روشهای زایمان، تفاوت و فواید هر روش
روشهای زایمان امروزه به گونهای میباشند که مادر بتواند درد طاقت فرسای آن را تحمل کند. به عبارتی امروزه از روشهای مختلفی در دنیا برای زایمان کم درد یا بدون درد استفاده میشود که عوارضی برای مادر و نوزاد ایجاد نمیکند. از طرفی به دلیل اینکه درد زایمان یکی از سختترین و شدیدترین دردها میباشد، باعث شده است بیشتر خانمها برای زایمان خود روش سزارین را انتخاب کنند.
لازم به ذکر است که سزارین عملی بدون درد نیست و جراحی سختی بر روی مادر انجام میشود که بعداز عمل عوارض خود را نشان خواهد داد.
بنا به گفته دکتر نیرومنش هر فردی باید با توجه به شرایط جسمانی و روحی خود از میان روشهای زایمان روش مناسب خود را انتخاب کند که از این طریق بتواند زایمان لذت بخشی را تجربه کند.
روشهای مختلف زایمان
زایمان بدون درد همراه با تزریق دارو
یکی از رایجترین روشهای زایمان محسوب میشود. معمولا زمانیکه دهانه رحم به اندازه ۵ سانتیمتر باز شود از تزریق داروهایی مانند پتدین استفاده میشود. قبلاز اینکه نوزاد برای خارج شدن از رحم مادر فشار وارد کند، این دارو را تزریق میکنند. بنابراین مادر موقع انقباضات در زایمان طبیعی میتواند استراحت کند.
معمولا این روش برای تمامی مادران قابل استفاده میباشد به جز در مواردی که مادر به پتدین حساسیت داشته باشد. این روش باعث کند شدن روند زایمان خواهد شد و خواب آلودگی مادر را به همراه دارد.
زایمان طبیعی با بیحسی اپیدورال
زایمان طبیعی با بیحسی اپیدورال یکیاز روشهای زایمان است که همانند بیحسی موقع سزارین انجام میشود. زمانی که دهانه رحم ۴ یا ۵ سانتیمتر باز شود از نقطه خاصی بر روی کمر مادر سوزن باریکی رد میکنند که از طریق آن یک لوله داخل مهرههای کمر جایگذاری میشود و داروهای بی حسی را تزریق میکنند. در این روش به دلیل اینکه پایین تنه مادر بیحس است خروج جنین با تاخیر انجام میشود که ممکن است دکتر مجبور به استفاده از وکیوم شود. این روش برای مادرانی که انحراف ستون فقرات دارند مناسب نیست.
زایمان در آب
میتوان گفت این روش از کشورهای اروپای شرقی به دلیل داشتن آب فراوان نشات میگیرد. بنابراین زمانیکه مادر احساس درد میکند، وارد وان آب میشود. این روش که از روشهای زایمان درد کم محسوب میشود در کشور ما زیاد موفقیت آمیز نبوده است.
در این روش باید ضربان قلب جنین با سونیکیت که ضد آب است، کنترل شود. این روش به دلیل محدودیت در تجهیزات در کشور ما تنها در بعضی از مراکز درمانی قابل انجام است. لازم به ذکر است این روش زایمان کاملا بیدرد نیست اما در کاهش درد زایمان بسیار تاثیرگذار میباشد.
این روش برای همه مادران مناسب نیست و مادرانی که در دروان بارداری عوارضی نداشتهاند و لگنشان شرایط مناسبی دارد و همچنین جنین آنها زیاد درشت نیست، کاربرد دارد. بهتر است بدانید که مادرانی که چندقلو باردار هستند نمیتوانند از روش زایمان در آب استفاده کنند.
بیشتر بدانید: پاره شدن کیسه آب پایان بارداری است؟
زایمان با وسایل فیزیوتراپی
در این روش امواج الکتریکی را از طریق پوست با شیوهای موسوم به تنس و با قرار دادن پلاک بر روی مهرههای ۴ و ۵ کمر مادر ایجاد میکنند. یک پلاک بر روی این مهرهها قرار میدهند و امواج ظریفی را ایجاد میکنند. این امواج باعث ترشح مورفینهای طبیعی در بدن خواهد شد که باعث کاهش طول مدت زمان زایمان میشود. این روش همانند روش طب سوزنی عمل میکند و یکی از روشهای زایمان بدون درد میباشد و استفاده از آن برای همه افراد منعی ندارد.
سایر روشهای زایمان
زایمان فیزیولوژیک
بهتر است بدانید که این روش دقیقا مشابه روش زایمان طبیعی است. تنها تفاوت این روش این است که کلاسهای آموزشی برای مادران برگزار میشود تا استرس مادر کاهش پیدا کند. در کلاسهای آموزشی درباره فیزیولوژی و مراحل زایمان توضیح داده میشود. در این روش مادر میتواند بایستد، بنشیند یا راه برود و حتی موقع زایمان مایعات و آبمیوه میل کند. معمولا در این روش موقعی که مادر احساس درد داشته باشد، یک توپ به او میدهند تا بغل کند و دردش را کاهش دهد. بنابراین در این روش باید در کلاسهای آموزشی روشهایی مانند شل کردن عضلات، کاهش استرس، روش ریلکسیشن و چگونگی انجام نفسهای عمیق آموزش داده شوند. بهتر است بدانید که تمام مادران میتوانند از این روش استفاده کنند. حتی افرادی که بیماری قلبی دارند در استفاده از این روش هیچگونه محدودیتی نخواهند داشت.
استفاده از گاز استنشاقی
یک روش دیگر برای زایمان وجود دارد که در آن به خاطر کاهش درد زایمان از گازهای مخصوصی استفاده میکنند. این گاز مخلوطی از اکسیژن و اکسیدنیترو است و زمانی که درد مادر زیاد میشود با استشمام این گاز درد کمتر میشود. همچنین این روش را مادرانی که حساسیت دارویی دارند، نباید انجام بدهند.
سزارین
سزارین از دیگر روشهای زایمان است که به دو روش سزارین همراه با بیهوشی و سزارین همراه با بیحسی کمری قابل انجام میباشد. اغلب پزشکان استفاده از روش بیحسی را ترجیح میدهند زیرا در بیهوشی به دلیل اینکه ماده بیهوشی وارد جریان خون مادر میشود، ممکن است به جنین برسد یا حتی احتمال وارد شدن ماده بیهوشی به شیر نوزاد نیز وجود دارد. روش سزارین برای مادرانی که قبلا عمل سزارین انجام دادهاند، مسمومیت بارداری داشتهاند یا برای مواردی که جنین نسبت به لگن مادر درشت است و اکسیژنرسانی به جنین داخل رحم خطرناک میباشد و جنین داخل رحم مکنیوم دفع میکند، بسیار مناسب است.
الکساندر
این نوع روش زایمان بر پایه راحتی بنا شده است. مهمترین اصلی که در این روش باید رعایت شود، اینکه بتوانید روی ذهن تمرکز کنید و ذهن را آرام کنید. درنتیجه ماهیچههای لگن شل میشوند تا زایمان آسان شود. در این روش خانم باردار از قبل، آموزش دیده است. ابتدا روی صندلی مینشیند و با تسلط بر روی ذهن و شل کردن ماهیچههای لگن به جاذبه زمین اجازه میدهد تا جنین را از داخل رحم به راحتی به سمت خارج لگن بکشاند.
بیشتر بدانید: درد لگن در بارداری و نکاتی که خوب است بدانید
برادلی
در این روش پدر اول آموزش میبیند و در دوران بارداری و مراقبتهایی که دارد به رعایت رژیم غذایی همسر خود کمک میکند. درنتیجه آموزشهایی میبیند که در اتاق عمل بالای سر همسر خود، بلد باشد چگونه عمل کند. این نوع زایمان نیاز به هیچگونه برشی ندارد و زایمان به طور طبیعی انجام میشود.
لاماز
یک نوع دیگر از روشهای زایمان است که فرد با توجه به آموزشهایی که میبیند یاد میگیرد که چگونه با انجام حرکات مخصوصی در طول زایمان متمرکز شود. درنتیجه دردهای ناشی از انقباض عضلات لگن را کنترل میکند.
وکیوم و ایجاد خلاء
ابزاری که در این روش استفاده میشود مانند جاروبرقی با مکش کم است که بر روی سر جنین قرار میگیرد تا بتواند به تولد نوزاد کمک کند. در این روش جنین با استفاده از ابزار و با کمک انقباضات مادر به پایین کانال تولد هدایت میشود. همچنین خلاء با استفاده از پمپ انجام میشود که اغلب پمپها باعث کبودی روی سر نوزاد میشوند که معمولا در طی 48 ساعت اول برطرف میشود.
مادران عزیز حتما در مورد شرایط و انتخاب روش زایمان با پزشک مشورت کنید. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: