سلامت و تغذیهنوزاد و کودک

سرخک در کودکان از علائم تا پیشگیری و درمان

سرخک که گاها با نام روبلا از آن یاد می‌شود نوعی بیماریست که کودکان را هدف قرار می‌دهد و منشأ آن نیز ویروس است. روبلا در گذشته بسیار رایج‌تر از حالا بود اما در حال حاضر با اختراع واکسن، تا حدی زیادی تحت کنترل است و می‌توان از آن پیشگیری کرد. ابتلا به روبلا در حدی جدی و خطرناک است که ممکن است در رنج سنی پایین باعث مرگ شود. باید توجه داشت که با استفاده روزافزون از واکسن توسط مردم جهان، میزان این مرگ و میرها رو به کاهش است. با این حال هنوز ابتلا به سرخک در سال بیش از 10 هزار نفر را که معمولا زیر 5 سال دارند، می‌کشد. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا در مورد سرخک در کودکان به همراه پیشگیری و درمان آن اطلاعات کافی را کسب کنید.

عناوینی که با هم می‌خوانیم:

ریشه سرخک در کودکان

سرخک یا سرخچه توسط ویروسی به نام R.N.A که از خانوادهٔ پارامیکوویریده‌ها است، ایجاد می‌شود و بسیار واگیردار می‌باشد. به طوری که می‌تواند حتی از طریق تنفس نیز منتقل شود. در واقع وقتی کودکی که به سرخک مبتلا است، سرفه یا عطسه کند، ویروس ناقل این بیماری در فضا پخش می‌شود و می‌تواند روی اشیا اطراف مانند میز، صندلی و پتو باقی بماند. هنگامی که افراد دیگر به این وسایل دست بزند آن‌ها را نیز مبتلا می‌کند. شدت انتقال این ویروس آنقدر زیاد است که با حرف زدن نیز ممکن است نوزادان، کودکان یا بزرگسالان را بیمار کند.

بیشتر بدانید: آبله مرغان در کودکان از علائم تا نحوه مراقبت

علائم ابتلا به روبلا

قبل‌از هر چیز والدین و پرستار کودک باید اطلاعات کافی در مورد سرخک در کودکان و نوزادان را داشته باشند تا به هنگام ابتلا، بتوانند آن را تشخیص دهند و اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین خوب است بدانید که سرخک دارای یک دوره نهفته است که بعداز اتمام این دوره، علائم اصلی بروز خواهد کرد. به طور معمول علائم اولیه سرخک در نوزادان در حدود 10 روز الی 2 هفته بعداز ورود ویروس و طی کردن دوره نهفته بر روی بدن آن‌ها ظاهر می‌شود.

نشانه‌های سرخک در کودکان (روبلا)

  • تب، آبریزش بینی، بروز لکه‌های سفید در دهان و قرمز شدن چشم‌ها از علائم اولیه سرخک هستند. بعد از حضور علائم اولیه این بیماری علائم ثانویه خود را نشان می‌دهد که شامل لک و جوش‌های قرمز است که تمام پوست را درگیر می‌کند و بیشتر روی صورت و گردن تأثیر می‌گذارد. دیدن این موضوع دقیقا همان چیزی است که اطرافیان کودک باید به آن توجه داشته باشد و برای تشخیص آن باید به پزشک مراجعه کنند. در ضمن داشتن تب و گلودرد می‌تواند از نشانه‌های ابتلا به سرخک خفیف باشد و ممکن است به علت شباهت در علائم با بیماری‌های دیگری مانند سرما‌خوردگی اشتباه شود.

رایج‌ترین نشانه‌های سرخک در کودکان

  • التهاب در چشم‌ها
  • سرفه‌های خشک
  • آبریزش
  • جوش‌های قرمز
  • سفید شدن قسمت‌های داخلی دهان یا گونه‌ها

علائم سرخجه در کودکان زیر 2 سال

بعداز تماس با ویروس، در حدود 14 الی 21 روز بعد، اولین واکنش‌های بدن کودک شروع می‌شود ولی ممکن است در کودکان مختلف علائم زیر کمی متفاوت باشد.

  • اسهال
  • تب پایین
  • بی‌حالی
  • آبریزش از بینی

بعداز آن ممکن است در حدود 1 تا 5 روز، این علائم به جوش در سطح بدن تبدیل شوند.

  • جوش‌های ریز
  • ضایعات پوستی دارای برجستگی روی صورت
  • وجود جوش روی بازوها، بالاتنه و پاها
  • محو شدن جوش در عرض 3 تا 5 روز

ضمنا احتمال تورم در غدد لنفاوی کودک نیز وجود دارد حتی خردسالانی که بیش از 2 سال سن دارند، ممکن است درد و التهاب در مفاصل را تجربه کنند. هنگامی که بثورات روی بدن کودک ظاهر می‌شوند، در حداکثر قدرت انتقال خود قرار دارند. این موضوع باعث می‌شود که احتمال سرایت این بیماری از 7 روز قبل تا 7 روز بعداز ظاهر شدن ضایعات بر روی پوست، وجود داشته باشد.

توصیف جوش‌های سرخک در کودکان

این دانه‌های پوستی در کودکان مبتلا به سرخک در ابتدا لکه‌های قرمز رنگ و مسطحی است که بر روی صورت و گردن به خصوص بر خط رویش موها ظاهر می‌شود. هنگامی که این لکه‌ها تمام سطح بدن را در برمی‌گیرند بزرگتر شده و کم‌کم به هم متصل می‌شوند و تبدیل به ضایعات پوستی یکدستی می‌شوند. در همین زمان است که تب کودک شروع شده و می‌تواند به بیش از 40 درجه نیز برسد. روبلا می‌تواند لکه‌های قرمز رنگ کوچکی با مرکز آبی و سفید نیز در داخل دهان به وجود آورد که در مدت زمان 3 الی 5 روز در بقیه نقاط بدن انتشار پیدا کند و دیدن همین نشانه‌ها است که سبب می‌شود پزشک روبلا را تشخیص دهد.

روش‌های پیشگیری از سرخک در کودکان

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها تنها راهی که برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری وجود دارد، تزریق واکسن است. برای پیشگیری از ابتلا به سرخک در کودکان، به طور معمول اولین دوز واکسن را می‌بایست بین 12 تا 15 ماهگی دریافت کنند. دومین دوز نیز بین 4 تا 6 سالگی تزریق می‌شود. توجه داشته باشید اگر فرزند شما بین 6 تا 11 ماهگی به سر می‌برد و قصد سفر خارج به همراه کودک را دارید، باید راجع به دریافت زود هنگام واکسن با پزشک مشورت کنید.

بیشتر بدانید: آنتی‌بیوتیک و نکات قابل توجه در مورد مصرف آن در کودکان

درمان روبلا

خوب است بدانید که در واقع ابتلا به سرخک درمان به خصوصی ندارد و فقط فرد بیمار باید دوره 2 تا 3 هفته‌ای خود را پشت سر بگذارد تا علائم بهبودی حاصل شود. بهترین درمان برای این بیماری، پیشگیری از ابتلا به آن است که با تزریق دقیق و به موقع واکسن امکان‌پذیر می‌شود. ضمنا کودکانی که بدن آن‌ها با کمبود ویتامین مواجه هست، بیشتر در معرض ابتلا قرار می‌گیرند. همچنین در رابطه‌ با غذاهای مفید و کمک کننده به هنگام ابتلا به این بیماری می‌توان از هویج، لبنیات و زرده تخم‌مرغ برای کودکان یاد کرد. برای پایین رفتن درجه تب می‌توانید از داروهای تب‌بر و مسکن مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.

برخی از کودکان در زمان ابتلا به بیماری سرخک دچار مشکلات در گوش، مانند عفونت گوش می‌شوند، بنابراین استفاده از این داروها بی‌تأثیر نیست. پس باید در هنگام مشاهده این بیماری سریعا به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز آنتی‌بیوتیک تجویز کند. به میزان آبی که بدن موقع تب از دست می‌دهد نیز توجه داشته باشید. در طول بیماری آب کافی را برای کودک تامین کنید تا دچار کم آبی نشود. در بعضی موارد نیز کودکان دارای کمبود ویتامین می‌بایست از داروهای ویتامینه نیز استفاده کنند تا بتوانند بهتر با بیماری مبارزه کنند.

بیماری سرخک یک بیماری به شدت مسری است و والدین و پرستاران کودک باید به خوبی راجع به آن اطلاع داشته باشند و آن را بشناسند تا به هنگام مواجه شدن با آن بتوانند از انتقال بیماری به دیگران و تشدید آن جلوگیری کنند. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منبع: Centers for Disease Control and Prevention

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا