بارداریسلامت و تغذیه

دندانپزشکی در دوران بارداری و نکاتی قابل توجه

همان‌طور که می‌دانید رفتن به دندانپزشکی یکی از چالش‌های مهم برای مادران باردار می‌باشد. یکی دیگر از سوالات پرتکرار مادران باردار در مورد دندانپزشکی این است که آیا می‌توان در این دوران حساس به دندانپزشکی مراجعه کرد یا نه؟ در پاسخ باید این چنین گفت که دوران بارداری به سه بازه زمانی تقسیم می‌شود که شامل سه ماهه اول، دوم و سوم می‌باشد که در هر دوره از بارداری به دلیل تغییرات رشدی که جنین دارد شرایط برای رفتن به دندانپزشکی هم متفاوت است. انجمن دندان‌پزشکان آمریکا و متخصصان زنان و مامایی، زنان باردار را تشویق می‌کنند که در دوران بارداری به دندانپزشکی مراجعه کنند چرا که با حفظ سلامت دهان و دندان‌ها به طور مستقیم بر سلامت بدن و جنین اثر می‌گذارد.

عناوینی که با هم در ادامه خواهید خواند:

مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری

در زمان بارداری به علت تغییرات هورمونی که در بدن ایجاد می‌شود، لثه و دندان‌ها را تحث تاثیر قرار می‌دهد. در دوران بارداری جریان خون بالا می‌رود و اسید بیشتری در دهان ایجاد می‌شود بنابراین مشکلات لثه و دندان‌ها در دوران بارداری افزایش پیدا می‌کند. رایج‌ترین مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری شامل:

جینجیویت

این بیماری شایع مربوط به لثه است که با علائمی مانند تورم، زخم، قرمز شدن و خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن همراه است. هورمونی که موجب ایجاد این بیماری در مادران باردار می‌شود، پروژسترون نام دارد.

پیوره

یکی دیگر از بیماری‌های شایع دهان و دندان در بارداری پیوره است که خطرناک است. در این بیماری لثه و استخوان‌های دهان عفونت می‌کنند و دندان‌ها لق می‌شوند.

تومورهای بارداری

برخلاف تصوری که از واژه تومور دارید، این توده‌ها که بر روی لثه مادران باردار به وجود می‌آید، سرطانی نیستند. در بیشتر مواقع تومور در اثر تجمع پلاک یا باکتری‌های دهان به وجود می‌آید و پس از مدتی خود به خود از بین می‌روند.

دندانپزشکی در سه‌ ماهه اول دوره بارداری

در سه‌ ماهه اول پیشنهاد می‌شود که از مصرف دارو و درمان تا جایی که ممکن است جلوگیری شود چرا که در این زمان جنین در دوران حساسی به سر می‌برد و اندام‌های اصلی او در حال تشکیل و رشد هستند و از طرفی دیگر بهتر است که از برخورد هرگونه اشعه به جنین در این دوران خودداری شود. بنابراین بهتر است که درمان از سه‌ ماهه اول به سه‌ماهه دوم یا سوم منتقل گردد.

مقاله مرتبط: سه‌ماهه اول بارداری، چه نکاتی را باید رعایت کنیم

در صورتی که درد دندان شما قابل تحمل است و به صورت یکسره نمی‌باشد، به طوری که می‌توان با آن مدارا کرد تا جایی که امکان دارد درمان را دیرتر انجام دهید. خوب است بدانید منظور از کنار آمدن با شرایط پرهیز از مصرف مایعات خیلی داغ و خیلی سرد و فشار نیاوردن به دندان با مصرف خوراکی‌های سفت است. همین‌طور استفاده درست از نخ دندان از بیشتر شدن پوسیدگی و تحریک عصب دندان جلوگیری می‌کند و موجب می‌شود که شرایط اورژانسی ایجاد نشود.

همچنین استفاده از دهانشویه که یک ماده ضدمیکروبی بسیار قوی می‌باشد و پلاک‌های دندانی و باکتری‌های دهانی را کاهش می‌دهد، نیز توصیه می‌شود. دهانشویه فقط برای شستشو دهان کاربرد دارد و برای مادر و جنین خطری ندارد چون این ماده حالت خوراکی نداشته و در دهان جذب نمی‌شود. در صورتی که درد غیر قابل تحمل و دردناک است، ناچار می‌شوید درمان کنید که دارای شرط‌های زیر می‌باشد:

  • استفاده از اشعه رادیوگرافی جهت گرفتن عکس در سه ماهه اول بارداری حتما باید زیر نظر متخصص صورت بگیرد تا آسیب‌های آن به حداقل برسد.
  • درمان‌های این دوره حساس بهتر است بسیار کوتاه باشد و تا حدی که برای رفع علائم اورژانسی مانند درد و عفونت نیاز است، انجام بگیرد.

علامت مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری

  • بوی بد دهان
  • خونریزی لثه هنگام مسواک زدن
  • لق شدن دندان‌ها
  • وجود برآمدگی در دهان
  • قرمز شدن لثه
  • زخم شدن لثه
  • دندان درد
استفاده از خدمات دندان پزشکی در بارداری

آیا پر کردن دندان در دوران حاملگی خطر دارد؟

در دوران بارداری استفاده از مواد دارای جیوه بسیار خطرناک می‌باشد و نباید استفاده شود. برای پر کردن دندان در این دوران بهتر است از کامپوزیت استفاده شود و از مواد دارای جیوه استفاده نگردد.

التهاب لثه در دوران بارداری

دهان ممکن است در اثر تغییرات هورمونی که در دوره بارداری اتفاق می‌افتد، دچار تغییراتی شود. برای مثال برخی از مادران باردار ممکن است دچار مشکلاتی شوند که نام آن التهاب لثه در بارداری است که تورمی در ناحیه لثه است و می‌تواند موجب حساس شدن و التهاب لثه شود. لثه ممکن است موقع مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن کمی خونریزی داشته باشد. اگر التهاب لثه درمان نشود، می‌تواند به شکل‌های حاد بیماری لثه منتهی شود. دندان‌پزشکان برای جلوگیری از این وضعیت جرم‌گیری را توصیه می‌کنند.

بیشتر بدانید: آیا مصرف سیر برای زنان باردار مفید است ؟

توصیه‌های لازم برای رفتن به دندانپزشکی در دوران بارداری

  • به دندانپزشک بگویید که باردار هستید.
  • اقدامات مربوط به زیبایی دندان را به بعداز زایمان موکول کنید.
  • در هنگام دراز کشیدن بر روی صندلی دندانپزشکی برای اینکه جریان خون شما دچار اختلالی نشود، پاهای خود را روی هم نیندازید.
  • سعی کنید در دوران بارداری به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. این کار باعث می‌شود اگر مشکل سطحی داشته باشید به راحتی درمان شود.
  • گاهی اوقات مادران باردار از بوی خمیر دندان حالت تهوع می‌گیرند در این صورت بهتر است از خمیر دندان‌های بدون بو استفاده کنید.
  • اگر در دوران بارداری دهان شما خشک می‌شود، سعی کنید با جویدن آدامس و نوشیدن مایعات از رشد میکروب‌ها در دهان جلوگیری کنید.
  • با رعایت بهداشت دهان و دندان از عفونت و زایمان زودرس جلوگیری کنید.
  • با داشتن رژیم غذایی مناسب حتی در صورتی که کلسیم دندان‌های شما مصرف شود، کودک دارای دندان‌های سالم خواهد بود.
  • در سه ماهه اول بارداری به صورت منظم دهان خود را شستشو دهید تا از اثرات احتمالی ناشی از اسید معده بر دندان‌ها پیشگیری کنید.
  • در مصرف شیرینی و ترشی اعتدال را رعایت کنید.
  • در دوران بارداری فراموش نکنید که از کلسیم برای رشد استخوان‌های جنین استفاده کنید.

سعی کنید قبل از اقدام به بارداری حتما پیش دندانپزشک بروید تا معاینه کند و اگر مشکلی هست برطرف شود. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

 منبع: american pregnancy

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا