پدر و مادرسلامت و تغذیهنوزاد و کودک

نمایشگرها (موبایل و تلویزیون) برای کودکان مضر است؟

زندگی ماشینی امروز و پیشرفت تکنولوژی باعث آسان‌تر شدن کارها و رفاه بیشتر شده است. استفاده از نمایشگرها (مانند تلویزیون و موبایل) برای کودکان جزئی از زندگی امروز است که فواید و ضررهایی دارد. گوشی هوشمند در زمینه‌های مختلف مانند کلاس‌های آنلاین، سرگرمی و آشنایی با اخبار روز دنیا و انواع بازی‌ها کاربرد دارد. متاسفانه بیشتر پدر و مادر‌هایی که وقت ندارند با کودک خود بازی کنند از موبایل به عنوان ابزاری برای سرگرمی و پر کردن تنهایی بچه استفاده می‌کنند.

درست است که نمایشگرها برای کودکان دارای فوایدی است ولی در صورتی که بدون نظارت و مدیریت باشد، صدماتی دارد. در این مقاله می‌خواهیم والدین را از فواید و مضرات موبایل آگاه کنیم تا به راحتی و با مدیریت درست بتوانند از گوشی همراه برای کودکان خود استفاده کنند. با ما تا آخر مقاله همراه باشید.

عنوان های مطرح شده:

مزایای استفاده از موبایل (گوشی همراه) برای کودکان

برخی از فواید موبایل برای کودکان

امروزه موبایل‌های هوشمند به آسانی در دسترس کودکان هستند. با توجه به امکانات و مزایایی که موبایل‌ها دارند، حتما باید کودکان با نظارت مستقیم والدین از گوشی همراه استفاده کنند. در اینجا به برخی از مزایای آن اشاره می‌کنیم:

  1. افزایش ضریب هوشی: با توجه به تحقیق‌هایی که یکی از دانشگاه‌های آمریکا روی کودکان انجام داده است، به این نتیجه رسیده‌اند که ضریب هوشی کودکان الان نسبت به قبل بیشتر شده است. این به خاطر پیشرفت تکنولوژی و استفاده از موبایل در حل بسیاری از تمرین‌های مشکل است. البته تمامی این مزایا زمانی موثر است که با کنترل و نظارت همراه باشد.
  2. توانایی حل مسئله: امروزه به خاطر قابلیت‌هایی که این گوشی‌های هوشمند دارند، خیلی از برنامه‌ها و سرگرمی‌هایی که برای کودکان مناسب بوده و باعث رشد خلاقیت آن‌ها می‌شود، به راحتی در دسترس است. این نکته مهم است که یادمان باشد، چیزی که خوب یا بد بودن تلفن همراه را تعیین می‌کند، بستگی به نحوه استفاده صحیح از آن دارد.
  3. تقویت مهارت یادگیری: دنیای امروز به خاطر وجود اینترنت، مطالب در زمینه‌های مختلفی را در دسترس کودکان قرار می‌دهد. اینترنت سوال‌ها را در هر زمینه‌ای به راحتی پاسخ می‌دهد. این امر باعث افزایش یادگیری کودکان می‌شود.
برخی از مضرات موبایل برای کودکان

برخی از آسیب های نمایشگرها

روانشناسان کودک و نوجوان معتقدند، وقتی کودکان بیش از اندازه از نمایشگرها(مانند گوشی‌های هوشمند و بازی‌های یارانه‌ای) استفاده می‌کنند، دیگه تمایل کمتری دارند که بیرون بروند یا با دوستان خود بازی کنند. این موضوع زنگ خطری است که والدین باید حواسشان باشد که استفاده زیاد از این وسیله برای کودکان، آسیب‌هایی دارد. برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • اختلال در خواب: درست است پیشرفت تکنولوژی خوب است اما باید حواسمان باشد، وقتی کودکان زمان زیادی را با موبایل می‌گذرانند، باعث خستگی آن‌ها می‌شود. خستگی به خاطر نور آبی گوشی است که در طولانی مدت باعث آسیب به مغز و چشم کودکان و اختلال در خواب آن‌ها می‌شود.
  • اضافه وزن: باید حواسمان باشد که موبایل ضررهایی دارد. یکی از آن‌ها کم تحرکی در کودکان است. آن‌ها بیشتر وقت خود را صرف گوشی می‌کنند، پس فعالیت کمی دارند. این نشستن زیاد خود باعث اضافه وزن و بروز برخی بیماری‌ها مانند دیابت، فشارخون و چربی‌خون می‌شود.
  • صدمات جدی به مغز: ماهیچه‌های سر کودکان ضعیف و نازک‌تر از ما است. هنگام مکالمه اشعه‌های مضر موبایل به راحتی نفوذ کرده و باعث گرم شدن مغز می‌شود. یکی از آسیب‌های آن برای کودکانی که بیش از حد از گوشی استفاده می‌کنند، به وجود آمدن تومور مغزی است.
  • لطمه به چشم: اشعه‌ای که از گوشی ساطع می‌شود، به چشم آسیب می‌رساند. در اثر خیره شدن طولانی مدت کودکان به گوشی، خشکی چشم و درد ایجاد می‌شود.

