بلوغ دختران نوجوان و مسائلی که با آن روبهرو میشوند
بلوغ دختران یک دوره خاص و حساس محسوب میشود که در آن با چالشها و تغییرات زیادی روبهرو میشود. این چالشها فقط منحصر به تغییر رفتار خاصی نیست، بلکه تحولات گستردهای به دنبال خود دارد که حتی تصور و هضم این مسائل برای نوجوان گاهی سخت است. جنسیت به عنوان عاملی سبب میشود که نیازهای دختران و پسران در دوران نوجوانی و بلوغ باهم متفاوت باشد. دختران نسبت به پسران خصوصا در دوران نوجوانی و بلوغ آسیبپذیرتر هستند.
عنوانهایی که در ادامه خواهید خواند:
یک دختر نوجوان بیشترین تغییرات خود را در دوران بلوغ متحمل میشود. همانطور که میدانید آنها از نظر روحی، عاطفی و جسمی تغییرات زیادی را تجربه میکنند. این حجم از تغییرات در دختران نوجوان سبب میشود که تحت فشارهای زیادی خصوصا از جانب والدین قرار بگیرند. یک دختر نوجوان معمولا از اینکه والدین او را نمیفهمند، ابراز نارحتی میکند. آشنایی و آگاهی کامل با چالشهایی که دختران نوجوان با آن روبهرو میشوند و رفتار صحیح و نوع برخورد والدین با دختران نوجوان بسیار مهم است. باعث افتخار ما است که همراهانی خوب و عزیز چون شما داریم.
بلوغ دختران و برخی از نشانههای آن
بلوغ دختران در مقایسه با بلوغ پسران زودتر شروع میشود و از سن 8 تا 13 سالگی است. اگر در هر سنی به غیر از این سن رخ دهد در اصطلاح میگویند فرد دچار بلوغ زودرس یا دیررس شده است. بلوغ دختران با نشانههایی همراه است که عبارتند از:
- رشد سینهها: اولین تغییری که دختر با وارد شدن به سن بلوغ حس میکند، رشد سینه است که به خاطر ترشح دو هورمون استروژن و هورمون پروژسترون است که سبب کامل شدن رشد میشوند. توجه به این نکته ضروری است که این رشد زمانی اتفاق میافتد که دختر یک بلوغ عادی دارد. رشد سینهها از 9 تا 18 سالگی ادامه دارد.
- قاعدگی(عادت ماهیانه): بلوغ دختران با عادت ماهیانه همراه است به طوری که دختران اولین تجربه خود در رابطه با عادت ماهیانه در سن 12 سالگی تجربه میکنند. این سن احتمال دارد با توجه به شرایط هورمونها و نوع تغذیه متفاوت باشد.
- رشد موهای زائد: یکی دیگر از تغییرات دوران بلوغ دختران، رشد موهای زائد در قسمتهای مختلف بدن از جمله زیر بغل و ناحیه شرمگاهی است که موهای آن پرپشتتر و ضخیمتر میشود. تخمدانها سبب ترشح هورمون تستوسترون میشوند که روی رشد موهای زائد بدن تاثیر میگذارد. هورمون تستوسترون سبب تحریک شدن جنسی میشود.
- رشد قدی دختران: در سنین بین 11 تا 14 سالگی قد دختران بلندتر شده است و در بعضی نواحی مانند باسن و لگن پهنتر میشود. معمولا بعداز شروع عادت ماهیانه رشد قدی کم یا متوقف میشود.
- تغییرات پوستی: پوست در این زمان کمکم چرب میشود و جوشهای زیر پوستی روی صورت ظاهر میشوند.
- تغییرات اخلاقی: خلق و خوی دختران در این زمان بسیار تغییر میکند و پرخاشگر، لجبازتر و بیپرواتر از قبل میشوند.
تذکر: هورمون پروژسترون از غده هیپوفیز ترشح میشود و سبب گرگرفتگی(حالت داغی) میشود.
تاثیر بلوغ در دختران نوجوان
تغییرات بیولوژیکی در سن بلوغ موجب تغییر در رفتار و هیجانهای دختر میشود. با ورود به سن بلوغ دختر احساس میکند شباهتهایش با والدین بیشتر شده است و یک فرد بالغ محسوب میشود که خواهان استقلال و آزادی بیشتر است. به عنوان مثال دوست دارد ساعات بیشتری در بیرون از خانه بگذراند یا خودش به تنهایی در مورد مسائل زندگیاش تصمیم بگیرد. به نوعی تمایل به خود مختاری دارد اما برخی از تاثیرات بلوغ در دختران نوجوان عبارت است از:
- توصیف بهتر از خود: دختران به راحتی احساس شادی و غم را شناسایی میکنند و با افراد دیگر رابطه خوبی برقرار میکنند.
- گریه کردن زیاد: در این دوران دختران به علت حساس شدن به بیشتر مسائل امکان دارد زیاد گریه کنند.
- افزایش حس زنانگی: در دوران بلوغ دختران تمایل بیشتری به انجام کارهای زنانه دارند. به عنوان مثال دوست دارند از لوازم آرایشی استفاده کنند.
نگاهی به دوران نوجوانی دختران
دوران نوجوانی برای دختران میتواند چالشهای زیادی با خود داشته باشد زیرا بسیاری از دختران شناخت درستی از نیازها و وضعیت جسمی و روحی در این دوران ندارند. طبق تعریفی که سازمان بهداشت جهانی از نوجوانی دارد، عبارت است از دوره سنی 10 تا 19 سالگی که نوجوان در آن تغییرات زیادی میکند. در دوران نوجوانی به علت تغییرات هورمونی نیازهای عاطفی در دختران بیشتر میشود. این تغییرات جسمی و روحی کاملا طبیعی و جزو مراحل رشد یک انسان است.
بیشتر بدانید: نوجوانی و تحولات آن و نقش کمکی والدین در این دوران
نکاتی در مورد نحوه برخورد والدین با دختران نوجوان در سن بلوغ
دختران در سن بلوغ به علت تغییرات هورمونی ممکن است رفتار مناسبی نداشته باشند و مرتکب اشتباهات زیادی بشوند. حالا سوالی که مطرح میشود این است پس چطور در سن بلوغ با دختران نوجوان رفتار کنیم؟ خوب است والدین به این نکات توجه کنند:
- عدم استفاده از کلماتی مانند چته: استفاده از این کلمه نه تنها برای دختران در سن بلوغ مناسب نیست بلکه سبب بروز حس خشم در آنها میشود. به همین دلیل لحنی که با آنان صحبت میکنید بسیار مهم است چون باید به گونهای باشد که دختر نوجوان احساس کند واقعا قصد کمک دارید و هدف دیگری ندارید.
- برخورد مناسب هنگام اشتباه: دوران بلوغ دختران سرشار از اشتباهات و تصمیمهای عجولانه است که به دلیل تغییرات هورمونی این دوران به وجود میآیند. طرز برخورد والدین با دختران بسیار مهم است و نوع برخورد با دختری که دوست پسر دارد با دختر نوجوانی که سیگار میکشد، متفاوت است. هیچ وقت سعی نکنید با استفاده از زور او را به انجام کاری مجبور کنید چون نتیجه عکس میدهد و بعداز آن کارهای خود را پنهانی انجام میدهد. زمانی که متوجه رابطه دختر نوجوان خود با پسر شدید سعی کنید او را راهنمایی کنید حتی در مورد مسائل جنسی با آنها صحبت کنید تا دچار اشتباه و ابهامی در این رابطه نشوند.
اصولی که والدین باید رعایت کنند
- ایجاد محیطی امن در خانه: اولین و مهمترین تکیهگاه برای دختران نوجوان خانهای است که در آن زندگی میکنند. سعی کنید محیط خانه آرام باشد و به دور از هر گونه تنش و بحثی، زیرا سبب فراری شدن دختران نوجوان از خانه میشود.
- مشورت با دختر نوجوان: با دختر نوجوان خود صحبت کنید و از او راهنمایی و مشورت بخواهید، حتی خود را مشتاق شنیدن حرفها و ایدههای خلاقانه او نشان دهید.
- احترام به خلوت او: دختر نوجوان علاقه دارند بیشتر وقت خود را در اتاق تنها باشد و موسیقی گوش دهد یا حتی برای درس خواندن، دوست دارد تنها در اتاقش بنشیند و در را ببندد زیرا اتاق را حریم خصوصی خود فرض میکند که بهش حس امنیت و آرامش میدهد. والدین باید تا جایی که قوانین خانه اجازه میدهد به خواسته او احترام بگذارید.
- تحقیر و مقایسه ممنوع: بزرگترین اشتباهی که سبب دور شدن دختر نوجوان از والدین میشود، تحقیر کردن او به خاطر نقطه ضعفهایش در جمع یا حتی در خلوت است. موفقیتهای دیگران و شکستهایش را مانند پتکی بر سرش نکوبید.
- صدای بلند ممنوع: با دختران 18 ساله و حتی پایینتر با لحن تند و صدای بلند حرف نزنید، این کار سبب ترس دختران میشود. میتوانید برای کمک به آنان با لحنی ملایم و صمیمی صحبت کنید تا اعتماد به نفس فرزند بیشتر شود و بتواند راحت در رابطه با مسائل صحبت کند.
والدین با تحسین و انتقاد درست سبب اعتماد بهتر دختران نوجوان در سن بلوغ به آنها میشود و هر چقدر این ارتباط قویتر باشد احتمال آسیبهای مختلف روحی و روانی دختران به مراتب کمتر میشود. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: