جفت جنین در زنان باردار و چگونگی تقویت آن
همه مادران کم و بیش از اهمیت جفت جنین در دوران بارداری اطلاع دارند اما ممکن است آگاهی کاملی از نحوه کار آن و عواملی که میتوانند به تقویت جفت جنین کمک کنند، نداشته باشند. در این مطلب به بررسی کلی نقش جفت جنین و راههای تقویت آن خواهیم پرداخت.
نقش جفت برای جنین چیست؟
جفت ارگانیست که در دوران بارداری وظیفه تأمین اکسیژن و مواد مغذی برای جنین را بر عهده داشته و در مقابل مواد زائد را از محیط رشد خارج میکند. جفت به دیواره رحم مادر متصل میشود و بند ناف جنین را شکل میدهد. همچنین در بیشتر مواقع به قسمتهای بالایی، جانبی، جلو یا پشت رحم متصل میشود. در موارد معدودی نیز ممکن است به ناحیه تحتانی رحم نیز وصل شود. با روشن شدن نقش جفت ضرورت تقویت جفت جنین آشکار میشود.

چه مشکلاتی سلامت جفت را تهدید میکند؟
با شناخت عوامل متعددی که بر روی سلامت جفت جنین تأثیر دارند، میتوان به علتیابی مشکلات و راههای تقویت آن پیبرد. عمده مشکلاتی که ممکن است برای جفت آسیبزا باشند عبارتند از:
- بالا بودن سن مادر: برخی از مشکلات متداول جفت به بارداری در سنین بعداز چهل سالگی مربوط میشوند.
- سلامت عمومی مادر: مشکلاتی نظیر فشارخون، یا لخته شدن خون و هر شرایطی که احتمال لخته شدن خون را افزایش دهد، ممکن است موجب بروز مشکلات برای جفت گردد.
- مشکلات رحمی پیشین: مشکلات ناشی از بارداریهای سابق، جراحیهای رحم برای از درآوردن فیبرومها، سابقه وجود مشکلات جفت در بارداریهای قبلی میتوانند احتمال بروز مشکل در جفت فعلی را بالا ببرند.
- پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک: کیسه آمنیوتیک غشایی از مایعات است که در دوران بارداری محیط پیرامون جنین را احاطه میکند. نشت یا پارگی زودرس این غشا در دوران بارداری سلامت جفت را به خطر میاندازد.
- بارداری دوقلویی: داشتن بیش از یک جنین احتمال بروز مشکلات را افزایش میدهد.
- ترومای شکمی: وارد شدن ضربه یا سقوط منجر به ترومای شکمی خطر جدی برای جداسازی جفت از رحم محسوب میشود.
بیشتر بدانید: ورزش در دوران بارداری
چه راههایی برای تقویت جفت وجود دارد؟
همانگونه که اشاره شد وظایف مهمی همچون تأمین مواد غذایی جنین، اکسیژن، دفع ضایعات و حفظ جنین از عفونت و بیماری بر عهده جفت میباشد. بنابراین تقویت و اطمینان از سلامت آن، عامل کلیدی در رشد و سلامت جنین خواهد بود. در ادامه به مهمترین شیوههای اصولی تقویت جفت در دوران بارداری خواهیم پرداخت.
- داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل متشکل از مقدار زیادی سبزیجات و میوههای تازه میتواند یکی از سادهترین راهها در تقویت جفت باشد. کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده شیرین و سرخ شده یک ضرورت محسوب میشود.
- ورزش منظم در دوران بارداری با افزایش میزان اکسیژن ورودی به بدن مادر میتواند به تقویت جفت کمک کند. شنا، پیادهروی و ورزشهای هوازی سبک ورزشهای مناسب دوران بارداری محسوب میشوند.
- براساس نتایج تحقیقات متعدد، هورمونهای استرس از طریق جفت از مادر به جنین منتقل میشوند. بنابراین کاهش استرس و حفظ آرامش مادر از طریق مراقبه و مدیتیشن و گذراندن وقت با دوستان جهت حفظ بهداشت روانی جنین در دوران بارداری حیاتی میباشد.
- بسیاری از تحقیقات، استعمال دخانیات و نوشیدن مواد الکلی را از عوامل ضعف جفت و جدا شدن آن قبل از تولد، وزن کم نوزاد در هنگام تولد، سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و بیماریهای تنفسی نوزاد میدانند. بنابراین به منظور اطمینان از تقویت جفت جنین ضروری است که مادر از این اقدامات در دوران بارداری اجتناب نماید.
پاسخ به برخی از سوالات متداول
جفت جنین چه شکلی است؟
جفت به شکل یک صفحه گرد و پهن به رنگ قرمز تیره است.
جایگاه جفت در کجا است؟
به طور طبیعی در بالای رحم تشکیل میشود و دارای دو بخش مادری و جنینی است. در واقع بخش جنینی ناحیهای که بندناف جنین را به جفت وصل میکند.
بیشتر بدانید: علائم زایمان زودرس در مادر چیست؟
جفت جلو و جفت عقب چه مدل جفتی هستند؟
انواع جفت براساس محلی که قرار میگیرند، نامگذاری میشوند. جفت جلو (قدامی) روی دیواره جلویی رحم و جفت عقب (خلفی) روی دیواره پشتی رحم شکل میگیرد.
جفت جنین دختر با پسر تفاوت دارد؟
هنوز به طور کامل و عملی ثابت نشده است که رابطهای بین جنسیت جفت و جنین وجود دارد ولی طبق آمارهایی که وجود دارد جفت عقبی بیشتر در نوزادان پسر دیده میشود.
جفت جنین در دوقلوها مشترک است؟
بستگی به نوع بارداری دوقلویی دارد. اگر دوقلوهای ناهمسان باشند جفت و کیسه آمنیوتیک از هم جدا است ولی اگر همسان باشند احتمالا جفت و کیسه آب مشترکی دارند یا کیسه آب جدا است اما هر دو از یک جفت تغذیه میکنند. همچنین بارداریهای چندقلویی هم همینطور است.
نکات تکمیلی در مورد جفت
بلافاصله پس از شکلگیری تخمک بارور شده، رشد و توسعه جفت نیز آغاز میشود. سلامت جفت کلیدیترین عامل در حصول اطمینان از یک بارداری سالم و زایمان موفق محسوب میشود. رعایت نکات اشاره شده میتواند به تقویت جفت جنین کمک نماید. دانستن این نکته مهم است که اندکی پس از تولد نوزاد، جفت از بدن خارج میشود. در صورتی که این اتفاق رخ ندهد یا خروج کامل جفت از بدن اتفاق نیفتد مراجعه فوری به پزشک و خدمات درمانی ضروریست.
سعی کردیم به طور کامل و مفید در مورد تقویت جفت جنین مطالبی را برای شما همراهان عزیز بگوییم. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: