نوزاد و کودک

صفر تا صد آموزش مسواک زدن به کودک

آموزش مسواک زدن به کودکان از مسائل بسیار مهمی است که والدین باید مد نظر قرار دهند. طبق بررسی‌های انجام شده نزدیک به نیمی از کودکانی که به کودکستان می‌روند، دندان‌های پوسیده داشته و این موضوع بیان گر اهمیت آموزش مسواک زدن درست و به موقع به آن‌ها می‌باشد.

حال اینکه آموزش مسواک زدن از چه زمانی باید آغاز شود و مراقبت از دندان‌های کودک از چه سنی اهمیت دارد، موضوعی است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.

اهمیت مراقبت از دندان‌های کودک در زمان نوزادی

توصیه پزشکان متخصص بر این است که والدین، نوزادان خود را در سال اول تولد و چه بسا زودتر به دندان پزشکی برده تا از سلامت دندان‌ها آگاه شوند. دلیل اهمیت این امر نیز این است که دندان‌های دوران نوزادی به عنوان راهنمای و زمینه‌ای برای دندان‌های بزرگسالی هستند. به طور کلی دلیل این اهمیت را به دو شکل زیر می‌توان بیان کرد:

  • اگر دندان‌های نوزادی زودتر از زمان مقرر و استاندارد پوسیده و بیفتند دندان‌های بزرگسالی نیز فضای کافی برای رشد نخواهند داشت.
  • مراقبت‌های صحیح از دندان‌های نوزادی مانع بروز مشکلاتی همچون درد،‌ عفونت و مشکلات گفتاری خواهد شد.

رویش اولین دندان و آغاز آموزش مسواک زدن

با درآمدن اولین دندان نوزاد شاید برای والدین سوال شود که نیازی به مسواک زدن هست یا خیر. اینجا است که آموزش مسواک زدن به سراغ والدین می‌آید. بسیار مهم است که والدین در این زمان نحوه صحیح مسواک زدن به دندان نوزاد را بدانند. برای این کار باید به ترتیب زیر عمل کرد:

  • به محض نیش زدن اولین دندان کودک مسواک زدن روزانه را آغاز کنید.
  • این کار را با استفاده از یک مسواک کوچک و نرم که مخصوص نوزادان است آغاز کنید.
  • این کار را بعد از صبحانه نوزاد و قبل از خواب او انجام دهید تا مانده غذا و باکتری‌ها از دندان خارج شود.
  • توجه داشته باشید که استفاده از خمیر دندان در این زمان ممنوع است.
  • سنین ۲ تا ۳ سالگی کودک زمان آغاز آموزش مسواک زدن با خمیر دندان به او است.

آموزش مسواک زدن به کودک و مسائل مربوط به دهان و دندان از دوران نوپایی کودک آغاز می‌شود و اثرات مثبت آن تا دوران نوجوانی و جوانی همراه او خواهد بود. لذا توصیه می‌شود حتی قبل از درآمدن اولین دندان‌های کودک،‌ والدین عادات خوب بهداشت دهان و دندان و آموزش‌های مسواک زدن به کودک را با خود تمرین کنند، تا بتوانند به درستی به فرزندشان یاد دهند.

مقاله مرتبط : نکاتی در مورد خواباندن کودکان

آموزش مسواک زدن قبل از نیش زدن اولین دندان نوزاد

نکته بسیار مهم و حائز اهمیت تمیز کردن لثه‌های کودک و مراقبت از آن‌ها قبل از درآمدن دندان‌های او است. لذا برای این کار توصیه می‌شود بعد از هر بار شیر خوردن لثه‌های نوزاد را با آب و یک دستمال نرم یا گاز استریل تمیز کنید. این کار علاوه بر حفظ بهداشت دهان نوزاد، باعث می‌شود تا درد نیش زدن دندان‌ها برای او تا حدودی کاهش پیدا کند.

فرایند مسواک زدن برای کودکان نوپا ممکن است تا ۶ و ۷ سالگی او ادامه داشته باشد. یعنی زمانی که کودک خودش بتواند مسواک را به دست گرفته و با استفاده از آموزش مسواک زدن این کار را به تنهایی انجام دهد.

روش‌های آموزش مسواک زدن به کودکان نوپا

بهتر است تا ۲ یا ۳ سالگی کودک والدین دندان‌های کودک را مسواک کنند. از این زمان به بعد می‌توان آموزش مسواک زدن به کودک را آغاز کرد تا او بیاموزد به تنهایی این کار را انجام دهد. راه‌های آموزش مسواک زدن برای نوزاد از قرار زیر هستند:

  • اولین و راحت‌ترین راه مسواک زدن دندان کودک این است که کودک را در بغل خود بنشانید، سر او را روی آرنج دست به صورت خم شده نگه دارید.
  • با استفاده از یک مسواک نرم و کوچک که مناسب کودکان است به آرامی دندان‌های کوچک او را تمیز کنید.
  • روزانه دو مرتبه (بعد از صبحانه و قبل از خواب) این کار را انجام دهید. چنانچه کودک مسواک را جوید و به سمت آن چنگ زد مانعش نشده و کم کم با خم کردن آهسته سر او به عقب دندان‌هایش را مسواک کنید .
  • هرگز دهان کودک را به زور باز نکنید. مانند زمان غذا دادن با او بازی کنید و فرصت دهید تا کودک به مسواک زدن علاقه پیدا کند.
  • از خمیر دندان مخصوص کودکان که فلوراید کمتری دارد استفاده کرده و سه چهارم مسواک را خمیر دندانی کنید. توجه داشته باشید که خمیر دندان زیاد، لک‌هایی را روی دندان ایجاد می‌کند لذا در طی آموزش مسواک زدن به کودک خود بیاموزید که باقی مانده خمیر دندان را به بیرون تف کند.
  • برای بررسی دقیق تمام دهان و دندان کودک می‌توانید سر او را در دامان خود قرار داده و با تسلط کامل همه دندان‌های بالا و پایین او را ببینید و از جزئیات آن‌ها آگاه شوید.
  • با هر تکان کودک می‌توانید مسواک را در دهان او در همان مسیر حرکت دهید.

راه‎های جذاب آموزش مسواک زدن به کودک

توجه داشته باشید یکی از مهم‎ترین راه‎های آموزش مسواک زدن به کودک و علاقمند شدن او به این کار این است که شما را ببیند و از شما تقلید کند. در نتیجه سعی کنید هنگامی که خود مسواک می‎زنید کودک شما را ببیند.

همچنین می‌توانید به همراه یکدیگر مسواک بزنید تا او به این کار علاقمند شود. کارشناسان در خصوص آموزش مسواک زدن به کودک توصیه می‌کنند، جوی شاد را هنگام این کار فراهم کنید. مثلا با آهنگ مورد علاقه کودک شروع به مسواک زدن کنید.

همچنین می‌توانید هنگامی که کودک سرگرم مسواک زدن است با او صحبت کرده و مراحل مسواک زدن را برایش توضیح دهید. زمانی که کودک بزرگتر شد اجازه دهید رنگ مسواکش را خود انتخاب کند تا انگیزه و علاقه او به مسواک زدن بیشتر شود.

آموزش مسواک زدن به کودک تا سن ۷ سالگی به همین ترتیب ادامه خواهد داشت تا زمانی که او بزرگتر شده و بتواند خود مسئولیت مسواک کردن دندان‌هایش را به عهده بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا