آیا مثانه زنان در هنگام بارداری تغییر میکند؟
دوران بارداری بدن زنان با تغییرات و مشکلات خاصی مواجه میشود. خوب است بدانید یکی از این تغییرات، تغییرات مثانه زنان در بارداری است که گاهی با درد همراه است. همچنین تغییرات مثانه از سه ماهه اول بارداری شروع میشود، بنابراین به علت تغییرات هورمونی، هورمونهای زیادی به کلیه وارد میشوند. در نتیجه حجم ادرار افزایش پیدا میکند. به مرور با رشد جنین فشار وارده به مثانه بیشتر میشود و مادر مجبور است تندتند به دستشویی برود. با ما همراه شوید تا از این دوران بارداری و راهکار کاهش این تغییرات بیشتر آشنا شوید.
آیا تغییرات مثانه زنان در هنگام بارداری طبیعی است؟
بله این تغییرات کاملاً طبیعی هستند. به عنوان یک مادر برای اولین بار، شما ممکن است این تغییرات را از سومین ماه بارداری تجربه کنید. این تغییرات معمولاً به صورت افزایش دفعات ادرار آغاز میشوند و ممکن است با گذشت زمان به ناتوانی در کنترل ادرار دیده شود که این وضعیت میتواند تا چند ماه پس از زایمان هم ادامه داشته باشد. بنابراین در اثر افزایش دفعات ادرار، ممکن است عفونت مثانه ایجاد شود که نیاز به توجه پزشکی دارد. زنان باردار میتوانند با داشتن برنامهای منظم شدت این مشکلات را کاهش دهند.
تغییرات مثانه زنان در بارداری شامل چه مواردی است؟
تکرر ادرار
یکی از اولین نشانه تغییرات مثانه است که این تغییر به دلیل افزایش حجم کلیهها و بزرگتر شدن آنها و همچنین تولید هورمونهای خاص در این دوره است.
عفونت مثانه و مجاری ادراری
افزایش دفعات ادرار میتواند به عفونت مثانه منجر شود که در این صورت مراقبتهای پزشکی ویژهای لازم است. زنان باردار میتوانند با پیروی از یک برنامهریزی دقیق، تأثیر این مشکلات را به حداقل برسانند.
بیشتر بدانید: دمنوشهای گیاهی و مصرف آنها در دوران بارداری
دفع میکروبها بدون عفونت در مثانه
زنان باردار ممکن است میکروبهایی را بدون وجود عفونت در مجاری ادراری دفع کنند که این میتواند نشانهای از پیلونفریت باشد. به همین دلیل زنان باید به طور مرتب معاینه شوند و از تغییرات مثانه در بارداری بیشتر آگاهی پیدا کنند.
وجود خون در ادرار و تغییرات مثانه
اگر عفونتهای دستگاه ادراری به مرحله پیشرفتهای برسند و مثانه آسیب ببیند، ممکن است خون در ادرار مشاهده شود. در این صورت مراجعه به پزشک متخصص و آزمایش ضروری است.
هموروئید
بواسیر هم یکی دیگر از مشکلات بارداری است که ممکن است با افزایش فشار سر نوزاد و یبوست برای خانم باردار رخ بدهد. این مشکل با اصلاح رژیم غذایی و چند هفته بعد از تولد نوزاد کاملا رفع میشود، پس نگران نباشید.
بیاختیاری ادرار در ماههای آخر بارداری و پس از زایمان
ممکن است شما به دلایلی در ماههای آخر بارداری دچار بیاختیاری ادرار شوید و این حالت بعد از یک خندیدن کوچک اتفاق بیوفتد.
تغییرات مثانه و افزایش حجم آن
در هنگام بارداری به دلیل تغییرات در عضلات دیواره مثانه زنان حجم مثانه دوبرابر حالت قبل میشود. بنابراین حتما حواستان به این تغییرات باشد و سریع نگران نشوید.
آیا تغییرات مثانه در بارداری باقی میمانند؟
خیر، تغییرات مثانه پس از بارداری حذف میشوند و بهبود مییابند اما برخی از آنها مانند بیاختیاری ادراری چندین ماه پس از بارداری ممکن است، ادامه داشته باشد.
دلیل بیاختیاری در ادرار چیست؟
بانوان در مرحله بارداری به سبب افزایش فشارهای شکمی حاصل از بزرگ شدن نوزاد و کیسه رحمی دچار بیاختیاری در ادرار میشوند. این افزایش فشار رحمی خود سبب فشار به کف لگن و حس کمردرد در این دوران میشود. سن و وزن بانوان در این زمینه هم دارای اهمیت بسیاری است. آسیب به اعصاب کنترل کننده مثانه، حرکت مجرای خروج ادرار و مثانه در طول بارداری، اپیزیوتومی از دیگر تغییرات مثانه است که میتواند سبب ایجاد بیاختیاری به مدت طولانیتر و حتی پس از زایمان شود.
بیشتر بدانید: آرایش کردن در دوران بارداری به همراه نکات مهم
بیاختیاری رایج در زنان باردار از نوع بیاختیاری استرسی است. در این نوع از بیاختیاری به خاطر اسپاسمهای ایجاد شده در مثانه، مثانه بیش فعال شده و در نتیجه فرد کنترل ادرار خود را از دست میدهد.
حالت دیگری از تغییرات مثانه زنان که سبب بیاختیاری در ادرار میشود، درگیری ماهیچه اسفنکتر مثانه به سبب افزایش فشارهای شکمی است.
روشهایی برای کاهش اثرات تغییرات مثانه
تغییر در الگوی دریافت مایعات
از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین که موجب تحریک مثانه میشوند، خودداری کنید و به جای آن نیازهای خود را با آب و میوههای سالم برطرف سازید. تا حد امکان مصرف گوجهفرنگی، نوشابهها، شکلات و نوشیدنیهای الکلی را کاهش دهید. هر روز حداقل هشت لیوان آب بنوشید زیرا نوشیدن آب کمتر از این میزان ممکن است خطر ابتلا به عفونتهای ادراری را افزایش دهد.
ورزش مداوم و تمرینات کگل
به طور منظم پیادهروی کنید و تمرینات کگل را چندین بار در روز انجام دهید. این تمرینات به تقویت عضلات کف لگن کمک کرده و از تغییرات مثانه جلوگیری میکند. در هر نوبت تمرینات کگل را با 10 انقباض، هر کدام به مدت 10 دقیقه انجام دهید و به تدریج مدت زمان انقباضها را افزایش دهید. اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید، از یک فیزیوتراپیست مشاوره بگیرید.
رویکردهای رفتاری
یک جدول زمانی تهیه کنید و با ثبت غذاهایی که میخورید و زمانهایی که دچار بیاختیاری ادراری میشوید، الگوها و عوامل مؤثر بر این وضعیت را شناسایی کنید. این کار به شما کمک میکند تا مواد غذایی که مثانه شما را تحریک میکنند را شناسایی کرده و از رژیم غذایی خود حذف کنید. همچنین این روش به شما این امکان را میدهد تا زمانهای مناسب برای رفتن به دستشویی را پیشبینی کنید. این روش تنها به عنوان یک اقدام درمانی عمل میکند و در پیشگیری از تغییرات مثانه تأثیری ندارد.
تمرین دادن مثانه
زمانی که احساس نیاز به دستشویی دارید، سعی کنید برای چند دقیقه این حس را نادیده بگیرید. این کار به تقویت عضله اسفنکتر کمک کرده و از تغییرات ناخواسته مثانه جلوگیری میکند.
افزایش فواصل ادراری
هنگامی که با تکرر ادرار مواجه هستید، فاصلههای بین ادرار را به تدریج افزایش دهید تا به وضعیت عادی قبل از بارداری بازگردید. این کار به تقویت مثانه کمک میکند.
تاخیر در رفتن به دستشویی
در هر بار نیاز به دستشویی، سعی کنید این کار را برای حدود ۱۵ دقیقه به تعویق بیندازید و هر هفته این زمان را افزایش دهید تا وضعیت بهبود یابد.
مصرف دارو
با مشورت پزشک، ممکن است داروهای ضد اسپاسم برای کاهش تکرر ادرار و تقویت مثانه تجویز شود.
استفاده از حلقه پساری
این وسیله به تقویت لگن کمک کرده و میتواند به طور موقت جریان ادرار را متوقف کند که این امر از تکرر ادرار و بیاختیاری جلوگیری میکند.
امیدواریم مطالب مفید و کاربردی را در اختیار شما همراهان عزیز و به خصوص مادران باردار گذاشته باشیم. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: health line