بارداری

نحوه‌ محاسبه سن بارداری به‌ طور دقیق

یکی از مسائلی که در بررسی‌‌های سلامت مادر و جنین نقش تعیین کننده دارد، محاسبه سن دقیق بارداری است. در نتیجه یک مادر می‌تواند زمانی که باید منتظر تولد نوزاد باشد را بداند. همچنین برای تست‌های سلامت و غربالگری، دانستن سن بارداری مهم است. بنابراین برای اینکه بیشتر با این موضوع آشنا شوید لازم است اول با انواع روش‌های محاسبه دقیق سن بارداری آشنا شوید. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

چطور سن بارداری خود را محاسبه کنیم؟

دانستن سن دقیق بارداری برای تشخیص اندازه نوزاد و تعیین تاریخ دقیق وضع حمل ضروری است. معمولاً این کار با افزودن ۱۴ روز به زمان باروری انجام می‌شود. اغلب پزشکان این محاسبه را براساس تاریخ آخرین دوره قاعدگی انجام می‌دهند. 

سن بارداری به چه معناست؟

اگر اولین بارداری شماست، ممکن است با اصطلاح سن بارداری آشنا نباشید. به طور کلی سن بارداری به مدت زمان یا تعداد هفته‌هایی که از بارداری شما گذشته است، اشاره دارد. روش‌های مختلفی برای محاسبه آن وجود دارد که از اولین روز آخرین دوره قاعدگی شروع می‌شود. روش‌های محاسبه عبارتند از:

  • روش LMP
  • سونوگرافی
  • محاسبه از طریق اندازه طول جنین
  • محاسبه از طریق اندازه ارتفاع رحم
  • آزمایش خون

در ادامه به توضیح هر یک از روش های ذکر شده در بالا می پردازیم.

محاسبه براساس روشLMP

LMP مخفف Last Menstrual Period یا آخرین دوره قاعدگی است. در این روش، ۲۸۰ روز به اولین روز آخرین دوره قاعدگی اضافه می‌کنیم تا تاریخ تقریبی زایمان را تخمین بزنیم. اگر سن بارداری از زمان تخمک‌گذاری محاسبه شود، این مدت به دو هفته پس از اولین روز آخرین دوره قاعدگی منتقل می‌شود. دقیقاً زمان تخمک‌گذاری مشخص نیست اما مدت بارداری از آخرین دوره قاعدگی به طور معمول ۴۰ هفته در نظر گرفته می‌شود. با این حال وجود احتمال خطای دو هفته‌ای در این روش وجود دارد.

محاسبه سن بارداری

محاسبه سن بارداری از طریق سونوگرافی

برای خانم‌هایی که تاریخ آغاز آخرین دوره قاعدگی خود را به خاطر نمی‌آورند، روش‌های جایگزینی برای محاسبه سن بارداری وجود دارد. با استفاده از سونوگرافی، می‌توان سن بارداری را با اندازه‌گیری طول کیسه حاملگی و جنین تعیین کرد. فرمول مورد استفاده در این روش به شرح زیر است:

سن بارداری (روز) = طول کیسه حاملگی (میلی‌متر) + 28

به عنوان مثال اگر طول کیسه حاملگی ۵ میلی‌متر باشد، با اضافه کردن ۲۸، سن بارداری ۳۳ روز خواهد بود. پس از هفته ششم، روش محاسبه تغییر می‌کند. به طوری که اگر طول کیسه حاملگی ۲۱ میلی‌متر باشد، به این صورت محاسبه می‌شود:

محاسبه از طریق طول جنین یا CRL

محاسبه سن بارداری با استفاده از ( Crown-Rump Length) به این صورت است که طول جنین از سر تا باسن محاسبه می‌شود. این روش بین هفته‌های ۷ تا ۱۳ بارداری دقیق‌ترین نتایج را ارائه می‌دهد. پس از این دوره اندازه‌گیری دقیق طول جنین دشوارتر می‌شود. این روش بسیار دقیق است اما همچنان احتمال خطای ۵ تا ۷ روز در تاریخ پیش‌بینی شده زایمان وجود دارد.

بیشتر بدانید: هفته‌های بارداری، علائم و تغییرات هفته به هفته در بدن با تصویر

محاسبه از طریق ارتفاع رحم

در هر مراجعه به پزشک، ارتفاع رحم اندازه‌گیری می‌شود تا رشد جنین با افزایش سن بارداری بررسی شود. این روش نیز می‌تواند برای تعیین سن بارداری به کار رود که در آن پزشک ارتفاع رحم را از روی شکم اندازه‌گیری می‌کند. این روش به عنوان یک روش دقیق برای تعیین سن بارداری شناخته نمی‌شود.

محاسبه از طریق آزمایش خون

در ابتدای بارداری، پزشک با انجام آزمایش خون و بررسی سطح هورمون HCG، بارداری را تأیید می‌کند. با پیشرفت بارداری و افزایش سن حاملگی، سطح HCG در خون بالا می‌رود. اگرچه این روش برای تشخیص چندقلویی مفید است اما برای محاسبه دقیق سن بارداری مناسب نیست.

نحوه‌ محاسبه سن بارداری با آزمایش خون

محاسبه سن بارداری در روش حاملگی با IVF

در روش بارداری با استفاده از IVF، تعیین سن بارداری با احتساب ۱۴ روز به تاریخ بازیابی جنین انجام می‌شود. به عنوان مثال اگر جنین در روز مشخصی بازیابی شده باشد، با اضافه کردن ۱۴ روز، سن دقیق بارداری با اختلاف یک روز محاسبه می‌گردد. همچنین اگر از تاریخ لقاح مصنوعی شروع به محاسبه کنیم و ۱۴ روز را به آن اضافه کنیم، سن بارداری با اختلاف سه روز مشخص خواهد شد. 

مقاله مرتبط: تغییر رفتار در دوران بارداری از علت تا راهکار کنترل آن

محاسبه آنلاین سن بارداری

برای محاسبه آنلاین سن بارداری می‌توانید تاریخ اولین روز آخرین دوره قاعدگی خود را در وب‌سایت مربوطه وارد کنید تا سن تقریبی بارداری خود را با دقت مناسبی مشخص کنید. اگر تاریخ دقیق آخرین دوره قاعدگی موجود نباشد، محاسبه سن بارداری براساس آخرین دوره قاعدگی فقط در صورتی امکان‌پذیر است که دوره‌های قاعدگی منظمی داشته باشید. در غیر این صورت محاسبه سن بارداری بر پایه روش‌های معمولی مانند LMP دقیق نخواهد بود و باید از سونوگرافی برای تعیین سن دقیق بارداری استفاده شود.

چطور بفهمیم هفته چندم بارداری هستیم؟

برای تعیین سن دقیق بارداری، باید توجه داشته باشید که اگر در هفته اول بارداری هستید، به معنای صفر هفته بارداری است. اگر هفته اول را به پایان رسانده‌اید، به معنای یک هفته بارداری است. به عنوان مثال اگر در هفته سوم بارداری هستید باید بگویید که دو هفته باردار هستید. مدت زمان بارداری با توجه به روش اندازه‌گیری متفاوت است. به طور معمول در روش محاسبه براساس آخرین دوره قاعدگی، ۴۰ هفته در نظر گرفته می‌شود. این مدت می‌تواند به معنای نه ماه (هر ماه ۳۰ یا ۳۱ روز) یا ده ماه (هر ماه ۲۸ روز) باشد. 

مدت حاملگی چقدر است؟

دقت کنید زمان زایمان متغیر است و نباید به عنوان یک زمان دقیق در نظر گرفته شود زیرا تنها ۵ درصد از نوزادان دقیقاً در تاریخ مقرر به دنیا می‌آیند. به طور کلی باید از هفته ۳۷ تا ۴۲ بارداری منتظر تولد نوزاد باشید. روش LMP ممکن است حدود دو هفته خطا داشته باشد.

تغییر زمان زایمان

زمان زایمان ممکن است بسته به رشد نوزاد تغییر کند. اگر دوره‌های قاعدگی منظمی نداشته باشید، تاریخ دقیق بارداری باید از طریق سونوگرافی در سه ماهه اول تعیین شود. تغییرات در زمان زایمان معمولاً در سه ماهه اول توسط پزشک انجام می‌شود.

اگر پزشک تاریخ زایمان من را تغییر دهد به چه معناست؟

تغییر تاریخ زایمان توسط پزشک می‌تواند به دلایل مختلفی صورت گیرد. اگر اندازه جنین شما نسبت به میانگین اندازه‌های معمول در همان دوره بارداری، کوچکتر یا بزرگتر باشد پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که تاریخ زایمان را تغییر دهد. در شرایطی که دوره‌های قاعدگی نامنظمی داشته‌اید، تاریخ آخرین قاعدگی (LMP) مشخص نیست یا در حالی که از قرص‌های جلوگیری از بارداری استفاده می‌کرده‌اید باردار شده‌اید، پزشک معمولاً سونوگرافی را برای تعیین سن دقیق بارداری تجویز می‌کند. سونوگرافی به پزشک کمک می‌کند تا طول سر تا دم جنین (CRL) را اندازه‌گیری کند که طول جنین از نوک سر تا انتهای ستون فقرات است.

در سه ماهه اول بارداری این اندازه‌گیری به عنوان دقیق‌ترین روش برای تخمین سن جنین به کار می‌رود. پزشک شما ممکن است طبق نتایج سونوگرافی، تاریخ زایمان را تغییر دهد. این تغییرات معمولاً در سه ماهه اول اتفاق می‌افتد، به ویژه اگر تاریخ تخمینی حاصل از سونوگرافی بیش از یک هفته با تاریخ تخمینی بر پایه LMP شما متفاوت باشد. در سه ماهه دوم، سونوگرافی کمتر دقیق است و پزشک معمولاً تاریخ را تنظیم نمی‌کند؛ مگر اینکه تفاوت تخمین‌ها بیش از دو هفته باشد. در سه ماهه سوم، سونوگرافی کمترین دقت را برای تعیین تاریخ بارداری دارد. تخمین‌های مبتنی بر سونوگرافی ممکن است تا سه هفته اختلاف داشته باشند، بنابراین پزشکان به ندرت در این دوره تاریخ‌ها را تنظیم می‌کنند.

با این حال، اگر پزشک برای تغییر تاریخ زایمان شما اقدام کند، انجام سونوگرافی در سه ماهه سوم نادر نیست. بنابراین انجام مجدد سونوگرافی می‌تواند اطلاعات مهمی در مورد رشد جنین ارائه دهد و به شما و پزشکتان کمک کند تا از منطقی بودن تغییر تاریخ زایمان اطمینان حاصل کند.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و به خصوص زنان باردار کاربردی بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منبع: medicinenet

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا