اقدام به بارداریبارداریبیماری خانم هابیماری‌هاسلامت و تغذیه

آیا بارداری برای زنان دیابتی که می خواهند باردار شوند پرخطر است؟

مادر شدن یک حس خاص و زیبا است که همه ی زنان دوست دارند این حس شیرین را تجربه کنند. در این بین زنانی وجود دارند که به دلیل ابتلا به دیابت می ترسند که نکند آسیبی به جنین برسد. درست است که یک بیماری رایج است و مراقبت های خاص خود را دارد اما با توجه به پیشرفت علم و امکاناتی که وجود دارد می توانیم به زنانی که دیابت دارند ولی می خواهند یک بارداری بی خطر داشته باشند کمک کنیم. در این مقاله می خواهیم راهکارهایی پیشنهاد بدهیم که با انجام آن همه بتوانند به راحتی و با رعایت یکسری نکات یک بارداری بی خطر را پشت سر بگذارند. با ما تا انتها مقاله همراه باشید.

عنوان هایی که خواهید خواند:

فهمیدن دیابت

مختصری در مورد بیماری دیابت و بعضی از عوارض آن

دیابت یک بیماری بسیار شایع است طوری که درصد مبتلایان آن در دنیا و به خصوص در ایران رو به افزایش است. دو نوع دیابت داریم دیابت نوع ۱ که به علت تولید نشدن انسولین کافی در بدن ایجاد می شود. در این نوع، برای بیماران باید انسولین تزریق شود. در دیابت نوع ۲ درست برعکس نوع یک انسولین کافی تولید می شود اما سلول های بدن قادر به پاسخ گویی نیستند.

مقاله مرتبط: باید و نباید دیابت در بارداری

این افراد داروهای خوراکی باید مصرف کنند. معمولا در کسانی که دیابت  دارند برخی عارضه ها در بدن آنها دیده شده مانند مشکلات بینایی، کلیوی، پوستی و قلبی – عروقی  که خوب است بدانید با رعایت رژیم غذایی، مصرف دارو و کنترل قند خون هیچ گونه عارضه ای در اثر این بیماری در بدن ایجاد نمی شود.

مشاوره قبل از اقدام به بارداری

مشورت با پزشک قبل از اقدام به بارداری

مشورت با پزشک قبل از بارداری بسیار مهم است چون پزشک با انجام آزمایش هایی از تحت کنترل بودن دیابت شما اطمینان پیدا می کند. انجام این آزمایش ها برای جلوگیری از برخی مشکلاتی هست که در دوران بارداری اتفاق می افتد که این آزمایش ها عبارتند از:

  • آزمایش ادرار: برای بررسی کلیه ها
  • آزمایش کلسترول و تری گلیسرید خون: برای اندازه گیری سطح کلسترول و تری گلیسرید
  • معاینه چشم: برای بررسی ابتلاء به مشکلات چشمی مثل آب مروارید
  • الکتروکاردیوگرام: برای بررسی مشکلات قلبی
  • آزمایش خون: برای بررسی سلامت و درست کار کردن کلیه و کبد
  • آزمون پا: برای بررسی حس در پا

کنترل قند خون قبل از بارداری

زنان دیابتی برای این‌که یک بارداری خوب داشته باشند باید 3 ماه قبل از بارداری قند خون خود را کاملا کنترل کنند. در طول بارداری هم این کنترل را به صورت زیر انجام دهند:

  قبل از بارداری در طول بارداری
قبل از غذا کمتر از 100 کمتر از 90
1 ساعت بعد از غذا   کمتر از 130
2 ساعت بعد از غذا کمتر از 140 کمتر از 120

تذکر:

  • زنان دیابتی که باردار هستند حتما کار با دستگاه اندازه‌گیری قند خون را باید بلد باشند. همچنین بین تزریق انسولین، ورزش و مواد غذایی که مصرف می‌کنند، تعادل برقرار باشد.

دیابت و تأثیر آن در بارداری

دیابت و تاثیر آن در بارداری

زنان مبتلا به دیابت نیاز به مراقبت های خاصی دارند که حتما قبل از اقدام به بارداری باید با پزشک خود مشورت کنند. در اواسط بارداری قند خون بالا میره که اگر قبل از هفته ۱۳ باشد باعث نقص مادر زادی در جنین می شود و همین موضوع احتمال سقط جنین را افزایش می دهد. پس کنترل قند خون، قبل از بارداری و در بارداری هر دو بسیار مهم است.

بهتر است با مشاوره، قند خون را در محدوده ایده آل نگهدارید. بهترین راه برای حفظ سلامت مادر و جنین این است که قبل از بارداری دیابت خود را کامل کنترل کنید. در صورت مصرف انسولین، پزشک مقدار مصرف شما را تعیین می کند به خصوص در سه ماهه آخر بارداری که نیاز بیشتری دارید تا پزشک به شما کمک کند. پزشک با دادن یک برنامه غذایی مناسب در کنار فعالیت بدنی و پرهیز از بی تحرکی به کنترل قند خون شما در این دوران کمک به سزایی می کند.

راهکارهایی برای زنان مبتلا به دیابت که قصد بارداری دارند

برای زنان مبتلا به دیابت مشورت با یک پزشک متخصص زنان و زایمان قبل از بارداری تا حد زیادی می تواند از نگرانی های آنها کم کند، راهکارهای پیشنهادی دکتر زنان عبارت است از:

    1. کنترل وزن قبل از اقدام به بارداری: زنان دیابتی همیشه باید حواسشان به وزن خود باشد. وزن خود را خصوصا قبل از بارداری در حد ایده آل قرار دهند و در صورتی که شاخص توده بدنی بیش از ۲۷ باشد باید سعی کنند وزن خود را کاهش دهند .
    2. تغییر سبک زندگی قبل از بارداری: وقتی که یک خانم دیابتی آماده تشکیل خانواده می شود باید سبک زندگی سالمی داشته باشد از مصرف الکل و دخانیات باید پرهیز کند.
    3. کنترل دقیق قند خون: زنان دیابتی حتما باید قبل از بارداری قند خون خود را کنترل کنند چون در صورتی که کنترل نشود مشکلاتی برای جنین ایجاد می کند. همچنین بهتر است با مشورت پزشک در دوران بارداری به جای مصرف قرص انسولین تزریق کنند.
    4. ورزش کردن برای کنترل دیابت : ورزش در دوران بارداری تا حد زیادی به کنترل قند خون  کمک شایانی می کند. ورزش مناسب این دوران مانند پیاده روی، شنا، ورزش های ایروبیک آبی است ولی از ورزش های کششی سنگین یا دویدن سریع و هرگونه فشار و ضربه به شکم جدا خودداری شود.
    5. مصرف ویتامین های ضروری برای زنان دیابتی : مصرف ویتامین و مکملهای دارویی با تجویز دکتر زنان برای زنان دیابتی در دوران بارداری بسیار مهم است به خصوص مصرف اسید فولیک  بسیار اهمیت دارد.  

کلام آخر

امیدواریم زنانی که مبتلا به دیابت هستند هم بتوانند با رعایت نکاتی که در بالا گفته شد یک حاملگی سالم و بدون استرس را داشته باشند و لذت شیرین بچه دار شدن را همانند بقیه زنان حس کنند.

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا