بارداری

روش‌های مناسب خوابیدن در دوران بارداری

اصلاح پوزیشن‌های خواب در دوران بارداری

پوزیشن‌های خوابیدن برای یک مادر باردار با سایر افراد متفاوت است. برای خوابیدن مادر باردار لازم است با دو یا سه بالش خانم باردار تخت را برای خود آماده کند. هر وقت در دوران بارداری خواستید استراحت کنید و دراز بکشید سعی کنید بالش را روی هم بگذارید و به آن‌ها تکیه دهید.

اگر یک بالش بزرگ یا بالش بارداری داشته باشید می‌توانید به‌راحتی به پهلو دراز بکشید. برای جلوگیری از رفلکس و سوزش معده می‌توانید از یک بالش کمی بلند و راحت استفاده کنید. برای کاهش فشار روی کمر و کاهش کمردرد می‌توانید یک بالش بین زانوهایتان قرار دهید و بخوابید.

نوع تشک مورد استفاده در دوران بارداری

نوع تشک مورد استفاده در دوران بارداری روی شکل خوابیدن موثر است. در این دوران بهتر است از تشک‌های نسبتا سفت استفاده کنید که شیب پیدا نکند و گود نیافتد. چنانچه فعلا امکان خرید یک تشک جدید ندارید بهتر است زیر همان تشک قبلیتان یک سطح نسبتا محکم قرار دهید تا شیب پیدا نکند و گود نیافتد. اگر جز دسته افرادی هستید که با خوابیدن روی تشک نرم در دوران بارداری مشکلی ندارید بنابراین لازم نیست به فکر تعویض یا اصلاح فرم تشکتان باشید.

نحوه صحیح دراز کشیدن در دوران بارداری

قبل از دراز کشیدن روی تخت باید بالش‌هایتان را با توجه به توضیحات بالا روی تخت قرار دهید. سعی کنید در دوران بارداری تا جائیکه می‌توانید به آرامی و با دقت روی تخت دراز بکشید تا بتوانید روی حرکات بدنتان کنترل داشته باشید.

در ابتدا روی لبه تخت دراز بکشید و به سر تخت بیشتر از انتهای تخت نزدیک باشید. تا جائیکه که می‌توانید بدنتان را روی تخت به آهستگی حرکت بدهید و با استفاده از یک دست بدنتان را روی تشک قرار دهید. به آرامی زانوهایتان را خم کنید و روی تخت قرار دهید.

دراز کشیدن روی پهلوی راست یا چپ در دوران بارداری

شایعات زیادی وجود دارد که حاکی از مضرات طاق باز خوابیدن در دوران بارداری می‌باشد. اگرچه خوابیدن روی پهلوی چپ منجر به بهبود خون‌رسانی به جنین می‌شود و اکسیژن بیشتری از طریق جفت به جنین می‌رسد. ولی چنانچه شما جز دسته افرادی هستید که با طاق باز خوابیدن در دوران بارداری احساس بدی ندارید و راحتید می‌توانید در این مورد با پزشکتان مشورت کنید.

برای خوابید به پهلو بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

برای ایجاد احساس بهتر در زمان خوابیدن به پهلوی چپ در ابتدا یک بالش را بین پاهایتان قرار دهید و یک بالش را در زیر شکمتان قرار دهید. یک بالش و یا حوله رول شده نیز برای قرار دادن در پشت گردنتان نیاز دارید. می‌توانید یک بالش بزرگ بارداری استفاده و آن را بغل کنید. چنانچه در طی دوران بارداری خوابیدن روی پهلوی راست برایتان راحت‌تر است، می‌توانید به پهلوی راست بخوابید.

خوابیدن به پهلو در بارداری

مادر در دوران بارداری تا هفته چندم می‌تواند طاق باز بخوابد؟

عده‌ای معتقدند فقط در هفته‌های اول بارداری مادر مجاز به طاق باز خوابیدن است و باید در این زمان یک حوله رول شده را زیر زانوها قرار دهد. اما پزشکان زیادی این قضیه را عملی نمی‌دانند و معمولا توصیه می‌کنند اگر این وضعیت خوابیدن موجب احساس راحتی در مادر می‌شود، هیچ مانعی برای این وضعیت خوابیدن وجود ندارد، مگر در مواردی که احساس خوبی ندارد.

اگر در این دوران طاق باز می‌خوابید، کمی زیر زانوهایتان را با یک بالش یا حوله بلند کنید و یکی از زانوهایتان را تا جائیکه می‌توانید از هم باز کنید و یک زانو را خم کنید و زانوی دیگر را صاف قرار دهید. ممکن است برخی مادران با طاق باز خوابیدن احساس تهوع و سرگیجه داشته باشند و یا حتی ممکن است جنینشان وضعیت خاصی را داشته باشد که نتوانند طاق باز بخوابند. دلیل سرگیجه و تهوع در زمان طاق باز خوابیدن برمی‌گردد به فشار بچه روی رگی که در پشت شما قرار دارد و عمل خون‌رسانی را به قلبتان انجام می‌دهد.

احساس تهوع در هنگام خوابیدن طاق باز

خوابیدن روی شکم در دوران بارداری

نظرات مختلفی در خصوص خوابیدن روی شکم در دوران بارداری وجود دارد. خیلی از خانم‌ها در دوران بارداری با خوابیدن روی شکم مشکلی ندارند اما بعد مدتی که رحم بزرگ‌تر می‌شود اینکار سخت می‌شود. خوابیدن روی شکم در هفته‌های آخر مانند هفته ۳۰ ام بارداری غیر ممکن است.

پزشکان نیز نظرات متفاوتی در خصوص خوابیدن روی شکم در طی دوران بارداری دارند برای مثال برخی از پزشکان معتقدند که خوابیدن روی شکم بعد از سه ماه اول بارداری ممکن است به جنین آسیب بزند اما خیلی از متخصصان هیچ اعتقادی به این قضیه ندارند.

نکات مهم برای داشتن خواب راحت در طی دوران بارداری

در ابتدا توجه داشته باشید به این دلیل که بعد از بارداری بدن وارد یک موقعیت جدید می‌شود این امکان هست که برای چند شب یا حتی چند هفته احساس ناراحتی در خواب داشته باشید اما بعد از مدتی بدن به موقعیت جدید عادت می‌کند. اما بهتر است در حین خواب نکات زیر را رعایت کنید تا خواب راحت‌تری داشته باشید:

  • سعی کنید از چند بالش برای خواب استفاده کنید برای مثال یک بالشت در زیر پشتتان قرار دهید و یک پا را روی پای دیگر قرار دهید و بین دو پا یک بالش بگذارید. البته خودتان هم باید خلاق باشید و ترکیبات دیگری را امتحان کنید و ببینید در چه وضعیتی احساس راحتی بیشتری می‌کنید و به همان شکل بخوابید.
  • سعی کنید یک بالش بارداری برای خودتان تهیه کنید.
  • سعی کنید خودتان را بالا بکشید چنانچه بالشت مفید نیستند می‌توانید بجای تخت خواب روی یک صندلی بخوابید به‌طوری که در یک موقعیت نیمه راست قرار بگیرید.
خوابید روی بالشت بارداری

روش صحیح بلند شدن از تختخواب در دوران بارداری

لازم است قبل از بلند شدن از تخت خواب در ابتدا برای جلوگیری از احساس تهوع و سرگیجه یک نفس عمیق بکشید و اکسیژن گیری کنید. اگر بعد از بیدار شدن از خواب می‌بینید که در وضعیتی که به خواب رفته بودید قرار ندارید باید برای بلند شدن از تخت خواب در ابتدا به آرامی روی پهلویتان قرار بگیرید و کم کم به لبه تخت نزدیک شوید.

با خم کردن زانوها، پاهایتان را روی لبه تخت قرار دهید. از آرنجتان به عنوان یک تکیه گاه برای نشستن استفاده کنید سپس پاها را بیرون آورده و روی تخت بشینید. البته می‌توانید از قرار دادن یک بالش بین پاهایتان برای بلند شدن کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا