بارداریسلامت و تغذیه

قلب جنین و رابطه آن با تغذیه مادر

قلب جنین از اعضای حیاتی و مهم بدن اوست. شاید برای شما هم مهم باشد تا درباره رابطه تغذیه مادر و رشد قلب جنین اطلاعاتی را به دست آورید. رژیم غذایی در دوران بارداری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است زیرا از این طریق جنین مواد کافی برای رشد مناسب را دریافت می‌کند. قلب جنین یکی‌از اندام‌هایی است که نیاز به ویتامین‌های خاص و اسیدهای چرب امگا ۳ دارد. بهتر است با ما همراه باشید تا به این موضوعات بپردازیم.

کدام بازه زمانی قلب جنین شروع به رشد می‌کند؟

در سه‌ماهه اول و دوم قلب جنین شروع به رشد می‌کند. در ابتدا قلب بزرگتر از سایر اندام‌های بدن است و با گذشتن ماه‌های بارداری و بزرگ شدن جنین قلب نیز بزرگتر می‌گردد. رشد قلب با رژیم غذایی مادر رابطه‌ای تنگاتنگ دارد. کلسیم و فسفر از موادی ضروری هستند که برای رشد قلب جنین از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. در صورتی‌ که میزان کافئین مصرفی در رژیم غذایی زیاد باشد یا فرد دچار کلسترول بالا باشد، رشد قلب دچار مشکلاتی می‌گردد.

تذکر:

  • از نظر جنین شناسی قلب از دو تا لوله تشکیل شده است که به هم متصلند و به مرور چهار حفره قلب را تشکیل می‌دهند.
  • قلب جنین در هفته چهارم تا ششم بارداری شکل می‌گیرد.

مقاله مرتبط: هفته‌های بارداری، علائم و تغییرات هفته به هفته در بدن با تصویر

چه مواردی رشد قلب جنین را با مشکل مواجه می‌کند؟

چندین عامل وجود دارد که باعث نقص در رشد می‌شود که عبارتند از:

  • در مواقعی ناهنجاری‌های کروموزومی می‌تواند باعث نقص در رشد قلب گردد و قلب به‌طور کافی تشکیل نگردد.
  • ممکن است بیماری‌های قلبی به دلیل وجود یک ژن مشکل‌دار از والدین به نوزاد انتقال یابد. نقص‌های مادرزادی به این شکل از والدین به جنین انتقال می‌یابد.
  • در صورتی‌ که مادر دچار دیابت باشد، ممکن است ناهنجاری‌هایی در رشد جنین پدیدار گردد.
  • اگر مادر در دوران بارداری و به‌ خصوص سه‌ماهه اول دچار بیماری سرخجه گردد، ممکن است مشکلاتی در قلب جنین ایجاد شود. البته در حال حاضر این موضوع می‌تواند توسط علم پزشکی کنترل شود تا به جنین آسیبی وارد نگردد.

علت شنیده نشدن صدای قلب جنین در هفته 8 بارداری چیست؟

  • وجود قلب در ناحیه‌ای غیر از محل طبیعی
  • عدم تشکیل قلب یا بارداری پوچ
  • بارداری خارج از رحمی
  • بررسی قلب جنین در زمان نامناسب
  • سقط جنین
  • نارسایی قلبی جنین

غذاهای مناسب برای رشد قلب جنین

مواد خوراکی مفید برای رشد جنین

رژیم غذایی در این دوران برای رشد اندام‌ها و به‌ خصوص قلب بسیار مهم است. مصرف غلات سبوس‌دار، سبزیجات برگ سبز و پروتئین بدون چربی، کلسیم، مس، فسفر و تیامین بسیار مهم است. شیر سرشار از کلسیم است و روزانه باید ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌گرم استفاده شود تا مواد معدنی لازم برای رشد جنین تامین گردد. مصرف روزانه حداقل 1 میلی‌گرم بادام زمینی، لوبیا، حدود ۱٫۴ میلی‌گرم جو و نخود خردشده توصیه می‌شود تا جنین رشد کافی و مناسبی را داشته باشد.

نکات مهم درباره تغذیه مادر

  • مصرف اسید فولیک در هفته‌های اول بارداری فراموش نشود.
  • مصرف آهن در تشکیل مغز جنین نقش دارد. همچنین مصرف روی به رشد سلول‌های جنین کمک می‌کند ولی مقدار مصرف آن باید با توجه به نظر پزشک باشد زیرا می‌تواند سبب مسمومیت بارداری شود.
  • اگر زنان در طول بارداری ید مصرف نکنند، نوزاد دچار پیش فعالی می‌شود. کمبود شدید ید باعث عقب افتادگی ذهنی می‌شود.
  • اسیدهای چرب مانند امگا 3 باعث افزایش هوش در جنین می‌شوند.
  • کلسیم از لخته شدن خون جلوگیری می‌کند و برای تنظیم ضربان قلب در جنین، آزاد شدن هورمون‌ها و انقباضات ماهیچه‌ها ضروری است.

غذاهای مضر در بارداری

غذاهای ناسالم و به‌ خصوص فست فودها تاثیر بسیار بدی بر روی رشد جنین دارد. غذاهایی که دارای کلسترول بالایی هستند، رشد جنین را دچار مشکل می‌کند. بهتر است در این دوران غذاهای سالم مصرف کنید. همچنین نوشیدنی‌هایی که دارای کافئین بالایی می‌باشند برای رشد جنین کاملاً مضر هستند. غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس دارای مواد شیمیایی هستند که مانع رشد اندام‌های جنین می‌شوند. بهتر است از غذاهای سالم خانگی استفاده نمایید تا رشد جنین دچار اشکال نگردد.

بعداز زایمان نیز باید نسبت به رژیم غذایی خود دقت داشته باشید و مرتب از مواد غذایی ضروری استفاده نمایید. انواع ماهی مانند ماهی قزل‌آلا و ماهی تن و دانه کتان به دلیل خاصیت اسیدهای چرب امگا۳ از غذاهایی هستند که باید در رژیم خود قرار دهید. حتماً نسبت به میزان مصرف آب و شیر خود دقت داشته باشید. شما باید به‌ عنوان مادر روزانه مقدار مناسبی از کلسیم را مصرف کنید.

آیا زنان باردار متوجه تشکیل قلب جنین می‌شوند؟

ضربان قلب جنین به طور معمول در هفته 8 تا 10 بارداری قابل تشخیص است ولی ضربان اولیه قلب فقط از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است و مادر متوجه آن نمی‌شود. همین‌طور در هفته‌های 16 تا 18 بارداری پزشک با استفاده از سونوگرافی عملکرد جنین را بررسی می‌کند تا از سلامت او مطمئن شود.

امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز کاربردی بوده باشد و سوالی در ذهن شما عزیزان بی‌جواب نمانده باشد. ممنون می‌شویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.

تیم محتوای ژرسه

منبع: baby center

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا