سلامت و تغذیهنوجوان و جوان

قرص‌های ضد بارداری، از عملکرد آن تا مزایا و معایب

قرص‌های ضد بارداری برای جلوگیری از حاملگی ناخواسته مصرف می‌شود. بهتر است بدانید که مصرف خود سرانه این قرص باعث ایجاد عوارضی در فرد می‌شود که در ادامه به آن می‌پردازیم.

بسیاری از زوجین برای جلوگیری از بارداری به دلیل ساده و مطمئن بودن این روش استفاده از قرص‌های ضد بارداری را برای پیشگیری انتخاب می‌کنند. بهتر است بدانید که قرص‌های ضد بارداری نوعی روش هورمونی برای پیشگیری از بارداری محسوب می‌شود. به دلیل این‌که این روش پیشگیری نسبت به سایر روش‌ها ارزان‌تر می‌باشد، طرفداران زیادی دارد.

به طوری که سالانه حدود ۱۲ میلیون زن در ایالات متحده از این روش استفاده می‌کنند. بنابراین مصرف این قرص‌ها در سراسر دنیا بسیار زیاد می‌باشد اما در صورتی که مردم از عوارض این داروهای شیمیایی آگاه باشند از مصرف خود سرانه آن‌ها خودداری خواهند کرد.

نحوه کارکرد قرص‌های پیشگیری

  • کاهش تخمک‌گذاری
  • ضخیم شدن دهانه رحم برای جلوگیری از ورود اسپرم
  • نازک‌ شدن پوشش داخلی رحم

تذکر: نازکی پوشش داخلی رحم باعث می‌شود، احتمال چسبیدن تخمک بارور به کمترین حد خود برسد.

مقاله مرتبط: راه‌های جلوگیری از بارداری

مزایای مصرف قرص‌های پیشگیری از حاملگی

  • تنظیم و سبک کردن قاعدگی
  • کم کردن درد قاعدگی
  • پیشگیری از کم‌خونی
  • کاهش میگرن
  • بهبود آکنه
  • کاهش گرگرفتگی در یائسگی
  • درمان تخمدان پلی‌کیستیک
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان، سرطان رحم و سرطان روده بزرگ
  • درمان آندومتریوز یا فیبروم رحم

انواع قرص‌های ضد بارداری

می‌توان گفت این قرص‌ها در چند نوع وجود دارند که نوع ترکیبی آن حاوی اشکال مصنوعی هورمون‌ها از جمله هورمون پروژسترون و استروژن می‌باشند. قرص‌‌های ترکیبی حاوی هر دو نوع هورمون هستند اما قرص‌های شیردهی فقط پروژسترون دارند و به آن‌ها مینی‌پیل هم می‌گویند. همچنین احتمال دارد موقع مصرف، پریود شوید.

انواع قرص‌های ضد بارداری ترکیبی

  • مونوفازیک: این قرص‌ها در دوره‌هایی که یک ماهه هست، مصرف می‌شود و حاوی مقدار مساوی هورمون است.
  • چند فازی: مانند مورد قبل است فقط انواعی از هورمون‌ها در طول دوره مصرف می‌شود.
  • قرص‌های طولانی مدت: این قرص‌ها در چرخه‌های 13 هفته‌ای مصرف می‌شوند و شما به مدت 12 هفته قرص‌های فعال می‌خورید و در هفته آخر قرص غیر فعال مصرف می‌کنید. در نتیجه در سال 3 تا 4 بار پریود می‌شوید.
  • قرص‌های LD: هم به صورت ترکیبی و هم تنها حاوی پروژسترون در بازار وجود دارد و تنها تفاوت آن در میزان دوز دارو است.

تذکر: قرص‌های ضد بارداری اورژانسی زمانی استفاده می‌شود که شما شک دارید که روش‌های پیشگیری از بارداری جواب درست بدهد. این قرص‌ها یک یا دو بار بیشتر در سال استفاده نمی‌شوند چون عوارض بدی دارند.

نحوه مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری

قرص‌های ترکیبی در بسته‌های 21، 24 و 28 روزه وجود دارند و هر روز در یک زمان مشخص مصرف می‌شوند. قرص‌هایی که فقط پروژسترون دارند، تنها به صورت بسته 28 تایی وجود دارند و مانند قرص‌های ترکیبی مصرف می‌شوند.

انواع قرص‌های ضد بارداری

عوارض قرص ضد بارداری

مصرف قرص‌‌های ضد بارداری عوارض بدی را به همراه دارند که در اینجا به برخی موارد اشاره خواهیم کرد:

تهوع

برخی افراد ممکن است هنگام مصرف این قرص‌ها حالت تهوع پیدا کنند که بعداز مدت کوتاهی این حالت برطرف می‌شود. بنابراین برای کاهش ایجاد حالت تهوع توصیه می‌شود قرص را به همراه غذا و قبل‌از خواب میل کنید.

حساسیت سینه‌ها

مصرف قرص ضد بارداری ممکن است به مدت ۱۸ ماه باعث ایجاد حساسیت در سینه‌ها شود. برای کاهش حساسیت سینه‌ها بهتر است که نمک و کافئین را به مقدار کم مصرف کنید. همچنین استفاده از سینه بند باعث کاهش حساسیت خواهد شد.

مقاله مرتبط: علائم و راه حل‌ها برای درد و حساسیت سینه‌ها

سردرد

می‌توان گفت هورمون‌های جنسی باعث ایجاد سردرد و میگرن می‌شوند. مصرف این قرص‌ها در دوز‌های متفاوت ممکن است باعث ایجاد سردرد شود اما به مرور زمان این سردردها بهبود پیدا می‌کنند.

قرص ضد بارداری و سردرد

کاهش میل جنسی

هورمون‌هایی که در این قرص‌ها موجود است ممکن است باعث کاهش میل جنسی شوند. البته در مواردی قرص ضد بارداری به دلیل کاهش درد شکم در قاعدگی، آندومتریوز، فیبروئدهای رحم و سندرم قبلاز قاعدگی ممکن است سبب افزایش میل جنسی شود.

افزایش وزن

طبق تحقیقات صورت گرفته هیچ ارتباطی بین مصرف قرص‌های ضد بارداری و افزایش وزن گزارش نشده است اما بعضی افراد از محبوس شدن مایعات در سینه و باسن در اثر مصرف این قرص‌ها شاکی هستند. از طرفی سلول‌های چربی ممکن است تحت تاثیر استروژن قرار بگیرند و از نظر اندازه بزرگ شوند اما تغییری در تعداد آن‌ها صورت نمی‌گیرد.

لکه‌بینی بین دو قاعدگی

می‌توان گفت مصرف قرص‌های ضد بارداری باعث ایجاد خونریزی واژینال بین دوره‌های قاعدگی می‌شود. معمولا لکه‌بینی بین دو قاعدگی در طی سه ماه اول مصرف این قرص‌ها اتفاق میفتد. توصیه می‌شود در صورتی که فرد مصرف کننده به مدت ۵ روز یا بیشتر خونریزی داشته باشد حتما به پزشک مراجعه کند.

گرگرفتگی

برخی زنان بعداز مصرف قرص‌های پیشگیری ممکن است به مونوستات نیاز پیدا کنند. گرگرفتگی در اثر تغییرات در الگوی‌های جدید خونریزی ایجاد می‌شود.

نوسانات خلق و خوی و دیگر مسائل عاطفی

می‌توان گفت این مورد، عوارض پیچیده‌ای است که برخی زنان گزارش کرده‌اند. برخی ادعا می‌کنند که با مصرف قرص‌های ضد باردرای بعضی از نوسانات اخلاقی آن‌ها مانند اضطراب، افسردگی و بی‌خوابی کاهش پیدا کرده است.

لخته شدن خون

نسخه‌های جدید قرص‌های ضد بارداری سبب ایجاد لخته خون در زنان مصرف کننده شده است. این لخته شدن به دلیل ترکیب شیمیایی پروژسترون می‌باشد. بنابراین به هنگام مصرف این‌گونه قرص‌ها باید با پزشک خود مشورت کنید.

لکه‌های قهوه‌ای روی صورت

بهتر است بدانید که مصرف قرص‌های ضد بارداری خطر مبتلا شدن به بیماری پوستی به نام ملازما را افزایش می‌دهد. بنابراین باعث ایجاد نقاط تیره بر روی پوست خواهد شد. این عارضه در زنانی که مشکل ارثی پوستی دارند، بیشتر دیده می‌شود.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان و دوستان عزیز مفید بوده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا