علت ناباروری زنان چیست و علائم آن کدامند؟
ناباروری وقتی معنا پیدا میکند که یک شخص به مدت شش ماه تا یک سال ( بستگی به سن شخص دارد) بدون هیچ محافظتی رابطه جنسی برقرار کند ولی باردار نشود. در اصل تنها علامت ناباروری زنان همان باردار نشدن آنها است. ممکن است برخی از افراد بهغیراز این علامت، هیچگونه نشانهی دیگری دال بر ناباروری در خود مشاهده نکنند.
ناباروری در زنان و مردان میتواند منشأهای متفاوتی داشته باشد. مثلاً در مردان منشأ ناباروری واریکوسل و آزواسپرمی است. در زنان منشأ ناباروری میتواند، آژنزی تخمدان، سندرم ترنر و یا سندرم آشرمن باشد. البته ناباروری به معنی نداشتن توان تولد یک نوزاد زنده است نه عدم تولید گامت. مثلاً اگر مردی دچار بیماری کم نطفگی باشد نمیتواند بچهدار شود. یا زنان اگر مادرزادی دارای رحم نباشند نمیتوانند باردار شوند.
علائم ناباروری به علتهای گوناگونی بستگی دارد. مثلاً نداشتن شرایط سلامتی و پزشکی میتواند در باردارشدن ایجاد اشکال نماید. البته میتوانیم برخی موارد را مثال بزنیم که فرد هیچگونه علت خاصی برای ناباروری ندارد ولی باردار هم نمیشود
علائم ناباروری زنان بسته به چه عواملی است؟
در زنان یکی از علائم نابارور شدن، تغییر در دورههای قاعدگی و تخمک گذاری است، که میتوانیم این عوامل را یک نشانه از بیماری در فرد بدانیم. این مشکل خود دارای علائمی میباشد که بدانها اشاره خواهیم نمود.
مثلا فرد دوران قاعدگی غیر طبیعی داشته باشد. کسانی که بیش از حد معمول خونریزی دارند یا کسانی که بیش از حد معمول خونریزی کمی دارند را میتوان جزء این افراد نام برد.
کسانی که دوران قاعدگی آنها نامنظم باشد. مثلا روزهای قاعدگی آنها در هر ماه متفاوت باشد.
افرادی که اصلا قاعده نمیشوند. افرادی هستند که به طور کلی پریود نمیشوند یا این که پریود میشدند اما به یک باره این روند قاعدگی در آنها متوقف شود.
کسانی که در حین قاعدگی دردهای شدید در ناحیه شکم، پشت و لگن خود احساس میکنند. این علائم میتوانند از علائم ناباروری زنان باشند.
البته بعضی مواقع ناباروری زنان به مشکلات هورمونی آنها باز میگردد. مشکلاتی از قبیل افزایش وزن، رشد موهای تیره پشت لب و قفسهی سینه و چانه، تغییر در توانایی و یا میل جنسی در افراد، مشکلات پوستی هم چون آکنه و یا ریزش مو و نازک شدن آنها.
در زنان علائم دیگری نیز موجب ناباروریشان میشود از جمله:
درد داشتن در هنگام رابطه جنسی، ترشحات شیری رنگ از نوک پستان بدون این که در مراحل شیردهی قرار گرفته باشد.
همانطور که در زنان علائم و عواملی دال بر ناباروری آنها وجود دارد، در مردان نیز میتوان علائمی را مشاهده نمود. هر چند این علائم در مردان عموما مبهم میباشد و ممکن است تا زمانی که مردی تصمیم نگرفته باشد برای بارداری همسر خود اقدام کند، این علائم قابل تشخیص نباشد. در مردان علائمی که موجب ناباروری آنها میشود بستگی به علت ناباروری آنها نیز دارد. مثلا:
تغییر در میل جنسی مردان، ایجاد اختلال نعوظ و یا در انزال آنها، کوچک بودن بیضههای آنها، وجود درد، ورم یا تودهای در بیضههای آنان و تغییر رشد موها در مردان.
پیشگیری از علائم ناباروری زنان
بیماریهایی که از راه روابط جنسی و مقاربتی انتقال مییابند: در این مورد زنان و مردان ممکن است به بیماریهای مقاربتی همچون سیفلیس، سوزاک یا کلامیدیا دچار شوند که بیش از عوامل دیگر ناباروری، قابلیت پیشگیری دارند. این بیماریهای مقاربتی را باید روشهایی مهار نمود. مثلاً استفاده از کاندوم و…
روشهای جلوگیری از بارداری: از آنجایی که اکثر زوجها در اوایل ازدواج خود تصمیم به بارداری ندارند، دست به استفاده از روشهای جلوگیری نامناسب میکنند از جمله استفاده از IUD، استفاده از این روش زنان را بیشتر در معرض بیماریهای مقاربتی قرار داده و ناباروری زنان را به بار میآورد. یا مثلاً استفاده از قرصهای ضدبارداری خوراکی، کسانی که از کپسولهای کاستی زیر جلدی استفاده میکنند، این داروها نیز باعث میشوند تخمکگذاری با مشکل مواجه شود و منجر به ناباروری زنان گردد. همچنین بستن لولهها یا عقیم نمودن خود. این روش جلوگیری برای خانوادههایی مناسب است که مطمئن هستند دیگر نمیخواهد دوباره صاحب فرزند شوند.
جراحیهای غیرضروری: مثلاً زنانی که ضایعات خوشخیم دهانه رحمی دارند و یا آپاندیس آنها برایشان ایجاد دردهایی در قسمت شکم و لگن آنها ایجاد میکند. اگر این جراحیها را انجام ندهند ممکن است باعث ناباروری زنان گردد.
افزایش سن ازدواج و بارداری: یکی از مشکلات عمدهای که افراد برای بارداری با آن مواجه هستند، باروری در سنین بالا هست. افزایش سن خود یکی از عوامل ناباروری زنان است؛ زیرا با افزایش سن توان باروری و تخمکگذاری در زنان کمکم تحلیل میرود.