اقدام به بارداریسلامت و تغذیه

ناباروری در مردان و بررسی آزمایش‌های آن

ناباروری در مردان، یکی از شایع‌ترین مشکلات بین زوج‌ها می‌باشد. امروزه با پیشرفت علم در این زمینه، با استفاده از معاینات و آزمایش‌هایی که توسط پزشک تجویز می‌شود، راه‌های درمانی بسیاری وجود دارد. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با آزمایش‌های تشخیص ناباروری در مردان که توسط پزشک برای علل ناباروری صورت می‌گیرد، آشنا شوید.

معاینات اولیه ناباروری در مردان

پزشک در ابتدا سوالاتی نظیر بیماری‌های مزمن، داروهای مصرفی، سوابق جراحی، مشکلات جنسی، سابقه‌ بیماری‌های آمیزشی یا سبک زندگی و مصرف دخانیات می‌پرسد تا اطلاعات دقیقی از سابقه‌ پزشکی مرد دریافت کند. شروع معاینات اولیه با مراجعه به پزشک اورولوژیست (جراحی و درمان سیستم دفع ادراری) صورت می‌گیرد.

بیشتر بدانید: نقش کاهش تستوسترون در کاهش میل جنسی مردان

در برخی موارد ممکن است پزشک بیضه‌های مرد را مورد آزمایش قرار دهد. به این صورت که با اندازه‌گیری و بررسی بیضه‌ها می‌تواند به واریکوسل پی ببرد تا بتواند مشکلات احتمالی هورمونی را تشخیص دهد. برای سرعت بخشیدن و پیدا کردن علت این عارضه، پزشک آزمایش اسپرم را تجویز می‌کند تا به وسیله‌ آن وضعیت اسپرم را ارزیابی کند.

آزمایش‌های تشخیص ناباروری در مردان

آزمایش اسپرم و مایع منی

پزشک با استفاده از آزمایش اسپرم، شکل، میزان، تحرک و تعداد اسپرم را مورد بررسی قرار می‌دهد. عمل باروری به شرایط متعددی بستگی دارد چرا که در کنار شکل و حرکت اسپرم، وجود میزان کافی اسپرم در مایع منی مرد از عوامل آن می‌باشد. پزشک با بررسی اسپرم، وضعیت باروری را تشخیص می‌دهد زیرا در برخی از مردان وجود اسپرم کم یا مایع منی غیرطبیعی شانس باروری وجود دارد یا بالعکس وجود مایع منی طبیعی یا اسپرم زیاد با عدم باروری مواجه می‌شوند.

در آزمایش اسپرم لازم است مرد مایع منی خود را در ظرفی استریل بریزد و تحویل پزشک دهد. بهترین زمان مناسب برای نمونه‌برداری اسپرم و نتیجه‌ دقیق ۳ تا ۶ روز بعداز آخرین انزال می‌باشد. در آزمایش صورت گرفته ممکن است مایع منی طبیعی باشد که پزشک برای اطمینان آزمایش مجدد تجویز می‌کند. اگر هر دو آزمایش، طبیعی بودن مایع منی را نشان دهد، به معنای وجود نداشتن مشکلات باروری جدی است که در این صورت پزشک درخواست آزمایش‌های دیگری می‌دهد. اگر در مایع منی، اسپرم وجود نداشته باشد، نشان دهنده‌ بروز انسداد در دستگاه تناسلی است که با عمل جراحی قابل درمان است. درنتیجه با فهمیدن علت ناباروری در مردان درمان آن راحت‌تر می‌شود.

تشخیص ناباروری در مردان

سونوگرافی ترانس رکتال

در این نوع سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می‌کنند که به اندام مورد نظر تابیده می‌شود تا تصویری از اندام ایجاد شود. نحوه کار با دستگاه به این صورت است که یک پروب در رکتوم قرار می‌گیرد تا امواج صوتی را به مجاری انزالی مجاور بتاباند. درنتیجه متخصص سونوگرافی می‌تواند تشخیص دهد که آیا ساختارهایی مانند مجرای انزالی یا وزیکول‌های منی بد شکل قرار گرفته‌اند یا مسدود شدند.

بیشتر بدانید: افزایش اسپرم در مردان به همراه راهکار آن

بیوپسی بیضه برای تشخیص ناباروری در مردان

اگر آزمایش مایع منی تعداد کم اسپرم یا عدم وجود اسپرم را نشان دهد، احتمال دارد نیاز به آزمایش بیوپسی بیضه باشد. این آزمایش با بیهوشی عمومی یا موضعی قابل انجام است. نحوه کار به این صورت است که یک برش کوچک در کیسه بیضه ایجاد می‌کنند و یک قطعه کوچک از بافت هر بیضه را برمی‌دارند و زیر میکروسکوپ بررسی می‌کنند. بیوپسی 2 هدف را دنبال می‌کند که عبارتند از:

  • پیدا کردن علت ناباروری
  • جمع‌آوری اسپرم برای لقاح آزمایشگاهی (ivf)

سایر آزمایش‌های تشخیص ناباروری در مردان

  • آزمایش ادرار زمانی از طرف پزشک اورولوژیست تجویز می‌شود که احتمال وجود عفونت مجاری ادرار را می‌دهد چرا که می‌تواند در ناباروری نقش موثری داشته باشد.
  • انزال گرد، نوعی عارضه در مرد است که در آزمایش نشان می‌دهد که در ادرار اسپرم وجود دارد یا مقداری از اسپرم وارد مثانه شده است. دلیل این امر اختلال در دریچه‌ی مثانه و عمل‌های جراحی که مرد از قبل انجام داده است می‌باشد.
  • اگر در آزمایش اسپرم، اسپرم وجود نداشته باشد پزشک جهت بررسی انسداد بیضه، سونوگرافی یا رادیوگرافی را تجویز می‌کند. همچنین پزشک برای بررسی وجود واریکوسل، سونوگرافی از بیضه را درخواست می‌کند تا با استفاده از آن تشخیص دقیق‌تری از مشکل واریکوسل ارائه بدهد.

تذکر: بررسی پوسته خارجی اسپرم به لحاظ بررسی آسیب‌دیدگی اسپرم، آنالیز نحوه حرکت و مسیر اسپرم توسط کامپیوتر و تست DNA برای بررسی علت آسیب‌دیدگی پوسته اسپرم است. این آزمایش‌ها برای تشخیص ناباروری در مردان انجام می‌شود.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز مفید بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منبع: UCSF Health

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا