هپاتیت در دوران بارداری و چگونگی جلوگیری از انتقال آن به نوزاد
هپاتیت موضوعی است که برخی از خانمها اطلاعات کافی درباره آن ندارند. هپاتیت در دوران بارداری ممکن است برای مادران بسیار نگران کننده باشد. بهتر است قبل از نفوذ هر فکر آزار دهنده و نگران کنندهای، مطالعات و دانش کافی برای کسب اطلاعات مفید در این باره را کسب نماییم.
سوال مهمی که در این مورد وجود دارد این موضوع است که آیا این بیماری از مادر به جنین منتقل میگردد یا نه؟ با ما در این مطلب همراه باشید.
کمی در مورد هپاتیت
هپاتیت به نوعی التهاب و عفونت در کبد است که به دلایل متفاوتی مانند وجود ویروسها، مصرف مشروبات الکلی، داروها و غیره به وجود میآید. این بیماری ویروسی چون شیوع بالایی در جهان دارد نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد زیرا میتواند عامل خطری برای ابتلا به سرطان کبد باشد.
هپاتیت ویروسی
این نوع هپاتیت براساس نوع ویروس ایجاد کننده آن نامگذاری میشوند. به عنوان مثال هپاتیت نوع A و نوع B از انواع هپاتیت ویروسی هستند. هپاتیت ویروسی بسیار شایع است به طوری که 250 میلیون نفر از افراد کره زمین هپاتیت نوع B را دارند. به همین خاطر است که پیشگیری از شیوع این نوع عفونتها در جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است. خوب است بدانید که ابتلا به ویروس هپاتیت در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد و امکان انتقال آن به جنین وجود دارد.
آیا فرد مبتلا به هپاتیت میتواند باردار شود؟
جواب این سوال مثبت میباشد. خانمهای مبتلا به هپاتیت نیز میتوانند باردار شوند. قطعا بارداری این افراد مانند سایرین نیست و حتما باید نکات لازم و ضروری را رعایت نمایند. در صورتی که فردی مبتلا به هپاتیت قصد باردار شدن را دارد، باید قبل از اقدام به بارداری تحت نظر باشد و مراقبتهای لازم انجام گردد.
ممکن است فرد در دوران حاملگی مبتلا شود که در این صورت نیز باید درمانهای دارویی خاصی را دریافت نماید. قطعا باید تمام مراحل تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
مقاله مرتبط: تشخیص زردی نوزاد از هپاتیت
احتمال انتقال بیماری از مادر به جنین در انواع هپاتیتها
هپاتیت A
در این نوع درصد انتقال بیماری از مادر به جنین بسیار کم میباشد. این نوع بیماری در طول زایمان نیز ممکن است، منتقل گردد اما در صورتی که مادر آزمایشهای لازم را انجام داده باشد و تحت درمان دارویی قرار گیرد، میزان ریسک انتقال بیماری بسیار ناچیز میشود.
متاسفانه برخی از مادران به متخصص مراجعه نکرده و دوره درمان خود را کامل نمیکنند. این موضوع میتواند هم برای مادر و هم جنین خطرات فراوانی را داشته باشد.
هپاتیت B
این نوع از هپاتیت جدیتر و کمی سختتر از نوع قبلی میباشد. در مواردی که مادر مبتلا به نوع B باشد، نوزاد باید در ۱۲ هفته اول زندگی خود واکسن ضد هپاتیت را دریافت نماید.
در صورتی که نوزاد واکسنهای لازم را تا ماه پنجم دریافت نماید ۹۵ درصد از مبتلا شدن به این بیماری مصون میماند و شانس ابتلا تنها ۵ درصد خواهد بود. دقت داشته باشید که بدون درمان دارویی و واکسن مورد نیاز به احتمال ۶۰ درصد نوزاد در طول زایمان به بیماری هپاتیت B مبتلا میگردد.
هپاتیت C
این نوع به طور کلی دارای علائم مخفی میباشد و حتی درمان ویروسی برای آن وجود ندارد. اگر خانمی مبتلا به این نوع بیماری ویروسی باردار شود، علائم بیماری شدیدتر نخواهد شد. در صورتی که مادر در عین مبتلا بودن به این نوع هپاتیت به بیماری ایدز نیز مبتلا باشد، قطعا در زمان زایمان نوزاد مبتلا به بیماری خواهد شد.
بیشتر بدانید: مسمومیت غذایی و نکاتی که خوب است بدانید
در اغلب موارد به این خانمها توصیه میگردد تا از بارداری جلوگیری نمایند زیرا درمان دارویی قطعی برای این افراد وجود ندارد و بیماری مادر در طول بارداری یا زایمان به جنین منتقل خواهد شد.
هپاتیت E
این نوع از بیماری، سختترین و خطرناکترین نوع آن میباشد. در صورتی که مادر مبتلا به این نوع از بیماری باشد قطعا در طول بارداری علائم بیماری او سختتر و شدیدتر خواهد شد.
به طور کلی احتمال انتقال بیماری از مادر به جنین حدود ۵۰ درصد میباشد و حتی در ۲۰ درصد از موارد ممکن است منجر به فوت مادر شود. قطعا مادرانی که دارای این شرایط میباشند، باید تحت شرایط خاصی و تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند تا درمان موثرتری بر روی آنها انجام شود.
راههای انتقال بیماری ویروسی به افراد
- نوع A: از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، آب و غذا و بزاق دهان منتقل میگردد.
- نوع B: این نوع از بیماری از طریق خون، سرنگ آلوده، خالکوبی کردن و تماس زخم با خون آلوده انتقال مییابد. در صورت وجود این بیماری در یکی از اعضای خانواده سایرین باید واکسینه گردند.
- نوع c: این نوع از هپاتیت نیز از راه خون انتقال مییابد. افرادی که از داروهای غیر مجاز یا مواد مخدر استفاده کردهاند، بیشتر مستعد ابتلا میباشند.
- نوع E: این نوع نیز از راه جنسی و بزاق دهان منتقل میشود.
پیامدهای بیماری ویروسی ویروسی در بارداری
تاثیر ویروس روی زنان باردار
عفونتهایی که منجر به هپاتیت ویروسی میشوند، میتوانند در زنان باردار باعث جدا شدن جفت، انقباضات زودرس رحمی، زایمان زودرس، پارگی کیسه آب، خونریزی رحمی، مشکلات کیسه صفرا و اختلال در عملکرد کبد شوند.
تاثیر بر روی جنین
رشد کم جنین و وزن کم جنین هنگام تولد از اثرات هپاتیت روی جنین است که به مرور باعث نارسایی کبد بعد از تولد نوزاد میشود. همچنین در برخی نادر این ویروس سبب مرگ نوزاد میشود.
چگونه از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنیم؟
- نوع A: برای جلوگیری از مبتلا شدن باید بهداشت فرد را رعایت نمود و میوه و سبزیها را به خوبی ضد عفونی نمایید. در جایی که این بیماری شایع است، باید واکسن آن را دریافت نمایید.
- نوع B: برای جلوگیری از ابتلا به این نوع نیز باید بهداشت فردی را به طور کامل رعایت نمایید و از رابطه جنسی پر خطر اجتناب کنید. در هنگام انجام خالکوبی و سایر کارها نیز مراقب باشید.
- نوع C: رعایت بهداشت شخصی و عدم استفاده از سرنگ مشترک مهم است.
آیا درمانی هم برای هپاتیت وجود دارد؟
- A: در واقع هیچ درمانی وجود ندارد. البته با دریافت واکسن میتوان افراد را مصون نمود و با درمانهای دارویی میتوان علائم را کنترل نمود.
- B: رعایت رژیم غذایی مفید و استفاده از مواد غنی میتواند در کاهش علائم موثر باشد. استراحت و درمان دارویی نیز کمک میکند.
- C: این نوع بیماری ویروسی را میتوان با درمان دارویی درمان نمود و در واقع ۹۰ درصد از افرادی که مبتلا میشوند میتوانند درمان شوند.
- E: نوع حاد هپاتیت میباشد هیچ درمانی ندارد و تنها میتوان عوارض آن را محدود نمود.
امیدواریم مطالب فوق برای شما هم همراهان عزیز و به خصوص زنان باردار مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: