دمنوشهای گیاهی و مصرف آنها در دوران بارداری
همانطور که میدانید در دوران بارداری به خاطر تغییراتی که در بدن ایجاد میشود مصرف زیاد قهوه، چای و نوشیدنیهای کافئیندار ممنوع میباشد. بعضی از زنان به خاطر رفع مشکلاتی که در این دوران آنها را اذیت میکند به دمنوشهای گیاهی روی میآورند. از آنجایی که مصرف هر ماده غذایی میتواند در سلامت مادر و جنین بسیار تاثیرگذار باشد، بهتر است قبل از مصرف هر نوع دمنوش گیاهی حتما با پزشک خود در میان بگذارید و خودسرانه بدون شناخت و آگاهی استفاده نکنید.
مصرف دمنوش ممکن است عوارضی داشته باشد و حتی گاهی منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس شود. دوران بارداری چون بسیار حساسه لازم است دمنوشهای گیاهی که مجاز به مصرف هستند را کاملا بشناسید تا بدون مشکل از این دوران به راحتی عبور کنید. باعث افتخار ما است که سهم کوچکی در آگاه کردن شما دوستان عزیز داریم و خوشحال میشویم نظر یا پرسشی از شما دوستان عزیز ببینیم.
عناوینی که با هم در ادامه میخوانیم:
مختصری در مورد مصرف دمنوشهای گیاهی در دوران بارداری
دوران بارداری به علت تغییراتی که در بدن ایجاد میشود برای جلوگیری از یبوست پزشکان توصیه میکنند که آب و مایعات بیشتری مصرف شود. مقدار آن را مشخص نمیکنند، بلکه هر زمان احساس تشنگی یا سردرد یا هر مشکل دیگری داشتید میتوانید از مایعاتی مانند آب و دمنوشهای گیاهی مجاز این دوران استفاده کنید. درست است که مصرف برخی گیاهان به مقدار کم در غذا مشکلی برای شما و جنین ایجاد نمیکند اما احتمال دارد مصرف همان گیاه به صورت دمنوش خطراتی برای جنین داشته باشد.
متاسفانه تا به امروز تحقیقات مشخص و درستی روی مصرف گیاهان و دمنوشهای گیاهی در دوران بارداری انجام نشده است و اطلاعات کاملی در دست نیست. پس خوب است که در صورت مصرف حتما احتیاط کنید. پزشکان توصیه میکنند به خصوص در سه ماهه اول بارداری از دمنوشهایی که از بیضرر بودن آن کاملا مطمئن نیستید، مصرف نکنید و حدالاامکان هیچ دمنوشی در این دوران مصرف نکنید. مگر اینکه با تشخیص پزشک و از دمنوشهایی که توسط کارخانههای معتبر تولید میشود، استفاده کنید.
تذکر: بهتر است زنان در دوران بارداری بسته به شرایط و با تشخیص دکتر از شربتهایی مانند شربت عسل با لیموترش، شربت لیمو و نعناع(موهیتوی تازه) بدون آب گازدار، آب سیب (فقط در مصرف زیادهروی نکنید) و شربت سکنجبین مصرف کنند.
مزایای مصرف دمنوش گیاهی در دوران بارداری
در دوران بارداری با توجه به تشخیص دکتر دمنوشهایی وجود دارد که نه تنها خطری ندارند بلکه بسیار مفید هستند که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم. فعلا میخواهیم به چند تا از مزایای خوردن دمنوشهای گیاهی در دوران بارداری اشاره کنیم:
- بعضی از زنان باردار میلی به خوردن آب ندارند. در نتیجه استفاده از دمنوشها باعث میشود آب بدن آنها تا حد زیادی جبران شود.
- بیشتر دمنوشها مواد مغذی زیادی برای زنان باردار دارند.
- برخلاف قهوه، دمنوشها فاقد کافئین هستند.
چه دمنوشهایی نسبت به بقیه کم خطرتر هستند؟
با یقین نمیتوان در مورد بیخطر بودن مصرف دمنوش گیاهی در دوران بارداری مطمئن بود. برخی از دمنوشها هستند که بیشتر پزشکان و متخصصان عقیده دارند مصرف آنها در دوران بارداری زیاد خطرناک نیست. به عنوان مثال دمنوش به، دمنوش سیب، دمنوش گلمحمدی(گل سرخ)، چای کمرنگ و سیاه ایرانی یا چای سفید(یک وعده در روز مصرف شود) استفاده شود. خوب است قبل از مصرف دمنوش به و گل محمدی در دوران بارداری به نکات زیر حتما توجه کنید:
- دمنوش به: نباید قبل از صبحانه مصرف کرد چون ممکن است باعث یبوست شود. اگر این دمنوش پس از غذا و با فاصله مناسب مصرف شود از یبوست و ترش کردن معده جلوگیری میکند.
- دمنوش گل محمدی: اگر بعد از غذا مصرف شود از رفلاکس و ترش کردن معده پیشگیری میکند. همچنین در رفع یبوست در دوران بارداری بسیار تاثیرگذار است.
چه دمنوشهایی را نباید در دوران بارداری مصرف کرد؟
با توجه به حساسیت دوران بارداری اکثر دمنوشها و داروها را نباید مصرف کرد. برخی از گیاهان خاصیت قاعدهآوری دارند که در این دوران باعث خونریزی یا حتی سقط جنین میشوند. در این بین دمنوشهایی وجود دارد که از مصرف آن خصوصا در سه ماه اول بارداری باید اجتناب کرد. به عنوان مثال دمنوشهای زعفران، گلگاوزبان، سنبلالطیب، ریشه شیرینبیان، پونه، آویشن، چای کوهی، بابونه، بادرنجبویه، زیره، زوفا، رازیانه، جعفری، کاسنی و دمنوشهای ترشمزه(زرشک، آلبالو وچای ترش) را نباید مصرف کرد.
بیشتر بدانید: سقط جنین، از علائم تا پیشگیری با نکات قابل توجه
تذکر:
- مصرف دمنوش های پرخطر در سه ماهه اول بارداری ممکن است سبب ناهنجاری در جنین شوند.
- برخی از گیاهان اگر از هفته 37 بارداری به بعد البته با تجویز پزشک مصرف شوند موجب آسان تر شدن زایمان میشوند.
- مصرف زعفران به مقدار زیاد و در طولانی مدت در دوران بارداری بخاطر قاعده آور بودن آن سبب سقط جنین یا زایمان زودرس میشود.
- دمنوش جعفری و زرشک خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
چه نکاتی را باید در مورد درست کردن دمنوشها بدانیم؟
به طور کلی در دوران بارداری حتی در خوردن دمنوشهای ایمن و بیخطر باید اعتدال را رعایت کرد و نباید هر روز مصرف کرد. خوب است حتما یکسری نکات در مورد نحوه درست کردن دمنوشها بدانیم که عبارتند از:
- دمنوشها باید روی حرارت غیرمستقیم دم بکشند.
- از گیاهانی برای درست کردن دمنوش استفاده کنید که خالص بوده و مواد افزودنی ندارند.
- برای دم کردن دمنوش بهتر است از قوری چینی یا شیشهای استفاده کنید.
- رنگ دهندهها، طعم دهندهها و افزودنی در دراز مدت مضر هستند، پس دمنوشی که میخرید را از این نظر هم بررسی کنید.
تذکر: نگران نباشید اگر شما در بارداری 1 یا 2 بار از دمنوشهای پرخطر بالا مصرف کنید، مشکلی به وجود نمیآید. مگر آنکه به مقدار زیاد و پشت سر هم استفاده شود که خطرساز است.
آیا در دوران بارداری مصرف دمنوش مجاز است؟
تا به امروز آزمایشها و تحقیقات کاملی در مورد مصرف بسیاری از گیاهان و دمنوشهای گیاهی در دوران بارداری انجام نشده است. پس باید همچنان در مصرف احتیاط کرد. درنتیجه پزشکان توصیه میکنند بهتر است در سه ماهه اول بارداری حتی دمنوشهای بیخطر و در کل هیچگونه دمنوشی مصرف نشود.
در مصرف دمنوشها خصوصا در دوران بارداری حتما این نکته را در نظر بگیرید که بدن افراد با هم بسیار متفاوت است. حتی یک دمنوش بیخطر ممکن است برای کسی اذیت کننده شود. پس حتما حواستان باشد قبل از شروع مصرف دمنوشها با پزشک خود مشورت کنید.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و همیشگی مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: pregnancy birth baby