اولین دندان کودک چه زمانی در میآید؟
در موارد نادر اولین دندان کودک در زمان تولد نیز ممکن است، وجود داشته باشد اما به طور معمول در 6 تا 7 ماهگی بیرون میزند. یکی از مراحل رشد نوزاد، دندان درآوردن میباشد. همزمان با رویش دندان در ۶ ماهگی تغذیه تکمیلی کودک نیز شروع میشود. هم زمان بودن این دو اتفاق در زندگی کودک باعث میشود تا مراقبت و دقت بیشتری از سوی والدین نیاز باشد.
زمان رویش اولین دندان
زمان دقیقی را برای دندان درآوردن کودک نمیتوان تعیین نمود. برخی نوزادان با یک دندان در دهان به دنیا میآیند. به طور کلی زمان رویش اولین دندانها جنبه موروثی دارد. گاهی تا یک سالگی نیز ممکن است اولین دندان در نیامده باشد. گاهی از حدود ۴ ماهگی کودک دچار آبریزش از دهان میشود ولی دندان ۷ ماهگی در میآید. نکته مهم طبیعی بودن تمام این روندها میباشد و نیاز به پیگیری یا احساس نگرانی وجود ندارد.
نشانههای دندان درآوردن
نشانههای دندان درآوردن بسیار متنوع میباشد و حتی یک کودک ممکن است علائم مختلفی را برای دندانهای مختلف از خود بروز بدهد. به طور کلی در یک کودک یک روند خاص دارد که این موضوع به مادر کمک کرده تا نیاز کودک خود را بهتر تشخیص دهد و اقدامات لازم را در این زمینه را انجام دهد.
نشانههای دندان درآوردن
- آبریزش از دهان
- بیقراری
- گریه و بد خلقی
- بیخوابی
- لثههای متورم و قرمز رنگ
- امتناع از مصرف غذا
- گاز زدن همه چیز
- مالش گوش
- مکیدن انگشت
مقاله مرتبط: راهنمای غذا دادن به نوزاد بر اساس سن
یک باور غلط در جامعه وجود دارد که علائمی مانند تب، استفراغ و اسهال را جزء علائم دندان درآوردن میدانند که کاملا اشتباه بوده و بایستی درمان مربوط به آنها را انجام داد.
ممکن است دندان درآوردن تا ۲ ماه نیز به طول بکشد تا 1 یا 2 دندان از لثهها خارج شوند. کودکان تا ۱۳ ماهگی برای دندان درآوردن فرصت دارند. در صورتی که تا این سن دندانی در نیامده باشد، بایستی به پزشک مراجعه کرد.
اقدامات مناسب در هنگام رویش اولین دندان کودک
برخی از پدر و مادرها در این موقع بسیار نگران بوده و خود را به آب و آتش میزنند. خوب است بدانید که نیازی نیست اقدامات ویژهای برای کودکتان انجام بدهید. مهمترین کار داشتن آرامش و یک محیط بدون استرس برای همه اعضای خانواده میباشد. از آنجایی که رویش اولین دندان کودک توام با درد و خارش است، میتوانید لثه او را با یک انگشت تمیز یا گاز استریل ماساژ دهید یا از حلقههای پلاستیکی مخصوص دندان کودکان که در یخچال خنک شده برای بازی و کشیدن بر روی لثه استفاده کنید.
راه دیگر استفاده از مواد طبیعی است. به طور مثال از سبزیجات مناسب، مثل هویج میتوان به این منظور استفاده نمود.
دارو نیز در صورت لزوم و با مشورت پزشک میتوان استفاده نمود. در این مواقع هر ۶ الی ۸ ساعت یکبار برای کاهش درد از استامینوفن به اندازه مناسب استفاده کنید.
از مواردی که رعایت آن در زمان دندان درآوردن لازم است رعایت بهداشت کودکتان است. در این زمان کودک بزاق بیشتری تولید میکند و آب از دهانش جاری میشود. لازم است تا مرتب سر و صورت و دستهای کودک را شسته و تمیز کنید تا احتمال آلودگی و در نتیجه بیماری را کاهش دهید.
بیشتر بدانید: سردی دست و پای نوزاد، از علت تا درمان آن
پس از اینکه اولین دندان کودک بیرون آمد نکته بسیار مهم حفظ و رعایت بهداشت دندان میباشد. مسواکهای انگشتی برای نظافت دندانهای کودک در داروخانهها وجود داشته که برای تمیز کردن دندان به کار برده میشوند. بهتر است پس از هر بار تغذیه کودک، دهان و دندان او را تمیز کنید تا سلامت دندان حفظ شود.
مواردی که برای دندان نباید به کودک بدهیم
- آسپرین: برای کمتر شدن درد دندان نوزاد به او آسپرین ندهید یا حتی آن را روی لثه کودک نمالید چون آسپرین میتواند منجر به سندروم ری شود.
- قرص و ژلهای هومیوپاتی: بر طبق نظر FDA به دلیل اینکه این محصولات باعث تشنج، مشکلات تنفسی و سایر مشکلات خطرناک در کودکان میشوند، نباید استفاده شوند.
- بنزوکائین: از داروها و ژلهای موضعی حاوی بنزوکائین استفاده نکنید. سازمان FDA هشدار میدهد که استفاده از محصولات مخصوص دندان درآوردن کودک منجر به متهموگلوبینمی میشود. این بیماری بسیار نادر و گاهی کشنده است زیرا مقدار اکسیژن خون را به میزان خطرناکی کم میکند.
نکاتی برای کاهش خطر پوسیدگی دندان نوزادان
- حواستان باشد که کودک در زمان مصرف شیشه شیر، آبمیوه و نوشیدنیهای شیرین نخوابد چون باعث پوسیدگی دندان نوزاد میشود.
- دندانی کودک را به عسل یا آب قند آغشته نکنید.
- قبل از اینکه دندانی کودک را به او بدهید، تمیز کنید.
- زمانی که کودک 12 ماهه است او را پیش دندانپزشک ببرید.
در چه سنی تمام دندانهای شیری کودک در میآید؟
بیشتر کودکان در حدود دو و نیم سالگی همه دندانهای شیری خود را کامل دارند. در اصل مراحل رویش و تکامل دندانهای شیری در این سن به پایان میرسد.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز و به خصوص والدین مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: healthy children