چگونه کودکانی با تفکر خلاق داشته باشیم؟
تفکر خلاق و گسترده باعث میشود تا انسان در طول زندگی تصمیمهای بهتر و موفقتری بگیرد. بهتر است بدانید که میتوان مهارت تفکر خلاق را در کودکان پرورش داد. ما به عنوان والدین آگاه و با بصیرت باید تمام دانش و سواد خود را برای تربیت فرزندانی موفق و سالم به کار بگیریم. قطعا شما نیز دوست دارید فرزندتان دارای تفکر خلاق باشد. برای آشنایی بیشتر با ما در این مطلب همراه باشید.
تعریف خلاقیت و تفکر خلاق چیست؟
به طور کلی خلاقیت به معنی ایجاد افکار و ایدههای نو میباشد. به طور مثال افراد دارای میزان خلاقیت متفاوتی هستند. فرض کنید دو نفر هم زمان دچار مشکل یکسانی شدهاند. آیا این دو نفر رفتاری یکسان خواهند داشت؟ جواب این سوال قطعا نه میباشد.
افراد به میزان تفکر خلاقی که دارند رفتارها و حل مسائل متفاوتی را ارائه میدهند. در صورتی که فردی دارای میزان تفکر خلاق بیشتری باشد، راحتتر و بهتر از پس مشکلات زندگی و روزمره خود برخواهد آمد.
بهترین زمان برای تقویت تفکر خلاق کودک چه زمانی است؟
به طور عادی بیشتر کودکان بعد از پنج سالگی به اوج میزان خلاقیت دست پیدا میکنند. چنانچه در این سن پدر و مادر اقدام به بالا بردن میزان خلاقیت کودک نمایند، در آینده میتوانند نتایج مطلوبی را مشاهده نمایند. نکتهی بسیار مهم این موضوع است که باید راههای صحیح و کاربردی افزایش تفکر خلاق را به خوبی بیاموزیم.
قطعا با رفتارهای نادرست و روشهای غلط نمیتوان سطح فکر کودک را ارتقا داد. در زیر به چند روش صحیح و کاربردی اشاره میشود که میتوان از آنها استفاده نمود.
۱- اجازه دهید فرزندتان اشتباه کند
برخی از والدین به اشتباه زمانی که کودک کار غلط و یا اشتباهی مرتکب میشود او را سرزنش میکنند و اجازه نمیدهند تا کودک اشتباه انجام گرفته را جبران نماید. این کار سبب میشود تا کودک احساس شکست و ناامیدی کند.
این احساس تفکر خلاق را از کودک شما میگیرد. بنابراین زمانی که فرزندتان خطایی را مرتکب شد به او احساس شکست و ناامیدی را القا نکنید. بلکه رفتار صحیح این است که جبران اشتباه را به فرزند خود آموزش دهید.
۲- کودک را تشویق نمایید
زمانی که رفتار و حرکت درست از کودک خود میبینید او را تشویق نمایید. قرار نیست این تشویق فقط خرید کادو و یا جایزه باشد. شما میتوانید با زبان ساده نیز کودک خود را تحسین نمایید. این کار باعث پیشرفت و افزایش خلاقیت او میگردد.
۳- کودک خود را همراهی کنید
بعضی از بچهها فقط به یک راهنمایی کوچک نیاز دارند تا راه درست را بیابند. به طور مثال وقتی کودک شروع به ساختن یک اسباب بازی میکند در اول کار او را راهنمایی کنید تا بقیه اجزا را به درستی بسازد.
۴- برای کودک وقت بگذارید
این تفکر که فرزندتان با تلویزیون و یا تبلت بزرگ میشود و همه چیز را یاد میگیرد، بسیار غلط است. شما باید وقت لازم و کافی را با کودک خود بگذرانید. تعامل شما با کودک تاثیر زیادی در تفکر خلاق او دارد.
۵- به فرزند خود استقلال ببخشید
برخی از والدین سعی دارند تمام رفتارها و کارهای بچه را کنترل نمایند. باید بدانید که با کنترل کردن لحظه به لحظه فرزندتان، فقط یک کودک وابسته و ناسالم بار میاورید. اجازه بدهید کودک کارهایی را که قادر به انجام آنهاست را به تنهایی انجام دهد.
این کار نه تنها باعث افزایش خلاقیت میگردد بلکه سبب میشود تا کودک شما دارای عزت نفس بیشتری باشد. اجازه دهید لباسهایش را خودش بپوشد. غذایش را خودش بخورد و به طور کلی سایر کارها که توانایی انجامش را دارد خودش انجام دهد.
۶- زیاد به تمیزی اهمیت دهید
کودکان در این سنین نیاز دارند تا بدون محدودیت کارهای مورد علاقه خود را انجام دهند. مثلا شما باید بدون نگرانی اجازه دهید تا کودک به راحتی رنگ آمیزی کند و یا با خمیربازیهای خود اشیا بسازد. وسواس مانع رشد خلاقیت کودک شما میگردد.
۷- از کودک خود سوال بپرسید
پرسش سوال از کودکان و به چالش کشیدن افکار آنها یکی از بهترین کارها برای افزایش تفکر خلاق میباشد. سوالات جدید و جالبی را از فرزند خود بپرسید تا زوایای مختلف فکر او را بسنجید. این کار روشی عالی برای خلاق شدن است.
۸- در کارهای خانه از او کمک بخواهید
زمانی که در خانه مشغول کاری هستید از کودک کمک بخواهید. به طور مثال زمانی که تمیز کاری انجام میدهید به کودک نیز یک دستمال بدهید و از او بخواهید میزها را تمیز کند. این تعامل و مشارکت سبب میشود تا کودک دارای تفکر خلاق باشد.