سلامت و تغذیه

علائم کمبود آهن در بدن

کمبود آهن امروزه یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که در افراد و به خصوص زنان دیده می شود. لازم به ذکر است که آهن دارای نقشی بسیار مهم و ضروری در تولید گلبول‌های قرمز می‌باشد. این گلبول‌ها باعث انتقال اکسیژن به تمامی قسمت‌های بدن می‌شوند. در واقع در اثر فقر آهن، اکسیژن و مواد غذایی به خوبی در بدن جابجا نخواهد شد.
فقر آهن در بدن ممکن است به هر دلیلی اتفاق بیفتد و علائم ناخوشایندی را در بدن فرد ایجاد کند. این علائم ناخوشایند به طور چشمگیری بر روی کیفیت زندگی افراد دارای کمبود آهن تاثیر منفی می‌گذارد.

نشانه‌های کمبود آهن در بدن

بهتر است بدانید که کمبود آهن در بدن دارای برخی نشانه‌ها می‌باشد که در صورت مشاهده هر کدام می‌توان گفت شخص از کم‌خونی رنج می‌برد. زمانی که سطح آهن در بدن به شدت کاهش پیدا می‌کند، علائم کمبود آن در بدن بروز پیدا خواهد کرد که به نوعی هشدار دهنده است.

اگر در صورت انجام کارهای روزانه مانند ورزش کردن و بالا رفتن از پله فرد دچار کمبود نفس شود و در صورت نفس عمیق کشیدن باز دچار کمبود نفس شود می‌توان گفت که فرد از کمبود و فقدان آهن رنج می‌برد.

همچنین رنگ پریدگی پلک‌ها، لثه، داخل لب و چهره از دیگر علائم کمبود آهن است. در واقع گلبول‌های قرمز به خون رنگ قرمز می‌دهند. بنابراین سطح پایین آن باعث کاهش قرمزی خون می‌شود. به همین دلیل پوست ممکن است رنگ سالم و درخشان خود را در این گونه افراد که دچار کم‌خونی هستند از دست بدهد.

علائم کمبود آهن در بدن

یکی از شایع‌ترین علائم فقر آهن خستگی غیر معمول می‌باشد. این مشکل به خاطر کم شدن اکسیژن در بافت‌های بدن اتفاق می‌افتد که در نهایت باعث می‌شود بافت‌های بدن بدون انرژی باشند. در واقع قلب باید بیش‌تر کار کند تا اکسیژن به تمام قسمت‌های بدن برسد که این امر باعث بروز خستگی در فرد می‌شود.

دیگر علائم کمبود آهن

از دیگر علائم کمبود آهن سردرد و سرگیجه می‌باشد. در اثر کمبود هموگلوبین اکسیژن به اندازه‌ی کافی به مغز وارد نمی‌شود و همین امر باعث متورم شدن عروق خونی خواهد شد که در نهایت فشار زیادی را به سر وارد می‌کند.

از دیگر نشانه‌های فقدان آهن تپش قلب است. در این گونه موارد ضربان قلب برای حمل اکسیژن در اطراف بدن به طور قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند. این مشکل باعث بی‌نظم و سریع شدن ضربان قلب خواهد شد. در بعضی مواقع نیز ممکن است باعث نارسایی قلبی، بزرگ شدن قلب و بروز سوفل قلب شود.

همچنین کمبود آهن باعث خشکی و ریزش مو خواهد شد. زیرا پوست و مو در هنگام فقدان آهن اکسیژن کم‌تری را از خون دریافت می‌کند. از دیگر نشانه‌های فقر آهن در بدن دردناک یا متورم بودن زبان است. همچنین وجود یکسری ترک‌ها در گوشه دهان دلیل و نشانه‌ای از کم خونی به شمار می‌آید.

بهتر است بدانید که در افرادی که به کم خونی مبتلا هستند احتمال بروز سندروم پای بی‌قرار بسیار زیاد می باشد. در واقع سندروم پای بی‌قرار میل شدید افراد برای حرکت دادن پاهای خود در هنگام استراحت است.

ناخن‌های شکننده یا قاشقی شکل از دیگر علائم کمبود آهن می‌باشند. همچنین از دیگر علائم کلی فقر آهن می‌توان به احساس اضطراب، سرد بودن دست و پا، تمایلات غذایی عجیب و غریب و افزایش خطر ابتلا به عفونت اشاره کرد.

شایع ترین نوع کم خونی

کم خونی دارای انواع مختلفی می‌باشد. اما در بین آن‌ها رایج‌ترین و شایع‌ترین نوع کم‌خونی فقر آهن است. از دلایل شایع کمبود و فقر آهن دریافت نکردن کافی آهن می‌باشد. در واقع به دلایل مختلفی مانند رژیم غذایی ضعیف یا رژیم‌های محدودکننده، از دست دادن خون در دوره‌های سنگین قاعدگی یا خونریزی داخلی و افزایش نیاز به این ماده‌ی معدنی در دوران بارداری فرد دچار فقر آهن خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا