بوی بد واژن در بارداری و نکاتی که خوب است بدانید
بوی بد واژن در دوران بارداری یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از زنان از آن رنج میبرند. البته این مشکل تنها مختص به دوران بارداری نبوده و در سایر مواقع نیز پیش میآید. در هر حال ضروری است تا نسبت به کشف علت و درمان به موقع آن اقدام شود.
نگاهی به موضوع بوی واژن در دوران بارداری
تجربه دوران بارداری برای هر کس با دیگری متفاوت است اما به طور کلی میتوان گفت بوی بد واژن از جمله نشانههای اولیه بارداری است که بسیاری از زنان آن را تجربه میکنند. طبق گفته پزشکان مهم است تا علت اصلی بوی واژن را جویا شوید و نسبت به درمان آن اقدام کنید. تقریبا 65 درصد از زنان در دوران بارداری دچار بوی بد واژن میشوند.
دلیل تغییر بوی واژن در دوران بارداری چیست؟
بوی بد واژن در بارداری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. به عقیده پزشکان چند دلیل کلی میتواند برای این مشکل وجود داشته باشد که از قرار زیر هستند:
دلایل ایجاد بوی بد واژن در دوران بارداری | توضیحات |
تغییرات هورمونی | از جمله تغییرات مهم بدن در دوران بارداری تغییر سطح هورمونها است. افزایش هورمون استروژن باعث التهاب و بوی بد واژن میشود. |
عفونت قارچی | به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن زنان در دوران بارداری، ابتلا به عفونتهای قارچی افزایش مییابد. افزایش هورمون استروژن در دوران بارداری، سطح گیلیکوژن واژن را افزایش داده و محیط بسیار خوبی برای رشد قارچها فراهم میکند. عفونت قارچی دارای نشانههای مختلفی از جمله خارش، سوزش، درد هنگام ادرار کردن و رابطه جنسی، ترشحات بدون بو و پنیری شکل میباشد. با بروز هر یک از این نشانهها میتوان به پزشک مراجعه کرد. |
عفونت باکتریایی | از جمله عفونتهای رایج در دوران بارداری، واژینوز باکتریال میباشد که میتواند بوی واژن را تغییر دهد. این عفونت رقیق و تند بو میتواند منجر به زایمان زودرس نیز گردد. بهتر است تا در صورت مشاهده آن هر چه سریعتر نزد پزشک متخصص بروید. |
بالا رفتن حجم خون | یکی از دلایل ایجاد بوی بد واژن میباشد. |
تغییر رژیم غذایی | رژیم غذایی تاثیر زیادی روی ایجاد بوی واژن دارد. مثلا مصرف سیر، کلم، پیاز و لبنیات میتواند این بو را افزایش دهد. |
کم آبی بدن | برای جلوگیری از بوی بد واژن در بارداری ضروری است تا روزانه ۶ الی ۸ لیوان آب مصرف شود. |
برای کمتر شدن عفونت باکتریایی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
- رابطه جنسی ایمن
- ترک سیگار
- عدم استفاده از دوش واژینال
تذکر:
- بیماریهای ویروسی (مقاربتی) و عرق کردن زیاد ناحیه تناسلی یکی از علتهای بو غیر طبیعی واژن در بارداری است.
- فیستولرکتوواژینال یک دهانه غیرطبیعی نادر بین واژن و راست روده است که باعث نشت مدفوع به داخل واژن میشود. در نتیجه باعث تغییر بوی طبیعی واژن میشود.
- التهاب روده، عفونت مکرر واژن و عفونت مجاری ادراری از علتهای دیگر بوی واژن در بارداری است.
چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری میشود؟
به طور کلی و طبق مطالبی که پیشتر بیان شد، بوی بد واژن در دوران بارداری امری طبیعی و فراگیر است ولی در برخی موارد خاص ضروری است تا حتما به پزشک مراجعه شود. این موارد از قرار زیر هستند:
- مشاهده قرمزی در قسمتهای داخلی واژن
- سوزش و خارش زیاد
- احساس درد هنگام رابطه جنسی
- درد و سوزش هنگام ادرار کردن
- ترشحات پنیری شکل، دارای رنگهای غیر معمول و همراه با بوی تند ماهی
مقاله مرتبط: بوی بد واژن و روشهای پیشگیری تا درمان خانگی
راههای از بین بردن بوی بد واژن کداماند؟
قبل از هر اقدامی باید توجه داشته باشید که خود سرانه هیچ نوع درمانی را انجام ندهید چرا که ممکن است باعث بدتر شدن مشکل شود. به محض مشاهده علائم عفونت قارچی به پزشک مراجعه کنید. مصرف برخی داروهای واژینالی بدون دستور پزشک بسیار خطرناک بوده و میتواند عوارض زیادی برای مادر و جنین داشته باشد.
پزشک متخصص با انجام اقداماتی همانند نمونه برداری از ترشحات و آزمایش پاپ اسمیر نسبت به وجود قارچ و عفونت اطمینان یافته و سپس دست به تجویز دارو میزند. پزشک با تشخیص هر گونه عفونت قارچی یا باکتریایی آنتی بیوتیکهای ویژه دوران بارداری را تجویز کرده و از گسترش عفونت و بوی واژن جلوگیری میکند.
البته برخی اقدامات کلی هستند که میتوانند از بروز این مشکل جلوگیری کنند:
- از لباس زیر نخی در دوران بارداری استفاده شود.
- تعویض لباس زیر دو بار در روز (صبح و شب) انجام شود.
- هرگز از شلوارهای تنگ مانند ساپورت و جوراب شلواری و لباسهای پلاستیکی و الیاف شیمیایی و غیر طبیعی استفاده نکنید.
- در صورت خیس شدن لباس زیر زود آن را عوض کنید.
- آب ولرم برای شستن واژن مناسبتر است.
- دوش واژینال و شویندههای معطر اصلا توصیه نمیشوند.
- هنگام خشک کردن واژن دستمال را از جلو به عقب واژن حرکت دهید.
امیدواریم با توجه به مطالب فوق زنان باردار دیگر نگرانی نسبت به بوی واژن خود نداشته باشند. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم ژرسه
منبع: webmd