برخی دیگر از صدمات نمایشگرها برای کودکان

  • بلوغ زود هنگام: دسترسی نامحدود به اینترنت باعث می‌شود کودک با مسائلی آشنا شود که مناسب سن او نیست. در نتیجه سبب بلوغ زودتر از موعد کودک می‌شود.
  • اختلال در یادگیری: کودکان زمان زیادی را صرف گوشی همراه می‌کنند و از ارتباطات اجتماعی دور می‌مانند. همچنین فرصت‌های یادگیری هم محدود به همان گوشی می‌شود. در نتیجه احتمال دارد کودک دچار افت تحصیلی شود.
  • وابستگی: یکی دیگر از ضررهای موبایل برای کودکان اعتیادآور بودن آن است. واژه اعتیاد فقط به مواد مخدر محدود نمی‌شود بلکه هر چیزی که سبب وابستگی شدید روانی در فرد شود و موجب احساس بی‌قراری در او شود، نوعی اعتیاد محسوب می‌شود. این موضوع برای کودکانی که سن پایین دارند، بسیار خطرناک است زیرا به سلامت روان کودک آسیب می‌زند.
  • پرخاشگری: استفاده بیش از حد از گوشی‌های هوشمند تاثیر بدی روی مدیریت خشم در کودکان دارد و حتی گاهی سبب رفتارهای جدید خشونت آمیز در کودک می‌شود. در نتیجه کودک برای حل مسائل خود از رفتارهای پرخاشگرانه استفاده می‌کند که بسیار مخرب است.

بیشتر بدانید: تنبلی چشم در کودکان از پیشگیری تا علت و درمان

تذکر: کودکانی که زمان زیادی را با موبایل کار می‌کنند، به مرور زمان دست‌ها و ستون فقرات دچار ضعف و آسیب می‌شود.

نتایج بررسی ها اظهار می‌کند که موقعیت هایی که مربوط به زمان نمایشگر کودک می‌تواند برزیان و خسارات تحصیلی و آموزشی اثرگذار باشد.

کرولاین فیتزپاترک از دانشگاه سنت‌آنه  کانادا

رابطه بین نمایشگرها و موفقیت تحصیلی

تحقیقات جدید موفق به پیدا کردن یک رابطه بین زمان سپری شده مقابل صفحه نمایشگرها در کودکان و مهارت‌های کودکان در مدرسه مانند مهارت‌های ریاضی، حروف و لغات یا مهارت‌های شناختی و شایستگی‌ها در احساسات اجتماعی شده است. همه ما به بهانه انجام دادن کارهای کوچک مانند تهیه شام یا حتی یک تماس تلفنی کودکانمان را مقابل صفحه تلویزیون رها می‌کنیم. بنابراین خطر ابتلا به بیماری چاقی در بین کودکانی که زمان زیادی را صرف تماشای تلویزیون می‌کنند، بیشتر  از سایرین است.

بیشتر بدانید: ورزش برای کودکان، از فواید تا هشدارهای مهم

طبق تحقیقات جدیدی که توسط دانشگاه نیویورک انجام شده است به این نتیجه رسیده‌اند که دلیل دیگری وجود دارد که خانواده‌ها باید از آن آگاه باشند تا مدت زمانی که فرزندانشان مقابل صفحه نمایشگر(تلویزیون، موبایل و …) سپری می‌کنند را تا حد ممکن محدود کنند. در نتیجه سپری کردن زمان زیاد در مقابل صفحه نمایشگر باعث کاهش آمادگی کودک برای شرکت در برنامه‌های آموزشی می‌شود. مطالعات آکادمی کودکان آمریکا(AAP)  پیشنهاد می‌دهد تا کودکان بین ۲ تا ۵ سال روزانه  تنها ۱ ساعت صرف تماشای تلویزیون کنند. تصور می‌کنم مخاطبین من اکثرا والدینی هستند که معتقدند “گفتنش راحته نه انجام دادنش”

نتایج طولانی مدت

وقتی کودکی زمانی بیش از ۲ ساعت در روز را صرف مشاهده تلویزیون می‌کند مهارت‌های آموزشی او به صورت معکوس تحت تاثیر قرار می‌گیرد و زمانی که درآمد خانواده کاهش می‌یابد رابطه بین تماشای تلویزیون و افت توانایی و آمادگی آموزشی بیشتر می‌شود. به نظر می‌رسد بیشترین افت در خانواده‌های نزدیک به خط فقر است. همچنین محققین هیچ رابطه‌ای بین آمادگی تحصیلی و مشاوره و تلویزیون در خانواده‌های با درآمد بالا پیدا نکردند. محققین اظهار می‌کنند که کودکان با درآمدهای خانوادگی بالا ممکن است بیشتر برنامه‌های علمی و آموزشی را تماشا کنند این خانواده‌ها می‌توانند برنامه‌های بیشتری با فرزندان خود تماشا کنند که برای ترویج آموزش بهتر است.

نکته: هرکاری که بلدین برای کاهش زمان نمایشگراها(مانند تلویزیون و موبایل) فرزندان خود انجام دهید.

چند نکته برای مدیریت استفاده از نمایشگرها برای کودکان

  • محدودیت زمانی واضحی تعیین شود.
  • بیشتر با فرزندتان وقت بذارید و با هم صحبت کنید.
  • جایگزین‌های سرگرم کننده برای کودک در نظر بگیرید.
  • از نرم‌افزارهای کنترل والدین استفاده کنید.
آسیب‌های موبایل برای کودکان

چند راهکار پیشنهادی برای جلوگیری از آسیب موبایل برای کودکان

در مباحث قبل تنها به برخی از آسیب‌ها اشاره شد اما در ادامه چند راهکار ارائه خواهیم کرد. این راهکارها به والدین کمک می‌کند تا با بینش کامل، از آسیب‌هایی که در آینده نزدیک، موبایل می‌تواند ایجاد کند، جلوگیری کنیم:

  • پایبندی به قوانین: قبل از این‌که به فرزندتان گوشی دهید از او قول بگیرید و برای استفاده از آن ساعتی تعیین کنید. به گریه‌های کودک توجه نکنید زیرا باید به قول خود پایبند باشید و سر ساعت گوشی را از کودک بگیرید.
  • خریدن کتاب: یکی از راه‌هایی که می‌تواند به ترک عادت استفاده کودکان از موبایل کمک کند، کتاب است. خریدن کتاب باعث پرورش خلاقیت آن‌ها می‌شود.
  • کمک کردن کودکان در کارهای خانه: با توجه به سن و شناخت توانایی آن‌ها به دختران و پسران خود مسئولیت بدهید.
  • محدود کردن زمان استفاده کودکان از گوشی: یک مدت زمان محدود، گوشی را در اختیار فرزندان خود قرار دهید.
  • طراحی بازی‌های گروهی: والدین می‌توانند بازی‌های گروهی را طراحی کنند و به فرزند خود آموزش دهند تا در جمع خانواده یا دوستان انجام دهند. این امر باعث می‌شود که کودک اجتماعی‌تر و شادتر شود. همچنین مهارت‌های زندگی را به او یاد می‌دهد.

کودکان در چه سنی مجاز هستند از موبایل استفاده کنند؟

درست است که امروزه موبایل در خیلی کارها مانند عکس گرفتن، حسابداری و صحبت کردن به ما کمک می‌کند اما لازم است حتما روی آن نظارت باشد. این امر باعث می‌شود تا از آسیب‌هایی که موبایل برای کودکان دارد، پیشگیری کند. بهترین سن برای استفاده آزاد از گوشی دوران دبیرستان است زیرا دختر و پسر می‌توانند خوب و بد را تشخیص دهند.

امیدواریم وقت بیشتری برای فرزندان خود بگذارید و حواستان بیشتر به آسیب‌های نمایشگرها برای کودکان باشد. با شناخت و نظارت از تلویزیون و تلفن همراه در جهت رشد خلاقیت بیشتر کودکان خود استفاده کنید. لطفا ما و دیگر عزیزان همراه را با تجربه‌های خود آگاه کنید.

تیم ژرسه

منابع

‫2 دیدگاه ها

  1. تو دوران که به عصر ارتباطات و تکنولوژی مربوطه نمیتونیم فرزندانمون رو از داشتن تکنولوژی محروم کنیم به هرحال اونا بچه های این نسل هستن. ولی والدین مبتونن با بالا بردن دانش و اطلاعات خودشون تو این زمینه با استفاده از مقالات به روزی که تو دانشگاه کسب و کار ارائه میشه رو بالا ببرند و بتونن هم خودشون و هم فرزندشون رو به خوبی مدیریت کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا