آیا نگاه کردن نوزاد در آینه مضر است؟
دانشمندان معتقدند بخش مهمی از فعالیتهای مغزی نوزاد صرف درک و پردازش چهره میشود. به عقیده متخصصین اطفال، روان شناسان کودک و حتی مقالات علمی سراسر دنیا نگاه کردن نوزاد در آینه هیچگونه خطری برای او نخواهد داشت و این عقیده که با نگاه کردن نوزاد به آینه سلامتی او به خطر خواهد افتاد خرافاتی بیش نیست اما مطالعه را ادامه دهید تا بیشتر بدانید.
اهمیت دیدن کودک در آیینه
تحقیقات مختلف نشان میدهد که نوزادان در دوماهگی قادر به شناسایی چهرهها هستند و میتوانند با نگاه کردن به چهره پدر و مادر و افراد دیگر و دقت در آن چهره، مادر و پدر را از دیگر افراد تشخیص دهند.
نگاه کردن نوزاد در آینه به خود یا به پدر و مادر در شکلگیری برداشت کلی از خود و همچنین رشد و شناخت دنیای اطرافش بسیار مفید است و این فایده مانند نگاه کردن مستقیم به چهره پدر و مادر است.
در واقع نگاه کردن نوزاد در آینه باعث میشود اندام و چهره خود را به طور کامل و نه جدا ببیند و این دقت و کنجکاوی در شناخت و بررسی، خود میتواند نقش بسیار مهم و سرنوشتسازی در زندگی کودک و شناسایی خودش داشته باشد.
فواید نگاه کردن نوزاد در آینه
نگاه کردن نوزاد در آینه دارای فواید بسیار زیادی میباشد که در زیر به برخی از آنها اشارهای خواهیم داشت:
شناسایی و تفسیر خویشتن
روند رشد و تکامل کودک تدریجی و زمانبر است. بنابراین اینگونه نیست که وقتی کودک به مرحله خاصی از فرآیند رشد رسید، به یکباره خود را بشناسد. بلکه این شناخت از خویشتن بهتدریج و با گذشت زمان اتفاق میافتد. نگاه کردن نوزاد در آینه به او کمک میکند تا چهره، بدن، حالات و رفتار و حتی لبخند خود را به خوبی بشناسد و این یک پیشرفت عالی برای کودک محسوب میشود.
بیشتر بدانید: اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر و فواید آن
افزایش انگیزه کودک
نگاه کردن نوزاد در آینه به او انگیزه حرکت میدهد. بهطور مثال اگر کودکی دارید که قادر است سینهخیز یا چهار دستوپا حرکت کند، یک آینه مقابل او قرار دهید و حرکات او را زیر نظر بگیرید. شما خواهید دید که کودک با دقت در آینه سعی میکند حرکات بیشتری انجام دهد و حرکات خود را در آینه با دقت بررسی میکند.

رفتار کودکان موقع نگاه کردن به آیینه در سنین مختلف
- نوزاد شیرخوار(از بدو تولد تا 8 ماهگی) به عکس خود در آینه نگاه میکند.
- نوزادان بزرگتر(8 تا 18 ماهه) با مشاهده عکس خود در آینه میخندد و صداهایی از خود تولید میکند.
- کودکان نوپا(15 تا 36 ماهه) هنگام تماشای تصویر خود در آینه بینی و سایر قسمتهایی که در آینه میبیند را لمس میکند. در واقع کودک با وجود آینه خود را به رسمیت میشناسد.
فایده آینهبازی برای کودکانی که بهتازگی میخواهند راه رفتن را یاد بگیرند
نگاه کردن نوزاد در آینه و مخصوصاً نگاه کردن کودکان نوپا در آینه میتواند تأثیر به سزایی در پیشرفت یادگیری و راه رفتن او داشته باشد. علاوه بر آن شما میتوانید با پرسیدن سؤالاتی مانند چه کسی در آینه است؟ یا تو کجایی؟ او را در فرآیند خودشناسی یاری دهید.
بیشتر بدانید: رابطه حیوانات خانگی با کودکان و تاثیر آن در سلامت روان کودکان
به تدریج و معمولاً در سنین ۱۶ تا ۱۸ ماهگی کودک یاد میگیرد، کسی را که در آینه میبیند خود اوست. علاوه بر آن کودک احساسات مختلف در چهره خود مانند لبخند، اخم و گریه را نشان میدهد. همچنین تعامل با خواهر و برادر خود و آینهبازی به رشد اجتماعی کودک کمک میکند.
خودشناسی، فایده دیگر آیینهبازی برای کودکان
نگاه کردن نوزاد در آینه نه تنها برای سلامت جسم و روح او مضر و خطرناک نیست، بلکه به رشد بهتر کودک و علاوه بر آن به شناخت درست کودک از خود، کمک فراوانی میکند. به طور کلی گفته میشود که کودکان در سن ۱۸ ماهگی حدود ۵۰ درصد از خود شناخت پیدا میکنند و در سن ۲۴ ماهگی این شناخت به حدود ۶۵ درصد میرسد. نگاه کردن نوزاد در آینه میتواند بهعنوان بهترین ابزار برای رسیدن به این خودشناسی باشد.
در واقع به وسیله آینه کودک درمییابد که خود واقعی او چه شکلی است. علاوه بر آن درمییابد که لبخند و حالات مختلف صورت او و حرکات دست و پای او چگونه انجام میشود. بنابراین آینهها نه تنها ابزار مضری برای کودک نیستند، بلکه اگر نکات ایمنی را هنگام استفاده از آنها رعایت کنیم و از خطرهایی مانند شکستن آینه و یا سقوط آینه جلوگیری کنیم، آینهها میتوانند بهترین ابزار برای رشد اجتماعی، عاطفی و عقلی کودک باشند.
تذکر:
- آیینه را به دیوار نصب کنیم تا با تکان یا ضربه برای کودک خطری ایجاد نکند.
- آیینه ضدخش، بدون شکستگی و ترک باشد تا آسیبی به کودک نزند.
- کودک در 15 ماهگی اگر لکهای روی بینی ببیند اول آیینه را لمس میکند تا لکه را از بین ببرد ولی در 18 ماهگی کمکم میتواند تشخیص دهد که باید بینیاش را تمیز کند.
نگاه کردن نوزاد به آیینه و تاثیر در رشد مهارتهای زبانی
بازی با آیینه در رشد مهارتهای زبانی نوزاد تاثیر به سزایی دارد. درست است نوزاد هنوز با معنای کلمات آشنا نشده است اما با اشاره به قسمتهای مختلف چهره آنها را نام ببرید و در مورد آنها با نوزاد حرف بزنید. یادتان باشد گفتوگو با نوزاد یک روش عالی است که سبب پیشرفت مهارتهای کلامی او میشود.
امیدواریم مطالب فوق برای شما همراهان عزیز مفید بوده باشد. ممنون میشویم نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید.
تیم محتوای ژرسه
منبع: baby sparks