انگل کرمک در کودکان از علائم تا روشهای پیشگیری و درمان
کرمک یکی از عفونتهای انگلی در کودکان است که البته درصدی از بزرگسالان نیز به آن مبتلا میشوند. این نوع انگل در روده انسان زندگی میکند. کودکان در هر سنی ممکن است کرمک بگیرند اما بیشتر در سن مدرسه خیلی شایع است. نام دیگر این کرم، کرم نشیمنگاهی، کرم رودهای و کرم پارازیتی است. نکتهای که خوب است در مورد این نوع انگل رودهای بدانید این است که تنها انسانها میزبان آن هستند. طبق تحقیقهایی که به تازگی در آمریکا انجام شده است، متوجه شدهاند که 20 درصد کودکان آمریکایی به این انگل مبتلا میشوند. این موضوع ابتلا به انگل در کودکان برای والدین نگرانیهایی به همراه دارد زیرا کاملا با علائم کرمک و درمان آن آشنا نیستند. پیشنهاد ما به شما والدین و همراهان عزیز این است برای اطلاع کامل از این نوع انگل رودهای تا پایان این محتوا عالی همراه ما باشید.
- انگل کرمک و برخی از علائم آن در کودکان
- طریقه انتقال در کودکان
- چه کسانی بیشتر به کرمک مبتلا میشوند؟
- پیشگیری از انگل کرمک در کودکان
- درمان انگل کرمک
- آیا حیوانات خانگی سبب انتقال انگل به کودکان میشوند؟
انگل کرمک و برخی از علائم آن در کودکان
کرمک در بین کودکان بین 5 تا 10 سال به خصوص آنهایی که در مهدهای شلوغ هستند، بسیار رایج است. این کرمها به رنگ سفید، ریز و باریک نخی شکل هستند و تقریبا به طول 6 میلیمتر هستند. کرمک در اطراف مقعد و داخل مدفوع حرکت و قابل دیدن با چشم است. مبتلا شدن به این انگل در هر سنی امکان دارد، حتی در شیر خواران هم دیده میشود. خوب است بدانید که هر تحریک پوستی در ناحیه مقعد به علت کرمک نیست و احتمال دارد مشکل دیگری مانند استفاده بیش از حد صابون، خشکی مقعد و اسهال باشد. برخی از افراد یا کودکان ممکن است هیچ کدام از نشانههای زیر را نداشته باشند. با این حال احتمال دارد در کودکان این علائم دیده شود:
- اگر کودک به آن مبتلا شود، مدام با دست خود مقعد را میخاراند و بعضی از شبها از شدت خارش احساس ناراحتی میکند. نوزادان چون نمیتوانند بیان کنند، والدین باید حواسشان باشد با گریه کردن و اختلال در خواب میتوان فهمید.
- پوست مقعد تحریک و قرمز میشود.
- در دختران کرمک احتمالا با خارش واژینال همراه است.
- بعضی اوقات کرمک به همراه تهوع و استفراغ است.
- والدینی که فرزندشان نوزاد است، موقع تعویض پوشک توصیه میکنیم که آن را اول صبح یا شب بررسی کنند زیرا کرمها در شب شروع به تخمریزی میکنند. همینطور مادر یا پدر با یک چراغ قوه میتوانند مقعد کودک را ببینند.
- وجود کرمهای سوزنی در مقعد و مدفوع کودک کاملا معلوم است.
- درد و التهاب پوستی در اطراف مقعد گاهی اذیت کننده است.
بیشتر بدانید: نکاتی که بهتر است در مورد خواباندن کودکان بدانید
طریقه انتقال آن در کودکان
تخمهای کرمک روی بعضی سطحها تا دو هفته همچنان زنده هستند. زمانی که کودک اسباب بازی، حوله یا وسیله فرد آلوده به کرمک را لمس میکند و سپس انگشت خود را در دهان میگذارد به انگل کرمک مبتلا میشود. راه دیگر این است مصرف مواد غذایی شخصی که به کرمک مبتلا است، سبب انتقال آن به افراد و کودکان میشود. تخم انگل در روده بزرگ وجود دارد و در آنجا از تخم خارج میشود. در نتیجه کرمکهای ماده خود را از روده به مقعد میرساند تا تخمریزی کنند. زمانی که کودک معقد خود را میخاراند، تخم به زیر ناخنهایش منتقل میشود و وقتی دستهای خود را در دهان قرار میدهد، چرخه دیگری از آلودگی تکرار میشود.
چه کسانی بیشتر به کرمک مبتلا میشوند؟
- کودکانی که در پیش دبستانی، مهد کودک و دبستان در حال تحصیل هستند.
- اعضای خانواده یا کسانی که از افراد آلوده مراقبت میکنند.
- کسانی که در موسسهها یا جاهای شلوغ مانند خوابگاهها ساکن هستند.
- کودکان یا بزرگسالانی که قبل از غذا دستهای خود را نمیشورند.
- کودکانی که عادت به مکیدن انگشت شست خود دارند.
پیشگیری از انگل کرمک در کودکان
برای پیشگیری از انتشار و آلودگی مجدد لازم است، نکات زیر را رعایت کنید:
- از خاراندن مقعد خود پرهیز کنید.
- زیر ناخنهای خود را تمیز و آنها را کوتاه کنید.
- ناخنهای خود را نجویید.
- از آب گرم برای شستن ملافهها و حوله استفاده کنید.
- از تکوندن لباس و رختخواب خودداری کنید زیرا سبب پخش شدن تخمهای کرمک در هوا و نشستن روی وسایل میشود.
- اجازه ندهید، کودکان با هم به حمام بروند چون باعث انتقال کرمک به آب وان میشوند.
- با احتیاط تمام قسمتهای خانه را تمیز و جاروبرقی کنید.
- بعد از هر بار اجابت مزاج دستهای خود را با آب و صابون حتما بشورید.
- هر روز لباس زیر خود را عوض کنید.
- اطمینان پیدا کنید که افراد مبتلا دستهای خود را با آب گرم و صابون خوب میشویند.
درمان انگل کرمک
اگر کسی از خانواده به این بیماری مبتلا شود، احتمال اینکه دیگران را مبتلا کند، بسیار زیاد است. یک نکته که در درمان انگل کودکان خوب است بدانیم اینکه کودک مبتلا به انگل احتمال دارد، به یکی از عفونتهای شایع انگلی مانند آمیب، ژیاردیا، آسکاریس و کرمک مبتلا شود. مصرف مترونیدازول در کنار مبندازول توسط پزشک تجویز میشود. قرص مبندازول یک قرص جویدنی است و مزه جالبی ندارد. اگر کودک برای خوردن قرص اذیت کرد، بهتر است قرص را بکوبید و در آب یا غذا کودک حل کنید.
قرصهایی مانند آلبندازول، پیرانتل پاموات با توجه به سن کودک و تشخیص پزشک مصرف میشود. برای اینکه تخمهای کرمک به طور کامل از بین بروند، بیش از یک دوره درمان نیاز است. پمادهایی که استفاده میشوند، سبب کم شدن خارش پوست مقعد میشوند. نشانههای کرمک یک هفته بعد از درمان از بین میرود اما برای اطمینان از بین رفتن کرمها به شما میگویند، درمان را تا دو هفته ادامه دهید. بعد از درمان اگر در مدفوع کودک تعداد زیادی کرم دیدید که بعضی در حال حرکت و تکان خوردن بودند، نگران نشوید چون نشانه خارج شدن کرمها از بدن کودک است.
تذکر:
- بدون اجازه دکتر هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید. زنان باردار هم کاملا باید به این نکته توجه کنند.
- قرص مبندازول برای کودکان زیر دو سال قابل مصرف نمیباشد.
آیا حیوانات خانگی سبب انتقال انگل به کودکان میشوند؟
با توجه به مطالبی که گفتیم میتوان فهمید که انسان تنها میزبان این انگل است. سگ و گربه نمیتوانند انسان را به این انگل مبتلا کنند یا حتی خودشان مبتلا شوند. اگر یکی از اعضای خانواده دچار کرمک شود، نیاز نیست برای درمان حیوان خانگی خود اقدام کنید.
کرمک گاهی بسیار خفیف است و نیاز به درمان ندارد ولی خیلی سریع به نفرات دیگر منتقل میشود. همراهان عزیز ما سعی کردیم گوشهای از سوالات شما را جواب دهیم. لطفا نظرها و پیشنهادهای خود را برای بهبود هر چه بیشتر سایت با ما در میان بگذارید.
تیم ژرسه
منبع: kids health
آیا فقط مادران باید پوشک کودکان را عوض کرده و مدفوع کودک را بررسی کنند؟ شما به عنوان یک خانم تحصیلکرده حتما بهتر می دانید که فرهنگ سازی از همین موضوعات ساده شروع می شود.
از نظر علمی بسیار جالب بود و متشکرم.
سوالی هم در مورد لزوم آزمایش برای کودک شش سال که هیچ علامتی نداره بجز این که به شدت دندان قروچه می کند و در طول خواب، بسیار در حین ساییدن دندان ها، به اطراف حرکت می کند. خارش مقعد ندارد. اضطراب ندارد. دندانپزشک در این مورد، نظری نداره و فقط گزینه انگل باقیمانده.
ممنونم
سپاسگزاریم بابت انتقاد سازنده و مفید، اعمال خواهد شد
در مورد علائم باید به درستی بررسی شوند و حتما علت دندان قروچه را پیگیری کنید که بیشتر مواقع از رفتارهای اضطرابزا برای کودک میباشد ولی کودک گاهی در بیداری علائم اضطراب را نمایش نمیدهد.
مطالب راجع به کرمک عالی و راهنما بود.
ممنون
خواهش میکنم و ممنون از حمایت شما