کاهش دردهای قاعدگی، چند روش موثر خانگی

کاهش درد قاعدگی، چند روش موثر و خانگی دارد. دردهای قاعدگی را میتوان با کمک برخی روشهای خانگی تسکین داد. این دردها از چند روز قبل از شروع عادت ماهیانه (قاعدگی) و ۲ تا ۴ روز پس از شروع قاعدگی ادامه پیدا میکنند. روشهای متنوعی برای از بین بردن این دردها به کار گرفته میشوند. توصیههای پزشکی و غیر پزشکی نیز به افراد ممکن است بشود. برخی از این توصیهها میتوانند خطر آفرین باشند.
ویژگی های دردهای قاعدگی
ویژگیهای دردهای قاعدگی شامل این موارد میشوند: درد در ناحیه زیر شکم با انتقال به کشاله ران و یا کمر درد، تعریق زیاد، تهوع و استفراغ، یبوست، نفخ، ضعف و سرگیجه، سردرد، اسهال یا شل بودن مدفوع.
در صورت بوجود آمدن: شروع دردها پس از ۲۵ سالگی، درد یک طرفه، درد شدید و ناگهانی، ویا هرگونه تغییر در دردهای قاعدگی سریعا به پزشکتان مراجعه نمایید. اینها علایمی هستند که نبایستی به سادگی از آنها گذشت. هشدار این موارد ذکر شده علایم خطر محسوب میشوند.
مکانیسم دردهای قاعدگی
دوره عادت ماهیانه (قاعدگی) در یک خانم حدود ۲۸ روز به طور معمول به طول میانجامد. در این دوران بدن زنان با تغییرات هورمونهای استروژن و پروژسترون رو به رو است که در نتیجه آنها تخمکگذاری و ساخت و رشد آندومتر رحم صورت میپذیرد. در صورتی که تخمک آزاد شده توسط اسپرم لقاح نیابد قاعدگی صورت میگیرد.
قاعدگی با بالا رفتن پروستاگلاندینها که باعث انقباضات رحمی جهت خروج خون و محصولات این دوران است انجام میشود. در صورت بالا بودن میزان پروستاگلاندینها این انقباضات به صورت دردناک تجربه خواهند شد. چون میزان ترشح پروستاگلاندینها در افراد متفاوت است بنابراین میزان درد نیز متغیر میباشد.
چگونه می توانیم از دردهای قاعدگی پیشگیری کنیم یا آن را کاهش دهیم؟
خوشبختانه جهت کاهش دردهای قاعدگی راههای متفاوتی وجود دارند. تحقیقات مختلف نشان داده است که داشتن یک الگوی زندگی سالم و رعایت مسایل بهداشتی در کاهش دردهای قاعدگی بسیار موثر هستند. زندگی سالم یعنی: ورزش مناسب و مداوم، تغذیه صحیح، خواب و استراحت کافی، کاهش استرس. در هر صورت با استفاده از الگوهای صحیح زندگی باز هم وجود میزان ترشح بالای پروستاگلاندینها در برخی مشکلات قاعدگی دردناک را به همراه دارد.
روش های خانگی و موثر در کاهش درد قاعدگی
همانطوری که در بالا ذکر شد تغذیه در کاهش درد این دوران تاثیر گذار است. بنابراین بهتر است تا بدانیم کدام مواد غذایی میتوانند دردها را افزایش و یا کاهش بدهند. قهوه و نوشیدنیهای سیاه کافئین دار باعث افزایش حساسیت و درد میشوند. قبل و در زمان قاعدگی از این نوشیدنی استفاده نکنید. هورمون انسولین در صورتی که ترشح زیادی داشته باشد باعث افزایش التهاب و درد خواهد شد.
مصرف مواد قندی همچون انواع شیرینی جات، شکلات، کیک، کلوچه و غیره نیاز بدن را به ترشح انسولین افزایش میدهند. پس از اتمام دوران قاعدگی با خیال راحت شیرینی مورد علاقه خود را در حد اعتدال مصرف کنید. نکته دیگر ترک سیگار جهت کاهش درد بسیار تاثیر مستقیمی داشته و استرس را نیز کاهش میدهد. غذاهای چرب، شور و الکل نیز از غذاهایی هستند که دردهای قاعدگی را افزایش میدهند.

حمام کردن در این دوران باعث کاهش درد میشود یک دوش آب گرم بسیار آرام بخش خواهد بود. هم چنین می توانید از کیسه آب گرم به صورت موضعی استفاده نمایید. استفاده از ماساژ با روغنهای گیاهی معطر در کاهش دردهای قاعدگی و حتی از بین بردن درد موثر است.
مواد غذایی مفید برای کاهش درد قاعدگی
برخی از انواع چایهای گیاهی مثل:
- چای بابونه (با ایجادکاهش انقباضات رحم)
- اسطوخودوس
- زنجبیل
- پیکنوژنول (کاج دریایی فرانسوی)

مصرف ماهیهای چرب مثل ماهی آزاد (به علت وجود اسیدهای چرب امگا ۳)
عرقیات مفید شامل:
- عرق بید مشک (رفع درد قاعدگی)
- عرق بادرنجبویه (برطرف کردن عصبانیت و خستگی روحی)
- عرق بهار نارنج ( ضد افسردگی)
- عرق نعناع (برای دل درد و دل پیچه)
- عرق هل (کاهش کم خونی)
- عرق رازیانه (در زمان شروع قاعدگی و درمان کم خونی)
- عرق زیره
- عرق بومادران (تنظیم قاعدگی)
مصرف سبزیجات و میوههای تازه باعث تقویت قوای جسمانی و کاهش درد قاعدگی میشوند. در صورت مصرف ۱ گرم عصاره شوید ۵ روز قبل از شروع قاعدگی تاثیر مفنامیک اسید بر روی بدن را بوجود آورده و به این ترتیب موجب کاهش درد قاعدگی خواهید شد.
دارچین نه تنها باعث کاهش خونریزی قاعدگی میشود بلکه تهوع و استفراغ و درد را نیز برطرف میکند. به جز این موارد، مواد غذایی دیگری نیز وجود دارند که کمک کننده هستند. در ضمن استفاده از حرارتهای موضعی و گرم کردن بهبود روابط و داشتن روحیه مناسب، خواب و استراحت بیشتر در کاهش درد قاعدگی موثر میباشند.