نوزاد و کودک

بثورات در نوزاد از علت تا روش‌های پیشگیری و درمان

بثورات در نوزاد عارضه‌ای است که در برخی از نوزادان مشاهده می‌‌شود. این عارضه پوستی به صورت نواحی ملتهب و قرمز رنگ خود را نشان می‌دهد. معمولا مادران زود متوجه این مشکل می‌شوند و اقدام به درمان می‌‌کنند. این مشکل پوستی بیشتر در محل پوشک و ناحیه تناسلی نوزاد پدیدار می‌شود. این ناحیه از بدن بسیار حساس بوده و سریع عرق‌سوز می‌‌شود و همین موضوع نوزاد را کلافه می‌کند.

بثورات اگر به موقع و درست درمان نشوند، ممکن است تبدیل به عارضه‌های خطرناک‌تری شوند. این عارضه‌ها انواع عفونت‌های قارچی و باکتریایی هستند. باید مراقب این موضوع باشید زیرا عفونت‌های باکتریایی سبب تب کردن نوزاد می‌شوند و باعث ترشح مایع زرد رنگی می‌گردند و عفونت‌های قارچی نیز تبدیل به دمل‌های بسیار چرکی می‌گردند که این موضوع می‌تواند برای نوزاد مشکلات بسیاری را ایجاد کند. در این مطلب می‌خواهیم بثورات در نوزاد را کامل بررسی کنیم.

دلایل بثورات در نوزاد

دلیل اصلی که باعث این عارضه می‌شود، مرطوب بودن دائمی پوشک نوزاد می‌باشد. نوزادان در طول روز به دفعات زیاد ادرار می‌کنند و همچنین مدفوعی آبکی دارند. همین موضوع شرایط را برای مشکلات پوستی مناسب می‌‌کند.

مادران باید توجه داشته باشند که نوزاد مدت زمان زیادی کثیف نماند زیرا این موضوع می‌تواند مشکلات پوستی را تشدید کند. علت دیگر این مشکل می‌تواند استفاده از داروهای آنتی‌بیوتیک باشد زیرا این داروها سبب اسهال می‌‌شوند و ضایعات پوستی را در نوزادان به وجود می‌آورند.

 برخی دیگر از علت‌های بثورات در نوزاد

  • خوب تمیز نکردن نوزاد
  • سابقه خانوادگی آلرژی پوستی
  • استفاده از پوشک زبر برای نوزاد

چه موقع کودک باید پیش متخصص پوست برود؟

اگر عارضه پوستی در مدت یک هفته با وجود درمان خانگی برطرف نشود یا موقع درمان یکی از علائم زیر باشد باید به متخصص پوست مراجعه کرد:

  • تب
  • جوش‌های چرکی در ناحیه بثورات
  • در شیرخوران پسر ضعیف شدن جریان ادرار
  • در نوزاد دختر به هم چسبیدن پوست اطراف ناحیه تناسلی
  • ظهور علائم جدید و غیرقابل توجیه

بیشتر بدانید: حساسیت غذایی کودکان

درمان بثورات در نوزاد

راه درمان بثورات در نوزادان چیست؟

موثرترین و بهترین راه برای درمان بثورات تمیز کردن و خشک نگه‌داشتن ناحیه پوشک نوزاد می‌باشد. علت اصلی مشکلات پوستی رطوبت بیش از اندازه ناحیه تناسلی می‌باشد.

ممکن است با رعایت بهداشت و تمیز کردن باز هم نوزاد دچار بثورات شود. در این موقع بهتر است به فکر تعویض مارک پوشک بچه باشید. احتمال دارد ماده‌ای در داخل پوشک سبب ایجاد حساسیت در نوزاد شود. معمولا در طول یک هفته این عارضه‌ها از بین می‌رود ولی در صورت ادامه‌دار بودن به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پماد زینک اکساید نیز می‌تواند تاثیر زیادی را در درمان این بثورات داشته باشد که می‌توانید به راحتی از داروخانه‌ها تهیه کنید. سعی کنید از سایر پمادهای سوختگی زیاد استفاده نکنید زیرا امکان ایجاد حساسیت‌های دیگر را برای نوزاد فراهم می‌کند.

تذکر:

  • در مواقعی که نوزاد دچار بثورات پوستی شده است از دادن غذاهایی که باعث اسهال می‌شود، پرهیز کنید.
  • بهتر است پماد زینک اکساید روزانه 2 تا 3 بار روی ناحیه تناسلی نوزاد بمالید.

راه‌های پیشگیری از بثورات در نوزاد

همان‌‌طور که در بالا به این مطلب اشاره کردیم، بهترین راه برای مقابله با این عارضه تمیز و خشک نگه‌داشتن ناحیه پوشک نوزاد می‌باشد. اگر سعی کنید رطوبت این ناحیه را کمتر کرده و تمیز نگه‌دارید، میزان ابتلا نوزاد به بثورات بسیار کمتر خواهد شد. بهتر است مراحل زیر را با جدیت کامل انجام دهید.

  1. در عوض کردن پوشک بچه سریع عمل کنید. بهتر است بلافاصله بعد از ادرار یا مدفوع نوزاد پوشک را تعویض نمایید تا محل تناسلی مرطوب نگردد و نوزاد اذیت نشود.
  2.  بعد از باز کردن پوشک و شستن ناحیه تناسلی نوزاد 10 تا 30 دقیقه صبر کنید و اجازه دهید تا قبل از پوشک کردن مجدد کاملا ناحیه مورد نظر خشک شود.
  3. از یک پماد به عنوان پیشگیری از حساسیت استفاده کنید.
  4. از پوشک با کیفیت استفاده کنید و هنگام بستن پوشک آن را خیلی محکم نکنید. اجازه دهید تا کمی هوا در محل رد و بدل شود.
  5. به رژیم غذایی بچه دقت کنید تا مطمئن شوید بثورات ربطی به حساسیت غذایی ندارد.

برخی دیگر از روش‌های پیشگیری

  • نرم‌کننده‌های مخصوص پارچه را مصرف نکنید زیرا ممکن است سبب بروز بثورات در نوزاد شوند.
  • برای شستن پوشک‌های پارچه‌ای از آب جوش یا مواد ضدعفونی کننده مخصوص این کار استفاده کنید.
  •  هرگونه لوسیون، پماد و پودر با پایه لانولین یا روغن بچه را مصرف نکنید، مگر با تشخیص پزشک باشد.
  • برای شستن قسمتی که دچار بثورات شده است از صابون یا اسیدبوریک استفاده نکنید. بهتر است در این مواقع یک پنبه را آغشته به روغن‌های معدنی کنید و آرام به ناحیه مورد نظر بمالید.

سعی کردیم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز جامع و کامل باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا