پدر و مادرسلامت و تغذیهنوجوان و جوان

کیست پیلار و نکاتی که خوب است بدانید

آیا تا به حال متوجه برآمدگی‌های کیست مانند بر روی سر یا قسمت‌های دیگر بدن خود شده‌اید؟ کیست‌ پیلار ممکن است در نواحی مختلف بدن از جمله سر به وجود آیند و معمولا اطراف فولیکول‌های مو وجود دارند. در این مقاله درباره انواع کیست‌های پیلار، درمان و سایر مطالب مربوط به آن سخن خواهیم گفت، پس با ما همراه باشید.

عنوان‌هایی که در ادامه خواهید خواند:

کیست چیست؟

کیست‌هایی که بر روی بدن به وجود می‌آیند، مانند کیسه‌های گرد کوچکی می‌باشند که محتوی خون، چرک و حتی تکه‌‌هایی از بدن مانند مو، ناخن و پوست هستند. در اغلب موارد کیست‌ها نشان از بیماری حادی در آن نقطه از بدن نیستند و خطری از جانب آن شما را تهدید نخواهد کرد اما بهتر است برای اطمینان به هنگام مشاهده پزشک را در جریان قرار دهید.

کیست پیلار چیست؟

کیست‌های پیلار (Pilar cysts) مانند کیست‌های دیگر دایره‌ای، کوچک و برآمده هستند. کیست‌ دیگری که در بدن ممکن است تشکیل شود، کیست تخمدان و سینه است. کیست‌های نوع پیلار به طور معمول دارای رنگی زرد یا سفید هستند و سایز آن‌ها می‌تواند بین 0.5 تا 5 سانتی‌متر متغیر باشد. همان‌طور که گفتیم این کیست‌ها در اطراف فولیکول‌های مویی ایجاد می‌شوند و رشد بسیار آرامی دارند. بیمار ممکن است متوجه حضور آن نشود، مگر به اندازه‌ای برسند که کاملا قابل تشخیص باشند.

فولیکول‌های مویی مجموعه‌ای از سلول‌های محافظ است که وظیفه آن تشکیل یک کیسه، لوله یا پوسته‌ای اطراف هر دانه از مو است. هر نقطه از بدن دارای مو باشد کیست پیلار می‌تواند بر روی آن قسمت نیز رشد کند. در حدود 90% از موهای بدن در ناحیه سر رشد می‌کنند و این کیست نیز در آن قسمت امکان بیشتری برای پدیدار شدن دارد.

همچنین لازم به ذکر است، هنگامی که کیست پیلار در ناحیه‌ای شروع به رشد می‌کند، مویی بر روی آن نمی‌روید. به دلیل این‌که کیست‌ها اغلب پر از مایع هستند، به هنگام لمس حساس هستند و باعث درد و ناراحتی می‌شوند. در صورتی که کیست دچار آلودگی و حساسیت شده باشد، می‌تواند تغییر رنگ دهد و قرمز و ملتهب‌تر شود. پوستی که بر روی کیست پیلار تشکیل شده است، معمولا به قدری ضخیم است که به راحتی نمی‌توان آن را دچار آسیب یا پارگی کرد اما اگر این کیست بر روی سر تشکیل شده باشد، شانه زدن می‌تواند موجب آسیب و حساسیت آن شود. کیست‌های پیلار خوشبختانه خیلی رایج نبوده و در حدود 5 تا 10 درصد از افراد را درگیر می‌کند.

انواع کیست‌ها

انواع کیست

به طور کلی ۳ نوع کیست بر بدن انسان ممکن است به وجود آید که این ۳ نوع عبارتند از:

  • کیست‌های اپیدرموئید: این کیست‌ها بر روی بدن اکثر جوانان و نوجوانان وجود دارد و آنان را درگیر می‌کند و بیشتر در نواحی صورت، سینه، شانه‌ها و حتی نواحی تناسلی وجود دارد.
  • کیست‌های پیلار: این نوع کیست‌ها معمولا بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در حدود بازه سنی 45 تا 65 سال به وجود می‌آید. همان‌طور که گفتیم در بخش فولیکول مو شروع به رشد می‌کند.
  • کیست‌های میبومین(چالیزون): کیست‌هایی از این نوع، می‌توانند هر فردی با هر سنی را درگیر کنند و ناحیه‌ای که بیشتر دیده می‌شود، نواحی پلک‌ها و اطراف چشم است.

بیشتر بدانید: درباره سندروم تخمدان پلی‌کیستیک چه می‌دانید؟

نکات تکمیلی برای تشخیص

تشخیص کیست پیلار معمولا به راحتی از طریق ناحیه رشدش که گفتیم بر روی پوست سر است، می‌باشد. همچنین در صورت دقت به آن‌ها متوجه می‌شوید که این کیست‌ها دارای نقطه مرکزی سیاه رنگی نیستند و معمولا پوست آسیب‌پذیرتری نسبت به کیست‌های اپیدرموئید دارند. در ضمن پوست روی کیست‌های پیلار از کراتین تشکیل شده ولی کیست‌های اپیدرموئید متشکل از سلول‌های پوستی هستند که با استفاده از میکروسکوپ آن را تشخیص می‌دهند. گفتنی است که یک فرد در زمان مشخص می‌تواند بیش از یک کیست پیلار را بر روی سر داشته باشد.

عامل ایجاد کننده کیست پیلار

کیست‌های پیلار معمولا به آرامی و تدریجی در ناحیه اپیتلیال فولیکول موها رشد می‌کنند. در بالا گفتیم که این پوشش متشکل از کراتین است که ماده‌ پروتئینی و اصلی تشکیل دهنده ناخن، پوست و مو است. در گذر زمان این پروتئین بیش از پیش در بخش فولیکول مو تجمع پیدا کرده و برجسته می‌شوند. این موضوع عامل و مشخص کننده کیست پیلار است. همچنین کیست‌های پیلار بیشتر به دلایل ارثی ایجاد می‌شوند و معمولا در زنان میانسال شایع‌تر هستند. در صورتی که کیست دچار آسیب یا پارگی باشد، ممکن است بیشتر در معرض تورم، تحریک و التهاب قرار بگیرد.

روش‌های درمانی

همه کیست‌ها معمولا خود به خود همان‌طور که ایجاد شدند از بین خواهند رفت اما رعایت روش‌هایی مثل توجه به بهداشت و شستشوی آن‌ها با آب گرم می‌‌تواند التهاب و خطر عفونت‌های بیشتر را کاهش دهد و به درمان سریع‌تر کمک کند. اگر کیست دچار عفونت شود، پزشک در اکثر مواقع آنتی‌بیوتیک را تجویز می‌کند.

اما در صورتی که کیست علائم خاصی نداشته باشد، احتیاجی به درمان یا برداشتن آن نیست. اگر موجب ناراحتی شما شود، می‌توان با مشورت از پزشک آن را از بین برد. باید توجه داشت که اگر کیست پیلار در جایگاه اصلیش یعنی پوست سر تشکیل شود، می‌تواند به هنگام شانه کردن موی سر دردناک و اذیت کننده باشد. اگر تصمیم بر برداشتن کیست دارید، اول از همه پزشک برای شما از یک بی‌حس کننده موضعی استفاده می‌کند و بعد از آن ۲ روش را به شما پیشنهاد می‌دهد:

  • ایجاد برشی کوچک بر روی کیست برای تخلیه مایع داخل آن
  • از بین بردن همه کیست به کمک جراحی و بدون احتیاج به برش آن

گفتنی است که این جراحی سر پایی بوده و احتیاجی به ماندن شبانه در کیلینیک یا بیمارستان را ندارد. بعد از حذف کیست پوششی پانسمان مانند را روی زخم قرار می‌د‌هند تا از ایجاد عفونت و مشکلات بعدی جلوگیری شود.

امیدواریم مطالب مفید و کاربردی بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم‌ژرسه

منبع: dermnetnz

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا