حائز اهمیت است. گیاهانی مانند جعفری، سیر، بابونه آلمانی و زعفران به عنوان تقویت کننده‌های باروری شناخته شده‌اند.

استفاده از گیاهان دارویی با خاصیت تقویت باروری می‌تواند به عنوان جایگزین یا مکمل داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار گیرد. برگ جعفری (Petroselinum crispum) که دارای خواص آنتی‌اکسیدانی است، می‌تواند از تشکیل رادیکال‌های آزاد و پراکسیداسیون لیپیدها جلوگیری کرده و به حفظ سلامت سلول‌های اسپرم کمک کند. همچنین می‌تواند کیفیت اسپرم و فاکتورهای باروری را بهبود بدهد.

کدام داروها بر باروری مردان تأثیرگذار هستند؟

  • درمان با تستوسترون: مردانی که از درمان‌های جایگزینی تستوسترون برای افزایش سطح پایین تستوسترون خود استفاده می‌کنند، ممکن است در تولید اسپرم دچار مشکل شوند.
  • استروئیدهای آنابولیک: استفاده از دوزهای بالای استروئیدهایی مانند پردنیزون و کورتیزون، که بر روی تخمک‌گذاری در زنان تأثیر می‌گذارند، می‌تواند منجر به کاهش تعداد اسپرم در برخی از مردان شود.
  • سولفاسالازین: این دارو که برای درمان بیماری‌های التهابی نظیر کولیت زخمی و آرتریت روماتوئید به کار می‌رود، می‌تواند به کاهش تعداد اسپرم‌ها منجر شود. اگرچه این تأثیر معمولاً پس از قطع مصرف دارو برگشت‌پذیر است.
  • درمان‌های سرطان: روش‌های درمانی مانند شیمی‌درمانی و پرتودرمانی می‌توانند به سلول‌های اسپرم آسیب رسانده و بر توانایی تولید اسپرم تأثیر منفی بگذارند.
  • داروهای فشارخون: برخی از داروهایی که برای کنترل فشارخون استفاده می‌شوند، مانند مسدودکننده‌های بتا و دیورتیک‌ها ممکن است موجب اختلال در نعوظ شوند.
  • داروهای ضد افسردگی: برخی از داروهای ضد افسردگی ممکن است باعث اختلال در نعوظ یا مشکلات مربوط به انزال شوند.

امیدواریم مطالب فوق مثل همیشه برای شما همراهان عزیز کاربردی بوده باشد و جای سوالی باقی نگذارد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا