بیماری‌هاسلامت و تغذیه

پاپ اسمیر غیرطبیعی نشانه چیست و راهکار درمانی آن

یکی از آزمایش‌هایی که در زمینه تشخیص سرطان رحم انجام می‌گیرد، تست پاپ اسمیر است. ممکن است که شما با این نوع سرطان آشنایی نداشته باشید اما در واقع می‌توان گفت که پاپ اسمیر سبب تشخیص چهارمین نوع سرطان که خطرناک هم است، می‌شود و حتی ممکن است این نوع سرطان مرگ فرد را به دنبال داشته باشد.

آزمایش پاپ اسمیر همچنین انواع مختلفی از عفونت‌های ویروسی و زگیل تناسلی را نیز تشخیص می‌دهد. در این قسمت می‌خواهیم شما را با تست پاپ اسمیر غیرطبیعی آشنا کنیم و اقدامات لازم را نیز برای درمان ارائه دهیم.

مراقبت‌های لازم برای قبل از آزمایش

  • رابطه جنسی تا 48 ساعت قبل از نمونه‌برداری در روند پاپ اسمیر ممنوع است.
  • دوش یا حمام کردن از دو روز قبل از نمونه‌برداری پاپ اسمیر ممنوع است.
  • داروهای واژینال یا فوم‌های از بین برنده اسپرم نباید استفاده شود.
  • در زمان قاعدگی تست پاپ اسمیر نباید انجام شود.
  • تا سه ماه بعد از زایمان انجام تست پاپ اسمیر ممنوع است.

پاپ اسمیر غیرطبیعی نشانه چیست؟

در بسیاری از مواردی که نتیجه پاپ اسمیر نرمال نیست و می‌توان گفت که غیرطبیعی است در واقع به این معنی نیست که فرد صد درصد به سرطان مبتلا است. بلکه می‌توان به این معنا باشد که رشد غیرعادی سلول‌ها در دهانه‌ رحم باعث این نتیجه شده‌اند و شاید نشان‌دهنده آغاز یک بیماری سرطانی باشد. سلول‌های غیرعادی در واقع انواع مختلفی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • آتیپی (atypia) خفیف و متوسط
  • دیسپلازی شدید
  • کارسینوم درجا

در پاپ اسمیر غیرطبیعی در واقع سلول‌های غیرعادی رایج‌تر هستند. بسته به این‌که وضعیت سلول‌ها چگونه باشد، ممکن است که دفعات آزمایش نیاز به تکرار داشته باشد. در حین انجام این آزمایش پزشک از نور و ذره‌بین استفاده می‌کند تا بتواند بافت رحم را به‌صورت دقیق‌تر مشاهده کند. در برخی موارد هم احتیاج به بررسی بافت دهانه رحم توسط بافت‌برداری است.

آیا همه زنان باید تست پاپ اسمیر بدهند؟

بیشتر زنانی که بین سنین 21 تا 65 سال هستند، باید آزمایش‌های پاپ اسمیر را انجام دهند. زنانی که دچار یائسگی شده‌اند و کمتر از 65 سال دارند، باید آزمایش پاپ اسمیر بدهند. همچنین زنان 65 سال و بالاتر که سه آزمایش پاپ اسمیر پشت سرهم انجام داده‌اند و هیچ آزمایش غیرطبیعی پاپ اسمیر در 10 سال گذشته نداشته‌اند، نیاز به تکرار تست پاپ اسمیر ندارند.

آزمایش پاپ اسمیر هر چند سال باید تکرار شود؟

انجام این آزمایش به عوامل متعددی از جمله سن بستگی دارد که طبق سن انجام تست به صورت زیر است:

  • بالای 21 سال در صورت نداشتن رابطه جنسی نیازی نیست.
  • بالای 21 سال و داشتن رابطه جنسی هر 3 سال یک بار انجام شود.
  • 21 تا 29 هر 3 سال یک بار بار انجام شود.
  • 30 تا 65 هر 3 تا 5 سال یک بار کافی است ولی در صورتی که آزمایش HPV و پاپ اسمیر منفی باشد.
  • 65 سال به بالا احتمال دارد، طبق تشخیص پزشک نیاز به انجام پاپ اسمیر نباشد.

نکاتی در مورد مراقبت‌های بعد از آزمایش پاپ اسمیر

  • اگر خونریزی شدید است، حتما در اولین فرصت پیش متخصص زنان بروید و موضوع را با او مطرح کنید.
  • اگر در نواحی آزمایش عفونتی ایجاد شود، می‌توان درمان را شروع کنید.
  • در صورتی که در دهانه رحم زخمی باشد، باید سریع برای درمان آن اقدام کنید.

علل غیرطبیعی بودن تست چیست؟

بهتر است که همان زمانی که فهمیدید، تست پاپ اسمیر شما غیرطبیعی است با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید و علت را جویا شوید. اگرچه ممکن است که این امر برای شما نگران‌ کننده باشد اما مهم این است که شما بتوانید در این شرایط خونسردی خود را حفظ کنید و بدانید که پاپ اسمیر غیرطبیعی در واقع براساس دلایل مختلفی رخ می‌دهد و راه‌های بسیاری برای کنترل و درمان آن وجود دارد.

راهکارهای درمانی

کولونوسکوپی و مشاهده سلول‌های دهانه رحم

در این روش پزشک شما ابتدا با روش‌هایی سلول‌های دهانه رحم را مشاهده می‌کند و سپس با وسیله‌ای ذره‌بین مانند آن‌ها را بررسی می‌کند و روش‌هایی را برای درمان به شما پیشنهاد می‌کند. خوشبختانه در بسیاری از موارد روش‌های خاصی برای درمان مورد نیاز نیست و به‌ مرور زمان بهبودی حاصل می‌شود.

کونیزیشن

در این روش تمامی بافت غیرطبیعی دهانه رحم برداشته می‌شود و به آزمایشگاه انتقال داده می‌شود و در واقع این امکان به پاتولوژیست داده می‌شود که هرگونه سرطان را در سلول‌های انتقال داده شده، بررسی کند. این عمل معمولا به‌صورت سرپایی انجام می‌شود و می‌تواند پاپ اسمیر غیرطبیعی را نیز رد یا قبول کند. پس از انجام این عمل فرد باید به مدت سه هفته از دوش گرفتن، مقاربت و استفاده از تامپون خودداری کند. همچنین این عمل زمانی انجام می‌گیرد که نتایج پاپ اسمیر غیرطبیعی باشد و با کولونوسکوپی نیز مشخص نشود.

تذکر: کونیزیشن ممکن است در آینده باعث ناباروری شود و برای همین حتما در مورد آن با پزشک صحبت کنید.

پاپ اسمیر

هیسترکتومی و برداشتن بافت رحم

این کار یک نوع عمل جراحی است که در آن رحم و بافت‌های دهانه آن برداشته می‌شود. زمانی که نتیجه تست پاپ اسمیر غیرطبیعی باشد، انجام می‌گیرد. می‌توان این‌طور گفت که در واقع زمانی این جراحی انجام می‌شود که سرطانی بودن بافت تائید شده باشد و دوره باروری نیز در آن‌ها به پایان رسیده باشد. همین‌طور ممکن است که سایر اقداماتی که برای درمان این نوع بیماری انجام‌ گرفته است، موثر نبوده باشد لذا برداشتن بافت رحم ضروری است.

Cryocauterization؛ روشی ساده و بی‌خطر حین مواجهه با پاپ اسمیر غیرطبیعی

این روش در واقع زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که نتایج پاپ اسمیر غیرطبیعی باشد اما علائم سرطان پیشرفته هم در فرد وجود ندارد. در این روش معمولا دستگاهی را به قسمتی از دهانه رحم می‌فرستند و سلول‌های این بخش را توسط نیتروژن مایع و سرد فریز می‌کنند. این فریز کردن باعث می‌شود که بافت‌های غیرطبیعی و سرطانی دهانه رحم فرد یک حالت ریزش پیدا کنند. در نهایت انجام این عمل ممکن است که فردی که تحت درمان قرار گرفته است تا چندین هفته ترشحات مختلفی داشته باشد. این امر کاملا طبیعی است. از مزایای این عمل می‌توان به این اشاره کرد که به شکل سرپایی در مطب انجام می‌شود و دیگر نیازی به بستری شدن وجود ندارد.

مقاله مرتبط : آزمایش‌های مورد نیاز قبل از بارداری

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز مفید و کاربردی بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا