عفونت قارچی در زنان به همراه نکاتی قابل توجه
عفونت قارچی در زنان یکی از رایجترین بیماریها به شمار میآید. این بیماری معمولاً با علائمی مانند سوزش ادرار و خارش همراه است. همچنین در اثر عواملی از قبیل مصرف قرص ضدبارداری، تغییرات هورمونی قبلاز بارداری، قبلاز قاعدگی و عدم رعایت اصول بهداشتی اتفاق میافتد. توصیه میشود، زمانی که عفونت قارچی داشتید از شلوار جین تنگ استفاده نکنید. همینطور استفاده از مواد شوینده معطر ممکن است، سبب بروز حساسیت شود. بهتر است بدانید مصرف مواد غذایی مانند ماست، شیر و میوههایی که حاوی ویتامین C هستند و پرهیز از مصرف مواد حاوی شکر میتواند در پیشگیری از مبتلا شدن به این بیماری موثر باشد.
عفونت قارچی در زنان و ویتامین D
بر اساس تحقیقهای انجامشده کمبود ویتامین D در زنان باعث بروز عفونت در آنها میشود. همچنین زنان سیاهپوست به دلیل کمبود ویتامین D بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند. از طرفی عفونت قارچی میتواند زنان را بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای مقاربتی قرار دهد زیرا عفونتهای قارچی و کاندیدایی واژن از طریق تماس جنسی قابل انتقال هستند.
تذکر: کمخوابی و مصرف آنتیبیوتیک از دلایل دیگر ابتلا به عفونت قارچی هستند.
رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از عفونت واژینال
- پرهیز از برخی نوشیدنیها:
باید از مصرف الکل، نوشیدنیهای مصنوعی و گازدار و همچنین مصرف مواد غذایی شیرین حاوی مخمر پرهیز کنید.
- ویتامین C :
آنتیاکسیدانی قوی است که باعث تقویت سیستم ایمنی میشود. بنابراین برای تامین این ویتامین خوب است فلفل سبز، اسفناج، کلم بروکلی، گوجهفرنگی، انبه و طالبی مصرف کنید.
- ویتامین E :
مصرف این ویتامین باعث جلوگیری از عفونت قارچی ناشی از ضعف سیستم ایمنی خواهد شد. در نتیجه موادی مانند روغنهای گیاهی، فندق، بادامزمینی، اسفناج، بادام و بروکلی که حاوی ویتامین E هستند را مصرف کنید.
- مواد غذایی حاوی امگا 3 :
این ویتامین باعث کاهش التهاب و سوزش عفونت قارچی میشود. پس مصرف مواد غذایی مانند تخممرغ، سویا، ماهی سالمون و ساردین، گردو، لوبیا، روغن کانولا و روغن ماهی را فراموش نکنید.
- مصرف پروبیوتیک :
بهتر است بدانید پروبیوتیک باکتریهایی هستند که با حمله به قارچها باعث تعادل سیستم ایمنی و جلوگیری از عفونت میشوند. ماستی که حاوی این نوع باکتری است، غیر شیرین است و باعث کاهش عفونت قارچی میشود.
بیشتر بدانید: سلامت بدن با فیتونوترینت ها و فواید آن ها
- دمنوش آویشن :
نوشیدن این دمنوش در بهبودی عفونت قارچی در زنان بسیار موثر است.
- سیر و زغالاخته :
مصرف روزانه سیر به دلیل خاصیت ضد عفونت کاندیدا از عوامل مهم در پیشگیری از عفونت قارچی در زنان محسوب میشود.
راههای دیگر برای پیشگیری از عفونت قارچی
- مصرف لبنیات :
برای پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی در زنان بسیار موثر است. برای مثال مصرف ماست به دلیل اینکه حاوی باکتریهای مفید برای بدن است و باعث اسیدی شدن محیط واژن میشود، بسیار مفید است.
- پرهیز از مصرف غذاهای فستفود
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت قارچی باید از مصرف غذاهای آماده پرهیز کنید زیرا سبب افزایش هضم مواد قندی، افزایش کالری در اثر مصرف کربوهیدراتهای ساده و کربوهیدرات زود هضم باعث بروز عفونت قارچی در زنان است. از عوامل تغذیهای بسیار مهم در بروز این بیماری افزایش هضم مواد قندی است چون این قارچ برای رشد به قند نیاز دارد، بنابراین در محیطی که مواد قندی زیاد باشد، این قارچ رشد میکند.
بهتر است بدانید که بیماریهای عفونی آن دسته از بیماریها میباشند که علاوه بر درمان دارویی و تغذیهای به درمان روانی-اجتماعی هم نیاز دارند زیرا استرس در جامعه امروزی از مهمترین عوامل تضعیف سیستم ایمنی بوده که باعث میشود فرد در معرض مبتلا شدن به این بیماری قرار بگیرد. شایعترین پاتوژن عفونت قارچی در زنان کاندیدا آلبیکنس است که نوع تغذیه در بروز آن بسیار تاثیر دارد.
افزایش قند باعث افزایش رشد این قارچ خواهد شد، بنابراین باید به تغذیه و مکملها توجه ویژه داشته باشید و از رژیم غذایی کمچرب، کمکالری و غنی از کربوهیدرات پیچیده استفاده کنید. میتوان گفت مصرف نان سفید بدون سبوس، انواع بیسکویتها، شکلات، قند، شکر، شیرینی و مربا از عوامل اصلی بروز این بیماری محسوب میشوند. در نتیجه توصیه میشود از غلات سبوسدار و حبوبات برای پیشگیری از این بیماری استفاده کنید.
تذکر: برای جلوگیری از ابتلا به عفونت قارچی کارهایی مانند رفتن به چکاپ 6 ماهه یا سالیانه، رعایت بهداشت فردی و عوض کردن منظم نوار بهداشتی در عادت ماهیانه موثر هستند.
رعایت نکات بهداشتی هنگام مبتلا شدن به عفونت قارچی در زنان
با توجه به اینکه دنیای مد در حال تغییر است، اکثر خانمها تمایل دارند، شلوار جین تنگ بپوشند. به دلیل اینکه پوشیدن شلوار تنگ مانع از رسیدن جریان هوا به واژن، افزایش رطوبت و افزایش دما میشود، شرایطی مناسب برای رشد قارچ به وجود میآورد. سعی کنید از پوشیدن شلوار جین تنگ خودداری کنید.
اگر به عفونت قارچی مبتلا هستید از داشتن رابطه زناشویی در این مدت بپرهیزید زیرا این بیماری تشدید پیدا میکند و امکان انتقال قارچ به همسرتان وجود خواهد داشت. استفاده از وسایل جلوگیری کننده میتواند در کاهش انتقال این بیماری موثر باشد.
از دوش واژینال بپرهیزید چون تمیز کردن ناحیه واژن با آب و مواد دیگر باعث بر هم زدن تعادل باکتریها و قارچها میشود.
به دلیل اینکه محیط مناسب رشد قارچ محیط گرم و مرطوب است، پس از پوشیدن لباس زیر نامناسب خودداری کنید. بنابراین بهتر است از لباس زیر نخی استفاده کنید و هنگام تعریق آن را تعویض کنید.
از مصرف قندهای ساده به دلیل اینکه باعث تشدید عفونت قارچی در زنان میشود، بپرهیزید. نکته قابل توجه این است که افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، باید از مصرف پنیر که خود حاوی مخمر است، خودداری کنند.
مقاله مرتبط: علائم کمبود آهن در بدن
درمان عفونت قارچی
داروهایی که برای درمان این نوع عفونت تجویز میشوند، به صورت پماد و ژل یا خوراکی هستند. یکی از مهمترین داروهای خوراکی که برای عفونت قارچی استفاده میشود، فلوکونازول است. همچنین برای درمان موضعی از پماد کلوتریمازول استفاده میشود. طول دوره درمان این بیماری به طور معمول 1 تا 3 روز است و طی آن با دارو، فقط خارش برطرف میشود و علت اصلی بیماری معمولا درمان نمیشود.
چند راهکار خانگی برای رفع خارش در عفونت واژن
- کمپرس سرد
- شستشوی واژن با آب و نمک غلیظ
- استفاده از ژل آلوئهورا
- محلول جوششیرین و آب
- محلول سرکه سیب و آب
تذکر:
- 2 قاشق غذاخوری جوششیرین را در چند لیتر آب حل کرده و به مدت 20 دقیقه درون محلول مورد نظر بشینید، سپس با آب خود را بشویید و خوب ناحیه مورد نظر را خشک کنید.
- 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را در چند لیتر آب گرم حل کنید و 2 بار در روز واژن را با این محلول بشویید.
یادتان باشد طول دوره درمان و انتخاب نوع دارو بستگی به نظر پزشک دارد و آنتیبیوتیک برای درمان عفونت قارچی معمولا تجویز نمیشود. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منابع: