کار نکردن شکم نوزاد از علائم تا علت و درمان
دوره نوزادی به زمان تولد نوزاد تا سن ۲۹ روزگی گفته میشود. این دوره یکی از مهمترین دورههای زندگی فرد محسوب میشود چون در این دوره نوزاد با شرایط جدید زندگی میبایست خود را تطبیق دهد. کودک تا قبل از تولد نحوه تنفس، تغذیه و شرایط زندگی متفاوتی را تجربه کرده است. اکنون تنفس، تغذیه و شرایط فیزیکی جدید نیاز به مطابقت و پذیرش دارد. با ما همراه شوید تا در مورد کار نکردن شکم نوزاد مطالبی را بگوییم.
غذای نوزاد
تغذیه نوزاد در شرایط سالم و طبیعی معمولا توسط مادر صورت میگیرد. تغذیه با شیر مادر، شیر خشک یا شیر دام انجام میشود. طبق تحقیقات و پژوهشهای انجام شده بهترین غذا برای کودک و نوزاد شیر مادر است. شیر مادر دارای فواید بسیاری برای مادر و کودک است. گاهی اوقات به دلایل مختلفی امکان تغذیه نوزاد با شیر مادر وجود ندارد. در این مواقع اغلب از شیر خشک استفاده میشود.
شکم نوزاد به شکلهای متفاوتی کار میکند. در برخی از نوزادان با هر بار تغذیه همزمان شکم نوزاد نیز کار میکند. البته این حالت هنگام تغذیه با شیر مادر به وجود میآید. در اغلب نوزادان از دلایل کار نکردن شکم نوزاد، مصرف شیر خشک است.
مقاله مرتبط : شیر مادر یا شیر خشک، کدام یک بهتر است
اغلب در میان مردم یا حتی در گفتگو با پزشک یا برخی مقالات منظور از نوزاد، کودک زیر یک سال است. به این دلیل باید حتما سن دقیق کودک پرسیده شود تا تشخیص درستی در مورد کار نکردن شکم نوزاد و پیگیری لازم انجام شود.
نشانههای یبوست در نوزاد
- بدبو بودن مدفوع
- نفخ شدید
- بیاشتهایی
- بیحالی
- گریه کردن نوزاد
- سفت بودن شکم نوزاد
- دفع با تاخیر
- مدفوع کوچک، سفت و خشک
- درد هنگام مدفوع کردن
علل کار نکردن شکم نوزاد
هر کودکی مدل کار کردن شکم خاص خود را دارد. برخی بعد از هر بار تغذیه و برخی روزانه، این موضوع جهت تشخیص اینکه مشکلی پیش آمده یا خیر بسیار اهمیت دارد. سن و رژیم غذایی کودک در این زمینه اهمیت دارند. در سن ۶ ماهگی که کودک با غذاهای جامد نیز تغذیه میشود، یکی از عمدهترین یبوست نوزاد میتواند ماده غذایی جدید باشد.
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، مدفوع سفت داشته و به یبوست مبتلا میشوند. در برخی موارد مصرف لبنیات توسط مادر باعث یبوست نوزاد میشود. علل بسیار دیگری نیز میتوانند باعث یبوست شوند. دلایل کار نکردن شکم نوزاد شامل:
- تنگی مجرای خروجی مدفوع
- برخی بیماریهای ژنتیکی مثل سندروم داون
- مصرف برخی غذاها
- کمکاری تیروئید
- اختلالات روده در تحمل پروتئین شیر گاو
- مکملهای غذایی
- کمبود کلسیم و مسمومیتهای دارویی
- ناراحتی و اختلالات در سیستم اعصاب یا عضلات گوارشی به خصوص در رودهها
- مشکلات ستون فقرات
- مشکلات و اختلالات متابولیکی
- حساسیتهای غذایی
- کمآبی
پیشگیری از یبوست نوزاد
- تعداد وعدههای شیر خشک را بیشتر کنید اما مقدار آن را کم کنید.
- پوره گلابی و پوره آلو به دلیل فیبر بالایی که دارند، برای درمان یبوست مناسب هستند.
- شروع تغذیه با غذاهای جامد را برای نوزاد به تاخیر بیاندازید.
درمان خانگی یبوست در نوزاد
- اگر تغذیه نوزاد از غذاهای جامد را شروع کردهاید، بهتر است همراه آن از خوراکیهایی مانند آلو، هلو، گلابی، کلم بروکلی و سیب بدون پوست استفاده کنید.
- اگر هنوز مصرف غذاهای مکمل جامد را برای نوزاد شروع نکردهاید، میوه و سبزیهایی که فیبر بالایی دارند را به صورت پوره در بیاورید. در نتیجه به عمل دفع کمک میکند و شکم نوزاد را به کار میاندازد.
- مصرف آب و شیر یکی از راههای سادهای است که برای دفع منظم روده نوزاد ضروری است.
بیشتر بخوانید: سردی دست و پای نوزاد، از علت تا درمان آن
زمان مراجعه به پزشک اطفال
اگر نوزاد بعد از 1 یا 2 روز مدفوع نداشته باشد و علائم زیر را داشته باشد، حتما باید به پزشک اطفال مراجعه کنید.
- خون در مدفوع
- درد شکمی نوزاد
- بیقراری نوزاد
- عدم تغییر در یبوست نوزاد با وجود درمان
درمان کار نکردن شکم نوزاد
با توجه به اینکه دلایل گوناگونی باعث کار نکردن شکم نوزاد میشوند. لذا راههای مختلفی نیز برای درمان وجود دارند. به طور کلی از بین بردن دلایل کار نکردن شکم نوزاد میتواند باعث برطرف شدن مشکل بشوند اما همیشه امکان برطرف نمودن علت نیست. بنابراین بایستی از راهکارهای دیگری استفاده نمود. این راهکارها شامل ماساژ شکم نوزاد به آهستگی و آرامی میباشد. همچنین تغییر رژیم غذایی و در مواردی حذف مادهای که باعث ایجاد مشکل شده بهترین راهحل است.

راهحل دیگر ورزش دادن نوزاد است که میتوانید با حرکات پا دوچرخه به نوزاد خود کمک نموده و کار کردن شکم نوزاد خود را تقویت نمایید. تحریک روده نوزاد به وسیله گوش پاک کن یا دماسنج نوزادی خوب است. تنقیه نوزاد با آب ولرم یکی دیگر از کارهایی است که برای نوزاد میتوانید مورد استفاده قرار دهید. استفاده از شیاف یا تنقیه نوزاد بهتر است با مشورت پزشک کودک صورت پذیرد. عدم مصرف شیر خشک در صورت امکان و رعایت مصرف غذایی مناسب کودک از راههای درمان یبوست یا کار نکردن شکم کودک محسوب میشوند.
راهکارهای درمانی دیگر
- قطره پروکید: حاوی مقادیر بالایی از انواع پروبیوتیکها است که بر خلاف سایر محصولات مشابه در دمای محیط هم قابل نگهداری است. این قطره برای رفع کولیک، نفخ، تنظیم سیستم گوارش، پیشگیری از انواع آلرژی، تقویت سیستم ایمنی نوزاد و مقاومت به بیماریهای رودهای استفاده میشود.
- قطره بیلی ناستر: این قطره از عصاره شیرخشت تهیه شده است که برای درمان زردی نوزاد، یبوست و کاهش سطح بیلیروبین خون کاربرد دارد.
امیدواریم مطالب فوق برای شما والدین و همراهان عزیز مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: parents