سلامت و تغذیه

خرمالو چه خواص و مضراتی دارد؟

خرمالو میوه‌ای پر از خاصیت فراوان است که در میزان سلامت بدن تاثیر به سزایی دارد اما مصرف بیش از حد آن نیز خطراتی دارد. تمامی میوه‌ها نقشی پررنگ و تاثیر گذار بر سلامتی و طول عمر انسان دارند و خرمالو نیز به همین علت حائز اهمیت است. نکته جالبی که در مورد خرمالو وجود دارد این است که بعضی از انواع این میوه، خوراکی نیست اما درختان این نوع مانند آبنوس دارای چوبی بسیار محکم و سنگین هستند که به علت ارزش بالای چوبشان، کشت می‌شوند.

این میوه پر از فایده و خوشمزه میوه‌ای پاییزی است که شاید مورد پسند همگان نباشد و به قولی طرفداران پر و پا قرصی نداشته باشد. گفتنی است که این میوه علاوه بر خوشمزگی، دارا بودن مواد مغذی بسیار در خود و فواید بی‌شمارش دارای خواص درمانی برای بدن انسان نیز هست. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا از ویژگی‌های شگفت انگیز این میوه باخبر شوید.

عنوان‌هایی که می‌خوانید:

مختصری در مورد خرمالو

خرمالو یکی از انواع میوه‌های درختی می‌باشد که در پاییز رشد می‌کند و اصالت این میوه به کشور چین بازمی‌گردد. به دلیل میوه خوشمزه و پرخاصیت خود و همچنین چوب زیبایش، بسیار مورد توجه است. میوه‌های نارنجی رنگ و گردی دارد که نام فارسی آن‌ها از ترکیب کلمه خرما و آلو گرفته شده است و جالب آن‌که نام انگلیسی این میوه از همین نام ریشه می‌گیرد. خرمالو دارای بیش از 500 گونه است که می‌توان گفت بیشتر آن‌ها بومی هستند و با آب و هوای مناطق گرمسیری به عمل می‌‌‌‌‌‌‌‌آیند.

تقسیم بندی خرمالو از نظر نوع

  • خرمالوی سیاه
  • خرمالوی ژاپنی
  • خرماندو
  • مابولو (سیب مخملی)
  • خرمالوی آمریکایی
خرمالو از نظر طعم

خرمالوها از نظر طعم

  • خرمالوی گس: به علت وجود سطح بسیار بالایی از تانین در خود قابل خوردن نیست.
  • خرمالوی غیر گس: زمانی که به حالت رسیده در می‌آید تانین موجود در خود را از دست داده و قابل خوردن می‌شود.

این میوه شیرین به علت کم کالری بودن به روش‌های مختلفی مانند خام، خشک، پخته و گاهی در دسرها و بعضی از غذاها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در سراسر دنیا از خرمالو به علت طعم خوب و خواص بی‌شمار در تهیه پودینگ، ژله، کاری، پای و نوشیدنی استفاده می‌شود.

مواد مغذی موجود در این میوه

اگر چه خرمالو اندازه کوچکی دارد اما سرشار از انواع ویتامین‌ها، فیبر، منیزیم، مس، فسفر و پتاسیم است. همین‌طور ترکیبات طبیعی مانند گالاکتاچین، کاتچین، اسید بوتولینیک و ترکیبات مختلفی از کاروتنوئید را نیز دارد.

در واقع یک خرمالو دارای:

عنوان مقدار (گرم)
کربوهیدرات 31 
چربی 0.3 
پروتئین
فیبر
آب 75.5
قند 23


ویتامین‌های:

عنوان مقدار
A %55
C %22
K %5
E %6
B6 %8


مواد معدنی:

عنوان مقدار 
مس %9
پتاسیم %8
منگنز %30
انرژی 60 تا 70 کیلو‌کالری

همچنین سرشار از تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، منیزیم، فسفر و فولات است. به علل کم کالری بودن، خرمالو به میوه‌ای بسیار مناسب برای کاهش وزن تبدیل شده است. یک خرمالو بیش از نیمی از ویتامین A را دارا است که ویتامینی محلول در چربی است و برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، بینایی و رشد جنین حیاتی می‌باشد. به غیر از ویتامین‌ها و مواد معدنی حاوی مقادیر زیادی از ترکیبات گیاهی مانند تانین‌ها، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هم می‌باشد که بر میزان سلامتی انسان تاثیر به سزایی می‌گذارد. علاوه بر خود میوه، برگهای درخت خرمالو نیز دارای میزان قابل توجهی ویتامین C، تانین و فیبر هستند که این گیاه را تبدیل به عنصری رایج در تهیه دمنوش و چای‌های درمانی کرده است.

خواص خرمالو

رشد و تقویت موی سر

همانطور که گفته شد، خرمالو دارای ویتامین‌های فراوانی است و به همین جهت در راستای تقویت مو و رشد سریع‌تر آن کمک کننده است. همین‌طور می‌تواند باعث کم شدن ریزش موها نیز شود اما باید از آن به صورت موضعی استفاده کرد تا به داشتن موهای سالم و پر پشت نیز کمک کند.

درمان شوره سر

خرمالو به دلیل دارا بودن ویتامین های A و E باعث لطافت و نرمی بیشتر پوست سر می‌شود و جلوی شوره سر را نیز می‌گیرد.

تاثیر خرما برای پوست

این میوه چه تاثیری بر زیبایی پوست دارد؟

درمان لک های پوست

خرمالو دارای مقادیر زیادی از ویتامین C می‌باشد که می‌تواند به عنوان ضد عفونی کننده و ضد التهاب برای پوست استفاده شود که سبب کاهش و درمان لکه‌های پوست نیز می‌شود.

درمان جوش(آکنه) صورت

آب خرمالو می‌تواند به عنوان تمیز کننده پوست صورت و از بین برنده آلودگی و چربی‌های پوستی و درمان جوش هم مورد استفاده قرار گیرد.

طراوت و شادابی پوست صورت

استفاده کردن از خرمالوی تازه یا آب آن علاوه بر روشن سازی پوست باعث طراوت و شادابی آن هم می‌شود.

جلوگیری از پیری زودرس پوست

به دلیل داشتن ویتامین های A و E و آنتی اکسیدان فراوان می‌تواند به ما در داشتن پوستی صاف و روشن کمک می‌کند و از بروز چین و چروک های ریز و درشت در صورت جلوگیری کند. وجود آنتی اکسیدان در خرمالو می‌تواند به هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آلودگی به عنوان عایق علیه رادیکال های آزاد عمل کرده و باعث جلوگیری از پیری زودرس پوست شود.

خاصیت آبرسانی بسیار قوی برای پوست

استفاده از خرمالوی تازه یا آب خرمالو می‌تواند به دلیل خاصیت آبرسانی پوست مخصوصا پوست صورت باعث تازگی و شفافیت شود. خرمالو را له کرده و به صورت پوره درآورید سپس به آرامی روی پوست مالیده و بعد از گذشت نیم ساعت صورت خود را با آب سرد بشورید.

درمان چین و چروک های پوست صورت

تهیه ماسکی با ترکیبات خرمالو و زرده تخم مرغ و چند قطره آبلیمو خالی از لطف نیست و می‌تواند چین و چروک‌های پوست را کم کند و به زیبایی پوست کمک کند.

ضررهای این میوه

یبوست

خرمالو دارای خواص بی‌شماری است اما همانطور که می‌دانید در مصرف آن هم نباید زیاده‌روی شود و تعادل را باید رعایت کرد. طبق نتایج بدست آمده مصرف بیش از حد خرمالوی نارس می‌تواند باعث شدت گرفتن یبوست شود. به همین خاطر به افراد دارای مشکلات روده و دستگاه گوارش یا کسانی که یک قسمت از دستگاه گوارش خود را جراحی کرده‌اند توصیه نمی‌شود و حتما با مشورت پزشک مصرف شود.

افزایش دیابت

یکی دیگر از مضرات مصرف بیش از اندازه خرمالو این است که به دلیل قندی که دارد می‌تواند سبب مشکلاتی برای افراد دیابتی شود.

دوران شیردهی

مصرف خرمالو در دوران شیردهی معمولا توصیه نمی‌شود. لازم نیست این ماده مغذی تا سه سالگی توسط کودک مصرف شود زیرا مشکلات آلرژیک به همراه دارد. زیاده‌روی در مصرف هر ماده غذایی ضرر و زیان‌هایی نیز به همراه دارد که خرمالو هم از این قائده مستثنا نیست. مصرف بیش از حد این میوه می‌تواند باعث مشکلات انسدادی در روده و دستگاه گوارش شود. سبب افزایش وزن هم می‌شود برای همین توصیه می‌شود که به اندازه مصرف شود.

خرمالو یک نمونه از این واقعیت است که مصرف همه چیز در حد لازم، بسیار خوب و مفید است و فواید بسیار زیادی برای بدن دارد. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.لطفا نظرها و پیشنهادهای سازنده خود را با ما در میان بگذارید.

تیم ژرسه

منابع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا