سلامت و تغذیهنوزاد و کودک

گلودرد در کودکان از علائم تا علت و درمان

دهان و گلو از نقاط حساس بدن هستند و هرگونه احساس ناخوشایند و مشکل در آن بسیار آزاردهنده است. وجود علائمی مانند خشکی گلو، تب و درد می‌تواند نشانه‌ گلودرد باشد. معمولا هر فرد با بروز این علائم به فکر درمان می‌‌افتد. همان‌طور که می‌دانید کودکان به دلیل اینکه نمی‌توانند به درستی نشانه‌های یک عارضه را توضیح دهند، در برابر بیماری حساس‌تر هستند و واکنش‌های بدتری نسبت به بیماری دارند. در ادامه توضیحات تکمیلی در مورد گلودرد در کودکان را ارائه خواهیم داد.

عناوینی که با هم در ادامه می‌خوانیم:

گلودرد چیست؟

درد یا سوزش گلو و هر گونه درد در قسمت پایینی گلو را گلودرد می‌گویند که می‌تواند خفیف یا شدید باشد. گلودرد از شایع‌‌ترین نشانه‌های بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا است. این عارضه از مهمترین مشکلاتی است که در کودکان رخ می‌دهد. 

علائم رایج گلودرد در کودکان

  • استفراغ
  • سر‌درد
  • بی‌اشتهایی 
  • تب
  • احساس ناخوشی
  • تشدید گلو درد هنگام بلع
  • درد گوش 
  • غدد متورم و حساس به لمس در گردن
  • لوزه‌های قرمز و شفاف با لکه‌های چرک

علل ایجاد گلودرد در کودکان

سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونت‌های ویروسی

۹۰ درصد گلودردها به خاطر ویروس‌ها هستند. اوریون، سرخک، آبله مرغان، مونونوکلئوز، سرماخوردگی، انواع آنفولانزا، کرونا و عفونت‌های باکتریایی ویروس‌هایی هستند که باعث گلودرد می‌شوند. عفونت‌های باکتریایی هم باعث گلودرد درد می‌شوند. متداول‌ترین آن گلودرد استرپتوکوکی (باکتری استروپتروکوک گروه A موجود در هوا) است. عامل تقریبا ۴۰ درصد از گلودردها در کودکان همین باکتری است. موارد دیگری نظیر تونسیلیت (التهاب لوزه) و عفونت‌های مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا هم موجب این مشکل می‌شود.

علت گلودرد کودکان

آلرژی

عوامل حساسیت‌زا همانند گرده گل و موی حیوانات خانگی سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کند و همین امر مواد شیمیایی را آزاد می‌کند که علائمی مانند احتقان بینی، آبریزش از چشم، عطسه و سوزش گلو را در بدن ایجاد می‌کند. ادامه این پدیده و ریزش مخاط به گلو می‌تواند عاملی تحریک کننده برای گلو باشد.

آب و هوای خشک

معمولا در ماه‌های سرد سال و همچنین وجود بخاری هوا را خشک می‌کند. این هوای خشک رطوبت دهان و گلو را کاهش می‌دهد و باعث احساس خشکی و خارش در گلو می‌شود. 

دود، مواد شیمیایی و سایر مواد تحریک کننده

آلودگی هوا و محصول‌های بهداشتی از مواد شیمیایی هستند که محیط گلو را تحریک می‌کند.

ریفلاکس گاستروازوفاژیال

رفلاکس به حالتی می‌گویند که اسید معده به مری باز می‌گردد. این اسید باعث سوزش در مری و گلو می‌شود.

تشخیص گلودرد در کودکان

تعیین دقیق علت گلودرد در کودکان بسیار حائز اهمیت است، چون شناسایی علت، برای انتخاب درمان مناسب بسیار کمک کننده است. اقدامات اولیه‌ای که می‌توانید انجام دهید، اندازه‌گیری دمای بدن کودک برای احتمال وجود تب است. همچنین علائم دیگری همانند سرفه، تورم لوزه‌ها و احساس ناراحتی عمومی را در کودک خود بررسی کنید. تشخیص دقیق نشانه‌ها به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دقیق‌تری برای گلودرد ارائه دهد. به غیر از نشانه‌ها، معاینه بالینی توسط پزشک همراه با بررسی دقیق علائم جسمی کودک، اطلاعات مفیدی در مورد وضعیت کودک ارائه می‌دهد. همین‌طور آزمایش‌های خون برای تشخیص عفونت باکتریایی و بررسی سابقه بیماری مثل عفونت‌های مکرر برای تجویز درست به پزشک بسیار کمک می‌کند. 

پیشگیری از گلودرد در کودکان

همان‌طور که همیشه می‌گوییم پیشگیری نقش اساسی در کاهش ابتلا به بیماری را دارد. والدین و مراقبان با عملی ساختن برخی اقدامات، می‌توانند خطر ابتلا فرزندان خود را به این بیماری به صورت قابل توجهی کاهش دهند. از جمله این اقدامات عبارتند از:

  • آموزش بهداشت صحیح به کودکان مانند شستن دست‌ها با آب و صابون، به خصوص قبل از غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی ضروری است. به علاوه، آموزش کودکان برای پوشاندن دهان و بینی با استفاده از دستمال کاغذی هنگام سرفه و عطسه تا از انتشار ویروس و باکتری جلوگیری کنند. در صورت نیاز در محیط‌های شلوغ و خطرناک کودکان را تشویق به استفاده از ماسک کنید. 
  • یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای سرشار از ویتامین C و ویتامین D تقویت کننده عالی برای سیستم ایمنی هستند. تحقیقات ثابت کرده است که مصرف ویتامین C شدت و زمان گلودرد را کاهش می‌دهد. در نتیجه استفاده از یک رژیم غذایی سالم در پیشگیری از ابتلا کودک بسیار موثر است. 
  • عوامل آلرژیک باعث تحریک گلو و عفونت گلو در کودکان می‌شود. شناسایی و دوری از عوامل تحریک کننده نظیر گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی یا برخی آلرژن‌های غذایی به منظور کاهش احتمال ابتلا بسیار تاثیرگذار است. 

درمان گلودرد در کودکان

  • مصرف آنتیبیوتیک: استفاده از آنتی‌بیوتیک برای کودکان زیر ۲ سال ممنوع است. آنتی‌بیوتیک فقط زمانی تجویز می‌شود که علت گلودرد عفونت باکتریایی باشد و به عفونت ویروسی ربطی نداشته باشد.
  • نوشیدن آب به مقدار کافی: در زمان گلودرد قورت دادن مواد غذایی برای کودک بسیار دشوار است. از این رو استفاده از مایعات گرم بسیار مفید است.
  • پرهیز از مصرف غذا یا مایعات سرد: اگر علت اصلی گلودرد سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد، دادن مایعات یا غذاهای سرد موجب تشدید بیماری می‌شود.
  • استفاده از عسل: عسل برای کاهش درد گلو برای کودکان بالای ۱ سال تاثیرات بی‌نظیری دارد.
  • استفاده از دستگاه بخور: مرطوب بودن هوای محیط برای بهبود تنفس و تسکین درد کودک عالی است. بنابراین به کارگیری دستگاه بخور راه حلی آسان و تاثیرگذار است.

امیدواریم مطالب فوق برای شما والدین و همراهان عزیز مفید بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا