سلامت و تغذیهنوزاد و کودک

زردی در نوزاد و راه های پیشگیری تا درمان آن

زردی یکی از رایج‌ترین عارضه در دوران تولد و نوزادی محسوب می‌شود. از مهم‌ترین مسائلی است که والدین پس از تولد با آن روبرو می‌شوند. زردی نوزاد در واقع به معنی زردی پوست و چشم او است. علت زردی و درمان آن چیزی است که ما می‌خواهیم در این مطلب برای شما همراهان عزیز به طور کامل توضیح دهیم.

کمی در مورد زردی در نوزادان

درصد زیادی از نوزادان در زمان تولد و زایمان طبیعی در طی یک یا دو هفته اول یکم رنگ پوستشان زرد است که به آن زردی (یرقان) می‌گویند. در حقیقت تمام نوزادان تا حدی زردی را دارند اما همیشه قابل مشاهده نیست. برای بیشتر نوزادان یک عارضه موقت است و خطری برای نوزاد ندارد و خود به خود یا با درمان‌های ساده سریع برطرف می‌شود. در برخی موارد نادر زردی نوزاد خطرناک است پس لازم است حتما مواظب نوزاد خود باشید تا از وقوع مشکل پیشگیری کنیم.

دلیل زردی یا یرقان در نوزاد و پیشگیری از آن

بهتر است بدانید این نوع بیماری به دلیل بالا بودن سطح رنگ‌دانه‌ای به نام بیلی‌روبین در خون است که باعث زرد شدن پوست نوزاد می‌شود. این ماده در خون همه افراد با هر رده سنی وجود دارد.

بیلی‌روبین در هنگام تجزیه سلول‌های قرمز خون که پیر شده‌اند به وجود می‌آید. در دوران حاملگی کبد مادر بیلی‌روبین جنین را نیز دفع می‌کند. از طرفی کبد بیلی‌روبین را از خون جمع‌آوری می‌کند سپس از طریق مدفوع آن را از بدن دفع می‌کند. بعد از به دنیا آمدن کودک به دلیل این‌که مدتی طول می‌کشد تا کبد نوزاد فعالیت خود را شروع کند، در نتیجه در این مدت بیلی‌روبین در خون تجمع پیدا می‌کند و باعث زردی در پوست کودک و زرد شدن سفیده چشم آن‌ها می‌شود.

بیلیروبین خون

این نوع زردی معمولاً در دومین یا سومین روز به دنیا آمدن کودک اتفاق می‌افتد و تا دو هفته بعد از تولد در کودکان ظاهر می‌شود. زردی پوست ابتدا از صورت بچه شروع‌ شده و سپس به سمت گردن و قفسه سینه و در نهایت به نوک انگشتان پای بچه می‌رسد و تمام بدن نوزاد را فرا می‌گیرد.

برای پیشگیری از زردی (یرقان) در کودکان بهترین راه‌ حل شیر دهی مناسب است. بهتر است نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند در روزهای نخست بعد از تولد در طول روز 12 بار شیر بخورند. همچنین کودکانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند در هفته اول بهتر است هر دو یا سه ساعت ۳۰ تا ۶۰ میلی‌ لیتر شیر خشک بخورند.

مقاله مرتبط : مقدار مناسب شیر خشک برای نوزاد چقدر است؟

درمان زردی در نوزاد

درمان زردی نوزاد

بهتر است بدانید که زردی خفیف معمولا در طی دو یا سه هفته به طور خود به خود برطرف خواهد شد و نیاز به درمان خاصی ندارد. اگر زردی شدید یا متوسط باشد، کودک برای درمان در بیمارستان بستری می‌شود تا مراحل درمان بر روی او انجام شود. از جمله راهکارهای درمان زردی در کودک برای پایین آوردن سطوح بیلی‌روبین خون عبارتند از:

نور درمانی

در این روش درمانی، کودک برای مدتی در معرض لامپ‌هایی که حاوی نورهایی با طیف آبی – سبز است قرار می‌گیرد. این نوع نور ساختار و شکل مولکول‌های بیلی‌روبین را به طریق خاصی تغییر می‌دهد تا از طریق مدفوع یا ادرار دفع شوند. لازم به ذکر است که در طول درمان نوزاد باید تنها یک محافظ چشم و پوشک داشته باشد و هیچ‌گونه لباسی به تن نداشته باشد.

نور درمانی-زردی-یرغان-نوزاد

پتوی فیبر نوری

در بعضی مواقع برای درمان زردی، نوزاد را در یک پتوی فیبر نوری که نام دیگر آن بیلی‌پد است، می‌‌پیچند. با نظر پزشک کودکتان می‌توانید یکی از این پتوها را بخرید و کودک را در خانه درمان کنید.

تزریق ایموگلوبین وریدی

تعویض خون

در برخی مواقع که زردی بسیار شدید است نیاز به تعویض خون کودک وجود دارد. در این حالت مقدار کمی از خون کودک خارج‌شده، بیلی‌روبین و آنتی‌ بادی‌های مادری آن رقیق می‌شود و سپس خون به بدن نوزاد بازگردانده خواهد شد.

چه زمان نیاز است با پزشک در مورد زردی نوزاد صحبت کنیم؟

اگر پوست نوزاد شما در قسمت سفیدی چشم‌ها، پوست شکم، دست‌ها و پاها زرد است حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر نوزاد شما بهانه‌ می‌گیرد یا به سختی از خواب بیدار می‌شود با پزشک کودک تماس بگیرید.

تذکر: ممکن است نوزاد کمی زردی داشته باشد. اگر تا سه هفته همچنان در بدن او باشد، نیاز به بررسی بیشتر دارد.

سعی کردیم علت و درمان زردی در نوزادان را به طور خلاصه و مفید برای شما همراهان عزیز بگوییم. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم ژرسه

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا