عفونت ادراری در دوران بارداری و لزوم رعایت نکات مهم
عفونت ادراری مشکلی شایع در بین خانمهاست. به دلیل ساختار بدن، خانمها بیشتر از مردان در معرض این بیماری قرار دارند. در واقع در هنگام عفونت ادراری باکتریهایی که در نزدیکی مجرای ادراری قرار دارند به داخل مجرای ادراری میروند و باعث ایجاد عفونت میشوند. عفونت ادراری در زنان باردار نیز شایع است که در ادامه به این موضوع کامل پرداختهایم.
عفونت ادراری در دوران بارداری
در دوران بارداری به دلیل رشد جنین و بزرگ شدن رحم، فشار وارد بر مثانه و مجاری ادرار بیشتر میگردد. با وارد شدن فشار زیاد به این مجاری احتمال ورود باکتریها به داخل بدن و ایجاد عفونت بیشتر میباشد. این فشار و انبساط موجب میشود تا حجم مثانه افزایش پیدا کند و ادرار مدت زمان بیشتری در مجاری بماند. ماندن زیاد ادرار میتواند باعث وارد شدن باکتریها و ایجاد عفونت ادراری گردد.
نشانههای عفونت ادراری در بارداری
- اگر ادرار آغشته به خون باشد یا رنگ تیره و غیرعادی داشته باشد، حتما به وجود این بیماری شک کنید.
- چنانچه در هنگام ادرار کردن احساس سوزش داشته باشید و در مناطق مجاری ادرار خارش داشته باشید، باید به پزشک گزارش دهید.
- شاید شما به این موضوع توجه نداشته باشید اما ممکن است درد در لگن و کمر نیز نشانهای از این بیماری باشد.
- اگر بدون وجود ادرار، تند تند به دستشویی میروید و تکرر ادرار دارید، حتما شک کنید.
- امکان دارد عفونت باعث ایجاد تب در بدن شما گردد.
- داشتن حالت تهوع و استفراغ نیز از نشانههای عفونت ادراری میباشد.
درصد احتمال دچار شدن به این بیماری حدود ۱۰ درصد است و بیشترین ریسک ابتلا را زنانی دارند که قبلا دچار عفونت ادراری شدند و برای چندمین بار باردار هستند.
مقاله مرتبط: آیا مثانه زنان در هنگام بارداری تغییر میکند؟
انواع عفونت ادراری در بارداری
دستگاه تناسلی زنان مستعد انواع مختلف عفونت است ولی با توجه به اینکه هر قسمتی که عفونت در آن رخ میدهد، نامهای مختلفی دارد در زیر به آن اشاره میکنیم:
- عفونت مثانه: این نوع عفونت بین زنان بسیار رایج است و علت آن کوتاه بودن طول مجاری ادراری و فاصله کم مقعد تا واژن است.
- عفونت کلیه: این عفونت از زمانی که در مجاری ادراری و مثانه ایجاد میشود، شروع میشود و در صورتی که درمان نشود یک یا هر دو کلیه را درگیر میکند. در کل عفونت کلیه به دو نوع مزمن و حاد تقسیم میشود. نوع حاد که در اثر بروز مشکل در جریان طبیعی ادراری که به خوبی درمان نشده و به اصطلاح کهنه شده است، ایجاد میشود و عوارض جبران ناپذیری مانند تخریب کلیهها دارد. نوع مزمن هم علتهای مشابهی دارد ولی بیشتر در کودکان وجود دارد و با عفونتهای مکرر ادراری همراه است. اگر عفونت کلیه حاد باشد و با داروهای عادی درمان نشود، فرد باید در بیمارستان بستری شود تا درمان جدیتری انجام دهد.
پیامدهای عفونت ادراری در بارداری
- نارسایی کلیه
- مسموم شدن خون
- تولد نوزاد با وزن کم و سیستم ایمنی ضعیف
- عفونت رحم پس از زایمان
- افزایش خطر سقط جنین
این بیماری چه خطرهایی برای مادر و فرزند دارد؟
در صورتی که عفونت ادراری در دوران بارداری درمان نشود و ادامه یابد، ممکن است باعث خطراتی برای مادر و فرزند شوند. هر عفونتی که در بدن مادر باشد، به طور قطع برای جنین نیز ضرر دارد. اگر این عفونت در دوران بارداری رفع نشود، موقع زایمان مشکلات زیادی به وجود میآورد و بعداز متولد شدن نوزاد نیز کلیههای مادر دچار بیماری خواهد شد.
در صورتی که شما علائم بیماری را دارید، حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. این نوع عفونت با مصرف نوع خاصی از آنتیبیوتیک قابل درمان است، فقط باید دوره درمان آن کامل شود.
بیشتر بدانید: کاهش شیر مادر با مصرف آنتیبیوتیک، شایعه یا واقعیت؟
پیشگیری از عفونت ادراری در بارداری
- اصلا ادرار خود را نگه ندارید و به طور مرتب دستشویی بروید. ماندن ادرار در مجاری امکان ابتلا به عفونت ادراری به خصوص در بارداری را افزایش میدهد.
- از پوشیدن لباس زیرهای پلاستیکی و جنسهای نامرغوب بپرهیزید. شورتهای نخی و پنبهای بهترین موارد برای زنان باردار هستند.
- بهتر است شبها در هنگام خواب لباس زیر نپوشید تا باکتریها در اطراف مجاری رشد نکنند.
- از دوشهای واژینال و تمیز کنندهها استفاده نکنید.
- در طول روز بین 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.
- با مواد شوینده معطر اندام زنانه خود را نشویید و سعی کنید با آب محل را تمیز نمایید.
- بعداز مدفوع با دقت زیاد خود را شستوشو دهید و از دستمال توالت درست استفاده کنید. هیچ وقت دستمال را از عقب به جلو نکشید.
- یک نکته که خوب است بدانید اینکه حتما قبل و بعد از رابطه جنسی محل دفع ادرار را خوب بشویید و بعداز نزدیکی باید ادرار کنید تا اگر میکروبی وارد شده است با این کار سریع خارج شود.
- موادغذایی فرآوری شده، الکل، کافئین و شکر را مصرف نکنید.
نسبت به درجه عفونت در بدن شما، پزشک آنتیبیوتیک برای عفونت ادراری در دوران بارداری را تجویز میکند. معمولا با مصرف یک دوره آنتیبیوتیک بیضرر میتوان این بیماری را درمان نمود. هیچ وقت دوره درمان را ناقص نگذارید چون در کنار درمان نشدن قسمتهای دیگر بدن هم درگیر میشوند.
راهکارهای ساده خانگی
- حتما در خانه آب زیادی مصرف نمایید. چنانچه مبتلا به این عفونت شدهاید، نوشیدن مقدار زیاد آب سبب دفع شدن باکتریها میگردد.
- مصرف ویتامین C را افزایش دهید. این ویتامین ابتلا به عفونتها را در بدن کاهش میدهد.
- مواد غذایی پروبیوتیک هم میتواند با کنترل باکتریهای روده در ابتلا نشدن به عفونت شما را یاری کند.
دوران بارداری بسیار حساس است و زنان در این دوران حتما کوچکترین مورد را با پزشک در میان بگذارند. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: web md