بارداری

سه ماهه دوم بارداری و مراقبت های آن

خیلی از زنان در سه ماهه دوم بارداری حس بهتری دارند زیرا برخی از علائم اولیه مانند حالت تهوع، خستگی و اخلاق را ندارند. زنان در این بازه نامنظم و فراموش کارتر از قبل خود می شوند. نگران نباشید، شما وارد یک مرحله دیگر از بارداری شده اید و دیدن یکسری تغییرات مانند بزرگ شدن شکم، سنگین شدن بدن، حس کردن و تکون خوردن یک موجود در درون شما که خودش باعث ایجاد احساسات و نگرانی های متفاوتی در شما می شود، طبیعی است.

اگر بخواهیم یکی از نگرانی های شایع این دوران را بگوییم، استرس است. استرس به علت های مختلفی مانند تغییر در شرایط جسمانی و تغییر زندگی روزانه خود را نشان می دهد. گاهی اوقات استرس بیش از حد برای سلامت مادر خطرناک می باشد چون باعث افزایش فشارخون یا تولد نوزاد، زودتر از موعد با وزن کم می شود.

یادتان باشد حتما استرس خود را با دکتر زنان در میان بگذارید. با ورود به سه ماهه دوم بارداری لازم است که نسبت به مراقبت های این دوران کاملا آگاهی داشته باشید. همراهی شما عزیزان باعث افتخار ما است.

عنوان های که خواهید خواند:

بررسی هایی که در سه ماهه دوم بارداری توسط دکتر انجام می شود

در دوره بارداری، خصوصا سه ماهه دوم که شروع آن از هفته ۱۴ الی ۲۷ است، اولین مراجعه به پزشک بین هفته های ۱۶ یا ۲۰ می باشد. مراجعه بعدی بین هفته های ۲۶ تا ۳۰ می باشد اما اگر شما مشکل خاصی دارید با توجه به تشخیص، این فواصل زمانی، کوتاه تر می شود. قبل از اینکه پیش دکتر خود بروید حتما آزمایشاتی که از زمان شروع حاملگی انجام داده اید را همراه خود ببرید. پزشک ابتدا آزمایش ها را مطالعه می کند بعد شما را معاینه می کند. سونوگرافی و آزمایش های مورد نیاز  این دوران را برای شما می نویسد تا انجام دهید.

حتما دقت کنید که اگر علائمی مانند تهوع، لک بینی و درد در قسمت شکم داشتید به دکتر خود بگویید. سه ماهه اول بارداری یکسری مراقبت ها دارد که قبلا به آن اشاره کردیم اما در این دوران معاینات دیگری هست.

مقاله مرتبط : سه ماهه اول بارداری، چه نکاتی را باید رعایت کنیم

معاینات دوره ۳ ماهه دوم

  • بررسی وزن مادر: وقتی که افزایش وزن مادر در این دوران به اندازه و به خوبی پیش رود در نتیجه احتمال اینکه جنین سالم باشد بیشتر می شود. پزشک این تغییرات را یادداشت می کند و در سوابق شما قرار می دهد. اگر در این دوران دچار بی اشتهایی شده اید حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا علت آن بررسی شود.
  • اندازه گیری فشار خون: اگر فشار خون مادر بالا باشد، احتمال دارد دچار مسمومیت بارداری شود. پزشک از طریق آزمایش ادرار دفع پروتئین را بررسی می کند. وجود پروتئین در ادرار در کنار فشار خون بالا یکی از شاخص ترین علائم مسمومیت بارداری محسوب می شوند. در صورتی که مشکل در آزمایش ادرار نباشد به احتمال قوی مادر به فشار خون بارداری مبتلا شده است.
  • گوش دادن صدای قلب جنین: تپش قلب جنین از هفته ۶ بارداری شروع می شود، پزشک با کمک گوشی به مادر کمک می کند تا بتواند صدای قلب جنین را بشنود. این نکته را باید در نظر بگیرید که شنیدن این صدا به عواملی مانند وزن مادر، وضعیت قرار گرفتن جنین و تاریخ زایمان بستگی دارد.
  • بررسی وضعیت رشد جنین: یکی از معایناتی که حتما باید انجام شود، اندازه گیری فاصله قسمت بالایی رحم تا استخوان ناحیه تناسلی است. از آغاز هفته ۲۰ تا پایان هفته ۳۶ بارداری، عموما اندازه این بخش با سن جنین تطابق کامل دارد.

بررسی های سه ماهه دوم بارداری

برخی از تغییرات بدنی در سه ماه دوم بارداری

در این دوره بارداری که بین هفته های ۱۸ تا ۲۲ است، شما به سونوگرافی می روید تا پزشک میزان رشد جنین و جنسیت جنین را مشاهده کند. با این حال تغییرات بزرگی در شما، در حال اتفاق افتادن است که به چند مورد آن اشاره می کنیم:

  • کمردرد:  بخاطر اضافه وزن، مهره های کمر تحت فشار زیاد قرار می گیرند. برای کاهش فشار باید روی صندلی صاف بنشینید تا از کمر شما به خوبی حمایت شود. در هنگام استراحت به پهلو بخوابید و یک بالشت ما بین پاهای خود قرار دهید، از برداشتن اجسام سنگین نیز پرهیز شود.
  • خونریزی لثه: تقریبا حدود نیمی از زنان دچار تورم و حساسیت لثه می شوند. تغییرات هورمونی موجب انتقال خون بیشتر به لثه ها می شود که باعث افزایش حساسیت می شوند که به دنبال آن، خونریزی اتفاق می افتد. در این زمان از مسواک نرم استفاده کنید و موقع استفاده از نخ دندان احتیاط کنید.
  • احتقان و خون دماغ شدن: تغییرات هورمونی سبب تورم غشا مخاطی می شوند که همین امر باعث گرفتگی بینی و خرخر شبانه می شود. این تغییرات باعث می شود بینی به آسانی دچار خونریزی شود. بهتر است در رابطه با این مسئله با پزشک خود مشورت کنید و البته استفاده از رطوبت ساز توصیه می شود.
  • ترشحات:در اوایل بارداری، معمولا ترشحات واژینال به رنگ سفید شیری می باشد و این کاملا طبیعی است در صورتی که این ترشحات بوی بدی دارند یا به رنگ سبز، زرد یا خونی هستند حتما دکتر خود را از این موضوع مطلع کنید.

آزمایش هایی که باید در سه ماهه دوم بارداری انجام شوند

  • آزمایش آلفا فیتوپروتئین: بخشی از آزمایش مهم غربالگری است، معمولا آزمایش غربالگری را بین هفته های ۱۵ تا ۱۷ بارداری انجام می دهند تا اگر نقصی در لوله عصبی جنین باشد مشخص می شود.

بیشتر بخوانیدهمه چیز درباره ی آزمایش غربالگری در دوران بارداری

  • سونوگرافی آنومالی:  با توجه به معایناتی که در هفته ۱۶ تا ۱۸ انجام می شود، در صورت نیاز، سونوگرافی آنومالی تجویز می شود. در آن هر گونه ایراد در رشد جنین، وضعیت جفت و بند ناف مورد ارزیابی قرار می گیرد.
  • آزمایش کومبس: در هفته های بین ۲۶ تا ۳۰ بارداری، آزمایش کم خونی و عفونت ادرار تجویز می شود. مادرانی که RH خون آنها منفی و RH خون پدر مثبت باشد، تست کومبس غیر مستقیم را انجام دهند تا میزان آنتی بادی ضد RH در خون به طور دقیق بررسی شود. با تجویز پزشک آمپول روگام تزریق شود.
  • آزمایش قندخون: تمامی زنانی که هفته ۲۴ تا ۲۸ بارداری را طی می کنند، حتما آزمایش غربالگری دیابت را انجام داده باشند، این آزمایش به این صورت است که به زنان محلولی حاوی گلوکز داده می شود، یک ساعت که از خوردن محلول گذشت قند خون آنها اندازه گیری می شود. در صورت بالا بودن قند خون، دکتر تست تحمل گلوکز را تجویز می کند تا بتواند به طور قطعی دیابت بارداری را تشخیص دهد.
  • آزمایش تشخیص آمنیوسنتز: معمولا در هفته ۱۴ تا ۱۶ انجام می شود که مقداری از مایع آمنیوتیک از درون کیسه آب جنین خارج می کنند تا اختلالات کروموزومی را بررسی کنند. جواب، مشکلات ساختاری مانند سندرم داون را نشان می دهد، در صورتی که دکتر مشکل را تشخیص دهد بلافاصله پایان بارداری را اعلام می کند. جواب آزمایش، سند معتبری برای پزشکی قانونی جهت اجازه برای سقط جنین می باشد.

نکاتی که باید در سه ماهه دوم بدانیم

چه نکاتی را باید در سه ماهه دوم بارداری بدانید

شرایط روحی مادر در این دوره از بارداری بسیار متفاوت می باشد، پس بهتر است از فامیل و دوستان در کنار مادر، بیشتر باشند. همان طور که در بالا گفتیم پزشک با توجه به آزمایش ها و معاینات که در این ماه انجام می دهد، در خصوص آن نکاتی را توضیح می دهد که عبارتند از:

  • وضعیت سلامت جنین
  • مراقبت های سه ماهه دوم بارداری
  • نشانه های زایمان زودرس
  • کارهایی که وقتی کیسه آب پاره شد باید انجام دهید.
  • توجه به حرکت جنین در رحم

تغذیه در این دوره بارداری چگونه است؟

توصیه های مربوط به تغذیه با توجه به شرایط های مختلف مانند وزن، قد و همین طور به علت های دیگر که ممکن است متفاوت باشد، تمامی پزشکان از زنان می خواهند که در این دوره از بارداری بیشتر به تغذیه خود اهمیت بدهند و دقت کنند در طول روز چه مواد غذایی را مصرف می کنند. به عنوان مثال چند تکه نان سبوس دار به همراه تخم مرغ و یک لیوان شیر، صبحانه خوبی برای زنان به حساب می آید در طی سه ماهه دوم بارداری لازم است به یکسری نکات تغذیه ای دقت کنید:

تغذیه در سه ماهه دوم بارداری

  • از مصرف غذاهای پرچرب، بسیار شیرین و شور پرهیز کنید.
  • بهتر است از مصرف غذاهای فست فود و رستورانی اجتناب کنید.
  • در برنامه غذایی خود میوه و سبزیجات تازه حتما مصرف کنید.

تغییرات جنین در سه ماهه دوم بارداری

 جنین در این دوره بارداری تقریبا ۱٫۵ کیلوگرم وزن دارد. قسمت های مختلف مغز تشکیل شده است و می تواند لگد بزند، حرکت کند و از همه مهم تر صدای شما را بشنود. چشم ها و گوش ها در سر جای خود قرار دارند پلک ها قادر به باز و بسته شدن هستند، مژه و ابرو در این دوران به وجود می آیند، انگشتان دست و پا کاملا مشخص و ناخن ها در حال شکل گرفتن است و موهای سر جنین شروع به رشد می کنند. علاوه بر اینها در این دوران جفت تشکیل می شود که مسئول رساندن اکسیژن و مواد مغذی به جنین است و همچنین در دفع مواد زائد نقش دارد.

رابطه جنسی در این دوره بارداری چگونه است؟

با ورود به ماه چهارم در صورتی که هیچ مشکلی نداشته باشید و پزشک تشخیص دهد، رابطه جنسی بسیار لذت بخش می تواند باشد زیرا علائمی مثل خستگی، حالت تهوع با ورود به این ماه بسیار کاهش یافته است، انرژی شما کاملا برگشته و بدن تغییرات مثبتی دارد.

  • نوسانات هورمونی: در این ماه بین استروژن و پروژسترون تعادل برقرار می شود در نتیجه تهوع و خستگی به طور قابل توجهی کم می شود.
  • افزایش میل جنسی: در این مرحله خیلی از زنان به دلیل افزایش جریان خون به ناحیه تناسلی، میل جنسی آنها افزایش پیدا می کند که بدنبال آن ترشحات و تحریک پذیری واژینال باعث می شود عشق ورزیدن و برقراری رابطه برای شما بسیار لذت بخش شود.

تذکر: طرز صحیح خوابیدن در این دوران خوابیدن به پهلوی چپ است اگر احساس سوزش در قلب خود دارید یک بالشت را زیر قسمت بالا تنه خود قرار دهید.

بیشتر بخوانید : رابطه جنسی در زمان حاملگی: چگونه با حفظ ایمنی لذت ببریم؟

سخن پایانی

امیدواریم توانسته باشیم برخی از سوالات زنان در خصوص سه ماهه دوم بارداری را جواب داده باشیم. در آخر برای تمام زنان آرزو می کنیم که این دوران را با خیالی آسوده بگذرانند. ممنون می شویم نظرها یا پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

منابع:

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا