بارداری

آنچه باید در مورد سونوگرافی واژینال بدانید

سونوگرافی یک روش تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی فرکانس بالا، تصاویری از داخل بدن ایجاد می‌کند. خوب است بدانید در نوع معمولی آن دستگاهی روی شکم قرار می‌گیرد که به ما تصاویری از جنین و اندام‌های داخلی می‌دهد. این کار برای بررسی سلامت جنین و تشخیص مشکلات پزشکی انجام می‌شود. نوع دیگری از سونوگرافی به نام سونوگرافی واژینال وجود دارد که برای دقت بیشتر و بررسی دستگاه تناسلی زنان استفاده می‌شود و کمی متفاوت است. در این روش یک میله کوچک داخل واژن قرار می‌گیرد تا تصاویر واضحی از رحم و تخمدان‌ها به دست آورد. با ما همراه شوید تا در مورد این نوع سونوگرافی نکاتی را بگوییم.

سونوگرافی واژینال
سمت راستی سونوگرافی واژینال و سمت چپی سونوگرافی عادی

چه موقع پزشک دستور سونوگرافی واژینال را می‌دهد؟

پزشکان معمولاً این مدل سونوگرافی را در شرایط خاصی تجویز می‌کنند که شامل موارد زیر است:

    • برای تشخیص کیست‌ها و فیبروم‌های رحمی: وقتی یک زن با علائمی مانند شکم غیرطبیعی یا خونریزی‌های نامنظم قاعدگی مواجه است، سونوگرافی واژینال می‌تواند به شناسایی این مشکلات کمک کند.
    • ناباروری: اگر زنی با مشکلات ناباروری مواجه باشد، این آزمایش می‌تواند به تعیین علت ناباروری کمک کند و مشخص می‌کند، مشکل از زن است یا مرد.
    • نصب دستگاه ضدبارداری(IUD): برای اطمینان از جایگذاری صحیح IUD، سونوگرافی واژینال انجام می‌شود.
    •  تشخیص بارداری خارج از رحم: در صورت بروز دردهای لگنی و خونریزی‌های غیرمعمول، این آزمایش می‌تواند به تشخیص بارداری خارج از رحم کمک کند.
    • بررسی ضربان قلب جنین و سلامت جفت: اگر سونوگرافی معمولی نتواند وضعیت ضربان قلب جنین یا جفت را به‌خوبی نشان دهد، سونوگرافی واژینال ممکن است، تجویز شود.
    • زایمان زودرس: برای دیدن بهتر رحم و مشاهده تغییرات مربوط به زایمان زودرس، سونوگرافی واژینال می‌تواند مفید باشد.
    • خونریزی در دوران بارداری: این آزمایش می‌تواند به تعیین وضعیت جنین و بررسی علت خونریزی کمک کند.
    • بررسی دهانه رحم در بارداری پرخطر: اگر زن بارداری در معرض خطر زایمان زودرس یا سایر مشکلات باشد، سونوگرافی واژینال می‌تواند با بررسی دهانه رحم و تغییرات احتمالی که می‌تواند منجر به مشکلات شود، کمک کند.
سونوگرافی واژینال
تصویر بارداری خارج از رحمی

آیا برای انجام سونوگرافی واژینال کار خاصی باید انجام دهیم؟

خیر برای انجام سونوگرافی واژینال، نیازی به اقدامات پیچیده‌ای نیست. اگر در دوران قاعدگی هستید، برای رعایت بهداشت، تامپون خود را قبل از آزمایش بردارید. لازم است که لباس‌های پایین تنه خود را خارج کنید و منتظر پزشک باشید. برای گرفتن نتایج دقیق‌تر دو حالت وجود دارد، یکی اینکه با مثانه خالی و ناشتا باشید و دیگری اینکه مثانه پر باشد تا تصویر بهتری نشان دهد. اگر پزشک توصیه کرده است که مثانه‌ شما باید پر باشد یک ساعت قبل از سونوگرافی تا می‌توانید آب بنوشید.

نحوه انجام

در زمان انجام سونوگرافی داخلی، بیمار در حالت داگی روی تخت معاینه قرار می‌گیرد. پزشک برای بررسی دستگاه تناسلی، پروب را تا حدود پنج تا هشت میلی‌متر در واژن بیمار قرار می‌دهد. در لحظات ابتدایی سونوگرافی واژینال، بیمار ممکن است درد شدیدی مشابه درد آزمایش پاپ اسمیر تجربه کند. با این حال این درد بسیار موقتی است و بین یک تا چند دقیقه از بین خواهد رفت.

آیا سونوگرافی واژینال برای من و نوزادم مضر است؟

اگر شما باکره نیستید، سونوگرافی واژینال هیچ خطری برای شما ندارد. این روش از امواج فراصوتی و اشعه ایکس استفاده نمی‌شود، بنابراین هیچ ضرری برای جنین ندارد و نتایج حاصل از آن دقیق‌تر است.

کاربرد سونوگرافی واژینال در تشخیص بیماری‌ها

سونوگرافی واژینال ابزاری کلیدی برای شناسایی مشکلات مربوط به دستگاه تناسلی زنان است. این روش تصویربرداری می‌تواند به سرعت با دقت بالا، وضعیت سلامتی را مورد ارزیابی قرار دهد. از جمله بیماری‌هایی که با کمک این روش قابل تشخیص هستند می‌توان به سرطان اندام‌های تناسلی، فیبروم، عفونت لگن و کیست‌ها اشاره کرد.

نکات تکمیلی

درد ناشی از سونوگرافی واژینال معمولاً کوتاه‌مدت است و تنها چند دقیقه طول می‌کشد. در حالی که کل فرآیند بین 20 تا 30 دقیقه به طول می‌انجامد. اضطراب می‌تواند بر نتایج تأثیر بگذارد و ممکن است نیاز به تکرار آزمایش باشد. به نتایج آزمایش تکیه نکنید و در صورتی که پزشک تشخیص بیماری دهد با خیال راحت و بدون ترس به دنبال درمان بروید.

تذکر: شیو کردن می‌تواند به بهتر انجام دادن سونوگرافی داخلی کمک کند اما داشتن موهای ناحیه تناسلی مانع انجام آن نمی‌شود.

موارد منع انجام سونوگرافی ترانس واژینال

  • انسداد واژن
  • جراحی اخیر واژن
  • پرده بکارت سوراخ‌دار یا انجام سونوگرافی واژینال برای دختر باکره
  • عدم رضایت مریض

تذکر: خانم‌های بارداری در صورت پارگی پرده و خونریزی جفت سرراهی چون در معرض خطر هستند، نمی‌توانند سونوگرافی داخلی را انجام دهند.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز مفید بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا