بارداری

عوامل موثر بر احساس دل پیچه در دوران بارداری

یکی از متداول‌ترین دردهایی که زنان در دوران بارداری از آن شکایت می‌کنند دردهای شکمی که شامل دل پیچه در دوران بارداری و انقباض‌های شکمی و نفخ می‌باشد. در ادامه در خصوص دل پیچه در دوران بارداری بیشتر توضیح خواهیم داد.

دل پیچه در دوران بارداری

عواملی چون تغییر سبک غذا خوردن، خوردن غذای مسموم، هل و هوله خوردن، یبوست و عوامل ویروسی و حتی اسهال در طی دوران بارداری می‌تواند منجر به درد شکمی شود. در اکثر مواقع اگر دل پیچه خفیف باشد و موقتی با استراحت کردن برطرف می‌گردد و خطری ندارد، اما اگر دل پیچه در دوران بارداری با علائمی چون لکه بینی، ترشحات واژن، درد در هنگام ادرار کردن، تهوع و استفراغ و تب و لرز همراه باشد خطرناک است باید حتما در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

دلایل دل پیچه در دوران بارداری

دل پیچه در دوران بارداری به دو دسته تقسیم می‌شوند، دردهای خفیف و متداول که به‌دلیل بزرگ شدن رحم، درد رباط‌های رحم، یبوست، انقباض‌های برکستون هیکس در این دوران رخ می‌دهد. دسته دیگر دردهای خیلی شدید هستند که با علائمی که در ادامه توضیح خواهیم داد همراه هستند و باید حتما در این مورد به پزشک مراجعه کرد.

عوامل موثر بر دل پیچه در دوران بارداری

بزرگ شدن رحم

دل پیچه در دوران بارداری می‌تواند به‌دلیل بزرگ شدن رحم رخ دهد. بتدریج بعد از چند هفته از آغاز بارداری رحم شروع به بزرگ شدن می‌کند و حجمش افزایش می‌یابد. با بزرگ شدن رحم به حفره شکمی فشار وارد می‌شود به‌طوری‌که می‌تواند منجر به دل درد و تهوع شود.

یبوست

یکی از دلایل احساس دل پیچه در دوران بارداری یبوست می‌باشد. افزایش هورمون پروژسترون در دوران بارداری می‌تواند سبب کاهش حرکت کل لوله گوارشی و در نتیجه حرکت کند غذا در آن شود و در نتیجه مادر با یبوست مواجه می‌شود که منجر به ایجاد درد در ناحیه شکمی می‌شود.

در این زمان بهتر است با روش‌های طب سنتی و با مشورت پزشک متخصص از طب سنتی برای درمان یبوست اقدام کنید. هرگز فراموش نکنید قبل از انجام هر راه درمانی با پزشک متخصص‌تان مشورت کنید تا خود و فرزند دلبندتان را در معرض خطر قرار ندهید.

یبوست در دوران بارداری

درد رباط‌های رحم

در سه ماهه دوم دوران بارداری با بزرگ‌تر شدن اندازه رحم، رباط‌های گرد این ناحیه در سه ماهه دوم بارداری احساس می‌شود و موجب دل پیچه در دوران بارداری می‌گردد. این رباط‌ها دو عدد هستند و از قسمت جلوی رحم عبور می‌کنند و به سمت کشاله ران امتداد پیدا می‌کنند. بنابراین درد موجود در نواحی پایین شکم می‌تواند به کشاله ران سرایت کند و سبب احساس درد در پاها شود.

انقباض‌های برکستون هیکس

انقباض‌های برکستون هیکس موجب دل پیچه در دوران بارداری می‌شود و در واقع با سفت شدن ماهیچه‌های رحم به مدت یک تا دو دقیقه رخ می‌دهد و ممکن است مادر فکر کند که روندی برای آماده سازی رحم برای زایمان است. از حدود هفته ۶ ام بارداری به‌صورت پراکنده گرفتگی و انقباضات براکستون هیکس شروع می‌شود.

این انقباضات بیشتر در سه ماه دوم و سه ماهه سوم بارداری اتفاق می‌افتد که به اسم انقباضات کاذب یا درد زایمان کاذب معروف است. این انقباضات، انقباضات کاذبی هستند، گاها ممکن است با درد زایمان اشتباه گرفته شوند بنابراین برای تشخیص نیاز به بررسی دقیق دارند. این انقباضات به‌صورت مداوم، نامنظم و گرفتگی‌ها و انقباض‌های ملایم احساس می‌شود.

این انقباضات معمولا دردناک هستند اما اگر چنانچه زن باردار بتواند علی رغم حس این انقباضات بتواند به کارهای عادی روزانه مانند صحبت کردن، کتاب خواندن و تلویزیون دیدن ادامه دهد پس می‌توان گفت این انقباضات، انقباضات زایمان نیستند. توجه داشته باشید که کمبود آب بدن می‌تواند سبب شروع انقباضات برکستون هیکس شود و اگر فاصله زمانی انقباضات بهم نزدیک باشد و با نوشیدن آب کافی از بین نرفت باید حتما با پزشک متخصص‌تان مشورت کنید چون در این حالت ممکن است درد زایمان باشد.

انقباض‌های برکستون هیکس

دردهای شدید دوران بارداری

سقط جنین

یکی از عوامل دل پیچه در دوران بارداری احتمال وقوع سقط جنین است. اولین علامت سقط جنین خونریزی است، اما چند ساعت بعد از سقط جنین و تا چند روز بعد از آن مادر دردهای شکمی شدیدی را تجربه می‌کند. مانند دردهای قاعدگی می‌تواند باشد و یک لحظه درد احساس شود و دوباره آرام شود و این چرخه دائم تکرار شود.

این دردها می‌تواند خیلی شدید و یا ریتمیک باشد. مادر با کمر درد و دردهای شکمی و احساس فشار در لگن مواجه شد باید حتما به پزشک مراجعه کند چون این موارد از علائم سقط جنین هستند.

پاره شدن جفت

قبل از به‌دنیا آمدن کودک اگر جفت به‌طور کامل یا نسبی از رحم جدا شود به این حالت پارگی جفت گفته می‌شود که دارای علائم متعددی است و موجب دل پیچه در دوران بارداری می‌شود. در برخی اوقات پارگی جفت می‌تواند موجب خونریزی ناگهانی شود که خونریزی قابل مشاهده است اما گاها در ابتدا رخ دادن این اختلال خونریزی واضحی وجود ندارد و خونریزی بسیار خفیف و در حد لکه بینی است.

از سایر علائم این اختلال درد کمر، درد در ناحیه رحم، انقباضات متعدد رحمی که این انقباضات برطرف نمی‌شود و مانند گرفتگی می‌مانند. از دیگر علائم پارگی جفت، کم تحرکی جنین است که بهتر است هر چه زودتر مادر توسط یک پزشک متخصص معاینه شود.

پره اکلامپسی

پره اکلامپسی یکی از عوامل موثر بر احساس دل پیچه در دوران بارداری است که در نتیجه دفع پروتئین و فشار خون بالا رخ می‌دهد و در واقع همان مسمومیت بارداری است. در هفته ۲۰ ام بارداری در نتیجه وجود پروتئین در ادرار قابل تشخیص است. پره اکلامپسی قسمت‌های مختلف بدن مانند کبد، مغز و جفت را تحت تاثیر قرار می‌دهد و سبب اسپاسم و تغییر در عرق خونی می‌شود.

این بیماری می‌تواند موجب احساس دل پیچه در دوران بارداری، درد در قسمت فوقانی شکم، تهوع و استفراغ، سر درد شدید، اختلالات بینایی مانند تاری دید و دیدن نقاط شناور گردد. چنانچه مادر این علائم را در خود احساس کرد باید به پزشک مراجعه کند.

بارداری خارج از رحم

لانه گزینی تخمک لقاح یافته را در خارج از رحم بارداری خارج رحمی گویند که می‌تواند موجب دل پیچه در دوران بارداری گردد. در بارداری خارج از رحم معمولا تخم لقاح یافته در یکی از لول‌های فالوپ جای می‌گیرد. این نوع بارداری معمولا در سه ماه اول و قبل از اطلاع یافتن از بارداری رخ می‌دهد و علائمی چون دردهای لگن، دردهای شکم، لکه بینی و خونریزی واژن همراه است.

رنگ خون در زمان خونریزی به‌صورت قرمز یا قهوه‌ای است و شدت آن می‌تواند کم یا زیاد باشد و به‌صورت تناوبی یا مستمر علائم خونریزی دیده می‌شود. از دیگر علائم بارداری خارج از رحم ضعف، رنگ پریدگی و سستی و دل پیچه در دوران بارداری می‌باشد. چنانچه در سه ماهه اول بارداری با این علائم مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.

زایمان زودرس

یکی از دلایل دل پیچه در دوران بارداری احتمال رخ دادن زایمان زودرس است. قبل از هفته ۳۷ بارداری چنانچه مادر با دردهای شکمی و انقباضات زایمانی مواجه شود و این امر سبب باز شدن و اتساع گردن رحم گردد، می‌تواند جز علائم زایمان زودرس باشد که لازم است مادر خیلی زود به پزشک مراجعه کند.

از علائم زایمان زودرس می‌توان به افزایش فشار در ناحیه لگن، لکه بینی و خونریزی، افزایش ترشحات یا تغییر شکل آن به‌خصوص اگر آبکی چسبناک و خون آلود و یا صورتی باشد، احساس دردهای شکمی و دردهایی شبیه دردهای قاعدگی یا بیش از ۴ انقباض در یک ساعت باشد همه نشان دهنده زایمان زود هنگام است.

عفونت مجاری ادراری

یکی از عفونت‌های رایج در دوران بارداری عفونت مجاری ادرای است که موجب دل پیچه در دوران بارداری می‌شود و با علائمی مانند احساس درد و سوزش در زمان تخلیه ادرار، درد ناحیه لگن و شکم، تکرر ادرار همراه است و ادرار کدر و بد بو می‌شود.

این عفونت اگر به موقع درمان نشد، می‌تواند منجر به عفونت کلیه و رخ دادن زایمان زودرس گردد. چنانچه کلیه‌ها نیز دچار عفونت شوند علائمی چون درد در ناحیه کمر و پهلو، تب بالا، تهوع، استفراغ و ظهور علائم خون در ادرار مشاهده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا