بارداریپس از بارداریسلامت و تغذیه

عفونت بخیه بعد از سزارین علائم و نشانه‌های آن

یکی از مهم‌ترین عوارض زایمان، سزارین عفونت بخیه بعد از جراحی است. خوب است بدانید که سزارین یک نوع جراحی‌ بزرگ شکمی است و برای همین همیشه احتمال عفونی شدن محل برش و بخیه‌ها است. البته اگر عفونت به موقع تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است و جای نگرانی نیست. در این مقاله دلایل، نشانه‌ها و چگونگی درمان عفونت بخیه بعد از سزارین مورد بررسی قرار گرفته است.

عفونت بخیه بعد از سزارین چیست؟

عفونت بخیه، یک عفونت باکتریایی است که بعد از جراحی، در صورت عدم مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی صحیح رخ می‌دهد. این عفونت به دو شکل ظاهر می‌شود. در زیر به بررسی انواع عفونت‌های بعد از سزارین پرداخته شده است.

انواع عفونت بخیه بعد از سزارین

سلولیت

یکی از رایج‌ترین نوع عفونت که معمولا بعد سزارین توسط باکتری‌ به نام استافیلوکوک اورئوس ایجاد می‌شود، سلولیت است. این باکتری خیلی سریع به درون بافت‌ها نفوذ می‌کند و به سرعت به سطح بیرونی پوست می‌رسد و باعث تورم، قرمزی و درد در آن ناحیه می‌شود. همچنین این نوع از عفونت بدون چرک است.

آبسه یا زخم شکمی

زمانی که میکروب و باکتری به درون زخم نفوذ می‌کنند، آبسه (زخم شکمی) ایجاد می‌شود. درد، تورم و خارج شدن چرک از محل بخیه از علائم آبسه یا زخم شکمی است. عفونت ناشی از آبسه خطرناک است و باید خیلی سریع درمان شود

زرد زخم

سبب ایجاد تاول‌های چرکی و پر از مایع می‌شود که معمولا دردناک و خارش‌دار هستند.

چه عواملی باعث بروز عفونت بخیه می‌شود؟

در بیشتر زنان، عفونت به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. در زیر به مهم‌ترین دلایل ابتلا به عفونت بخیه بعد از سزارین اشاره کردیم که عبارتند از:

  • چاقی و اضافه وزن
  • دیابت و اختلالات ایمنی بدن
  • وجود عفونت داخل مایع آمنیوتیک
  • مصرف طولانی مدت داروهای استروئیدی
  • مراقبت‌های ضعیف قبل از زایمان
  • سزارین‌های قبلی

دلایل دیگر

  • عدم استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها و مراقبت‌های ضدمیکروبی قبل از برش جراحی
  • زایمان و جراحی طولانی مدت
  • خونریزی بیش‌ از حد در طول جراحی و زایمان

تذکر: پارگی رحم، داشتن دوقلو، انتقال خون، استفاده از کورتیکواستروئیدها، مصرف دخانیات در بارداری، داشتن جراحی اورژانسی و بی‌حسی اپیدورال برای زایمان از دیگر دلایل بروز عفونت بخیه بعد از سزارین است.

نشانه‌های عفونت بخیه بعد از سزارین

عفونت بخیه سزارین چه علائم و نشانه‌هایی دارد؟

تورم و قرمزی همراه با درد

اگر در ناحیه جراحی شده تورم و قرمزی همراه با درد باشد یکی از مهم‌ترین نشانه‌های عفونت بخیه بعد از سزارین است. همچنین اگر جای بخیه‌ها، دچار قرمزی، درد یا تورم رو به افزایش شود و اطراف بخیه‌ها یا محل جراحی نیز سفت شوند، خطر ابتلا به عفونت وجود دارد و باید فوراً به پزشک مراجعه شود.

مقاله مرتبط : بهترین حرکات ورزشی پس از عمل سزارین

تب و لرز

مهم‌ترین نشانه هر عفونتی تب است. تب مداوم و بالاتر از ۳۸ درجه، یکی از علائم عفونت بخیه بعد از سزارین است. اگر دمای بدن بعد از سه تا هفت روز به دمای عادی نرسد، فرد مبتلا به عفونت است. لرز همراه با تب نیز از دیگر علائم وجود عفونت در بدن است.

درد و سفت شدن زیر شکم

درد و ورم زیر شکم هم یکی دیگر از علائم عفونت سزارین است که ممکن است با احساس گرما، درد، قرمزی و تورم در پاها نیز همراه باشد.

باز شدن بخیه‌ها

یکی از نشانه‌های خطرناک عفونت بعد از جراحی سزارین است.

ترشح خون و مایعات

خارج شدن مایعات و ترشحات بودار از واژن نیز از نشانه‌های رایج عفونت است.

بوی بد جای بخیه

از دیگر نشانه‌های عفونت می‌توان به بوی بد جای بخیه اشاره کرد. در بیشتر موارد عفونت باید ایجاد بوی بد در جایی که بخیه است، می‌شود.

خونریزی شدید

خونریزی شدید و دردناک هنگام دفع ادرار از دیگر نشانه‌های عفونت است. احساس درد و سوزش در حین دفع ادرار و همچنین ادرار خونی همگی از نشانه‌های ابتلا به عفونت هستند.

در صورت مشاهده هر کدام از این علائم باید برای تشخیص و درمان مناسب و به موقع با پزشک متخصص مشورت کنید.

تذکر: باکتری‌هایی مانند اورهاپلاسما اوره لیتیکوم، استافیلوکوک اپیدرمیدیس، انتروکوکوس فکالیس، اشرشیاکلی و پروتئوس باعث عفونت در زخم سزارین می‌شوند.

پیامدهای عفونت سزارین

  • عفونت دریچه قلب
  • عفونت گردش خون
  • عفونت استخوانی

عفونت بخیه بعد از سزارین چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اکثر عفونت‌ها بعد از گذشت یک هفته از جراحی سزارین ظاهر می‌شوند. اگر علائم بالا را دارید برای تشخیص دقیق‌تر و درمان به موقع باید سریع به پزشک مراجعه کنید. پزشک معاینات لازم را برای بررسی هرگونه سفتی، تورم محل زخم، تب و یا هر علامت غیر طبیعی دیگر انجام می‌دهد.

بررسی روزانه اطراف محل زخم، نقش مهمی در تشخیص زود هنگام عفونت بخیه بعد از سزارین دارند.

درمان

تخلیه زخم

پزشک در صورت وجود ترشحات چرکی، زخم را کاملا تخلیه می‌کند. ابزارهای خاصی برای برش و جدا کردن سلول‌های مرده مورد استفاده قرار می‌گیرند. پزشک پس از تخلیه، دوباره محل زخم را بررسی کرده و شستشو می‌دهد تا اثری از عفونت باقی نماند.

تجویز آنتی‌بیوتیک

  • پزشک متخصص برای درمان نشانه‌های عفونت، آنتی‌بیوتیک را تجویز می‌کند.
  • داروهایی که برای درمان سلولیت چرکی و غیر چرکی استفاده می‌شوند، متفاوت هستند.

مقاله مرتبط: کاهش شیر مادر با مصرف آنتی‌بیوتیک، شایعه یا واقعیت؟

پانسمان کردن زخم

بعضی از زخم‌های عفونی تا زمانی که برش عمیق یا ترک دارند باید پانسمان شوند تا از ورود گرد و غبار و میکروب‌ها به داخل زخم جلوگیری شود.

برای جلوگیری از عفونت بخیه سزارین چه باید کرد؟

کنترل و نگهداری وزن مناسب

چاقی یکی از مهم‌ترین دلایل خطر ابتلا به عفونت بخیه بعد از سزارین است. بهترین راه برای جلوگیری از اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری، کنترل وزن است. با انجام تمرینات ورزشی مناسب و پیروی از یک رژیم غذایی سالم، از چاقی و خطرات مرتبط با آن پیشگیری کنید.

کنترل قند خون در دوران بارداری

زنان باردار باید میزان قند خون خود را مرتب کنترل کنند زیرا دیابت بارداری با عوارض زیادی مانند عفونت بعد از جراحی سزارین مرتبط است.

درمان سایر بیماری‌ها

هر نوع بیماری یا عارضه‌ای می‌تواند در ابتلا به عفونت بعد از سزارین نقش داشته باشد، بهتر است قبل از زایمان نسبت به درمان بیماری‌ها و کنترل آن‌ها اقدام کنید.

سایر روش‌ها

  • برای تمیز کردن و شستشو بخیه‌های سزارین از لوسیون یا کرم‌های حاوی مواد شیمیایی مضر و آلرژی زا به هیچ وجه استفاده نکنید.
  • نداشتن رابطه جنسی به مدت چند هفته یا هر چیزی را در واژن قرار ندهید.
  • از لباس‌های گشاد و نخی استفاده کنید تا الیاف لباس با محل بخیه‌ها تماس نداشته باشند.
  • آب زیاد بنوشید.
  • اگر بهبود زخم بخیه به طول انجامید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
  • اشیای سنگین را بلند نکنید.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و به خصوص مادران کاربردی بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما به اشتراک بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منبع: health line

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا