سلامت و تغذیهنوزاد و کودک

عفونت گوش در کودکان از علائم تا علت و درمان

بعضی اوقات کودکان بی‌قرار می شوند و مدام گریه می‌کنند، این حالت ممکن است به علت زیادی از جمله مشکلات گوارشی باشد اما گاهی با علائمی دیگری مانند تب، مشکلات در خوردن و آشامیدن، مشکلات در شنوایی همراه است. در چنین مواقعی به احتمال زیاد کودک مبتلا به عفونت(چرک کردن) گوش می‌باشد که یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها مخصوصا برای کودکان به حساب می‌آید. اگر این بیماری تحت بررسی و درمان قرار نگیرد، می‌تواند مشکلات بزرگتری را مانند اختلال در شنوایی برای کودک به وجود بیاورد. با ما همراه شوید تا در مورد عفونت گوش در کودکان نکاتی را بگوییم.

عناوینی که با هم در ادامه می‌خوانیم:

مختصری در مورد عفونت گوش در کودکان

عفونت گوش میانی یکی از بیماری‌های شایع در کودکان است که در این بیماری گوش میانی ملتهب و متورم می‌شود. این مشکل باعث تجمع مایع و افزایش فشار و درد می‌شود. به صورت میانگین از هر 6 کودک، 5 کودک حداقل تا 3 سالگی دچار چرک گوش می‌شوند. این مشکل به طور معمول به دلیل وجود باکتری ایجاد می‌شود و در زمان تجمع مایعات در پشت گوش اتفاق می‌افتد. کودکان به دلیل اندازه و شکل کوچکتر شیپور استاش گوش که مسئولیت تخلیه مایع از گوش میانی دارد، خیلی بیشتر به این عفونت مبتلا می‌شوند.

مراحل چرک کردن گوش در کودکان

  • اوتیت میانی حاد: این حالت که شایع‌ترین نوع چرک کردن گوش است زیرا مایع پشت پرده گوش می‌ماند و موجب درد و تورم می‌شود.
  • اوتیت میانی به همراه افیوژن: عفونت ناشی از اجتماع مایع پشت پرده گوش است و ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد و تنها پزشک متخصص می‌تواند آن را مشاهده و تشخیص دهد.
  • اوتیت میانی مزمن همراه با افیوژن: در این حالت مایع برای مدت بسیار زیادی در گوش میانی باقی می‌ماند و مبارزه برای عفونت‌های جدید را بسیار دشوار می‌کند. در نتیجه زمینه برای عفونت‌های جدید فراهم می‌شود.

علائم چرک کردن گوش در کودکان

توجه به نشانه و علائم مربوط به گوش درد در کودکان بسیار اهمیت دارد. از شایع‌ترین علائم چرک کردن گوش در کودکان، می‌توان به درد و التهاب گوش اشاره کرد. همچنین این بیماری در نوزادان چون نمی‌توانند درد را توضیح دهند با کشیدن گوش همراه است. خوب است بدانید که یکی دیگر از علائم رایج در زمان عفونت، تب می‌باشد.

مقاله مرتبط: تب در کودکان از علائم تا علت و درمان آن

تب در حقیقت نشان دهنده وجود عفونت و بیماری در بدن است و همواره باید به تب بالا و طولانی مدت توجه شود. در زمان چرک کردن گوش، کودکان دچار تغییر در عادت‌های غذایی می‌شوند و این نشانه نیز می‌تواند خبر از وجود بیماری در کودکان باشد. وجود چرک یا خروج آن از گوش می‌تواند نشان‌دهنده عفونت گوش باشد. در صورت مشاهده چرک باید اقدامات لازم برای درمان صورت بگیرد. 

دلایل عفونت گوش در کودکان

علت چرک کردن گوش در کودکان

عفونت گوش در کودکان دلایل متفاوتی دارد چرا که عفونت ممکن است در هر قسمتی از گوش ایجاد شود. دلایل ایجاد عفونت در قسمت‌های متفاوت گوش شامل موارد زیر است:

گوش میانی

عفونت در گوش میانی کودک ممکن است به علت آنفولانزا، حساسیت و حتی سرماخوردگی باشد. در این حالت گوش میانی از طریق مجرای شیپور استاش با گلو در ارتباط است و این امکان وجود دارد که به علت وجود عفونت در حلق و گلو، به عفونت گوش میانی مبتلا شود. همچنین خوب است بدانید که مایعات از قسمت گوش میانی عبور می‌‌کنند.

بیشتر بدانید: سینه پهلو در کودکان از علائم تا علت و درمان آن

در صورتی که این قسمت با وجود عفونت مسدود شده باشد، درد و تورم در گوش ایجاد می‌شود. حال با توجه به اینکه این مجرا در کودکان و نوزادان بسیار کوچکتر است، بنابراین امکان مسدود شدن آن بیشتر است و این نوع عفونت در کودکان و نوزادان بیشتر از بزرگسالان دیده می‌شود.

گوش خارجی

وجود عفونت در گوش خارجی می‌تواند بر اثر سوراخ کردن گوش باشد. در این نوع عفونت، حالتی شبیه به عفونت پوستی ایجاد می‌شود که پوست قرمز و متورم می‌شود. همچنین در حالتی که در قسمت گوش خارجی زخم ایجاد شود، امکان ورود باکتری به آن و ایجاد عفونت زیاد می‌شود. استفاده از گوشواره تنگ، گوشواره زبر و خشن یا سوراخ‌های مکرر در جای نامناسب می‌تواند سبب ایجاد زخم در گوش خارجی شود.

نحوه پیشگیری از چرک گوش در کودکان

  • انجام واکسیناسیون به موقع
  • تغذیه با شیر مادر
  • شستن مکرر دست‌ها
  • اجتناب از دود سیگار یا هوای آلوده
  • خشک کردن گوش بعد از حمام
  • کنترل و درمان آلرژی
  • جراحی لوزه‌های بزرگ و متورم
  • پرهیز از تغذیه شیر در حالت خوابیده
  • اجتناب از رفتن کودک به برخی پارک‌ها و مهد کودک‌ها
  • درمان اختلال شکاف کام در نوزاد

 زمان مراجعه به پزشک

در صورتی که با وجود درمان خانگی علائم تغییری نکرد و بدتر شد، باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. در این حالت کودک بی‌قراری بیشتری نسبت به قبل دارد و تب او ادامه پیدا کرده است. همچنین در صورتی که میزان ترشح و چرک گوش افزایش پیدا کرده است، فورا جهت درمان به پزشک مراجعه کنید چرا که در این حالت ممکن است به پرده گوش آسیب برسد و نتایج جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. بنابراین با اقدام در زمان درست و به موقع باید از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کرد.

در صورتی که کودک دچار استفراغ و حالت تهوع است، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین اگر کودک زیر 6 ماه سن دارد یا اینکه دارای تب طولانی مدت است، حتما با پزشک معالج برای درمان مشورت کنید. اگر پشت گوش کودک دچار ورم و قرمزی شدید است و کودک بسیار خواب آلود به نظر می‌رسد یا حتی ممکن است، پوست کودک دارای جوش باشد، باید هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید. در این حالت پزشکان با کمک وسیله خاصی به نام اتوسکوپ به وجود عفونت در گوش پی می‌برند و نسبت به نوع میکروب و درجه و میزان آن داروی مناسب را تجویز می‌کنند.

درمان خانگی چرک گوش

درمان چرک کردن گوش در کودکان با توجه به نوع و شدت آن انجام می‌شود. از طرفی دیگر می‌توانید با کمک روش‌های طب سنتی این علائم را از بین ببرید و از تکثیر عفونت جلوگیری کنید. برای این کار می‌توانید از کمپرس آب گرم، روغن سیر، آب پیاز، روغن زیتون و روغن نارگیل کمک بگیرید. در صورتی که نوزاد شما زیر 2 سال سن دارد و دچار چرک گوش شده است، باید از شیر مادر برای درمان خانگی کمک بگیرید. در این حالت شیر مادر دارای آنتی‌بادی طبیعی است و عوامل ویروسی و باکتریایی را از بین می‌برد. برای این کار کافی است چند قطره از شیر مادر را داخل گوش با قطره چکان بریزید. 

درمان شیمیایی

چنانچه پس از گذشت مدتی بهبودی در علائم حاصل نشد باید به آنتی‌بیوتیک‌ها رجوع کنیم. البته در این حالت باید با توجه به تشخیص پزشک و علت گوش درد این دارو تجویز شود. معمولا داروی آموکسی‌کلاو برای عفونت گوش در کودکان تجویز می‌شود. در صورتی که چرک کردن گوش مدت زیادی ادامه پیدا کند و بهتر نشود، نیاز به جراحی گوش می‌باشد تا بتوان عفونت را از گوش خارج کرد. این حالت تمپانوستومی نام دارد که لوله‌ای وارد گوش می‌کنند تا چرک آن را تخلیه کنند. پزشک متخصص گوش ممکن است به کودک شما، استامینوفن یا ایبوپروفن بدهد. باید توجه داشته باشید در زمان مصرف ایبوپروفن کودک به میزان زیادی مایعات مصرف کند و بالای 6 ماه سن داشته باشد. در غیر این صورت حتما باید با پزشک مشورت کنید.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان همیشگی و عزیز مفید بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا