سلامت و تغذیهنوزاد و کودک

رنگ مدفوع نوزاد و دلایل آن

رنگ مدفوع نوزاد می‌تواند نشان دهنده‌ موضوعات مختلفی باشد. این تغییر رنگ در بسیاری از مواقع ذهن والدین را در خصوص سلامت فرزندشان مشغول می‌کند. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع می‌پردازیم.

تعداد دفعات مدفوع نوزاد

تعداد دفعات مدفوع در بین نوزادان با هم بسیار مختلف است. بعضی از نوزادان بعداز هر وعده که شیر مصرف می‌کنند و برخی فقط 1 یا 2 بار در هفته مدفوع می‌کنند که نوزاد معمولا تا حدی نرم است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، معمولا بعد از مصرف شیر به طور تقریبی 6 یا 10 بار در روز مدفوع می‌کنند ولی بعداز گذشت 3 تا 6 هفته این دفعات کمتر می‌شود. به طور کلی نوزادانی که تنها از شیر مادر تغذیه می‌کنند، نسبت به نوزادانی که از شیرخشک مصرف می‌کنند، تعداد دفعات بیشتری دارند و نرم‌تر است. در صورتی که در مدفوع نوزاد تغییر خاصی را دیدید، حتما موضوع را با پزشک اطفال در میان بگذارید.

در حالت عادی چه رنگی باید داشته باشد؟

نوزاد هنگامی که برای اولین بار مدفوع می‌کند،‌ سیاه رنگ، چسبنده و بدون بو است که به آن مکونیوم می‌گویند. این ماده در نتیجه‌ ترشح پلی ساکاریدهای روده‌ نوزاد به وجود می‌آید. در طی این فرایند مایع آمنیوتیک که به وسیله‌ مخاط دستگاه گوارش تشکیل شده است با وجود پیگمان‌های صفراوی باعث رنگ سیاه (متمایل به سبز) مدفوع نوزاد می‌‌شود.

پس از گذشت چند روز از تولد نوزاد، مدفوع به رنگ قهوه‌ای نزدیک شده و حدود ۱ الی ۷ بار در روز تکرار می‌شود.

لازم به ذکر است که مدفوع در نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، زرد رنگ با بوی زیاد دارند و همچنین دفعات دفع آن در این نوزادان بیشتر است.

مدفوع نوزاد

دلایل سبز شدن مدفوع نوزاد

بسیاری از والدین از مشاهده رنگ سبز در پوشاک نوزاد خود نگران شده و این موضوع را به پای بیماری یا سرماخوردگی می‌گذارند. در صورتی که به گفته‌ پزشکان این رنگ سبز عادی بوده و می‌تواند دلایلی مختلفی داشته باشد. از جمله دلایل سبز شدن مدفوع نوزاد عبارتند از:

  • در شش هفته‌ اول تولد نوزاد، رنگ به صورت طبیعی سبز روشن بوده و حتی ممکن است به شکل تکه‌های صابونی مشاهده شود.
  • زمانی که سبز تیره باشد، می‌تواند به دلیل وجود مقادیری آهن در شیر خشک باشد.
  • اگر سبز تیره باشد، می‌تواند به دلیل وجود مقادیری آهن در شیر مادر نیز باشد.
  • تغییر رنگ مدفوع نوزاد از قهوه‌ای روشن به سبز تیره می‌تواند در اثر خوردن شیر زیادی باشد.
  • مصرف شیر زیاد،‌ کم چرب و همراه مقادیر زیادی قند می‌تواند آن را آبکی و سبز رنگ کند.
رنگ مدفوع نوزاد

نکته: در برخی موارد با وجود دیدن سبز تیره در مدفوع نوزاد میل او نیز به مصرف شیر کم می‌شود. این حالت می‌تواند عادی باشد. در صورتی که این بی میلی بیشتر شد و با بی قراری‌های نوزاد همراه است، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

مقاله مرتبط : کار نکردن شکم نوزاد یا یبوست و دلایل آن

علت تغییر رنگ

همانطور که در بالا اشاره کردیم، وجود رنگ‌هایی از جمله سیاه، زرد،‌ قهوه‌ای و سبز طبیعی است. توجه داشته باشید اگر با مدفوع سفید رنگ نوزاد مواجه شدید، این تغییر رنگ ناگهانی می‌تواند ناشی از مشکلات کبدی باشد.

دلایل دیدن خون در پوشاک نوزاد

  • مدفوع طبیعی کمی خون داخل آن است که در اکثر مواقع به علت حساسیت به پروتئین شیر است.
  • نوزاد دچار یبوست است و خون در مدفوع ممکن است نتیجه پارگی در مقعد یا هموروئیدهای کوچک باشد.
  • زمانی که اسهال نوزاد با خون همراه است، احتمال دارد به علت عفونت باکتریایی باشد.
  • مدفوع نوزاد بیشتر به رنگ خون است که نشان می‌دهد در روده نوزاد مشکلی وجود دارد.

نکته: اگر نوزاد به غذایی حساسیت داشته باشد، رنگ مدفوع تغییر می‌کند اما این تغییر معمولا با علائمی مانند سرفه، استفراغ، آبریزش بینی و مشکلات پوستی همراه است.

سعی کردیم برای شما همراهان عزیز به صورت خلاصه و مفید اطلاعاتی بدهیم تا کمی از نگرانی والدین کم شود. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم ژرسه

منبع: Medical News Today

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا