بیماری‌هاپدر و مادرسلامت و تغذیهنوزاد و کودک

رابطه حیوانات خانگی با کودکان و تاثیر آن در سلامت روان کودکان

بسیاری از والدین دوست دارند که از حیوانات خانگی نگهداری کنند اما به خاطر فرزندشان به علاقه خود اهمیت نمی‌دهند. علت عدم اهمیت این است که فکر می‌کنند حیوانات برای سلامت جسمی و روحی کودکشان مضر است. طبق تحقیقات جدیدی که روانشناسان روی روابط بین انسان و حیوان انجام داده‌اند به این نتیجه رسیده‌اند که نگهداری از حیوان خانگی تاثیرات مثبت زیادی روی روان کودکان دارد.

متخصصان معتقدند که حیوانات در روند درمان برخی از بیماری‌ها مانند کودکانی که مشکل در ارتباط برقرار کردن دارند، بسیار موثر است. در این مقاله قصد داریم شما را با مزایای نگهداری از حیوانات و تاثیر آن در روان کودکان آشنا کنیم. همچنین در ادامه یکی از سوالات رایج را جواب بدهیم که آیا نگهداری از حیوان خانگی می‌تواند خطرساز باشد یا خیر؟ خوشحال می‌شویم، تا انتها همراه ما باشید.

مختصری در مورد تاثیر حیوانات خانگی بر روان کودکان

متاسفانه در دنیای امروز مشکلات سلامت روان کودکان بیشتر از قبل شده است و در اغلب موارد به آن توجهی نمی‌شود زیرا بسیاری از مردم یادشان می‌رود که کودکان هم احتمال دارند دچار افسردگی یا اختلالات روانی مشابه بزرگسالان شوند. درک این مشکلات در کودکان به خاطر این‌که مغز آنها درحال رشد می‌باشد بسیار دشوار است.

برخی از والدین بخاطر تصور غلطی که از حیوانات دارند به کودک خود اجازه نگهداری از حیوان خانگی را نمی دهند. در صورتی که یکی از موثرترین روش های درمانی برای کسانی که از مشکلات روانی رنج می برند نگهداری از حیوانات خانگی است. علاقه کودکان به حیوانات از حدود ۳ یا ۴ ساگی شروع می شود و دقیقا در این سن ها کنجکاوی و بازی کودکان با حیواناتی مانند مورچه ها، جوجه ها و پرندگان کاملا نمایان است.

بیشتر بدانید: چگونه کودکانی با تفکر خلاق داشته باشیم؟

فایده نگهداری از حیوانات خانگی برای کودکان

برخی از فواید مواظبت از حیوانات خانگی برای کودکان

روانشناسان با این نظر مخالف هستند که نگهداری از حیوانات خانگی یک پدیده مدرن و غربی است زیرا آن‌ها معتقدند این علاقه از چند هزار سال قبل وجود داشته است. انسان ها برای کارهای مختلف مانند کشاورزی و دامپروری از حیوانات استفاده می‌کردند. پس یک علاقه قدیمی هست که فقط شکل آن عوض شده و به صورت نگهداری از انواع حیوانات خانگی در آمده است.

والدین با نگهداری از حیوانات خواسته یا ناخواسته به کودکان خود یکسری آموزش‌ها را می‌دهند. در ادامه می‌خواهیم برخی از فوایدی که مواظبت از حیوانات خانگی برای کودکان دارد را برای شما بگوییم.

فواید نگهداری از حیوانات خانگی

  • توجه کردن: یکی از دشوارترین مهارت‌هایی است که کودکان معمولا در سن نوجوانی آن را یاد می‌گیرند. به خاطر انجام یکسری کارها مانند لمس، نوازش هنگام غذا و خواباندن حیوان خانگی به راحتی کودکان خردسال از همان سن کم توجه به دیگران را یاد می‌گیرند.
  • اعتماد به نفس: حیوانات بدون چون و چرا عشق خود را نثار کودکان می‌کنند. همین موضوع باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می‌شود.
  • صبر: گاهی اوقات چون تربیت و یاد دادن رفتارهای مناسب به حیوانات خانگی زمان زیادی نیاز دارد پس نیاز است حتما به اندازه کافی صبر و حوصله داشته باشند. همین کار باعث تقویت صبر کودکانی می شود که از حیوانات خانگی مواظبت می کنند.
  • مسئولیت پذیری: یکی از مهارت هایی است که کودکان بخاطر داشتن حیوانات خانگی یاد می گیرند. حیوانات خانگی به غذا، آب، دوست داشتن و در کنارش به ورزش نیاز دارند، پس کسانی که از حیوانات خانگی مراقبت می‌کنند حتما باید مسئولیت نظافت حیوانات مثل حمام بردن و مسواک زدن را به عهده بگیرند. در نتیجه کودک قبل از آوردن حیوان خانگی باید مسئولیت آن را بپذیرد.
  • وفاداری: همان‌طور که می‌دانید حیوانات خانگی بسیار وفادار هستند و همین امر باعث می‌شود که کودکان نحوه رفتار با دیگران را یاد بگیرند.
  • انگیزه: نگهداری از حیوانات خانگی انگیزه درونی آن‌ها را تقویت می‌کند و همین کار تاثیر زیادی در عملکرد آموزشی کودکان دارد.

مقاله مرتبط: آموزش رنگ به کودکان از چه سنی آغاز می شود

برخی دیگر از مزایای حیوان خانگی برای کودکان

  • شادی بیشتر در کودک
  • داشتن یک دوست خوب
  • صحبت کردن زودتر از موعد نوزاد
  • کاهش بیماری قلبی
  • کاهش استرس
  • پیشرفت کودکان معلول عاطفی
نگهداری از حیوان خانگی در کنار کودکان

آیا نگهداری از حیوان خانگی می‌تواند خطرساز باشد؟

تا اینجا مزایای داشتن حیوانات خانگی را برای شما گفتیم اما باید به این نکته هم توجه کنید که نگهداری از حیوانات خانگی ممکن است خطراتی داشته باشد. برای مثال برخی از نژادهای سگ نسبت به بقیه تحمل کمتری دارند. والدین باید قبل از این‌که سگی را به سرپرستی بگیرند به سن و مزاج آن توجه کنند. برخی از سگ‌های مسن‌تر ارتباط بهتری با کودکان شلوغ کار دارند پس گزینه بهتری هستند. در حالی که یک توله سگ جوان توانایی درک این را ندارد که کودک اسباب بازی نیست و احتمال دارد به کودک آسیب برساند.

تذکر: بهتر است سگ یا گربه قبل از آوردن به خانه توسط مربی مجرب آموزش ببینند.

آیا داشتن حیوان خانگی در رشد زبان کودک تاثیر دارد؟

مسلما بله، این مسئله زمانی که کودک تک فرزند است بیشتر نمایان است. در واقع کودکان چون زمان زیادی را با حیوانات خود می‌گذرانند و با آنان شروع به صحبت می‌کنند. از آنجایی که حیوانات شروع کننده صحبت هستند پس کودک را مجاب می‌کند تا به صحبت ادامه دهد. درنتیجه به رشد زبان کودک کمک فراوانی می‌کند. همچنین در کنار این مسئله کودک دوست دارد به دیگران بگوید حیوان خانگی دارد و همین موضوع در کنار رشد بهتر زبان کودک به شکل‌گیری روابط اجتماعی بیشتر کمک می‌کند.

بهتر شدن کودکان اوتیسمی با گربه

مطالعه‌های پژوهشگران در سال 2012 نشان می‌دهد که کودکان مبتلا به اوتیسم که بعداز 5 سالگی از گربه مواظبت می‌کنند در مقایسه با کسانی که گربه ندارند، شرایط بهتری دارند و شانس آن‌ها برای بهبودی کامل بیشتر است. بنابراین گربه‌درمانی به عنوان یکی از متدهای موثر در درمان کودکان اوتیسمی اهمیت دارد. همچنین دانشمندان فنلاندی در سال 2012 روی 357 کودک تازه متولد شده مطالعه‌هایی انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که نگهداری از گربه در سنین پایین سبب تقویت سیستم ایمنی کودک شده و با بیماری‌های تنفسی و خطر ابتلا به آلرژی در سال‌های آینده مبارزه می‌کند.

معایب نگهداری از حیوانات خانگی برای کودکان

برخی این باور را دارند که نگهداری از حیوانات خانگی برای سلامت افراد به خصوص کودکان مضر است که می‌خواهیم در اینجا به چند مورد از این معایب اشاره کنیم:

  • تشدید آلرژی: کودکانی که سابقه حساسیت و آلرژی دارند با نگهداری از حیواناتی مانند سگ یا گربه چون با مو و بزاق این حیوانات در تماس هستند بیماری آن‌ها عود می‌کند.
  • توکسوپلاسموز: یک بیماری انگلی است که از طریق پخش شدن فضولات حیوانات در محیط به انسان سرایت می‌کند. همچنین بیشتر در گربه‌ها و حیوانات ولگرد وجود دارد.
  • بیماری باکتریایی: کمپیلوباکتر یک باکتری است که از طریق سگ می‌تواند به انسان منتقل شود و باعث عفونت‌های گوارشی، تب و استفراغ شود.

بیشتر بخوانید: حساسیت غذایی کودکان

نکاتی که باید در رابطه با نگهداری حیوانات خانگی بدانیم

بهتر است قبل از این‌که برای کودکان خود حیوانی را به سرپرستی بگیرید یکسری نکات را بدانید:

  • مراجعه مرتب به دامپزشکی و انجام واکسن به موقع برای گربه یا سگ
  • سگ یا گربه را تا زمانی که در ارتباط خوب با کودک خود مطمئن نشدید دور از اتاق کودک نگهدارید.

تذکر: اگر خواستید سگ یا گربه بگیرید حتما به مراکز حمایت از حیوانات مراجعه کنید.

نکته‌ای از قرآن در رابطه با سگ

بر اساس آیه شریفه ۴ سوره مائده که تنها ما معنای آن را در زیر می آوریم:
“از تو سؤال مى‌کنند چه چیزهایى براى آن‌ها حلال شده ‌است؟ بگو: «هر‌آنچه پاکیزه است، براى شما حلال‌ گردیده و سگ‌هاى شکارى تعلیم‌ یافته که از آنچه خداوند به شما یاد ‌داده‌ است به آن‌ها تعلیم داده‌اید از آنچه براى شما [صید مى‌کنند و] نگاه مى‌دارند، بخورید؛ و نام خدا را [به ‌هنگام فرستادن آن‌ها] بر آن ببرید؛ و از [نافرمانى] خدا بپرهیزید که خداوند سریع الحساب است».”

براساس تحقیقات مشخص شده است که سگ هیچ گونه غدد ترشحی مانند انسان بر روی پوست خود ندارد همه در دهان سگ است. به همین دلیل نیز سگ مجبور به باز گذاشتن دهان خود برای خنک کردن بدن، است. با توجه به آیه کریمه قرآن، بزاق دهان سگ مشکلی ندارد و حتی اگر گوشتی را به دهان بگیرد که بزاق حتما وارد گوشت می‌شود، آن گوشت (شکار) حلال است.

امیدواریم مختصری در مورد این پرسش پاسخ کامل داده باشیم. در صورتی که در رابطه با این موضوع نظر و یا پرسشی دارید، خوشحال می‌شویم با ما به اشتراک بگذارید.

تیم ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا